Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Istentisztelet 2023. december 10-én

 

Advent második vasárnapja

(Dr. Kereskényi Sándor)

 

Lekció: Lk 1,5-17

Énekek: 42/1; 379 új ék; 154; 264/4; 305

Textus: Jer 16,19-21

 

Szeretett Testvérek!

 

Advent második vasárnapján a Biblia két könyvéből hallottunk Igét. Az írott, olvasható, és a hirdetett, prédikált „Ige" Isten élő, működő, ereje most is célba veszi az Ige olvasóját, az Ige hallgatóját.

Az olvasott vagy a hallott Igével a Szentlélek „lövi ki" azt a töltényt, ami mindig célba talál. A Szentlélek Isten: mesterlövész. Nem véti el a fülét, de a lelkét sem azoknak, akikkel kinyittatja a Bibliát, és azokat is telibe találja, akiket szeretettel összeterel egy házban, egy templomban, majd valakinek a hangját felhasználva hallható szóval nyitja meg csak kilincsre, esetleg durcásan kulcsra zárt szíveket.

Ma délelőtt két ószövetségi üzenettel közelíti meg a félig már megnyitott, de a hevederzárat felszerelt, és a bizalmatlansággal kitámasztott lelkeket is.

Néhány csodálkozó arckifejezést látva megértem, hogy ki kéne' magyaráznom magamat. Hiszen nem két ószövetségi, hanem először egy újszövetségi könyvből, Lukács evangéliumából hallottuk az Igét, utána pedig a tényleg ószövetségi gyűjteményben található Jeremiás próféta könyvéből.

Ez így igaz.

Lukács evangéliuma a Biblia újszövetségi részében található. Lukács örömhíre számol be a legrészletesebben Jézus születéséről. Istennek arról a mesterhúzásáról, hogy úgy fogja kihozni az embert a kárhozatból, hogy emberi testben jelenik meg a világban. Emberi testben magyarázza el, miként is kellene visszakerülni a közelébe. Miért jó az Ő jelenlétének tudatában élni. Aztán emberi alakjában helyettünk lépett a kivégzőosztag elé. Az ostorcsapásoktól kezdve a kereszthalálig mindent elviselt, ami ahhoz volt szükséges, hogy ha elhiszed, elhiszem, hogy ezt értünk csinálta, akkor ne a kárhozatban éljük le a halálunk utáni létet, hanem Vele. Velük. Jézussal, és az Atya Istennel.

És azzal a Szentlélekkel, aki ezekben a percekben is azon dolgozik, hogy egyikünk esetében felélessze bennünk a parázson pislákoló hitet, másikunk esetében pedig azon van, hogy bedobjon még egy adag erősítést a már lobogó, de finoman szabályozott hitélet kandallójába.

Lukács írásának elején az advent adventjébe csöppentett minket a Szentlélek.

Advent adventje? Igen. A Jézus születése bejelentését megelőző időszak. A Jézus útját kikövező Keresztelő János születését, eljövetelét megelőző történetet hallottuk.

Zakariás pap nagy napjáról. Kisorsolták, hogy a jeruzsálemi Templomban ő mutatja be a füstölő áldozatot. Zakariás, előírás szerint egyedül ment be a Templom szent, belső részébe. Megállt az akácia fából készült, arannyal bevont illatáldozati oltárnál. Közvetlenül a kárpit előtt, ami annak idején a két kőtáblának helyet adó Bizonyság Ládája elé volt felfüggesztve. Zakariás körülnézett. Ott volt minden. A kenetkeverők által készített füstölőszerek, és a szent olaj. Kezdődhetett a szertartás. A nép odakint imádkozott az áldozat elfogadásáért.

És ott, abban a magányos csendben Zakariás meglátta! Az oltártól jobbra állt valaki. Az illatáldozat idején a kijelölt papon kívül ember be nem léphetett a szent helyre. Angyal volt. Az Úr angyala. Isten hírnöke. Futára. Üzenetének kézbesítője.

Zakariás összezavarodott. Olyan félelem vett erőt rajta, amilyet még talán soha nem érzett. Magasságos Isten! Mit kell majd hallania? Az angyalok nem csevegni jönnek, hanem életet felforgató bejelentéseket tesznek.

És az angyal elkezdte. És mondta, és mondta. Zakariás pedig immár nem félelemmel, hanem figyelemmel követte a szavait, hiszen az Úr küldöttje azzal kezdte, hogy megnyugtatta: „Ne félj Zakariás". A félelem nem hallja, nem érzékeli az örömet. A félelem megöli az örömhírt. Az Úr angyala ezért adta be először a nyugtatót Zakariásnak: „Ne félj".

Aztán az angyal, mint az Úr megbízható követe, szóról szóra előadta a rábízott üzenetet. Az idős Zakariás meghallgatott könyörgéseire több évtized után most válaszol az Úr. Felesége, Erzsébet fiúgyermeket szül. A János nevet kapja. Örömöt és vidámságot hoz az életükbe. Különleges elhívás lesz a része, ezért részegítő italt felnőttként sem ihat majd. Nem lesz nehéz megállnia, mert magzat korától betelik Szentlélekkel.

És hogy miért ez a különleges felkészítés? Mert a régi, nagy próféta, Illés lelkületével és erejével fogja szolgálni az Urat. Az Úrtól elkóboroltakat visszatéríti Istenhez. Az apák szívét a gyermekekhez. Az engedetleneket pedig megfontolttá, bölccsé teszi. Ő, Zakariás fia, János lesz a „Keresztelő". A bűnvallókat, az Istenhez visszatérőket a Jordán vizébe bemerítő próféta.

Zakariás fia, János készíti majd fel a népet, a világot, az Isten Fia, Jézus Krisztus nyilvános megjelenésére, tanításának befogadására. Zakariás pap fia, Keresztelő János az utolsó ószövetségi próféta. Az ő születését jelenti be az Úr angyala. Fél évvel az előtt, hogy az ország másik végében, Názáretben egy fiatal, Mária nevű szűz leány tudomást vesz arról, hogy az ő méhében fogantatik meg a Szentlélektől Jézus, Isten Egyszülöttje, a világnak bűnből való szabadulást elhozó Megváltó.

Ezért mondtam, hogy két ószövetségi történetet hallottunk. Zakariás fia, Keresztelő János prófétálása lezárja az Ószövetséget. Ők még az ószövetségi kor emberei. Jézus majd felnövekedve, harminchárom évvel később jelenti be az Új Szövetséget. Tizenkét tanítványával vacsorázik. Megemeli borral teli poharát, és tudatja velük az új szövetség életbe lépésének pillanatát: „E pohár az új szövetség az én vérem által, amely tiérettetek ontatik ki." (Lk 22,20)

A másik bibliai prófécia, isteni akarat-közlése hatszáz évvel korábban történt. Jeremiás (anyanyelvén: Jirmejahu) prófétát igencsak ijesztő politikai helyzetben, népe történelmi krízise során vetette be az Úr. Észak-kelet felől II. Nabú-kudurri-uszur (ismertebb nevén: Nabukodonozor) babilóniai király seregei közeledtek Júda felé. Ha a zsidók királya nem engedi át a várost, megostromolják Jeruzsálemet. A politikus, vallási arisztokrácia egyetlen, hasonló erejű hatalom szövetségét keresve elkezdett dél-nyugatra, Egyiptom felé kacsintgatni.

Jeremiás próféta megtérésre hívó, Istenbe vetett bizalomra irányuló szavait figyelmen kívül hagyták. Kinek van most erre ideje?

Milyen ismerős!

Amikor közeledik a baj, az Istentől elfordult, üres vallási gyakorlatokkal megelégedő ember, egyház, nemzet nem a kialakult helyzet okait keresi, hanem a gyors megoldás kulcsát. Amivel tovább ront a helyzetén.

Erről szól Jeremiás könyve.

Baj van? Nagyon nagy baj! Mit mond a próféta? Vissza kéne térni Istenhez? Felsorolni a bűneinket? Bocsánatot kérni? Majd annak is eljön az ideje!

De most Jeremiás is beláthatja, hogy vannak itt sürgetőbb kérdések. És Jeremiást elhallgattatják. Ha még mindig beszél, ciszternába hajítják. A babiloni sereg pedig bekeríti a várost. Elfoglalják. Jeremiás minden próféciája beteljesül.

Köztük az is, hogy: „nem istenek azok, akiket istenként készít magának az ember!"

Kik mondják ezt? Jeremiás jövendölése szerint azok a nemzetek, akik a föld legszéléről is az Úrhoz jönnek majd. Majd. Ez a „majd" azóta elérkezett. Alaszkától Ausztráliáig; Szibériától a Tűzföldig, a föld legszéléről is a Betlehemben emberré lett Istenhez járulnak az emberek.

De ennek van egy feltétele. Volt, és van egy feltétele. Belátták akkor, belátják ma; megvallották régen, megvallják most, hogy „Bizony, hamis isteneik voltak elődeinknek, hiábavalók, egyik sem ér semmit!" És itt nem az előző nemzedékek egészének tévedéséről van szó, de mindazokról, akik az előző nemzedékek idején maguknak készítettek isteneket. Imádták, körülvették, feldíszítették őket. A megpróbáltatás idején aztán nyilvánvalóvá vált, hogy „hiábavalók, egyik sem ér semmit!"

Jeremiás idejében Isten türelme elfogyott. Dördült a szava a népe, a választottai fölött: „most megmutatom, ezúttal megmutatom nekik kezemnek hatalmát, és megtudják, hogy Úr az én nevem!"

2023. adventjén súlyos hiba lenne párhuzamot vonni a Jeremiás által megjövendölt, és a mai veszedelmek, háborúk között. A történelem Ura nem engedi meg a kegyes spekulációkat.

De! A történelem Ura, a mi Atyánk azt sem nézi el a végtelenségig, hogy én, és te; és a református egyház, és bármely felekezet, aki ismeri Isten akaratát, mert van Bibliája, mert van igehirdetés; és bármely támadó, vagy védekező, vagy támogató nemzet, szövetség elfeledkezzék arról, hogy Jeremiás próféciája beteljesedett. Ha az Úr megelégeli azt, hogy nem hallgatnak Rá, megmutatja hatalmát!

A Zakariás mellett álló angyal szava is igaz volt! Megszületett Keresztelő János. Felkészített népet állított az Úr Jézus elé, aki megszületett Betlehemben, és meghalt Jeruzsálemben, és feltámadt, és felment a mennyekbe, de előtte felkészítette a világot arra, hogy majd újra eljön.

A Betlehembe érkezésének ünnepére készülve, vajon készen állunk-e a második eljövetelére? Jusson eszünkbe nap mint nap, hogy ez is elkövetkezik majd.

Adventus Domini. Az Úr eljövetele. Ámen

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 2165, összesen: 2255448

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.