Nyomtat Elküld Olvasási nézet

(Ordo Salutis)

Az üdvösség rendje

( ORDO SALUTIS)

***

Mi reformátusok mindig is  az Ige egyházának (ECCLESIA VERBI DEI) vallottuk magunkat, alkotmányunknak (CONSTITUTIO) pedig Kálvin legfőbb művét az INSTITUCIOT tartjuk.

Az igazán hívő ember nagyon szereti Megváltóját az Úr Jézus Krisztus. Nagyon szereti a Szentírást is, és tudja, hogy amit a Szent Bibliában Isten kinyilatkoztatott, - ismertté tett az emberek előtt, arról nem szabad hallgatni, azt nem szabad titokban tartani, sőt tovább kell adni, tanítani és bátran hírdetni kell, mint biblikus hitigazságot.

Így van ez az üdvösség rendjével ( ORDO SALUTIS) kapcsolatos életbevágóan fontos kijelentésekkel is.

Tetszett a dicsőséges Szentháromság Istennek, hogy tájékoztassa az ÖVÉIT arról, hogy mennyire szereti őket. Így nyilatkoztatta ki számukra azt, hogy már a világ teremtetése előtt, az Ő szuverén döntése alapján, szent akaratából, örök tanácsvégzése szerint, eleve kiválasztotta, elrendelte és elhívta az ÖVÉIT a Krisztusban való hitre, az üdvösségre.

Az üdvösség rendjével kapcsolatos kinyilatkoztatásról több helyen is világosan beszél a Szent Biblia.

„Magának kiválasztott minket Ő benne a világ teremtetése előtt, hogy legyünk mi szentek és feddhetetlenek Ő előtte szeretet által." (Efezus 1,4)


„Aki megtartott minket és hívott szent hívással, nem a mi cselekedeteink szerint, hanem az Ő saját végezése és kegyelme szerint, mely adatott nékünk Krisztus Jézusban örök időknek előtte." (2Tim 1,9)

„Mi pedig mindenkor hálaadással tartozunk az Istennek ti érettetek atyámfiai, akiket szeret az Úr, hogy kezdettől fogva kiválasztott titeket Isten az üdvösségre, a Lélek szentelésében és az igazság hitében." (2Thessz 2,13)

"Akik ki vannak választva az Atya Isten eleve rendelése szerint, a Lélek megszentelésében, engedelmességre és Jézus Krisztus vérével való meghintésre: kegyelem és békesség adassék néktek bőségesen." (1Péter 1,2)

"Tudjuk pedig, hogy azoknak, akik Istent szeretik, minden javokra van, mint akik az ő végzése szerint hivatalosak. Mert a kiket eleve ismert, eleve el is rendelte, hogy azok az ő Fia ábrázatához hasonlatosak legyenek, hogy ő legyen elsőszülött sok atyafi között.
Akiket pedig eleve elrendelt, azokat el is hívta, és akiket elhívott, azokat meg is igazította, akiket pedig megigazított, azokat meg is dicsőítette."
(Róma 8,28-30)

***

A dicsőséges Szentháromság örökkévaló Isten az ÖVÉIT, az örökkévaló múltból, a jelenen át az örökkévaló jövőbe emeli, az Úr Jézus Krisztus által úgy, hogy Szentlelke által őket az isteni KEGYELEM teljes folyamatának alábbi ÁLDÁS-LÁNCOLATÁBAN részesíti:

-  Ő eleve ISMERTE , KIVÁLASZTOTTA őket (ELECTIO) és
-  Ő eleve ELRENDELTE őket (PRAEDESTINATIO) már a világ teremtetése előtt.
***
-  Ő ELHÍVTA őket (VOCATIO) ellenálhatatlan hatékonysággal, szent hívással, saját végzése és kegyelme szerint.
-  Ő KINYILATKOZTATTA (REVELATIO) Az Úr Jézus Krisztust őbennük a HIT (FIDE) ajándékával.
-  Ő MEGIGAZÍTOTTA őket (IUSTIFICATIO) a Krisztus érdeméért, KEGYELEMBŐL (GRATIA), HIT (FIDE) által. Krisztusba oltattak és igazságába öltöztettek és Őáltala ÚJJÁSZÜLETTEK (REGENERATIO).

Az Isten Lelke által újjászületett ember (HOMO RENATUS) szívében Ő munkálja a MEGTÉRÉST (CONVERSIO) és a MEGSZENTELŐDÉST (SANCTIFICATIO) és Ő készíti fel az EGYHÁZ tagjaként (ECCLESIA MILITANS) megszentelt életben a hüséges Krisztus-követésre, a kereszt hordozására, a hitnek szép és nemes harcának vállalására. Így munkálva bennük a KRISZTUSSAL VALÓ CSODÁLATOS EGYSÉGET (UNIO MYSTICA CUM CHRISTO).

***
-  Ő MEGDICSŐITETTE őket (GLORIFICATIO).
-  Ő ÜDVÖZÍTETTE őket (SALUS), így érhették el hitük célját, a lélek ÜDVÖSSÉGÉT (SALUS ANIMAE).

***

A predestinációról szóló tan, Isten örök rendelkezését (AETERNUM DEI DECRETUM) a teológia csúcspontját, szívét, magvát jelenti számunkra, mivel itt a Szentírás bepillantást enged az isteni bölcsesség szentélyébe, Isten szívének mélyébe. Megláttatja velünk, hogy Ő öröktől fogva, változhatatlanul, feltétel nélkül szereti az övéit. Ez valóban minden ismeretet meghaladó szeretet, amelynek szélessége, hosszúsága, mélysége és magassága nem mérhető.

"Bizonyos, hogy a  predestinációról szóló tanítás az egyház szívét érinti (COR ECCLESIAE), és az is bizonyos, hogy a szuverenitás a kálvinizmus lelke, gondolkozásának, világnézetének alapja és kiindulási pontja." ( Sebestyén Jenő)

Ezt a csodálatos isteni kinyilatkoztatást két bibliai Ige öleli ÁLDÁSKERETBE!

Az Úr Jézus Krisztus mondja:
"Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és én rendeltelek titeket, hogy ti elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és a ti gyümölcsötök megmaradjon." (János 15,16)

***

"Az én juhaim hallják az én szómat, és én ismerem őket, és követnek engem: És én örök életet adok nékik; és soha örökké el nem vesznek, és senki ki nem ragadja őket az én kezemből."(János 10, 27_28)

***

Fontos meglátni, hogy az üdvösségre jutásban a hangsúly egyáltalán NEM az ember aktivitásán van, HANEM az isteni kegyelem mindent megelőző szerepén.  Isten munkálja bennünk mind a hitet, mind az újjászületést, mind a megtérést, mind az üdvösséget, mind az akarást. Mivel üdvösségünk egyrészt Krisztus által, Krisztusban és Krisztusra nézve történik, másrészt a dicsőséges Szentháromság műve, ezért az elfogadott kegyelem ELVESZÍTHETETLEN.

„A Szentháromság és az eleveelrendelés ezt a rendet mutatja:
az Atya kiválaszt (ELECTIO),
a Fiú kezességet vállal (SPONSIO),
a Szentlélek elpecsétel (OBSIGNATIO)."
(Ravasz László)

***

„A Szentírás a Szentlélek iskolája, amelyből, ahogyan semmi sem hiányzik, ami tudásra hasznos és érdemes, így semmi olyat nem is tanít, amit ne volna hasznos tudni.
Vigyáznunk kell, NEHOGY ELZÁRJUK A HÍVŐKET ATTÓLAMIT A SZENTÍRÁSBAN RÁNK HAGYATOTT AZ ELEVE ELRENDELÉSRŐL, nehogy olyan színben tűnjünk föl, mintha rosszindulatúan meg akarnók fosztani őket Isten jóságától, vagy a Szentlelket vádolnók, hogy olyan dolgokat tesz ismertté az emberek előtt, amit legjobb volna eltitkolni".

(Kálvin János (Institutio III. 21,3)

***

„Predestinációnak Istennek azt az örök rendelkezését nevezzük, amellyel önmagában elvégezte azt, hogy akarata szerint mi történjék minden egyes emberrel. Ugyanis nem egyforma állapotra vannak teremtve, hanem egyeseknek örök élet van előre elrendelve, míg másoknak örök kárhozat. Tehát aszerint, hogy valamelyik ember ezeknek a céloknak az egyikére, vagy másikára teremtetett, mondjuk azt, hogy életre vagy halálra van elrendelve".

(Kálvin János (Institutio III. 21,5)

***

"A Szentlélek hívott engem az evangélium által,
ajándékaival megvilágosított,
az igaz hitben
megszentelt és megtartott,
amiképen az egész keresztyénséget a földön hívja, gyűjti, megvilágosítja, megszenteli s a Jézus Krisztusnál megtartja az egy igaz hitben."  (Luther Márton)

***

Budapest, 2022. január 23.
Trencsényi László
református lelkipásztor

Felhasznált irodalom:

  • Második Helvét Hitvallás
  • Kálvin János: Institutio Religionis Christianae (A keresztyén vallás rendszere)
  • Ronald Hanko: A kegyesség tudománya
  • Sipos Ete Álmos: Az igazsághoz ragaszkodva
  • Louis Berkhof: Keresztyén dogmatika
  • Dr. Sebestyén Jenő: Református dogmatika
  • Ravasz László: Kis dogmatika
  • Kocsis Elemér: Dogmatika
  • Török István: Dogmatika
  • Alföldy-Boruss Dezső: Dogmatikai vázlatok

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 268, összesen: 507136

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.