Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Mátraháza 2022

Minden év februárjában a Mátraházi Konferencia-központban szoktuk megrendezni Egyházmegyénk presbitereinek és gyülekezeti munkatársainak konferenciáját. A tavalyit a koronavírus járvány okozta korlátozások miatt nem lehetett megtartani, így az akkorra tervezett – életünk szabályait feldolgozó ‒ tematikát idén tudtuk napirendre venni.
Mi tette aktuálissá, hogy éppen ezt a témát válasszuk? Évek óta tapasztaljuk az emberi közösségeket létfenntartó módon keretbe foglaló együttélési normák lazulását, a korábban kikezdhetetlennek tartott életszabályok semmibevételét, tagadását, a közösségi érdekekkel szemben az egyéni érdekérvényesítés kultuszának erősödését. Azt is látjuk e folyamattól egyáltalán nem függetlenül, hogy a tradicionális egyházi közösségek egy jelentős része is teret veszít, feladva őrálló szerepét, iránymutatás helyett együtt sodródik alapjában életellenes ideológiákkal. Annak elemzését tettük együtt-gondolkodásunk középpontjába, hogyan jutottunk ide, ahhoz képest, hogy a teremtést követően – el egészen a bűnbeesésig – egyetlen, de mégis elégséges törvény volt a Teremtő iránti engedelmesség igénye. „Ezt parancsolta az Úristen az embernek: A kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert azon a napon, amelyen eszel róla, halállal lakolsz.” (I Mózes 2, 16‒17)
Szakavatott előadók közreműködésével arra kerestünk választ, hogy milyen kivezető utak lehetnek, és ezek megtalálásában hogyan fogalmazhatók meg gyülekezeti közösségeink feladatai.
A konferencia Balog Zoltán püspök úr Törvény és evangélium című előadásával és az azt követő kerekasztal-beszélgetéssel indult. Az ószövetségi törvényekre és azok értelmezésére – nagyívű történeti áttekintést adva – dr. Karasszon István teológiai professzor (KRE) vezette gondolatainkat. Az újszövetségi törvényértelmezésről dr. Hanula Gergely teológiai kutatóprofesszor (KRE), majd korunk törvényfelfogásáról, a polgári törvényalkotás folyamatáról dr. Rozsnyai Krisztina egyetemi tanár (ELTE) tartott előadást. A társadalmi normák szerint elbukottak újrakezdési esélyeiről Gottfried Richárd börtönlelkész tartott rendkívüli érdeklődéssel kísért előadást, kerekasztal-beszélgetést. A péntek délelőttöt hagyományosan az elhangzottak összegzésére, a magunkkal viendő legfontosabb gondolatok, feladatok áttekintésére szoktuk szánni. A konferenciát Nyilas Zoltán esperes úr igehirdetésével és úrvacsorai közösséggel fejeztük be.
A napokat a Csákai Gyula egyházmegyei tanácsos, gyülekezetünk presbitere által vezetett imaközösséggel kezdtük, majd reggeli után presbiterek tartottak áhítatokat. Az estéket Kéri Ákos nagymarosi lelkipásztor evangélizációja zárta. A kedd késő esti filmklub keretében idén A megszállottak című filmet tekintettük meg.
Az Egyházmegye tizenhat gyülekezetéből jöttek és – a konferencia-központ meghitt hangulatában hitükben megerősödve – tértek haza a résztvevők.
Azzal, hogy – mint említettük ‒ az elmúlt évre tervezett tematikát idén tűztük napirendre, egy érdekes egybeesés keletkezett, hiszen az életünk szabályait főcímként viselő konferenciánk országunk törvénykezésében jelentős szerepet betöltő Aranybulla kibocsátása 800 éves évfordulójának évében valósult meg.
Isten segítségével jövőre is szeretnénk megrendezni egyházmegyei konferenciánkat, amelyre testvéri szeretettel várjuk érdeklődő presbiteri és gyülekezeti munkás testvéreinket.

P. Tóth Zoltán
egyházmegyei főgondnokFeltöltés alatt

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 112, összesen: 712502

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.