Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Szada presbiter továbbképzés május 22.

 

Tanítás az úrvacsoráról

Mátravidéki kiskör presbiteri továbbképző alkalma Szadán

2016. május 22.

 

Szadán került megrendezésre a Mátravidéki kiskör presbiteri továbbképző alkalma 2016. május 22-én, vasárnap délután 15 órakor. Az alkalom témája az úrvacsora volt. Az eseményre több mint hetvenen jöttek el a Mátravidék különböző gyülekezeteinek presbiterei közül. A helyi presbiterek nagy szeretettel várták a szadai református templomban megrendezett alkalomra a vendégeket.

A kezdő áhítatot Sándor Levente tartotta, aki tíz hónapja a Szadai Gyülekezet lelkipásztora. Az Apostolok cselekedeteiről írt könyv 2. fejezetéből a 42. és 46. vers alapján szólt az áhítat az egybesereglett presbiterekhez, amelyben az úrvacsora örömére akarta felhívni a figyelmünket az Ige. Öröm, hogy jöhetünk az Úr asztalához, öröm, hogy jöhetünk a kegyelem királyi székéhez. Éljünk hát vele örömmel, ahogy az őskeresztyének „örömmel és tiszta szívvel" éltek vele.

Az áhítat után Sípos Aba Álmos, Budapest Békásmegyeri lelkipásztor tartott nagyon mély és tartalmas előadást az úrvacsoráról. Párhuzamba állította az ószövetségi sákramentumokat (a körülmetélkedést, és a páskát), az újszövetségi sákramentumokkal (a keresztséggel és az úrvacsorával). A sákramentumok nem önmagukban hatnak, hanem a hit támasztékai, amelyek megerősítik azokat, akik hittel veszik magukhoz. Az alapos üdvtörténeti áttekintés után néhány praktikus kérdésre is válaszolt az előadó, mint például, hogy milyen gyakran éljünk az úrvacsora sákramentumával.

Az előadás után kérdésekre volt lehetőség, majd a felkért hozzászólók mondták el, hogy náluk hogyan szoktak úrvacsorázni. A kistarcsai, a csömöri és a hévízgyörki gyülekezetekből volt egy-egy rövid beszámoló.

Az alkalom úrvacsorai közösséggel zárult, hogy ne csak beszéljünk az úrvacsoráról, hanem éljünk is vele közösen, különböző gyülekezetek presbiterei együtt. Az alkalom végén imaközösséget tartottunk, amelyet Berze János a Szadai Gyülekezet gondnoka vezetett, majd pedig ő zárta be imádsággal.

A templomi alkalom után a gyülekezeti teremben volt szeretetvendégség, ahol a szendvicsek és a sütemények mellett beszélgethettek a presbiterek, megosztva egymással a tapasztalataikat.

 

Sándor Levente

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 25, összesen: 711615

  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...