belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Mélység

Miklya Luzsányi Mónika

Békából királyfi

Egyszer volt, hol nem volt a felnőtté válás és a párkeresés

A serdülőfélben lévő lányok még ma is gyakran álmodoznak arról, hogy egy napon rájuk talál álmaik hercege. De az esetek többségében csak békakirályfiakra bukkannak.

Királykisasszonynak lenni csodálatos dolog. Tudja ezt minden kislány, és tudja azt is, hogyha valaki igazi királykisasszony, akkor nem kell mást tennie ahhoz, hogy megtalálja álmai hercegét, mint feküdni az üvegkoporsóban vagy a csipkerózsák között. A királyfi csak jön, és legyőz minden veszélyt, hogy megszerezze magának a királykisasszonyt. Aki persze gyönyörű, mondhatni tökéletesen szép. Annyira, hogy a királyfit még az sem zavarja, hogy a leány történetesen halott. Szerintem már szaga is van, vagy kéne lennie, hiszen napok, évek óta fekszik az üvegkoporsóban vagy a csipkerózsaágyon. Hogy a királykisasszony nem bűzlik, arra egyetlen magyarázat lehetséges: nem valóságos halálról van szó, hanem egyfajta tetszhalott állapotról. Amikor a test még életre kelthető, ha kellően erős impulzus éri. És ez az erős impulzus a királyfi csókja. 

Felkészítés az életre

Nem is lehet ez másként, hiszen a mese – mind a nép-, mind a klasszikus műmese – olyan szimbólumrendszer, amely az életre, pontosabban az élet nagy fordulópontjaira készítette fel a gyermeket. A mesélők „virágnyelven” mondták el mindazt, amit ma is nehéz szavakba önteni. Mert szexuális forradalom ide, emancipáció oda, ma sem könnyű válaszolni, ha a lányunk megkérdezi, hogy milyen az első csók, hogyan ismeri majd fel az Igazit, vagy hogy tényleg olyan szupercsúcs dolog-e a szex, mert kívülről elég gusztustalannak látszik, és egyáltalán, mit lehet kezdeni a srácokkal, akik olyanok, mintha egy más bolygóról szakadtak volna ide.

Nyelvünket talán ma is könnyebben megoldaná, ha tudnánk, hogy egy-egy mese éppen ezekről a „kényes kérdésekről” szól. Hogy a lánynak nem elég szépnek, távolságtartónak és hidegnek lenni ahhoz, hogy meghódítson egy fiút. Fel kell ébredni a „tetszhalott állapotból”: ki kell lépni saját védett világából, ahol (a szülők) teljesítették minden kívánságát, elég volt csak szépnek, kedvesnek lenni, s ha az ember végzett némi házimunkát is, akkor aztán teljesítette a maximumot. Bizony nem könnyű a védett, gyermeki állapot Csipkerózsika-tornyából leszállni a földre. Nehéz szembesülni azzal, hogy nem élhet élete végéig a mesebeli erdő Hófehérke-rejtekében, kis barátai társaságában. Nem csoda, ha a serdülő lány torkán akad ez a falat, és szó szerint nagy megrázkódtatásra van szüksége ahhoz, hogy összeszedje magát egy új életre.

De szerencsére amíg a leány passzív (mi is lehetne más, hiszen ebben a bábállapotban készül a felnőtt női szerepre), addig a királyfi aktív: tornyot mászik, rózsát metsz, vagy ha kell, akkor üvegkoporsót cipel. A királyfi aktivitása nélkül szegény királykisasszonyunk örökre tetszhalott maradna, bezárva álmai tornyába vagy üvegkoporsójába, kinek hogy tetszik.
A herceg csókja ébreszti fel, de ez csak utolsó pillanat, mondhatni az aktus betetőződése. És itt gyorsan be is fejeződik a mese, pedig igazság szerint roppant kíváncsiak lennénk rá, hogyan folytatódik ez az álomszép szerelem. 

Azok a szörnyeteg férfiak

Hát nem úgy, ahogyan lánykorunkban elképzeltük. Pontosabban lánykorunkban nem szoktunk a házasság mindennapjairól ábrándozni, mi magunk is általában megelégszünk az első csók, a nagy egymásra találás pillanatával. A mesék viszont ennél sokkal életszerűbbek, pontos képet adnak róla, mi is szükséges ahhoz, hogy esély legyen egy jó házasságra.

Akármilyen furcsa, a bestseller házassággondozó szakkönyvek sem képesek annál pontosabban megfogalmazni a jó házasság titkát, illetve az alaplépések sorát, mint azok a mesék, amelyekben a királyfit elvarázsolták.

Ezek közül legismertebbek a Békakirályfi, a Szépség és a szörnyeteg, illetve a Hófehér és Rózsapiros. E mesék közös sajátossága, hogy a lány (vagy lányok) jövendőbelijét valaki elátkozta. Más mesékkel ellentétben itt nincs hangsúly azon, hogy ki volt a gonosztett elkövetője. A mesepszichológiai kutatások magával az anyatermészettel azonosítják ezt a varázslóasszonyt, akiről a történet végére majdnem minden esetben kiderül, hogy nem is boszorkány, hanem valójában jótündér, aki azért mérte a királyfira a büntetést, hogy a szenvedések által nemesebbé válhasson, s eljusson a lelki fejlődés olyan szintjére, amelyen éretté válik a házasságra.

A királyfi minden esetben visszataszító külsőt kap: vagy hideg, nyákos és undorító lesz, mint a béka, vagy ormótlanul nagy és szőrös, mint a Szörnyeteg, vagy Rózsapirosék medvéje. Mert a kamaszlányok valóban ilyennek látják a fiúkat. A művészi szempontból értékelhetetlen Twilight is erre az archetípusra építve tudott világsikert aratni. A kamaszlányok szemszögéből a fiúk félelmetesek, mintha egy másik fajhoz tartoznának: vagy hideg vérszívók, vagy falkába verődő, vonító farkasok. Akikről persze kiderül, hogy mélyen érző emberi lények, akik sokkal több belső értékkel rendelkeznek, mint az átlagos fiúk.

A lánynak azonban ahhoz, hogy boldog házassága legyen, meg kell szelídítenie ezt a szörnyet. És ez bizony apai segítség nélkül nem megy. Vagy az apa iránt érzett mentő szeretet, az átvállalt áldozat, vagy a határozott atyai parancs kényszeríti a szép lányt a szörnyeteg mellé.

A mesék megmutatják azokat az apró lépéseket is, amelyek a házasságot valódi párkapcsolattá nemesíthetik.
Az első és alapvető a kölcsönös tolerancia. Mert őszintén szólva nemcsak a királykisasszonynak nehéz elviselni a szörnyeteget, hanem viszont is: az érző lelkű vadállat igencsak szenved a kisasszonyka hisztérikus kirohanásaitól. A következő lecke még mindig a türelem. Ahhoz, hogy észrevegyék egymás értékeit, meg kell ismerniük egymást, ami nem megy egyik pillanatról a másikra. A békakirályfi kifejezetten azt kéri a lánytól, hogy legyenek barátok, és a lánynak a többi mesében is meg kell osztania a hétköznapjait a szörnyeteggel. Egy asztalnál kell vele ennie, együtt kell tölteniük a mindenapjaikat, együtt kell túlesni az unalom óráin és megtalálni azokat a közös tevékenységeket, amelyek mindkettejük számára élvezetesek. A legnehezebb azonban az, hogy a királykisasszonynak az ágyát is meg kell osztania a szörnyeteggel. Nem is megy ez könnyen, a mesék eredeti verziójában 3 hét vagy 3 év kell ahhoz, hogy a királykisasszony elfogadja: nemcsak a fedél, hanem a párna is közös. Ez a teljes elfogadás és önátadás kell ahhoz, hogy az undorító állatból királyfi legyen. És ez kell ahhoz is, hogy a Csipkerózsa-álmát alvó királykisasszonyból valódi királynő váljon, aki képes egy egész udvartartást kézben tartani.
Avagy a háza népét, kinek hogy tetszik.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Gyertyánként

Jakus Ágnes
A karácsony közepe
A legjobban azt szerettem...

Géczy Katalin
Adventi hangoló
Felcsendül, árad és átjár

Bagdán Zsuzsanna
A Prédikátor és a kabát
Igemeditáció gyertyákkal

Bölcsföldi András
Adventi fényfüzér
Izzó szeretet

Pete Violetta
Koszorú-meditáció
Kifelé a körből

Gondolkorzó

Szakács Gergely
Ami látszik és ami nem...
A sajtóhatalom diktál, vagy egyes kezdeményezések jobbak, mint mások?

Felszín

Pete Violetta
A tökéletes nő egy férfi?!
Minden határon túlmennek a divatcégek

Erbach Viola
Külső és ami mögötte van
Mi van, ha a belsőből fakad a máz?

Hajduk Zsófia
What Would Jesus Wear
Amit a pólód mond rólad…

Magasság

Juhász Ábel
Az egyházi „dísztárcsa”
Megújulás vagy cicomázás?

Tóth Sára
Szerepeink, és ami mögötte van
Mitől is vagyok keresztény?

Miklya Zsolt
Te ki vagy?
Csak a gyerek, a bolond és a költő privilégiuma a szerep?

Mélység

Miklya Luzsányi Mónika
Békából királyfi
Egyszer volt, hol nem volt a felnőtté válás és a párkeresés

Miklya Luzsányi Mónika
On-line személyiség – ki vagy te?
kishercegnő86 hozzászólt a tevékenységedhez…

B. Tóth Klára
Sült krumpli gyertyafényben
Ünnep még a fogyasztói idők előtt…

Teljesség

Szűgyi Zoltán
A gondnok karácsonyáról
Áthatol a fenyő illata

Péter-Szarka Katalin
A mi márkánk
Miről árulkodik a címkéd?

Pete Violetta
Egy szép ünnepi napon Pilátus udvarában…
A felszínen túl

Üzenet

Bella Péter
Hogyan rontsuk el az ünnepeinket?
a visszájáról

Bagdán Zsuzsanna
Megorrolva a karácsonyillatra
Kiszagolható-e, hol van az igazi karácsony?

Koczor Tamás
Ruha teszi az embert
Fügefaleveleink

Áthallások

Dull Krisztina
János szomorú
Egy festmény üzenete a ma karácsonyának

Hancsók Barnabás
Tükör által homályosan?
Mit nem veszünk észre…

Riport

Szoták Orsolya
„Azt szeretem, ha jönnek!”
Különleges pillanatok egy lelkésznő életéből

Kitekintés

Hajdú Éva
Október 31. Wittenbergben
Búcsúcédula, reformáció emlékfesztivál, kolostor, Halloween.

Látogatóink száma a mai napon: 5631
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57377841

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat