Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Lelkész csendesnapok Mátraháza 2017. október 15-18.

Az egyházmegyei lelkészi tanulmányi hét immár hagyományosan október közepén vasárnap kezdődött. Sokan a törökbálinti lelkész beiktatásról sietve, késő estig folyamatosan érkeztek a találkozóra.

Matyó Lajos egyházmegyei főjegyző istentiszteleti szolgálatával kezdődött az igei része az alkalomnak.

Az elmúlt évek gyakorlata folytatásaként az egyházmegye gyülekezeteiből érkezett teológiát hallgató diákokkal folytattak beszélgetést a lelkészek. Az téma az ismerkedésen kívül az ecclesia semper reformari debet volt. Az éjszakába nyúló jó hangulatú beszélgetésen a teológusok elmondták milyen érzéseik, javaslataik vannak megújítandó az igehirdetést.A reggeli igetanulmányokon a következő hetek vasárnapjainak újszövetségi igeszakaszai kerültek elő, segítendő az igehirdetésekre való felkészülést. A tanulmányokat Sárosi Gábor, Rózsa Katalin és Mezei Tibor Imre lelkipásztorok készítették.A hét tanulmányi témájaként az igehirdetést vizsgáltuk.

Hétfőn először Tóth Tamás piliscsabai gondnok, kommunikációs tréner tartott előadást „Szándék és hatás az igehirdetésben" címmel. Az izgalmas előadás a kommunikációs technikák alkalmazásában segített. Kiderült, milyen az ideális beszéd tempó, testtartás és gesztikuláció, stb.

Az előadó a lelkipásztorokat is megdolgoztatta: Csoportonként három perces beszédeket kellett írni és tartani különböző fontos témákról.

„Az igehirdető lelke és a Szentlélek" címmel Dr. Németh Dávid (KRE HTK) lelkipásztor tartott előadást. Az elmondottakból kiderült, fontos az igehirdető egyébként szubjektív személye. Nem baj, ha vannak „egyoldalúságai", amíg tisztában van azokkal és igyekszik azokból nyitni más stílusok felé.

Kedden délelőtt „A homiletika elmúlt négy évtizedének útkeresései" Dr. Literáty Zoltán (KGE HTK) lelkipásztor beszélt az 1960-as évek igehirdetési kríziséről és a kiutak kereséséről. Három rövid igehirdetést is mondott, a különféle módszerek bemutatására.

Délután „A megtérésről való beszéd a teológiatörténetben és ma" volt a téma, Dr. Tatai István lelkipásztor előadásában. Meghallgattuk, hogyan változott a megtérésről alkotott nézett a kezdetektől napjainkig, és hogy ez milyen hatással van az Egyházra.

Az gyönyörű őszi időt a rövid szünetekben lehetett kihasználni. A mátraházai táj rövid kirándulásokra hívogatta az ott lévőket.

Esténként egy különleges kísérletben vehettek részt az ott lévők. Az esti istentisztelet igehirdetéseit teológiailag kiértékelték hozzáértő lelkipásztorok.

Hétfőn Árvavölgyi Béla, kedden Sípos Vízaknai Gergely vállalta a szolgálatot és a vele járó kiértékelést. A kiértékelések nemcsak a szolgálatot végző lelkészeket, hanem a hallgatóságot szintén kívánták segíteni az igehirdetés javítására. A megbeszélésekből kiderült, hogy a legjobb igehirdetésekről is lehet kritikusan beszélni.

Hétfőn este ½ 9-től kötetlen beszélgetés volt az egyházmegye életéről.

Kedden este ugyanekkor "A MRE köznevelési stratégiája - a küldetés tisztázása" és a hitoktatásról őszintén" címmel Dr. Papp Kornél irodavezető tartott előadást. Az előadás után a hitoktatásról folyt kötetlen beszélgetés.

A csendesnapok igei része szerdán úrvacsorai alkalommal fejeződött be, melyen Nyilas Zoltán hirdetett Igét.

A szerdai ebéd után széledt szét az ott maradt mintegy 25 lelkész. Összesen kb. 35 - 40 lelkész és 8-10 teológus vett részt a tanulmányi héten, melynek majdnem végig P. Tóth Zoltán is vendége volt.

Bár az ott tartózkodók 15 kredit pontot is kaphattak a részvételükért, az Istentől megáldott napok voltak az ajándékai a találkozónak.

Sárosi Gábor

 

 

 

Galéria:

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Kapcsolat

Látogatók ma: 231, összesen: 712621

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.