belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Áthallások

Bradák Soma

Talán a gyepet

Nézőpontváltás

Az „itt és most” végtelen tágassága: egyszerre vagy a legnagyobb és a legkisebb. Elképesztő az a helyzet, amiben minden egyes ember minden egyes pillanatban van. Igazából lehetetlen is úgy élni, hogy folyton észben tartjuk és reflektálunk arra a tényre, hogy miközben a mindennapi ügyes-bajos dolgainkkal vagyunk elfoglalva, az egész világon ezzel párhuzamosan még jó páran küzdenek éppen valamivel (akár teljesen hasonló problémákkal). De nem feltétlenül a nehézség a lényeg, csak pusztán az, hogy mások is léteznek, veled egy időben.

Nézőpontokról beszélünk, illetve a nézőpontok dolgoktól való távolságáról. Olyan ez, mint egy animált videó, amely egy mikroszkópon keresztül mutat egy sejtet, majd azt látjuk, hogy folyamatosan távolodunk: kilépünk a testből, meglátjuk az ember környezetét, az épületeket, az utcahálózatot, a város határát, a szomszédos mezőket, majd több várost és országot a felhőkön keresztül, kiérve a Föld légkörén az óceánokat és földrészeket, aztán a Naprendszert elhagyva a temérdek galaxist. Perceken belül lehetünk tanúi annak a világnak, ami létezik, ha csak töredékesen ismerjük is, s akkor is, ha éppen nem foglalkozunk vele. Lenyűgöző tapasztalat, mégis borzongató belegondolni és belehelyezkedni ebbe a térbe, ami a két végpont között található. A vizualitás terrénumán belül maradva előhozakodhatnék a drasztikus montázstechnikát alkalmazó filmekkel, ahol a nagytotált hirtelen váltja egy szuperközeli; vagy egy hatalmas festmény vagy fotográfia szemlélésével, amikor önkéntelenül is közel lépünk, hogy szemügyre vegyük az ecsetvonásokat vagy az emulzió megnövekedett szemcséit, majd újra egészben nézzük a képet. A közeledés-távolodás során helyükre kerülnek a motívumok, értelmet nyernek a részletek, vagy épp még kuszábbá válnak a szálak, esetleg árnyaltabb és rétegzettebb lesz a jelentés. Ahogy kimozdulunk a komfortzónánkból, változik a dolgok megítélése, mert megismerünk új nézőpontokat, vagy szimplán csak távolabbról tekintünk saját dolgainkra.

Az egyes szám első személyű tekintet súlyának ingadozása meghatározó ebben a kérdésben. Valamit nézni az esetek nagy részében reflexív tevékenység, a figyelmemet irányítom valamire. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni a tudattalan nézelődést, az elrévedést – a „láss, ne csak nézz” közel olyan fontos, mint a „nézz, ne csak láss”. A tekintet súlya a bambulástól a pusztán primer dolgokra való fókuszáláson keresztül a látottak kapcsán áttételes gondolatokkal tág horizontot nyitó elmélkedésig terjed. Ez a súly szükségszerűen ingadozó, de csak így érzékelhető az „itt és most” hihetetlen spektruma, amire Pilinszky János Itt és most című verse is rámutat: „A gyepet nézem, talán a gyepet./ Mozdul a fű. Szél vagy zápor talán,/ vagy egyszerűen az, hogy létezel/ mozdítja meg itt és most a világot.” Lehet a gyep a szem fókuszában, de valami egészen más is, hisz a fűszálak mozgására sem csak egy dolog szolgál magyarázatként. A mozgató fizikai vagy metafizikai, viszont a két sík mintha párhuzamos lenne egymással, a fű mozgása a világ mozgásával. Ám végső soron az is lehetséges, hogy a fű nem is mozdul egyáltalán. A tekintet bizonytalan.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 25., csütörtök,
Márk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Az Úr humora és mértéke
Sok és kevés Isten kezében

Gondolkorzó

Szakács Gergely
Hová tűntek a férfiak a gyülekezetekből?
Hiányosságok és lehetőségek a gyülekezeteinkben

Felszín

Jezsoviczki Noémi
Majális
Régi ismerős, régi kísértés

Szoták Orsolya
Mesterségünk címere
Honnan tudom, jó székben ülök-e?

Géczy Ráhel
Szeretetre teremtve
Utcai áldozatok és a tettestársak

Magasság

B. Tóth Klára
A mérleg nyelve
Ki mér és milyen mértékkel?

Mélység

Szakács Gergely
Napos oldal – hiányból erősség
Őszintén sérült

Teljesség

Réz-Nagy Zoltán
Hogyan lesz a mínuszból plusz?
Ha meginganak az alapok

Bella Péter, Adamek Norbert, Némethné Sz. Tóth Ildikó
Pünkösd és az elemek
Őserő

Üzenet

Pete Violetta
„Eljött érted!”
Nem lenyel, hanem megajándékoz?

Tóth Sára
Fiamnak konfirmációjára
Miért legyél keresztény? Miért legyél református?

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
Hogyan lesz a kicsiből nagy?
Hobbitból hőssé

Hancsók Barnabás
Szuperhősök a vásznon és az életben
Benned is lapul egy!

Bradák Soma
Talán a gyepet
Nézőpontváltás

Riport

Miklya Luzsányi Mónika
„Cselekedetből vált teljessé a hit”
…fogalmam sem volt, hogy lehet így élni egy percet is

Kitekintés

Bölcsföldi András
A megköszönés kultúrája
Nagyon szépen köszönöm! Köszönöm! Kösz! Köszi! Köszike!

Látogatóink száma a mai napon: 10188
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57874833

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat