belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Áthallások

Hancsók Barnabás

A változás szélcsendje – Moszkva tér

Segített-e Széll Kálmán?

A srácok aznap este is a megszokott téren gyülekeztek. Petya, Gabi, Csömör és Rojál minden hétvégén itt várták, hogy megkapják a legtutibb buliinfókat, aztán irány az éjszakába. Nagyon eltérő személyiségek voltak, valami mégis összetartotta őket. Gabi gazdag családból származott, vagyis olyanból, amelyre teljes joggal aggatják az újgazdag jelzőt. Mindene megvolt, így nem az iskolától remélt lehetőségeket és kitörési pontot a nagybetűs életbe. Rojálnak szintén nem kellett szégyenkeznie, ha anyagiakról volt szó. Az apja valamilyen magas rangú akárki volt az egyik minisztériumban, így az ő családjuk sem szűkölködött a földi javakban – és ami azt illeti, beképzeltségben sem. Aztán ott volt Csömör, a lopás királya, aki már fiatalon megtanulta, hogyan tud a jég hátán is megélni. Rojál jobbkezeként minden balhéban benne volt, és képes volt a leghúzósabb szitukból is kidumálni magát. Végül pedig ott volt a szűkszavú Petya, a rajzmester, akit könnyen bele lehetett rángatni mindenféle zűrbe. Szerencsére ő ilyenkor is jórészt megmaradt higgadt, objektív külső szemlélőnek, ami nem egyszer bizonyult hasznosnak. Mióta édesanyja meghalt, apja pedig lelépett nélküle külföldre, nagyanyjával élt, épp olyan szerény körülmények között, mint amilyen szerénység rá is jellemző volt. Ami összehozta a négy jómadarat, az talán a koruk volt – a szó mindkét értelmében: mindannyian 18 körüli, az élet küszöbén álló fiatalok voltak egy rohamléptekkel változó történelmi időszakban. Persze ez utóbbit akkor még nem igazán tudták, az előbbit viszont próbálták maximálisan megélni. 

Nem úgy, mint Petya és Gabi két osztálytársa, Zsófi és Ságodi. Ők ugyanis épp fordítva élték meg fiatalságukat: balhék és bulik helyett szívesebben foglalkoztak politikával és tanulással, hogy aztán a várva várt új rendszerben, egy-egy neves egyetemet elvégezve, hasznos és feltörekvő tagjai lehessenek a társadalomnak. Zsófi ennek ellenére – vagy talán épp ezért – tetszett Petyának, és ez a vonzalom idővel viszonzásra is talált. Mielőtt azonban románcuk beteljesedhetett volna, a lány Franciaországba utazott, mert karrierjét fontosabbnak érezte holmi szerelemnél. Petya nem követhette, hiszen időközben belevágott a srácokkal egy „tuti bizniszbe”, amit nem hagyhatott csak úgy ott. Már csak azért sem, mert bár a nemzetközi vonatjegy-hamisítás nem volt éppen veszélytelen mutatvány, kétség sem fér hozzá, hogy jól fialt. A pénz pedig kellett, hogy saját lábra tudjon állni, és ne kelljen tovább Boci mamán élősködnie. Aztán valami mégis közbejött. Miután összetörte ballagásra kapott Zsiguliját, Petyának sürgősen nagyobb összeghez kellett jutnia, ezért – Gabival együtt – úgy döntött, hogy kiszáll, és elkéri Rojáltól az őt illető részesedést. Mielőtt azonban a kocsira költhette volna a pénzt, Gabival új ötletük támadt: elmennek Amsterdamba! A bécsi átszállás alatti várakozás azonban újabb fordulatot hozott: Gabit elkapták a rendőrök lopásért, így Petya egyedül folytatta az útját, de a cél immáron Párizs és Zsófi szíve volt. A nagy egymásra találás után azonban a fiú visszaviharzott Magyarországra, mert aggódott idős nagymamája miatt – mint kiderült, nem alaptalanul. 

Török Ferenc 2001-ben készült filmje, a Moszkva tér, nagyon érzékletesen képes bemutatni a rendszerváltást közvetlenül megelőző időszakot az akkori fiatalság szemszögéből, ám karakterrajzainak köszönhetően jóval túl is mutat az adott korszakon. A filmet záró monológ a bő tíz évvel idősebb Petya szájából sokat elárul a fiatalok felnőtté válását meghatározó akkori és sajnos azóta is tartó tendenciákról. Nézzük, milyen lehetőségekkel indultak az életbe a Moszkva tér érettségiző srácai és lányai, és mi lett belőlük egy évtized elteltével! 

Ságodi két egyetemen is bizonyított, ám doktori képzését már az Egyesült Államokban végezte, ahol – látva az itthoni viszonyokat – ott is ragadt egyetemi tanársegédként, egy nagyobb karrier reményében. Zsófi Franciaországban maradt, és ugyanazt csinálta, mint hazájában: elit körök társaságát kereste, ahova bekerülve egyrészt kamatoztathatta tudását, másrészt jómódú és elismert férjet talált magának egy negyvenéves antropológus személyében, akinek farvizén ő is ismertségre tehetett szert. Így nyugodtan mondhatjuk, hogy az ő karriere is sínen volt. 

Ami a négy jómadarat illeti, túl sok meglepő velük sem történt. Rojál még mindig a különféle balhék és alvilági bizniszek területén mozgott, így nem csoda, hogy az utolsó hírként egy alapos helybenhagyást kapunk róla, melynek során szerb „üzlettársai” szó szerint félholtra verték. Gabi használt autókat értékesítő apja nyomdokaiba lépve – ám konkurenciát mégsem jelentve az öregre – autókölcsönzőt nyitott a Balatonon, és vígan élte életét. Mindkettőt bőven volt miből megtennie. Talán Csömör az egyetlen, akiből elsőre nem néztünk volna ki ilyen folytatást: ő ugyanis annyira otthonosan mozgott a különböző lepukkant kocsmákban, hogy összeszedte magát, és végül nyitott egy sajátot. A hamburgerből minden savanyúságot kidobáló Petya szavait önmagáról pedig talán érdemes szó szerint idézni: „Velem mi van? Semmi. Most például k*rva éhes vagyok, úgyhogy mindjárt beugrok a Mekibe kajálni. Nyomok egy kergemarhás burgert sült krumplival. Lehet, hogy megeszi az agyamat, de legalább nincs benne csalamádé.” 

Nem szeretném túlerőltetni a párhuzamot az itt vázoltak és a mai kor között, egy pillanatra azonban érdemes körülnézni és megfigyelni, hogy mi változott azóta – a hamburgereken kívül, persze. Abban talán mindannyian egyetértünk, hogy a fiatalok helyzete manapság még nehezebb, vagy legalábbis szemernyit sem könnyebb, mint bő húsz évvel ezelőtt, így fájó szívvel kijelenthetjük, hogy a rendszerváltás ezen mit sem tudott segíteni. Mindezzel azonban nem azt akarom mondani, hogy egy újabb ilyen fordulatra lenne szükségünk. Nem hiszem, hogy egy újabb rendszerváltás bármit is megoldana. Viszont egy erőteljes szemléletváltásnak nagyon itt lenne az ideje!

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 24., szerda,
György napja van.
Tartalom
Vezércikk

Czapp Enikő
Boldogabb Új Évet?
Min múlik 2012?

Imahét

Dr. Tokics Imre
Veszteség?
Változás amit Jézus hoz

Dusicza Ferenc
Lett-e Békességed?
Megjelenik a zárt ajtók mögött

Khaled A. László
Látható és hallható
...nem lehet kisebb küldetésünk.

Makláry Ákos
Az apostolok közösségéről
Kell-e szebb érv?

Várady Endre
Felnőni Jézushoz?
Az egyenes út a legrövidebb

Réz-Nagy Zoltán
Egy hét ima
Melyik az eredeti, kell-e eredeti?

Hegyi Balázs
Közösen forgatott ceruza
Tovább...együtt?

Gondolkorzó

Dull Krisztina
Külföld pro és pro?
Kérdés a magyar pályakezdés örök dilemmájáról

Felszín

Pete Violetta
Fék, kuplung, vissza kettes!
Kivel ildomos tartani az iramot?

Szakács Gergely
Lassíts!
Van, amit nem lehet száguldozva…

Magasság

Király Levente
A másfajták és az egységkörök falva
Szekértáborok az ökumené körül

Tóth Sára
Lehet-e változni?
Az igazi növekedés csendes és észrevehetetlen

Mélység

Bölcsföldi András
A hivatal esete a birodalmi lépegetővel
avagy megrögzöttségeinkről és a megújulás akadályairól

Miklya Luzsányi Mónika
Visszakapcsolás
Az elengedés művészete a gyereknevelésben

Teljesség

Koczor Tamás
Jánostól Jézusig
Személyek, mozgalmak, üzenetek útján

Üzenet

B. Tóth Klára
Almás pite a lélek mérlegén
Kell-e részecskegyorsító ahhoz, hogy észrevegyük Istent?

Süll Mária
Most már indulhatunk
Időtlenség és Időhiány összevesznek

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
Egy haldokló angyal
Biutiful – az élet tökéletlen szépség

Hancsók Barnabás
A változás szélcsendje – Moszkva tér
Segített-e Széll Kálmán?

Miklya Zsolt
„Ott jön az álomlátó!”
Perspektívaváltó színek és álmok – Ferenczy Károly József-vásznáról

Riport

Hajduk Zsófia
Amikor elmarad a gyermekáldás
Történet a gyermekvárásról az Istenbe vetett bizalom tükrében

Látogatóink száma a mai napon: 2255
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57849469

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat