belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Áthallások

Gueth Péter

Proteggi questa casa!

Dizájn center keresztény módra

Proteggi questa casa, vagyis védd meg e házat, vagy te véded ezt a házat, nem tudom, mert nem értek olaszul. De milyen házra gondolsz? Az egészre, az összes emelettel, ganggal, folyosóval, a málló vakolattal együtt? Vagy az is lehet, hogy a lábad alatti kicsiny, mégis, hozzád képest oly széles és mély fiókra érted? Az lenne a ház, és amit abba teszek, mondjuk egy gyűrűcskét, vagy egy kis cetlit, amire annak a lánynak a nevét írtam aki tetszik nekem, vagy a húsvétkor összelocsolt forintokat, vagy a bolti visszajárót, amit naponként csenek el a közös kasszából, vagy egy darabka csokit - akkor azt te megvéded? Én kinyitom a fiókocskát és csak beleteszem és kész is? Olyan vagy mint a bank! És míg te szüntelen imára tartod fröccs öntött kezed, lábaid alatt az ötforintos szépen megfial!

És ha bedugom a cérnavékony, érintésvédelmi szempontból nem túlságosan megnyugtató drótodat a konnektorba, akkor egész alakos glóriaként gyertyaizzók fénylenek fel körülötted, ünnepélyes ragyogásba borítva rózsaszín arcod és a talapzathoz erősített két, egyenként három ágú gyertyatartót is. És ahogy nézem, csodálom ezt a ragyogást, földöntúli illat leng körül, a kicsiny izzócskák csillagként, virágkehelyként forogni kezdenek, előbb a legfölső piros, majd a legalsó kékek is feléd bólintanak, és ebben a mennyei jelenésben látni vélem, ahogy felém lépsz, át, a lassan hullámzásba kezdő fénykapun, és én már nyújtom is a kezem feléd, mire talpaid alatt fénylőn felizzik a felirat: proteggi questa casa! - mire én gyorsan kihúzom a dugót. 

 

Jézusos kapcsoló gyermekekkel 

Az elektromos áram a falba épített vezetékeken közelíti meg a konnektorokat és a csillárt. Az áram a konnektorokban szüntelenül jelen van, ezért nagyon fontos, hogy fém tárgyakat, mint például szöget, vagy réz tollbetétet ne helyezzünk annak nyílásaiba, mert ezek testünkbe vezetik a villamos energiát, ami izomgörcsökhöz, szívritmuszavarhoz, sőt, akár fulladásos halálhoz is vezethet. Ezért a dugaszolóaljzatoktól a balesetveszélyes tárgyakat csak a megfelelő távolságban szabad elhelyezni. A csillár és egyéb lámpatestek üzemeltetése akkor biztonságos, ha az elektromos hálózatba a megfelelő érintésvédelemmel ellátott megszakítóberendezések beépítésre kerültek. Ilyen esetben a villamos fényforrások úgy hozhatóak működésbe, ha a kapcsoló nyomógombját a felületére merőleges irányban megnyomjuk. A billenőkapcsolók - amint az a képes is látható - esetében pedig a billenő kart kell az ellentétes állásba mozdítani.
Ez az eljárás teljesen biztonságos, akár kisgyermekek is üzemeltethetik. A kereskedelemben az igényeknek megfelelően, többféle színben és formában kaphatóak ezek a berendezések. Sőt, van olyan változat is, melynek billentőkarja a sötétben világít.
A képen látható példány khaki színe talán nem a legelőnyösebb választás, azonban a kedves figurák vidám és élethű ábrázolása miatt, mégis közkedvelt termékké válhat. 

 

Jézus ül a műanyag motoron 

És nem tudom eldönteni, hogy mit is csinál valójában. Most vonul éppen be Jeruzsálembe, és nem volt kedve egy bűzős szamár hátára ülni, vagy csak egyszerűen sietett? Vagy ez a  kisplasztika az emmausi történetből azt a rész próbálja megjeleníteni, amikor: “erre megnyílt a szemük, és felismerték, ő azonban eltűnt előlük”, vagyis az eltűnést, Jézus elszáguldásaként értelmezi a kortárs alkotó, aki azért, hogy alkotásának szereplőjét közel hozza a mai kor emberéhez, azt egy chopper nyergébe ülteti? Az ábrázolni kívánt sebesség egyértelműnek tűnik, az alak lobogó ruhájából erre következtethetünk. A száguldásról tudjuk, hogy az a mai kor emberének sajátos kísérlete arra, hogy véglegesen eltörölje maga körül a teret. Mert önön rabságának kínzó kísértete hajtja egyre, új földek, sosem látott vidékei után. De már nincs újabb terület a földgolyón, amit meghódíthatna, amit fölényesen leigázhatna. A konkvisztádori diadal már nem tudja feledtetni a mögötte csoszogó halál és elmúlás rabláncainak csörgését. A lakhatatlan világűr sem nyújt menedéket az űzött lelkek számára. Így hát marad a sebesség mámora, a folytonos száguldás, mely szétolvasztja maga körül a teret. Ez a sem itt, sem ott állapota. És ebben a végső kivetettségben sejlik fel Jézus alakja egy poros úton, aki mintegy utána száguld a száguldónak, az egykor világokat hódító, de lelkében kezdetektől fogva esendő teremtménynek, hogy megállítsa őt, mielőtt a szakadékot elérné.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2020. november 28., szombat,
Stefánia napja van.
Tartalom
Vezércikk

Szerkesztő
Oltár mélyéből
Előlép a Mester

Gondolkorzó

Dull Krisztina
Szobor, egyház, társadalom
Új alkotmányhoz új szobor?

Felszín

B. Tóth Klára
Figyelő dédmamák
Hatással egymásra

Dobóczky László
Mi is az a művészet?
A bennem lakó kreativitás és Isten

Luzsica Fanni
Egy csodában élni
Lélekedzés, szabadságvágy és egy művészcsalád legifjabbja

Magasság

Pete Violetta
Blaszfémia vagy sajátos látásmód?
Munkácsy, Madonna vagy egy disznó a kereszten...

Békési Sándor
Régi nagy vita
Isteni ihlet vagy mesterségbeli tudás?

Turcsik Ferenc
Kinek a pap, kinek a papné...
Ízlések és pofonok kicsiben és nagyban

Mélység

Puskás Gabriella
Akár egy vízcsepp (5)

Folytatásos novellánk betegségről, őszinteségről, félelmekről és megoldásokról

Czapp Enikő
Névtelen művészek
A mestermunka Te magad vagy!

Miklya Zsolt
És akkor ki van?
Válaszrezonanciák más versbőrébe bújva

Teljesség

Patkós Adél
A megfoghatatlan titok ábrázolásai
A világ teremtése Michelangelo és Madách szemszögéből

Detzky Panni
Istenképmás
Az alkotások koronája: az ember

Tóth Sára
A testet öltött forma
Tartalom és forma sokat vitatott viszonya Isten szerint

Üzenet

Bölcsföldi András
4 Sikoly
Bulvárosodik a művészet?

Szakács Gergely
Kép és Evangélium
Képtelen református képes-e új megértésekre?

Miklya Luzsányi Mónika
Művészetre nevelés
Hogy fordítható gyereknyelvre?

Áthallások

Detzky Panni
Áldás vagy átok?
Bosch, Csontváry, Tarkovszkij, Bergman, Lagerlöf és Szerb Antal közös metanyelve

Gueth Péter
Proteggi questa casa!
Dizájn center keresztény módra

Miklya Zsolt
Szervusz, Tupakka!
Lázár Ervin 75. születésnapján

Riport

Jakus Ágnes
Bilincsben táncolók
Hogyan van jelen Isten az alkotásban? Mi inspirálja a keresztyén alkotókat? Milyen az alkotás folyamata? Hogyan jelenik meg a művészet az egyházi életben? Összeállításunban egy belsőépítész, egy festőművész, egy vallástudományi szakértő és egy kántor vall

Kitekintés

Dull Krisztina
A versbe zárt titok
Horváth Csaba könyvének ajánlása

Miklya Luzsányi Mónika
Celebfertőzés
A baj az, ha Isten helyett egy másik emberben hisznek…

Nagy Tamara
Művészet a varázsdobozban
Értékes villanások a képernyőn?

Látogatóink száma a mai napon: 2529
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 48013869

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat