belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Áthallások

Tóth Sára

Zöld hentesek

Egymásból táplálkozunk!

Még egy nagyon morbid, riasztó fekete komédiát is közelebb hozhat hozzánk, ha a táplálkozás egyetemes és bibliai szimbolikája segítségével próbáljuk értelmezni. Magyarországon 2008-ban láthattuk először az Ádám almái című felejthetetlen (és mélyen keresztény kicsengésű) film rendezőjének Zöld hentesek című alkotását. A film központi motívuma a kannibalizmus. És hát bizonyos szempontból igaza van az egyik blogbejegyzőnek: „Olyan kemény, mint a fagyasztott cipőtalp betonba öntve.” De sokkal több is ennél.

Sajnos, a legfontosabb „poént” le kell lőnöm. Két szánalmas és ellenszenves alak, Svend és Bjarne hentesüzletet nyit egy északi kisvárosban. Svend véletlenül bezárja este a fagyasztókamrában dolgozó villanyszerelőt, és másnap, amikor belebotlik az összefagyott hullába, pánikrohamot kap, levágja az egyik lábát, aztán továbbpörög a roham, feldarabolja, és hogy egy soron kívüli megrendelést teljesíthessen, elkezdi árulni a „pipihusit”. Óriási siker, az utcán hosszú sor kígyózik. Mindenki pipihusit akar enni. Svend, aki tipikus „lúzer”, kisebbségi komplexus alatt görnyedező nulla pasas, életében először ünnepelt és sikeres ember lesz. Végre megdicsérik, végre szeretik. Tíz körömmel kapaszkodik az elfogadás, a szeretet sosem tapasztalt ajándékába, és a kisváros lakói sorban a fagyasztókamrában végzik. Partnere, Bjarne ki van akadva, de csak fél szívvel próbálja megakadályozni. Virágzik az üzlet.

Körülbelül ennyi jön át a sok-sok kritikában, amelyeket a neten végigböngésztem. Dicsérik az éjfekete humort, a keménységet, a kiváló színészi alakításokat. Kicsit nyafognak, hogy a kannibalizmus lerágott csont, továbbá eltanácsolják a filmtől a vegetáriánusokat és az érzékeny gyomrúakat. Egyedül a PPKE esztétája, Toldi Gábor sejt meg valamit a mélyebb értelmezési lehetőségekből.

Először is szatíráról van szó, amelynek a sokkolással, a gyomorfelforgatással általában mélyebb célja van. A film egy nagyon erős metaforával mutatja, hogy mennyire sérült az ember. Mindazt, amit megvontak tőle gyerekkorában, vagy megvont az élet, kíméletlenül behajtja később a környezetén. Szimbolikus értelemben Svend másokból él, belőlük táplálkozik. Sérültségében felfalja a többi embert, hogy önbecsüléshez jusson. Rálátva mindkettejük múltjára, tragikus sorsokba nyerünk bepillantást. Svendet otthagyja a nője, Bjarne pedig egy autóbalesetben, amelyet az öccse okozott, elveszíti a szüleit. A múltból nincsen megváltás, másokat kell „megenni” ahhoz, hogy az életet folytatni lehessen.

Ám egyetlen olyan kritikát sem találtam, amely felfigyelt volna a filmben jelenlévő nagyon erős képi és narratív ellenpontra. Bjarne összeismerkedik egy szép, tiszta arcú szőke lánnyal, aki „fent” lakik és dolgozik a katedrális öreg plébánosánál. Ide jár fel, a város fölé magasodó templomba, ahol egy kedves öreg pap él. A hentesbolt és a fagyasztókamra hideg borzalma direkt ellentétet képez az öreg pap nagy gonddal művelt kertjével. Amott a fagyos halál, emitt a meleg élet, amott a merev hullák, emitt burjánzó zöld, növekedés, virágok. És mint kiderül, az öreg plébános története pedig precíz ellenpontja a hentesek történetének. Fiatalkorában úgy élt túl egy repülőgép-szerencsétlenséget, hogy szeretett felesége (aki viszont nem élte túl a balesetet) húsából táplálkozott, és máig nagy megrendültséggel emlékezik minderre. Az előbb alkalmazott szimbolikus értelmezés szerint az igaz szeretet révén is egymásból táplálkozunk. A pap a szeretetet képviseli a filmben. Őt éltette, életben tartotta a feleségével való mély közössége, és ebből élet fakadt (lásd kert!), míg egymás beteges kihasználásából halál fakad.

Northrop Frye, a kanadai irodalomtudós, aki mélyrehatóan elemezte a bibliai és az egyetemes irodalmi szimbolikát, írja, hogy a legtöbb szimbólumnak van egy pozitív, „apokaliptikus” és egy negatív, „démoni” megjelenési formája. Az egyesülés, az unió egyik legősibb szimbóluma a szent evés, az eukarisztia. Senki nem nevezné kannibalizmusnak az úrvacsorát, Krisztus magunkhoz vételét. És így azt sem, amikor egymást támogatjuk, egymástól függünk, egymásból élünk. Ugyanakkor Frye szerint ennek az ellentéte a szimbólumok szintjén pontosan a kannibalizmus képvilága, amelynek elemei ragadozó vadászat, a kínzás, a megcsonkítás, az áldozat testének széttépése. Mégis mond valamit a két dolog kapcsolata. A szeretetnek mindig ára van! Még az Édenkertben is adni kellett valamit az embernek magából a szeretetért (egy picike engedelmességet, egyetlen fa tiszteletben tartását), egy elromlott, groteszk, deviáns világban a szeretet sokba kerül. Mégis, ha a krisztusi áldozat, az eukarisztia jegye vetül rá, akkor épít és életet ad. Különben pusztít. Ezért nevetünk rajta ilyen idegesen.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 16., kedd,
Csongor napja van.
Tartalom
Vezércikk

Dobóczky László
Te is látod?
Te milyen járó-kelő vagy?

Gondolkorzó

Bella Péter
Hányasra értékeled a lelkészedet?
A minőségbiztosítás kérdése az egyházban

Felszín

Dull Krisztina
Egy korty Toszkána
Markó-élmény a Galériából

Kedvek Vera
Az vagy, amit megeszel?
Milyen étrend tesz jót a lelkemnek? – önsanyargatók és önjutalmazók

Magasság

Szűgyi Zoltán
A lélek reggelije
Milyen könyveket, milyen betűt, milyen gondolatokat falsz?

Réz-Nagy Zoltán
Kreativitás és megmenekítés
Cseréphadsereg, Hundertwasser és Jézus Krisztus

Mélység

Luzsica Fanni
A lelkierő receptje
Töltekezéshez hidegen tálalva ajánljuk: végy egy kanál…

Szakács Gergely
Mentális önvédelem
A rádbízottak között Te is ott vagy!

Szoták Orsolya
Kikapcs!
Feltöltődés a legjobb társaságban…

Teljesség

Tóth Sára
A kaja, a szex és az Isten
A vágyaink és a Mindenható

Bagdán Zsuzsanna
Zsuzsi, az autó
Elmélkedés a keresztyén belsőégésű motorok jósági fokáról

Üzenet

Horváth Zsuzsanna
Vizet a sivatagban
– minden föld lehet szent föld

Áthallások

Miklya Zsolt
Zöldfül, zöldarc, zöldszakáll…
A zöld inkarnációi Chagall néhány képe nyomán

Hancsók Barnabás
Mi hajtja a rajzfilmgyárak malmait?
Mi szükség a fegyverkezésre?

Miklya Luzsányi Mónika
Energiaátadás
Amélie – a fizika törvényei és a szeretet

Tóth Sára
Zöld hentesek
Egymásból táplálkozunk!

Riport

Kósa Balázs
The sound of silence (vágatlan változat)
Exkluzív: Képzelt riport egy sztárprédikátorral

Kitekintés

Miklya Luzsányi Mónika
Házasság újratöltve
Mi újíthatja meg a párkapcsolatunkat?

Unger Zoltán
Megújuló energiaforrásaink
Teológiában és geológiában egy közös van: Isten

Péter-Szarka Katalin
Anyaság mint erőforrás?
Egy duplát legyen szíves!

Látogatóink száma a mai napon: 7032
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57753543

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat