Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Bibliaóra - 2020. március 25. (szerda este)

Igeszakasz: Példabeszédek 22,3

„Ha az okos látja a veszedelmet, elrejtőzik, az együgyűek pedig belekeverednek és megjárják."

A Példabeszédek könyvében kiemelt ellentétpár az okos és az oktalan, a bölcs és a balga, az eszes és az esztelen ember. Ezeknek a gondolkodásmódja alapvetően különbözik és alapvetően különbözik lelki-erkölcsi értékük is. Az okosnak gyakorlati életbölcsessége van, átlát a szitán, nem lehet egykönnyen félrevezetni: „Az okos azért bölcs, mert érti a dolgát, az ostobát pedig rászedi saját bolondsága." (Példabeszédek 14,8) Az ostoba az életgyakorlatban járatlan, félrevezethető. A csapás idején az okos életmegoldása az elrejtőzés. A most romboló vírust nem lehet látni, de elrejtőzéssel meg lehet menekülni. Vajon látták-e a héberek az „öldöklő angyalt", a pusztítót a páska éjszakáján Egyiptomban (2 Mózes 12,23)? Vajon látta-e Dávid a csapást hozó angyalt Arauná szérűjén (2 Sámuel 24,16-17)? Az alattomos vírust hatásaiban érzékeljük: mindabban, ami elpusztul. ami tönkremegy. Ne keveredjünk bele!

Első példa: egy fiú iskolából hazafelé menet három egymással beszélgető fiúval találkozott. A fiú nemrégen költözött a városrészre, nem ismerte az álldogálókat, akik közül az egyik megszólította: „Egy kis tréfára készülünk, úgy gondoltuk, hogy talán csatlakozol hozzánk." „Mire készültök?" - kérdezte a hazafelé tartó. „Tudod, van itt lejjebb az utcán egy kis vegyesbolt, egy idős, gyanútlan emberé. Bemegyünk, eltereljük a figyelmét, és közben szerzünk magunknak egy kis harapnivalót" - válaszolta a másik a csoport nevében. „Lopni akartok," „Mért ne?" „Akkor engem hagyjatok ki!" - felelte élesen az új fiú. „Gyáva alak vagy!" - kiabálták utána a többiek. Másnap reggel egyik osztálytársa vigyorogva kérdezte a fiút: „Hallottad, mi történt?" „Nem. Mi történt?" „Három fiú bement tegnap egy boltba, és rajtakapták őket, amint loptak." A fiú csöndes imát mondott: „Köszönöm, Uram, hogy megőriztél attól, hogy én is velük menjek."

Második példa: Nem sokkal azután, hogy kidolgozták az IQ tesztet, több tanulmányt is készítettek annak érdekében, hogy kiderüljön: különböző embercsoportok milyen eredményt érnek el a teszten? Az életkoron és társadalmi helyzeten túl etnikai csoportokat is kísérlet alá vettek. Így történt, hogy egy csoport hopi indiánnal is elvégeztették a tesztet. Amikor a hopik megkapták a tesztet, azonnal elkezdték egymást kérdezgetni, és összehasonlították a válaszaikat. A tesztet felügyelő emberek látták ezt, és gyorsan közbeléptek: „A tesztet egyénileg kell elvégezni. Nem szabad egymásnak segíteniük, vagy továbbadniuk a válaszaikat!" - mondták nekik. Amikor a hopik meghallották ezt, dühösek lettek, és megtagadták a teszt kitöltését. Így szóltak: „Nem az a fontos, hogy én vagyok az okosabb, vagy a testvérem. Csak az számít, hogy együtt mire vagyunk képesek!"

A Példabeszédek könyvének okosokról és oktalanokról mondott, a címben idézett mondata a könyv 27. részének 12. versében szó szerint megismétlődik. Azaz Isten nyomatékosítja az üzenetet a számunkra: ne keveredjünk a veszedelembe, mert annak a vége a megbüntetés.

Harmadik példánk a helyes döntés gyors megtételéről szól: Egy könyvtárban volt olyan nap, amikor a kölcsönzés határidejének letelte után sem kellett büntetést fizetni. De senki nem tudta előre, hogy mikorra jelölik ki a pótnapot a könyvek visszavitelére. Egy diák az újságban ráakadt egy közleményre erről, és sietett összeszedni a hanyagság miatt összegyűlt kölcsönkönyveket. Felpattant a kerékpárjára, és elindult a könyvtár felé. Útközben egy ismerős férfivel találkozott, aki útjába tántorgott. „Hová viszed ezt a sok könyvet?" - kérdezte a férfi. „A könyvtárba. Ma nem kell késedelmi díjat fizetni, büntetésmentes nap van!" - felelte a fiú. „De jó lenne, ha máshol is lenne ilyen büntetésmentes nap! Én már elég sokat fizettem ilyesmit" - jegyezte meg a részeg. „Tudja, Istennél is van büntetésmentes nap! Jézus Krisztus kifizette a díjat mindenért!" - mondta a fiú. „Honnan tudod ezt? És az mikor van?" „A Bibliából: „most van a kegyelem ideje, most van az üdvösség napja!" (2 Korinthus 6,2)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 16, összesen: 118639

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...