Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2018. szeptember 23. Presbiter továbbképzés Vác

Kisköri presbiteri képzés
2018. szeptember 23-án egyházközségünk fogadta a környék református egyházközségeinek a presbitereit a kisköri képzés keretein belül. Salgótarjántól Dunakesziig érkeztek hozzánk a vendégeink. A képzés témája a mai világunknak tartott egyfajta tükröt, hiszen a gazdagság, a pénz világát közelítette meg bibliai tanítások felől.
A képzés első része a gyülekezetünk templomában volt. A köszöntések után Dr. Borsiné Kusztos Ildikó lelkész igehirdetésével kezdődött az alkalom. Az istentisztelet vezérfonalát a 139. zsoltár első 18, valamint a 23. és a 24. verse, továbbá a Filippiekhez írt levél 4. részének a 13. és a 19-20. szakasza adta. A lelkészasszony a Gondviselésről és ennek a hatásairól fejtette ki a gondolatait.
A képzés második részében Dr. Borsi Attila, egyházközségünk lelkésze tartott előadást a fent említett témában. Előadása a Szentírás perspektívájában járta körül a gazdagság kérdését. A pénz már a Mózes könyveiben megjelenik, amikor Jákob fiai gabonát vásárolnak Egyiptomban. Kifejtette, hogy a Biblia tanítása szerint pénz szükséges értékmérő eszköz, de helyesen kell használni. Így az Ószövetségben megjelenő tanítások is erről szólnak.
Az Újszövetségben is többször előkerül a pénz. Krisztus tanítása szerint az emberi élet központi értéke nem a pénz, hanem Isten. Ennek kell a pénz helyét is meghatároznia az ember életében. Nem követel Krisztus aszketizmust, hanem olyan életgyakorlatot, ami túlmutat a földi életen. A vagyon a közösség érdekében használandó. Képes vagyok-e megüresedni, hogy meggazdagodjam?
A pénz használatában a helyes út a sáfárság. A sáfár tudja, hogy minden Isten tulajdona. Így az ember semminek sem lehet abszolút tulajdonosa. Ezért a rábízott javakért személyes felelősséggel és elszámolással tartozik. Így tudja magát függetleníteni a vagyonától, nem az fogja meghatározni őt. Ebben a mai, értékzavaros világunkban érdemes ezen gondolatokat megfontolni.
A képzés harmadik részében a hallgatóság kérdéseket tehetett fel az előadónak. Igen érdekes gondolatokat és véleményeket hallhattunk.
A program templomi része imaközösséggel és közös imádkozással valamint zsoltárénekléssel zárult.
Ezt követően az eszmecsere a fehér asztal mellett folytatódott. Egyházközségünk presbiterei és tagjai szeretetvendégségbe hívták a megjelenteket a gyülekezeti termünkbe. Jó hangulatú beszélgetések részesei lehettünk a finom falatok között.
Márczy Gábor
presbiter

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 126, összesen: 712785

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.