Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2016. május 5. Áldozócsütörtök

 

ÜZENET
A Celldömölki Református Egyházközség igehirdető lapja 2016/22. Áldozócsütörtök

Lekció: János ev. 21, 18-23

Textus: „Péter ekkor megfordult és látta, hogy követi az a tanítvány, akit Jézus szeretett (...) Őt látta tehát Péter, és megkérdezte Jézustól: Uram, hát ezzel mi lesz? Jézus pedig így szólt hozzá: Ha akarom, hogy  ő megmaradjon, amíg eljövök, mit tartozik rád? (...) Elterjedt tehát az Atyafiak között az a mondás, hogy az a tanítvány nem hal meg. Jézus azonban nem azt mondta neki, hogy nem hal meg..." (21, 20-23)

 

Ma, áldozócsütörtökön, mivel szűk, szinte bibliaórás-énekkaros körben vagyunk együtt, elárulom, úgy jön ki a lépés a János evangéliuma végével, hogy pünkösdkor, konfirmáció alkalmával lesz az utolsó igehirdetés (Kövess engem!), most vasárnap Péter sorsáról lesz szó, folytatva a múlt vasárnapi, anyák napi párbeszédet (szeretsz engem?), ma pedig a „szeretett tanítvány", János jövője kerül terítékre... - annál is inkább, mert találunk benne négy áldozócsütörtöki gondolatot, üzenetet!

„...hát ezzel mi lesz?" - kérdi Jézustól Péter a mögöttük álló másik tanítványra, Jánosra mutatva. Nem maga János kérdi, hanem Péter... Igen, valahol mindnyájan ilyenek vagyunk, hogy szinte jobban érdekel a másik sorsa, mint a sajátunk. Péter kíváncsi. Talán egy kicsit irigy is. Ugyanis - erről lesz majd szó vasárnap - Jézus utalást tesz Péternek az ő szenvedéseire és mártírhalálára, s Péter kérdésében talán benne van a miért is: nekem ez lesz a sorsom, neki mi? Péter akkor még nem tudta, János tanítványi köre viszont már igen, hogy János hosszú életet élt, sírja - a hagyomány szerint - Efézusban található. Bizonyára mi is sokszor igazságtalanságnak tartottuk, hogy az egyik ember élete fiatalon derékbe tőr, míg  a másik magas kort él meg. Mi lesz a másikkal? Ki mit kap és mit érdemel? S egyáltalán: kinek lehet része az üdvösségben? - Látjuk, kíváncsiságból és gyarlóságból fakadó, örök emberi kérdések ezek!

Jézus kezében van a sorsunk! - ez lehet az értelme és számunkra megfogalmazott üzenete Jézus válaszának. Bár ő keményebben felelt: „...mit tartozik rád?" Jézus szuverén joga az ember sorsa feletti döntés! Egyáltalán a jövő és üdvösség kérdése. Éppen a mennybemenetel előtt álló Jézus magyarázta az izráeli királyság felállítását tudakozó tanítványoknak, hogy „nem rátok tartozik, hogy megtudjatok olyan időpontokat vagy alkalmakat, amelyeket az Atya a maga kizárólagos hatalmával állapított meg." (Ap.csel. 1, 7) Jézus kezében a sorsunk. S ezt úgy is érthetjük, hogy az Ő kegyelmétől függ a jövőnk, üdvösségünk, nem a mi érdemeinktől.

Olyan könnyen félreérthetjük Jézust! Igen, az emberek hajlamosak - vágyaikat követve! - félreérteni Őt! Talán a János iránti tisztelet, talán a halál elkerülésének ill. az örök életnek vágya eredményezte, hogy sokan azt gondolták a magas kort megélő Jánosról, hogy Őt még élve találja a visszatérő Jézus és nem hal meg! Sokszor nem tudom, szóljak-e, amikor családlátogatás alkalmával, templomba nem járó, nem hívő emberek is olyan könnyen beszélnek szintén nem hívő elhunyt szerettük mennyben létéről, amikor pl. azt mondják, ő már onnan felülről néz bennünket, s vár ránk, s majd odafent találkozunk...

Végül: Jézus minden szavában, abban is, amelyikben „helyre teszi" az Őt félreértő embert, evangélium, örömhír van! „Ha akarom, hogy megmaradjon, amíg eljövök, mit tartozik rád?" Kihalljuk ebből Jézus ígéretét, hogy „eljövök!"? Az első keresztyének még Jézus közeli visszatérését (parúszia) várták! Ezért is gondolták többen, hogy az idős János még megélheti... És mi? Várjuk Jézus visszajövetelét? Számomra olyan csodálatos az - s újra és újra elmondom - áldozócsütörtök ünnepében, hogy nem a búcsú, hanem a visszatérés gondolata, üzenete a domináns! (Lásd még Ap.csel 1, 11!) Eljövök! - mondja nekünk Jézus.

Két figyelmeztető (ne akarjunk többet tudni, mint amit Isten kijelentett nekünk és ne ringassuk magunkat vágyaink tévedésében!) és két örömüzenetet hallhattunk ma áldozócsütörtökön: Jézus kezében van a sorsunk, sőt, mindenki jövője, Aki megígérte, hogy eljön hozzánk! Várjuk Őt?

Imádság: „Mivel Te utat nyitottál és tanítottál mennybe menni, Adjad, hogy Téged kövessünk és siessünk nyomodban lenni!"

Ének: 358. és 359. dicséret

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 131, összesen: 512129

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.