Nyomtat Elküld Olvasási nézet

ÉPREM szabályrendelete (Bernáth Kálmán iskola)

 

Az Északpesti Református Egyházmegye 1/2017. számú Szabályrendelete a váci

Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola

fenntartó Igazgatótanácsának működésével, feladat- és hatásköreivel kapcsolatos egyes kérdésekről.

 

 

PREAMBULUM

 

 

 

  • A Magyarországi Református Egyház köznevelési törvényéről szóló, többször módosított 1995. évi I. törvény (továbbiakban: Rkt.) 21.§ (1) és (4) bekezdése szerint a fenntartó dönt többek között köznevelési intézmény alapításáról, valamint létrehozza a jogainak és kötelezettségeinek gyakorlása, illetve végrehajtása érdekében az intézmény fenntartói igazgatótanácsát, meghatározza annak feladatait és hatáskörét.

 

  • Az Rkt. 26.§-a (2) bekezdésének b) pontja értelmében a fenntartó szabályrendelet megalkotásával dönt az egyházmegyei fenntartói feladat- és hatáskörök megosztásáról az egyházmegyei közgyűlés, az egyházmegyei tanács, a fenntartói igazgatótanács, az egyházmegye elnöksége és az egyházmegyei közgyűlés által létrehozott bizottságok között.

 

  • Az Északpesti Református Egyházmegye (a továbbiakban: Fenntartó) fenntartásában működik a Vác - Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola (a továbbiakban: Intézmény).

 

  • Az Intézmény Alapító Okiratában meghatározott tanulói létszámra, valamint az Rkt. 66.§ (2) bekezdésére tekintettel a Fenntartó gondoskodott a fenntartói igazgatótanács (a továbbiakban: Igazgatótanács) létrehozásáról.

 

  • A Fenntartó az egyes fenntartói jog- és feladatkörök Igazgatótanács általi gyakorlásának, illetve teljesítésének részletes szabályait a jelen szabályrendeletben állapítja meg.

 

 

  1. SZERVEZETI EGYSÉGEK KÖZÖTTI FELADAT- ÉS HATÁSKÖR MEGOSZTÁS.

 

 

  1. Egyházmegyei Közgyűlés:

- intézmény létesítése, megszüntetése, átszervezése, nevének megállapítása, fenntartói jogok átadása;
- alapító okirat elfogadása, módosítása;
- költségvetés elfogadása;
- beszámoló elfogadása.

 

    1. Egyházmegyei Tanács:

- Létrehozza a fenntartói Igazgatótanácsot, meghatározza annak feladat- és hatáskörét.
- Dönt az Intézmény vezetőjének személyéről.
- A jogszabályok által meghatározott és folyósított források felhasználásával gondoskodik az Intézmény működésének, fejlesztésének anyagi feltételeiről.
- Jóváhagyja a Fenntartó mérlegelési jogkörébe tartozó körben adható kedvezmények, juttatások feltételeit.
- Legalább kétévente ellenőrzi az Intézmény működésének törvényességét, gazdálkodását, szakmai hatékonyságát, adatszolgáltatását, gyermek- és ifjúságvédelmi tevékenységét.
- Dönt rendkívüli törvényességi, szakmai, pénzügyi ellenőrzés elrendeléséről.
- Minden tőle telhető és elvárható módon biztosítja az Intézményben foglalkoztatott vezetők, pedagógusok, a nevelő-oktató munkát segítők, illetőleg más munkavállalók részére mindazokat a jogszabályok által előírt munkafeltételeket, juttatásokat, kedvezményeket és jogvédelmet, amelyek az állami köznevelési intézmények pedagógusait megilletik.

 

  1. Egyházmegye elnöksége:

  • Megbízza az Intézmény vezetőjét és gyakorolja felette a munkáltatói jogokat.

  • Az Intézmény fenntartásával és felügyeletével kapcsolatos minden olyan ügyben eljár, amelyben az Egyházmegyei Tanács felhatalmazza.

 

  1. Fenntartó Igazgatótanács:

  • Jóváhagyja az Intézmény nevelési, illetve pedagógiai programját, szervezeti és működési szabályzatát, belső értékelési szabályzatát, továbbképzési programját és házirendjét.

 

  • Ellátja az Intézmény igazgatási, nevelési és valláserkölcsi felügyeletét, ellenőrzését. Szakértők bevonásával értékeli az Intézmény pedagógiai programjában meghatározott feladatok végrehajtását, a pedagógiai, szakmai munka eredményességét.

  • Évente beszámol az Egyházmegyei Tanácsnak az Intézmény működéséről.

 

  • Az Intézmény vezetőjének személyére - a nevelőtestület véleményének beszerzését követően - az Igazgatótanács tesz javaslatot az Egyházmegyei Tanácsnak.

 

- Az Igazgatótanács jóváhagyása, egyetértése szükséges:

(a) Az Intézményben pedagógus munkakör egy évet meghaladó vagy határozatlan idejű munkaviszony keretében történő betöltéséhez, illetve az ilyen feltételekkel alkalmazott pedagógus munkaviszonyának a munkáltató általi egyoldalú megszüntetéséhez;

(b) a gazdasági vezető egy évet meghaladó vagy határozatlan idejű megbízásához, munkaviszonyának a munkáltató részéről történő egyoldalú megszüntetéséhez;

(c) az Intézmény vezető-helyetteseinek vezető általi megbízásához és felmentéséhez;

(d) az Intézmény főállású hit- és erkölcstanoktatójának alkalmazásához és felmentéséhez.

(e) Az (a-b) pontok szerinti alkalmazásról, illetve jogviszony megszüntetéséről szóló dokumentumokat az Intézmény vezetője írja alá a munkáltatói jogok gyakorlójaként, majd azokat az elnök ellenjegyzi.

 

  • Az Igazgatótanács az Intézmény vezetőjének előterjesztése alapján dönt az Intézménybe történő jelentkezés módjáról, a felvételi időpontjáról, az Intézmény heti és éves nyitvatartási rendjének meghatározásáról. Az Igazgatótanács a felvételi időpontjáról azt megelőző legalább 30 nappal köteles döntését meghozni, és azt az Intézmény honlapján közzétenni. A közzétételért az Intézmény vezetője felelős.

 

 

  • Az Intézményvezető vagy a nevelőtestület döntése ellen az érintett személy vagy bármely érintett egyházi jogi személy az Igazgatótanácshoz fellebbezhet. A fellebbezések elbírálásának eljárását az Igazgatótanács Ügyrendjében szabályozza.

 

 

 

  1. AZ IGAZGATÓTANÁCS ÖSSZETÉTELE, AZ IGAZGATÓTANÁCSI TAGSÁG KELETKEZÉSE, MEGSZŰNÉSE

 

 

2.1 Az Igazgatótanács 11 tagból áll.

Hivatalból tagjai:

- esperes

- egyházmegyei gondnok

- egyházmegyei iskolaügyi előadó

- az intézmény igazgatója

- az intézmény hit- és erkölcstanoktatója

- az intézmény gazdasági vezetője

 

Választott tagként hat évre:

- a fenntartó által delegált 4 fő

- a nevelőtestület által delegált 1 fő

 

  1. A Fenntartó által delegált igazgatótanácsi tagokat és az Igazgatótanács elnökét az Egyházmegyei Tanács választja. Az intézményi delegált megválasztásáról az Intézmény vezetője köteles gondoskodni olyan időpontban, hogy az intézményi dolgozók képviselete mindenkor biztosított legyen az Igazgatótanácsban.

  2. Az Igazgatótanács hivatalból tagjainak igazgatótanácsi tagsága a tagságra jogosító tisztségük keletkezésének napján jön létre. Az Igazgatótanácsba delegáltak tagsága megválasztásuk napjával keletkezik.

  3. Megüresedett helyre újonnan megválasztott igazgatótanácsi tag megbízatása az Igazgatótanács mandátumának idejére szól.

  4. (a) Az igazgatótanácsi tagság megszűnik:

- az igazgatótanácsi tag halálával;

- lemondással;

- visszahívással;

- amennyiben az igazgatótanácsi tagság a Fenntartónál vagy az Intézménynél betöltött tisztséghez kötődik, e tisztség, megbízatás megszűnésével.

(b) Az Igazgatótanács tagja e tisztségéről bármikor, indokolás nélkül, írásos nyilatkozatával lemondhat. Ebben az esetben az igazgatótanácsi tagság a lemondó nyilatkozatban meghatározott napon, ennek hiányában az írásbeli nyilatkozatnak az Igazgatótanács elnöke részére történő kézbesítésének napján szűnik meg. Amennyiben az igazgatótanácsi tag lemondása alkalmatlan időre esik, tisztségét mindaddig köteles továbbra is betölteni, amíg a Fenntartó vagy az Intézmény nem gondoskodik új tag delegálásáról. A jelen bekezdés alkalmazásában alkalmatlan idő alatt azt kell érteni, ha a lemondás eredményeként az Igazgatótanács határozatképtelenné válna.

(c) Az Igazgatótanács választott tagját az őt delegáló szerv bármikor, indokolás nélkül visszahívhatja tisztségéből. Ilyen esetben az igazgatótanácsi tisztség a visszahívásról szóló testületi határozatban megjelölt időpontban, ennek hiányában a határozat keltének napján szűnik meg.

    1. Az Igazgatótanács tagjai e tisztségükre tekintettel tiszteletdíjban vagy egyéb díjazásban nem részesülhetnek, útiköltség-térítésre - indokolt esetben és megfelelő igazolás ellenében - igényt tarthatnak.

 

 

3. AZ IGAZGATÓTANÁCS MŰKÖDÉSE

 

 

Az Igazgatótanács alakuló ülésén megállapítja működése Ügyrendjét és - Egyházmegyei Tanács által történt jóváhagyását követően - annak betartásával működik.

 

 

4. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

 

 

4.1 A jelen szabályrendeletben nem szabályozott fenntartói jogokat és kötelezettségeket a Fenntartó gyakorolja, illetve teljesíti.

 

4.2 A jelen szabályrendeletben az Igazgatótanácshoz telepített fenntartói jogok gyakorlását, kötelezettségek teljesítését a Fenntartó eseti jelleggel bármikor magához vonhatja.

 

4.3 A jelen szabályrendeletet a hatálybalépését követően indult eljárásokban, illetve keletkező jogviszonyokra, jogi tényekre kell alkalmazni. A jelen szabályrendeletet alkalmazni kell a hatálybalépése előtt keletkezett jogviszonyok hatálybalépést követő megszűnése, megszüntetése során is.

 

4.4 Jelen szabályrendeletet az Északpesti Református Egyházmegye Közgyűlése 2017.06.19.-i ülésén K2/11. (2017.06.19) sz. határozatával jóváhagyta.

 

 

 

 

 

dr. P. Tóth Zoltán Nyilas Zoltán

egyházmegyei gondnok esperes

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 34, összesen: 712693

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.