Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A Sztárai Mihály tér

A PESTÚJHELYI SZTÁRAI MIHÁLY TÉR  RENDEZÉSE

2013. november

A Pestújhelyi Református Templom 85 éve Pestújhely városképének egyik legmeghatározóbb épülete. Mivel egyházközségünk a Sztárai Mihály tér sorsát mindig is rendkívüli szívügyének tekintette, ezért nagy örömmel fogadtuk, hogy a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata 2013. novemberében rendezte a tér templom előtti részét. Külön köszönet azért, hogy a tér rendezésénél fokozott figyelmet tanúsítottak templomunknak és környezetének.

***

E L Ő Z M É N Y E K

***

A Sztárai M. térrel kapcsolatos állásfoglalásunkat eljuttattuk
a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata Képviselő-testületének a
2013. február 27-én megtartott ülésére.

A Bp. Pestújhely-Újpalotai Református Egyházközségünk presbitériumának egyhangú és határozott álláspontja a Sztárai M. térrel kapcsolatosan továbbra is az, hogy nem támogatunk semmilyen beépítést. Miután találtak megfelelő helyet az étterem számára, a téren csak és kizárólag bontás történjék, és egy gondosan megtervezett esztétikus pihenőparkot alakítsanak ki.

Indoklásunk a következő:
Templomunk 85 éve Pestújhely városképének egyik legmeghatározóbb épülete, ezért tisztelettel kérjük a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzat illetékes döntéshozó szerveit, hogy a Sztárai M. tér rendezésénél fokozott és kiemelt védelemben részesüljön mind a templom, mind pedig a környezete.

· Amikor 1928-ban templomunk megépült, a téren nem volt semmilyen épített objektum.(Ezt eredeti fényképekkel tudjuk bizonyítani.) Elődeink nem egy beépített telket vásároltak, hogy a templomunk észrevétlen takarásban legyen, ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy a téren csak és kizárólag bontás történjen. Pestújhelyen csak a mi templomunkról mondható el, hogy három oldalról is beépített. Semmiképpen sem szeretnénk, hogy a jövőben a tér felőli oldalról is takarásban legyen.

· Szeretnénk megjegyezni, hogy ha a Sztárai M. térre tervezett építményt a Keresztelő Szent János plébániatemplom, vagy a Boldog Salkaházi Sára plébániatemplom, vagy esetleg az Evangélikus templom bejárata elé tervezték volna, annak már a gondolata is a hívek körében óriási közfelháborodást jelentene, így természetesen a mi gyülekezetünk több száz tagja körében is! Mi nem kérünk többet, csak egyenlő elbírálást a többi pestújhelyi felekezettel. A nyomatékos kérésünk tehát az, hogy a mi templomunk előtti tér is végre beépítés nélküli rendezett, parkosított terület legyen!

· Mivel egyházközségünk a Sztárai M. tér sorsát rendkívüli szívügyének tekinti, azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk a választott a Képviselő–testület tagjaihoz, hogy támogassák kérésünket. Jelenleg Önök vannak abban a felelősségteljes helyzetben, hogy most a döntésükön múlik a Sztárai M. tér további sorsa, mely vagy véglegesen visszanyeri eredeti tér-park jellegét, vagy egy újabb beépítéssel sorsa végérvényesen megpecsételődik.

· Számunkra nagyon nehéz elfogadni, hogy bárhol az országban egy templom előtti térrendezés ügyében ne kérnék ki az adott egyházközség véleményét.

Mi sajnálattal vesszük tudomásul, hogy a tér rendezésével kapcsolatban hozzánk a mai napig nem érkezett hivatalosan megkeresés, így véleményünket és álláspontunkat az illetékes hatóság felé hivatalosan nem közölhettük.

Kérjük, hogy a Tisztelt Képviselő-testület támogassa gyülekezetünk több száz tagjának, - és hisszük, hogy nemcsak a Sztárai Mihály téren lakóknak, - hanem a Pestújhelyi polgárok többségének akaratával megegyező álláspontját.

Tisztelettel:
A Bp. Pestújhelyi-Újpalotai Református Egyházközség nevében
Budapest, 2013. február 21.

 

 

***

Gyülekezetünk állásfoglalása a
SZTÁRAI MIHÁLY TÉR RENDEZÉSÉVEL kapcsolatban

Budapest, 2012. december 27.

Gyülekezetünk álláspontját, véleményét levélben eljuttattuk a Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata kéviselő-testületének a térrel kapcsolatban - tőlünk függetlenül - meghozott elképzeléseikre reagálva.

A Sztárai Mihály tér rendezésével kapcsolatban a Pestújhelyi Református Egyházközségünk több száz tagja nevében az alábbiakat képviseljük:
A téren és a tér környezetében lakók nyugalma·
A téren és a tér környezetében lakók biztonsága·
A tér Pestújhely patinás múltjához méltó végleges rendezése, különös tekintettel a református templom központi helyzetére.

A téren és a tér környezetében lakók nyugalmának maradéktalan biztosítása érdekében nem támogatunk semmilyen új beépítést. Gyülekezetünk határozott álláspontja az, hogy miután találtak megfelelő helyet az étterem számára, a téren csak és kizárólag bontás történjék, és egy gondosan megtervezett esztétikus pihenőparkot alakítsanak ki. 

Külön kérésünk, hogy Budapest Főváros XV. kerületi Önkormányzata érje el, hatáskörében találja meg a megfelelő megoldást arra, hogy a tér jelenlegi képét lepusztult külsejével tragikusan romboló, egykori Szolgáltatóház tatarozásra kerüljön, hogy a várhatóan rendezett, megszépült Sztárai Mihály tér hangulatához méltó lehessen, ahhoz látványban is harmonikusan illeszkedjék.


A téren és a tér környezetében lakók biztonsága szempontjából elengedhetetlennek tartjuk, hogy végre a térrel együtt rendeződjék a köztudottan rendkívül balesetveszélyes Pestújhelyi út és az Apolló utca kereszteződése, közlekedési lámpa telepítésével, biztonságossá tett, védett gyalogátkelőhellyel.

Mivel teljesen bizonytalan, hogy hány évig tart még a huzavona a térrendezésről, míg végre minden fél számára elfogadható megoldás születik, ezért addig is az a tiszteletteljes és nyomatékos kérésünk, hogy a Pestújhelyi Református Templomunk főbejáratától 10 m-re lévő jelenlegi szemétlerakóhely, - az Önkormányzat által hivatalos szemétlerakást tiltó táblák kihelyezésével és a rend szigorú betartatásával- megszüntetésre kerüljön.

Italbolt a templomunk mellett

Reménység szerint gyülekezetünk több száz tagjának álláspontja e kérdésben megegyezik Pestújhely többi polgárának akaratával is.

A Pestújhelyi Református Egyházközség nevében
Budapest, 2012. december 27.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 127, összesen: 505256

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...