Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Interjú Maksai Attilával

Interjú Maksai Attila testvérünkkel,
aki jelenleg a beregszászi református gyülekezetben
szolgál.

Manapság egyre több fiatalember dönt úgy, hogy a lelkészi hivatást választja. Ez a hivatás szép, de ugyanakkor felelősségteljes is, hiszen egy teljes egyházközösség hitéletéről kell gondoskodni: az istentiszteletek mellett bibliaórákat, hittanórákat is kell tartani. Egy nagyobb településen, ahol nagy létszámú a gyülekezet, ez a munka megsokszorozódik. A beregszászi református gyülekezet is a nagy gyülekezetek közé tartozik. Egy tiszteletes nem győzi egyedül ellátni a feladatokat, ezért februárban kisegítő lelkész érkezett a városba Magyarországról Maksai Attila személyében egy fél évre.

- Tiszteletes Úr, mutatkozzon be a Krónika olvasóinak.

- Erdélyben születtem, Szatmárnémetiben, onnan kerültem Magyarországra még a forradalom idején, \'89-ben szüleimmel és testvéremmel. \'97-ben Sátoraljaújhelyre költöztünk. A gimnáziumot befejezve céljaim között még nem igazán szerepelt a teológia, magyar szakkal akartam megpróbálkozni, ami akkor sajnos nem sikerült. Így egy évet kihagytam, dolgoztam, s ez alatt az év alatt elég sok beszélgetésem volt lelkipásztor barátaimmal. Több táborban, több csendes hétvégén is jelen voltam először csak résztvevőként, később pedig már aktív szervezőként. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy az életem másfelé visz. Úgy döntöttem, megpróbálkozom a teológiával. Amennyiben sikerül a felvételi, ezen az úton folytatom tovább a tanulmányaimat és az életemet is. Jelenleg a Sárospataki Református Teológia ötödéves hallgatója vagyok, de párhuzamosan elkezdtem a börtönlelkész-képzést, valamint a tanítóképzőt is, ahol elsős vagyok.

Mindeközben februárban jött a felkérés, mely szerint Beregszászban szükség lenne egy féléves lelkipásztori segítségre. Rövid megfontolás után igent mondtam, így immár három hónapja itt vagyok.

Nagy a gyülekezet Beregszászban, nagy az ifjúsági csoport is, ezért volt rám szükség. Örülök, hogy engem választottak. Három hónap után azt tapasztalom, hogy itt, Kárpátalján, és különösen Beregszászban nagyon komoly lelki, szellemi munka, komoly egyházi tevékenység folyik. Hála Istennek, sok a szolgálat, bár ez sokszor igen megterhelő. Azért is örülök, hogy itt lehetek, mert nagyon sok tapasztalatot lehet szerezni. Egész pályámra való tekintettel komoly alapot jelentenek - mind a templomi, mind az ifjúsági szolgálatok, mind a lelki élet. A gyülekezetben mindig támaszra találok. Egyedül nagyon nehéz lenne, hiszen mindkét iskolában megkezdődött a vizsgaidőszak, ami nagyon sok időt és energiát felemészt. De hála Istennek, meg tudom oldani, hogy ne menjen egyik a másik rovására.

- Járt már ezelőtt is Beregszászban?

- Amióta teológiára járok, elég sokszor megfordultunk Kárpátalján, többek között Beregszászban is. Tehát nagyvonalakban tisztában voltam azzal, hogy mi vár rám itt.

- Erdély ugyanúgy, mint Kárpátalja, Magyarország elszakított része. Lát-e hasonlóságot a két régió között?

- Abban mindenképp látok, ami az anyaországiak számára nagyon nagy hátrány: a határon túli magyarok - jártam egyébként Délvidéken, Felvidéken is - jobban kötődnek az egyházhoz, saját gyülekezetükhöz, a templomhoz, és mindezek fölött jobban kötődnek Istenhez is.

- Milyennek találja a beregszászi gyülekezetet?

- Jártam már több gyülekezetben Kárpátalján, de ez az egyik legmeghatározóbb. Mint már említettem, komoly lelki munka folyik itt nagy összefogással. Engem nagyon meglepett az, hogy a presbiterek mennyire szívükön viselik gyülekezetük sorsát. De a hívek is szívügyüknek érzik a templom gondjait, Isten minden ügyét. Ez abban is megmutatkozik, amit ritkán tapasztalok - Magyarországon a legritkábban -, hogy az emberek még mindig eljárnak a reggeli istentiszteletekre.

- Az ifjúság körében is ez tapasztalható?

- Igen. Először megijedtem attól, hogy milyen nagy létszámú ifjúsági csoportok vannak itt. Örülök annak, hogy nagyon sok lehetőség van a fiatalokkal való foglalkozásra. Néha sajnálom, hogy Isten nem adott 48 órát egy napra, mert akkor még több időt szánhatnánk e nemes feladatra.

- Könnyű volt beilleszkedni?

- Újként, idegenként minden kezdet nehéz. Én is erre számítottam. Voltak bennem félelmek: el tudom-e végezni a rám bízott feladatokat? Azt kell mondanom, hogy hála Istennek, rendkívül gyorsan sikerült beilleszkedni. Rendkívül gyorsan találtam barátokat, olyanokat, akik mellém álltak, támogattak.

(Átvéve az Ukrajnai Magyar Krónikából)
2006.05.24.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 26, összesen: 208287

  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...
  • 2024. április 02., kedd

    A gyülekezeteket érintő változásokról szólt az idei Ifjúságivezető-képző egyik kerekasztal-beszélgetése.
  • 2024. április 01., hétfő

    Súlyos kríziseket élt meg az életében, mégis érdemtelenül megajándékozottnak érzi magát a monorierdői Dókus Endre Levente.