Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Dunakeszi presbiter továbbképző május 29.

 

BESZÁMOLÓ KISKÖRI PRESBITER TOVÁBBKÉPZŐ ALKALOMRÓL

 

2016. május 29-én vasárnap délután a Dunakeszi Református Egyházközség adott otthont a Börzsönyi kiskör presbiteri továbbképző alkalmának. A nap igéje: „Öltsétek magatokra az Isten fegyverzetét." Ef 6,11

Gergely Ferenc Barnabás lelkipásztor nyitotta meg az összejövetelt, köszöntötte a megjelenteket, majd énekkel dicsőítettük az Urat.

A házigazdák nevében Szőke Attila Szilárd nagytiszteletű úr üdvözölte a vendégeket, majd megtartotta a megnyitó áhítatot.

Dr. Szűcs Ferenc teológia professzor előadása következett „A páskavacsora és az úrvacsora kapcsolata. Mikor volt a kettő együtt?" címmel. (hanganyag)

Az előadást a dunakeszi gondnok úr, Balog Miklós beszámolója követte az úrvacsorához kapcsolódó helyi szokások, hagyományok ismertetésével. Dunakeszin az úrvacsorát a lelkipásztoron kívül a felesége - Szőke Etelka nagytiszteletű asszony - és a beosztott lelkész

-Kodácsy Tamás- szolgáltatja ki. Természetesen csak nagyobb ünnepeken van szükség a segítségükre; időnként a gondnok is részt vesz a liturgiában: bort tölt, megtörli a kelyhet.

A gyülekezetben megvan a rendje az úrvacsorának. Az egyháztagok kört alkotnak és így viszi körbe a lelkész a kenyeret, majd a bort két kehelyben. Először a presbiterek mennek ki családtagjaikkal együtt, majd sorban a többiek. A helyükön lévők énekelnek közben. Minden kör után áldást mond a lelkész. Végül a tiszteletes úr és segítői vesznek úrvacsorát.

Minden hónap utolsó vasárnapján és a nagyobb egyházi ünnepeken él a gyülekezet az úrvacsora szentségével. Újévkor, Húsvét vasárnap és hétfőn, Pünkösd vasárnap, Karácsony mindkét napján van úrvacsora, de ha az ünnep a hónap utolsó vasárnapjának közelébe esik, akkor a hó végi úrvacsora elmarad. Mivel Dunakeszin két helyen van istentisztelet, természetesen a Duna-parti gyülekezeti házban és a templomban is van úrvacsora.

A gondnok úr beszámolója után a Presbiteri Szövetség Pest megye északi területi szervezetének idén megválasztott elnöksége mutatkozott be. Lehoczky István elnök - Őrbottyán - és helyettese, Varga István József -Dunakeszi- röviden szólt a Presbiteri Szövetség céljairól, a területi szervezet terveiről, a belépés lehetőségeiről és fontosságáról.

A előadásokat kérdések és válaszok követték, majd ének és imaközösség.

Végül a gyülekezet szeretetvendégségre hívta a testvéreket és az épülő új gyülekezeti ház már elkészült első ütemének bejárására invitálta vendégeit. Megtekinthették a bontásról és építkezésről készült fotókat és egy kis gyülekezeti kiállítást is megnézhettek.

Imaszolgálatra hívtuk a testvéreket az építkezés folytatásának és sikeres befejezésének reményében.

 

 

Varga István József

presbiter

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 146, összesen: 711736

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...