Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2009 eseményei

Február 1-8 között megtartottuk a hagyományos Ökumenikus Imahetet vendég lelkipásztorok szolgálatával, ezúttal valóban ökumenikus imahetet tartottunk, mivel az imahét nyitó istentisztelet után február 3-án Szőcs Csaba Marosvásárhelyi Belvárosi római katolikus segédlelkész prédikált. Február 4-én Dénesné Jánosi Katinka Marosvásárhely IV. – Szabadság utcai lelkipásztornő hirdette az Igét, majd Bustya Dezső nyugdíjazott lelkipásztor volt a vendégünk.
Március 6.-án Marosludason a szokásossá vált Női Világimanapra mentünk négyen oláhdellői asszonyok (Demeter Ida, Demeter Mária R., Némethi Éva, Székely Csilla Imola lp., igét hirdetett az Apcs. 4,32-35 alapján). 2009-ben Új-Guineáért és az ottani asszonyokért imádkoztunk, az új-guineai világról hallottunk-láttunk képes előadást.
Március 8-án a gondnok és a presbiterek meglepetést szerveztek az istentiszteleten résztvevő asszonyok számára: szeretetvendégséget, csokoládét ajándékoztak, a tiszteletesasszonyt pedig virággal, pohárkészlettel, doboz csokoládéval ajándékozták meg, minden nő Igés emléklapocskát kapott az Ároni áldással.
Március 15-én ünnepi megemlékezést tartottunk 1848 március 15-e emlékére a marosugrai fiatalokból álló csoport templomi műsorával, akik a Talpra magyar című Petőfi-vers elszavalását követően a helyi RMDSZ nevében megkoszorúzták a kopjafát. A nemzeti versek és a forradalmi események művészi előadását Szente János tanár úr tanította a fiataloknak, ő vezette a műsort. Az ünnepet a magyar Himnusz eléneklésével és szeretetvendégséggel zártuk.
Március 29-én oláhdellői küldöttség vett részt a Marosvásárhely I. – Vártemplomi testvérgyülekezet meghívása általi közös istentiszteleten (12 személy). Igét hirdetett Székely Csilla Imola lp., majd Ötvös József esperes, helyi lp. köszöntése után Demeter György Gy. gondnok köszöntötte vendéglátóinkat, és muatatta be röviden gyülekezeti múltunkat, életünket. A találkozót ünnepi ebéddel zártuk, egyben kulturális eseménybe keveredtünk: Kusztos Endre erdélyi (székelyföldi) festőművész grafikai kiállításának megnyitóját hallgattuk-tekintettük meg a Diakóniai Otthonban. Vendéglátóinkat viszontlátogatásra hívtuk az év őszére.
Április 30-án, Húsvét ünnepére készülődve feltettük a Simon György és családja részéről templomunknak ajándékozott öt perzsaszőnyeget.
Május 22-én tartották Magyarországon, Debrecen városában a magyar református egyházak közös Alkotmányozó Zsinatát, mely rendezvényen részt vett Demeter György Gy. gondnok aa. Hazatérése után rövid beszámolót tartott az ottani eseményekről, melyeket mi itthon a magyar tv csatornáin követtünk. Az egész napos rendezvény keretében az istentisztelet és köszöntők, valamint szavalatok és énekek után körmenetre indultak a református területekről összegyűlt hívek, majd közösen otthonról hozott földekből egységet kifejező halmot építettek. A rendezvényeket közös szabadtéri úrvacsoraosztással zárták.
Pünkösdre a Marosvásárhely VIII. – Cserealji gyülekezetnek adományoztunk úrvacsorai kenyeret és bort a templomjavításra felajánlott bőkezű adományukért érzett hálánk kifejezéseképpen. A fölösleget kipótolva pedig a következő, újkenyéri hálaadási ünnepre testvérgyülekezetünknek, a Vártemplomnak is felajánlottuk az úrvacsorához szükséges házi kenyeret és bort.
A kenyeret és bort adták: Demeter György Gy. gondnok és családja, Simon György és családja, Demeter Adolf és családja, Demeter György R. és családja, Máthé Irén, Demeter Árpád. Isten áldja adakozó szívüket.
Június 6-án a Körzeti Nőszövetségi Konferencia alkalmával zászlóavatáson is részt vettünk, a helybeli és a kutyfalvi nőszövetségek zászlóit avattuk fel. Igét hirdetett Székely Csilla Imola lp., majd Szolgáló asszonyok címmel Szabó Lídia előadását hallgattuk, Kiss Ibolya telepi festőművésznő képkiállítását is megnéztük, majd közös ebéd után az előadás megbeszélése következett. Ekkor vállalta el gyülekezetünk nőszövetsége a következő Körzeti Nőszövetségi Konferencia házigazdaságát! (Jelen voltak: Némethi Éva, Demeter Ida, Demeter Mária R., Demeter Katalin t., Székely Csilla Imola).
Szeptember 5-én Területi Nőszövetségi Konferenciára mentünk Marosvásárhelyre, a Szabadság utcába (9 asszony: Demeter Katalin t., Némethi Éva, Demeter Mariska R., Szász Mariska, Demeter Erzsébet, Demeter Anna, Zsoldos Margit, Demeter Emma, Székely Csilla Imola). A helyi kórus énekelt szép magyar zsoltárokat, a helybeli tiszteletesasszony, Dénes Katinka tartott előadást Árva Bethlen Kata életéről, Nagy Ilona mezőfelei tiszteletesasszony beszélt Bethlen Kata kézimunkáiról, az úri hímzésről, képekkel illusztrálva a mondottakat, majd Kálvin feleségéről, jelleméről, életéről beszélt a tele templomnyi asszonynak. Orgonajátékkal és közös szeretetvendégséggel, záró beszélgetéssel búcsúztunk egymástól.
Október elején elkészült a parókia fedélzete felerészének teljes átfedése új osztrák cserepekkel, valamint a fél tetőcsatorna újra való cserélése is, Istennek legyen érte hála, hogy különböző adományokból és saját pénztűrunkból futotta ennyire. Ha Isten áldása tovább kíséri gyülekezetünket, hamarosan szeretnénk egészében átfedni a parókiát.
Október 18-án a Kálvin-év emlékezetére, Kálvin János születésének 500. évfordulója alkalmából Lőrincz István Marosvásárhely III. – Ludas utcai lp. tartott hasznos, élményszerű előadást: A kálvinista ember címmel. Mindannyian hasznát vehetjük a tanultaknak. Az előadást követő művészi délutánon szavalatokat és citerás zsoltárokat, népdalokat hallgattunk Lőrincz István és Zöld György székelyvajai lp. előadásában. Nagy örömmel beszélgettünk el a parókián tartott szeretetvendéságen.
November 8-án megtartottuk a megkésett Idősek Vasárnapját, melyre az ünnepelt 79 évet betöltött 14 gyülekezeti tag közül hatan jöttek el (Gergely Ilona, Simon Katalin és György, Bartha Ilona, Szász István, Demeter Irma, Demeter Róza Szász, Demeter Rózália, Demeter Erzsébet híd, Demeter József M., Demeter Margit, Demeter István K., Puskás Ida és Ferenc töltötték be a 79. életévüket). Jelképes ajándékkal köszöntöttük az időseket: gyertyás emlékkel, valamint tiszteletükre rendezett szeretetvendégséggel. Isten áldása a hosszú élet.
November 10-12 között zajlott Marosbogáton a Presbiteri Szövetség konferenciája, melyre Demeter György Gy. gondnok aa. hűséggel eljárt, mint a szövetség választott képviselője, titkára.
December 6-án a Musica Humana kiskórussal és Balázs Anna színművásznővel együtt látogatta meg gyülekezetünket a Marosvásárhely – Vártemplomiak küldöttsége: Ötvös József esperes, Kali Ellák egyházmegyei főgondnok, és a nyolctagú kórus vezetője, Csíky Csaba tanár úr. Kis műsort adott elő a kórus, melynek keretében Balázs Anna művésznő Domokos Szép Anna balladáját szavalta el magas művészi szinten. A beszélgetés, ismerkedés szeretetvendégség keretében zajlott.
December 26.-án, Karácsony másodnapján színvonalas karácsonyi előadás színhelye volt templomunk, amikor Kilyén Ilka művésznő kis családja: színész-rendező férje, színművészetet tanuló lánya és barátja kíséretében Karácsonyi rege című összeállításukat adták elő. Szívünket megrendítette, gyermekkori emlékeinkhez vezetett vissza, amint nagymamáktól tanult ősi dallamokat, nagy magyar költők karácsonyi verseit énekeltek-szavaltak. Igazi karácsonyi ajándékként fogadtuk szép és emlékezetes előadásukat. Szeretetvendégségünkön kérdéseket tehettünk fel, beszélgetésre is alkalom nyílt kedves, barátságos művész-vendégeinkkel.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 28, összesen: 410815

  • 2024. május 08., szerda

    Négy „panelgyülekezet” lelkésze mesélt a szolgálatban megélt örömökről és kihívásokról.
  • 2024. május 05., vasárnap

    Filmtörténelmet írt A nemzet aranyai című dokumentumfilm. Mezei Áronnal, a mozi vágójával saját történetének, férfivá válásának mérföldköveiről is bes...
  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 30., kedd

    Az óvodaválasztás számos kérdést vethet fel, különösen akkor, ha egyszerre több szempontot is szeretnénk figyelembe venni. Hogy mik lehetnek ezek a ké...
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...