Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Tisztelt Olvasó! Kedves Testvérek!


A 2009-es évben -remélhetőleg- nem lesz olyan református fórum, aki nem foglalkozna Kálvin János életével, munkásságával születése 500. évfordulója kapcsán. Jól van ez így. Hiszen mi reformátusok -kálvinisták- vagyunk, ezért a megemlékezés sorozat természetes.
Hibát csak azzal követünk -követtünk!- el, hogy a Mesterről egyébként kevés szó esik, tanításait kevesen ismerik igazán, s a "hivatásos oktatók- is ritkán kerítenek sort arra, hogy téziseit, alkotásait, azok egyes mondatait elmagyarázzák, megértessék a hívekkel.
Természetesen honlapunk nem vállalkozhat tudományos értékű okfejtésekre, vagy arra, hogy az eddigi hiányt pótolja. De arra igen, hogy érdekes adalékokkal, adatokkal, talán más nézőpontból kifejtett magyarázatokkal, esetleg véleményformálásra sarkalló állításokkal hozza közelebb Kálvint.
Ha így lesz, mindnyájunk hasznára szolgál majd.

Száz éve - dédapáink szüleinek korában- íródtak azok a sorok, melyeket olvasni lehet majd. A tárgyi tudás bővítésén kívül érdemes odafigyelni a nyelvezetre, a fogalmazás fordulataira, a tisztelettel leírt mondatokra. Nem csak a száz évvel ezelőtti kor tükröződik, hanem a személy, a vallás, a hit iránti elkötelezettség is.
(Megjelent az "Emlékalbum a reformáczió 400 éves évfordulójára" című díszkiadványban, az Országos Református Sajtóiroda gondozásában, 1917-ben.)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 951, összesen: 683457

  • 2024. május 15., szerda

    Munkatársunk, Parti Judit a Média a Családért díj április jelöltje portálunkon megjelent Sosincs késő az igenhez című írásával.
  • 2024. május 15., szerda

    Az Apakulcs 2022 és 2023 után 2024-ben is meghirdeti az Apa ezerrel! pályázatot.
  • 2024. május 14., kedd

    A 2024. pünkösdi száma a Szentlélek mai munkájáról tudósít.
  • 2024. május 13., hétfő

    Sárbogárdon egykori lelkészük századik születésnapjáról emlékeznek meg május 25-én. Az ünnepre készülve Szabó Miklós és Jákob Mihály segítségével idéz...
  • 2024. május 13., hétfő

    Elhelyezték az Építőipari Nívódíj tábláját a budapesti Ráday Ház falán.
  • 2024. május 13., hétfő

    Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a háromnapos rendezvény
  • 2024. május 13., hétfő

    Beiktatták tisztségébe a zámolyi reformátusok lelkipásztorát, Gunyits Ottó Károlyt.
  • 2024. május 09., csütörtök

    Hogyan válik lelki metropolisszá az erdélyi zsákfalu? Ifjúsági evangelizációs heti riportunkból kiderül, mit kaptak és mit adnak tovább a református f...
  • 2024. május 08., szerda

    Négy „panelgyülekezet” lelkésze mesélt a szolgálatban megélt örömökről és kihívásokról.
  • 2024. május 05., vasárnap

    Filmtörténelmet írt A nemzet aranyai című dokumentumfilm. Mezei Áronnal, a mozi vágójával saját történetének, férfivá válásának mérföldköveiről is bes...