Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Ismerjük meg közelebbről - püspökünk Ft. Kató Béla

Kató Béla sepsiillyefalvi lelkészt, volt püspökhelyettest választotta püspökévé az Erdélyi Református Egyházkerület közgyűlése 2012. december 14-én.
A Kolozsvári Bethlen Kata Diakóniai Központban tartott közgyűlésen Kató Béla a szavazatok több mint kétharmadát kapta meg. A tisztségre még Székely József Kolozsvár alsóvárosi lelkészt jelölték.

„Semmi sem fog változni, de minden megváltozik" - nyilat-kozta megválasztása után Kató Béla. A választott püspök szerencsésnek tartotta, hogy az egyház vezető testületei mintegy fele részben újultak meg, így a régi tisztségviselők át tudják adni tapasztalatukat az újaknak.

A közgyűlés további tisztségviselőket is választott. Az egyházkerület püspökhelyettesévé Kántor Csaba parajdi lelkészt, főgondnokaivá pedig Dézsi Zoltánt, Markó Gábort és Fekete P. P. Jánost választotta.

Főtiszteletű Kató Béla püspök úr beiktatása 2013. február 1-én volt a Farkas utcai templomban.

Tevékenységükre, szolgálatukra az Úr gazdag áldását kívánjuk.

Püspök úr övid életrajza a következő:

Kató Béla 1954 január 31-én született a Kovászna megyei Barátoson.
Elemi iskoláit szülőfalujában, a középiskolát Kolozsváron végezte. 1974-1979 között a kolozsvári Egységes Protestáns Teológiai Intézet hallgatója, eközben egy évet a nagyszebeni német nyelvű lutheránus teológián tanult. Ezt követően a háromszéki Cófalván kezdte lelkészi pályáját, 1988-tól napjainkig az illyefalvi református egyházközség parókus lelkésze. 
1992-ben a LAM és a KIDA alapítványok létrehozásának kezdeményezője. A Keresztény Ifjúsági és Diakóniai Alapítvány konferenciaközpontot és árvagyerekek nevelőintézetét működteti, a Landwirtschaft - Agricultura - Mezőgazdaság Alapítvány régió- és mezőgazdaság-fejlesztési programokat koordinál és finanszíroz.  
1990-ben négy hónapig Illyefalva polgármestere, ezt követően helyi tanácsos, 2002-től három cikluson át pedig a Kovászna Megyei Tanács tagja. 2000-től az Erdélyi Református Egyházkerület főjegyzője-püspökhelyettese. 2002-től a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának tagja. 2003 októberétől a Sapientia Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

(130225 - Forrás: szöveg, kép www.tirek.hu)

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 154, összesen: 719271

  • 2024. július 02., kedd

    A REFISZ idén is szeretettel várja nyári táborába azokat a 14-25 év közötti fiatalokat, akik közösséget keresnek Istennel és egymással.
  • 2024. július 01., hétfő

    Az istállónak épült templomtérben és a gyülekezettörténeti kiállításon megelevenedett a százéves múlt, a gyülekezet azonban a folytonosság továbbélésé...
  • 2024. július 01., hétfő

    A nyári szünet első napján indítja tanszergyűjtését a Magyar Református Szeretetszolgálat
  • 2024. június 30., vasárnap

    Lehet-e palástban mérni egy szolgálat korszakait? Karsay Eszter, az első budapesti református nő lelkész gazdag életútjának kilométerköveit három palá...
  • 2024. június 29., szombat

    Különleges adománygyűjtő akciót hirdetnek a magyar johanniták
  • 2024. június 28., péntek

    A leányfalui Ravasz László Emlékházba látogattak az egyházkerületek püspökei és főgondnokai, hogy a múltban kapaszkodót találhassanak a jelen problémá...
  • 2024. június 26., szerda

    Videós összeállításunkban a Tanúim lesztek! missziói tanítvány- és munkatársképzés résztvevői mesélnek arról, mit jelent számukra a tanítványság és eb...
  • 2024. június 25., kedd

    A papné polcáról olykor mesék kerülnek elő. Mike Edith tanítónő, a magyarkéci papné története a reménytelenségen átnyúló könyvespolcról szól, mely híd...
  • 2024. június 24., hétfő

    Templomuk teljes körű felújításáért, új közösségi tereik kialakításáért és a templomkert parkosításáért adtak hálát a jászberényi reformátusok.
  • 2024. június 22., szombat

    A presbiteri szolgálat lényegéről, örömeiről és nehézségeiről gondolkodtak az első szolgálati ciklusukat megkezdett presbiterek budapesti találkozóján...