Nyomtat Elküld Olvasási nézet

I. Országos színtű missziónk: Református hittestvéreink támogatása AJÁNDÉKOZÁSSAL

 

T Á J É K O Z T A T Á S

ÁLDÁS BÉKESSÉG,

ISTENÉ A DICSŐSÉG!

 

"Szeretett testvéreim, legyetek szilárdak,
rendíthetetlenek,
buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában,
hiszen tudjátok,
hogy fáradozásotok
nem hiábavaló az Úrban."
(1Korinthus 15:58)

 

***

 

Református hittestvéreink támogatása AJÁNDÉKOZÁSSAL

A Krisztus örök evangéliumának hirdetése AJÁNDÉKOZÁSSAL

Mi reformátusok mindig is az Ige Egyházának vallottuk magunkat, mivel számunkra semmi sem fontosabb, mint Megváltónknak, az Úr Jézus Krisztusnak megismerése, ezért elengedhetetlenül szükséges, hogy a legalapvetőbb és legfontosabb „lelki táplálék" rendelkezésünkre álljon. A Budapest Pestújhelyi Református Egyházközségünkben működő Lelki Oázis Missziónk sokrétű programjával református hittestvéreink lelki életének elmélyülését kívánja szolgálni.

Lelki Oázis Missziónk ajándékozási lehetőségét eredetileg csak a saját gyülekezetünk, a Budapest, Pestújhelyi Református Egyházközség tagjai számára hirdettük meg, de azóta már országos méretűvé vált. Eddig az alábbi lelki irodalmat adtuk ajándékba azoknak, akik igényelték:

 

***

 

 

 

A Budapest Pestújhelyi Református Egyházközségünkben immár 16 éve működik a Lelki Oázis Missziónk, mely sokrétű programjával református hittestvéreink lelki életének elmélyülését kívánja szolgálni.

A Lelki Oázis Misszió célkitűzései között szerepel:

  • Az Úr Jézus Krisztus örök evangéliumának tiszta hirdetése.
  • Hittestvéreink tanítása, lelki segítése, bátorítása, erősítése, vigasztalása.
  • Hittestvéreink biblikus életvitelre és szolgálatra való felkészítése.
  • Hittestvéreink lelki megújulásának, épülésének munkálása.

***

Kérjük gyülekezetünk tagjait, hogy akinek NINCS MEG az alábbi legfontosabb lelki irodalom, jelezze felénk és mi ingyenesen eljuttatjuk címére.

***

Eddig az alábbi lelki irodalmat adtuk ajándékba azoknak, akik igényelték:

  • Szent Biblia,
  • Bibliaolvasó Kalauz,
  • Református Énekeskönyv,
  • Heidelbergi Káté,
  • Mindennapi kenyerünk (Bibliai tanácsok, ígéretek, imádságok),
  • A Sionnak hegyén (Imádságok és elmélkedések),
  • C.H. Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza,
  • Cseri Kálmán: Református hitünk,
  • Cseri Kálmán: Tudom kinek hittem,
  • és a Lelki Oázis Missziónk ingyenes kiadványai.

Tájékoztatjuk a gyülekezetünk tagjait, hogy az ajándékozás csak IGÉNYLŐ LAP kitöltésével valósulhat meg. (Az IGÉNYLŐ LAP kérhető a templomban, vagy a lelkészi hivatalban.)

E-mail: pestujhely@bpeszak.hu

***

FONTOS!

Ma már a legalapvetőbb és legfontosabb „lelki táplálék" az Interneten is rendelkezésünkre áll, de semmiképpen sem pótolhatja azt, hogy saját tulajdonunkban legyen, mert így bármikor és bárhol lelki táplálékként, lelki épülésünkre kezünkbe vehetjük.

Szent Biblia: https://reformatus.hu/isten-szolt/szentiras/
Református énekeskönyv:
https://www.reformatus.hu/egyhazunk/hirek/hangzo-enekeskonyv/
https://www.youtube.com/user/reformatusenekek/videos
Heidelbergi Káté: Hitvallásaink:https://reformatus.hu/isten-szolt/hitvallasaink/
Bibliaolvasó Kalauz: https://reformatus.hu/isten-szolt/
Mindennapi kenyerünk: http://www.budaors.ref.hu/kenyer/index.php
C.H.Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza: https://szabotelep.hu/tapl/spurgeon.php
Cseri Kálmán: A kegyelem harmatja:   https://velunkazisten.hu/hu/kegyelem_harmatja

***

 

***

(Czeglédy Sándor) Mindennapi kenyerünk:

Bibliai tanácsok, ígéretek, imádságok az év napjaira
A napi igék beosztása: http://www.budaors.ref.hu/kenyer/index.php

  • E L Ő S Z Ó. Ezt a szép kis könyvet legjobb volna minden kísérő szó nélkül útnak bocsátani. Hiszen a legparányibb sora is többet mond, mint amit a legnagyobb emberi bölcsesség, a leghatalmasabb kötetekkel kifejezni képes. Azoknak, akiknek a Szentírás mindennapi kenyerük, nem kell magyarázni, hogy ezek a nagyon gondosan és ügyesen kiválasztott szentírási helyek, a mindennapra nyújtott tanácsok, ígéretek és fohászok minden komoly hívő számára milyen értéket jelentenek. Áldott az a nap, amelynek kezdetét, folyását és végét ezekkel a szent igékkel szentelhetjük meg. Bennem csendesen él a remény, hogy mikor ezt a kis biblia kincstárat az igétől aránylag távol élő emberek veszik is a kezükbe, ez akkor sem fogja eltéveszteni hatását. Azok is, akik meg ma nem tartoznak a szent Ige állandó és boldog olvasói közé, ha következetesen, csak egy hétig megpróbálják is ezzel a mennyei sóval megsózni az életüket, ízesebbnek, drágábbnak fogják találni magát a földi létet s boldogan fognak közeledni az isteni Ige örök kincseihez.  (Czeglédy Sándor)

***

Muraközy Gyula:A SIONNAK HEGYÉN (Imádságok és elmélkedések)

Muraközy Gyula sok kiadást megélt, népszerű kis könyve közel kétszáz imádságot és elmélkedést tartalmaz ünnepekre, alkalmakra, a hét minden napjára és különböző élethelyzetekre.

***

Muraközy Gyula:A SIONNAK HEGYÉN (Imádságok és elmélkedések)

"Miért keresi annyi imádság Istent, és miért találja meg oly kevés? Miért lankad el az imádkozó lélek? Miért nem történnek csodák, miért nem változik meg a világ az imádság által? Azért, mert nagyon sokszor pogányok módjára imádkozunk. Az imádságban szemben áll Isten és ember. Beszélnek egymáshoz. A pogány imádság a varázslók bűvölő igéje. Rá akarja az ember kényszeríteni Istenre a maga akaratát. Az ember néha úgy könyörög, mint egy elkapatott gyermek a játékért; néha ajándékokkal próbálja a Bíró ítéletét javára fordítani, néha fogadásokkal akarja rábírni a sors és a halál Urát, hogy arra rajzolja meg az utat, amerre a halandó menni akar. De mindig a maga akaratát akarja az ember valóra váltani, és ebben Istent eszközül használja csupán.

Jézus másként tanít. Istennek céljai vannak velem. Az imádságban keresem az ő gondolatait rólam. Isten szentségben és dicsőségben akar átmenni lázadó népe között, azt akarja, hogy neve áhítatosan zsongjon át a lelkeken, hogy az ő láthatatlan királysága alászálljon erre a nyugtalan földre. Én az ő eszköze vagyok, annyi, mint egy palánta vagy facsemete a kertész kezében, mint egy márványoszlop vagy tégla a kőműves kezében. Isten akar valamit velem, rendelt valahová. Hozzá akarok formálódni az ő szándékaihoz. Könyörgök azért, hogy az ő neve általam is dicsőségesebb legyen, és úgy tudjak neki engedelmeskedni, mint az angyalok az égben."

***

Muraközy Gyula: A Sionnak hegyén.. c. imádságos könyvéből
Szülő könyörög a beteg gyermekért
"Jer, vesd rá kezedet, hogy meggyógyuljon." (Márk. 5:23)

Könyörülő Isten, imádságot meghallgató Atyánk! A Te bíztatásod és ígéreted szerint esedezem Hozzád beteg gyermekemért. Nem volt hiábavaló annak az édesapának a könyörgő szava, aki Krisztus elé borult egykor gyermekéért. Nem volt hiábavaló annak a sareptai édesanyának kiáltása, akinek beteg gyermekéért Illés próféta is könyörgött. A mi Urunk Jézus Krisztus átveszi és Eléd viszi erőtlen és bűnös ajkunkról elszálló kéréseinket. Ő áll Eléd Atyám, hogy vétkeimet eltakarja. Őrajta át érkezik el hozzánk gyógyító irgalmad.

Uram ezt a beteg gyermeket lásd meg szenvedéseiben. Ha földi szülői szíven áthatol ennek a gyermeknek a gyötrődése, mennyivel inkább látja és tudja a Te atyai szerelmed. Ha a csendes éjszakán át eljő énhozzám is a sóhajtása és sírása, mennyivel inkább elér a Te végtelen világodon át Hozzád, Atyám. Tehetetlenül hallgatom és nézem erői fogyását, a betegséggel való harcát, testébe fúródó gyötrelmeit. Óh, jöjj, Szent Fiad által, tedd rá kezedet, hogy meggyógyuljon. Állítsd föl, hadd végezze el azt a földi munkát, amit reá bíztál. Mutasd meg nekünk, hogy ezt a szenvedést csak tűznek küldted, mely tisztitsa, de el ne égesse. Üzenj minékünk, hogy ezt a sötétséget csak azért adtad, hogy Téged lássunk meg mindnyájan világosabban és nem azért, hogy az ő arcát és életét végképp eltakarja előlünk a földön.

Jöjj hát, szólj nekünk. Könyörgök Hozzád, felelj esedező szavamra. Végezd el a magad akaratát életünkön át is. Adj Benned való békességet, az Úr Jézus Krisztus nevében kérlek. Ámen.

***

Muraközy Gyula: A Sionnak hegyén.. c. imádságos könyvéből
Operáció utáni imádság

"Áldott az Isten, aki nem vetette meg könyörgésemet és kegyelmét nem vonta meg tőlem." Zsolt 66:20

Uram, hálatelt szívvel áldalak Téged, hogy áthoztál a szenvedések tüzén.
A halál mélységei mellett kezed erősen tartott és a mélységből ismét kiemeltél engem.
Angyalok és üdvözült lelkek kimondhatatlan fohászkodásokkal dicséretet mondanak Neked, mert örökkön örökké látnak és ismernek szemtől szembe Téged.
De tudom Atyám, hogy kedves Néked az emberi szó hálaadása is, hiszen ki tapasztalná meg jobban szabadító kezed erejét, bűneinknél erősebb irgalmasságodat, halálon át ragyogó kegyelmedet mint az ember.
Ahogyan testemet megszabadítottad a haláltól, belőle elvetted azt a pusztuló részt, mely az egészre halált hozott volna, úgy éltesd Atyám a lelkemet is.
Vedd el a gondolataimból, érzéseimből azt, ami fekélyt, halált, lázat hozna egész életemre.
Áldalak Téged az orvosok bölcsességéért, amit Te adtál nekik, áldalak, hogy a Te szolgálatodra használ a tudásuk.
A jótett és a szolgálat örömét küldd el hozzájuk, akik a Te gondolataid végrehajtói és eszközei.
Áldalak azért az örök Orvosért, akinek szánakozó szeretete meglát minden szenvedőt, aki nemcsak a testnek ad gyógyulást, hanem a lelkemet tudja örökké erőssé, békességessé és boldoggá tenni.
Ne engedd elfelejteni a szenvedéseket, amelyeken átmentem.
Álljon előttem mindig a magam gyöngesége és a Te mindeneket elvégző hatalmad.
Azért adtad vissza életemet a földre, mert itt Neked kell szolgálnom.
Azért gyógyítod meg testemet, hogy a Te lelkednek temploma legyen.
Legyen az életem boldog hálaáldozat feléd. Ámen

***

Charles H. Spurgeon: Isten ígéreteinek tárháza
A napi igék beosztása: https://velunkazisten.hu/hu/isten_igeretei
https://szabotelep.hu/tapl/spurgeon.php

  • C. H. Spurgeon 1834-1892 a prédikátorok fejedelme.
  • Charles Haddon Spurgeon az angliai Kelvedon/Essex faluban született, elsőként egy 17 gyermekes családban. Prédikátor apja istenfélelemre nevelte. 16 éves korában Jézus Krisztusban új életre jutott, elnyerve bűnei bocsánatát. Fiatal élete egész hevével, odaszánásával lépten-nyomon bizonyságot tett Isten megváltó, hívogató szeretetéről; két évvel később már egy kis gyülekezet lelkésze lett. Önszorgalomból megtanulta az ógörög és héber nyelvet, bibliamagyarázatokat tanulmányozott, mindenekelőtt Kálvin írásait. 20 évesen egy londoni gyülekezet lelkipásztorának hívták meg. Igehirdetései annyira hatással voltak egyre növekvő hallgatóságára, hogy Londonban a legnagyobb csarnok sem volt elegendő a tömeg befogadására. Felépítették a 7000 férőhelyes "Metropolitan Tabernacle" imaházat, ahol Spurgeon 30 éven át mindig telt ház előtt hirdette a szentírás titkait. A Biblia volt életének és mondanivalójának középpontja és egyedüli mércéje. Térden állva kérte el és kapta Istentől, amit mély átéléssel adott tovább hallgatóinak. Prédikációit példákkal illusztrálta és egészséges, nemes humorral fűszerezte. Spurgeon 40 éven át megalkuvás nélkül, szenvedélyesen szolgálta Megváltóját. Igehirdetéseit, könyveit sok nyelvre lefordították, keresztyének között az egész világon ismerik és szeretik.

Részletek videó formában itthttps://www.youtube.com/watch?v=Yf80Ebdnymo

***

Cseri Kálmán: Református hitünk

  • TARTALOM
  • Kijelentés és hit           3
  • Isten kijelentése           3
  • A keresztény hit           12
  • A Szentháromság-Isten 21
  • Isten kegyelmi kiválasztása és az ember szabadsága      29
  • Az Atya Isten   37
  • Az Atya személye        37
  • A világ Teremtője        44
  • A gondviselő Isten       53
  • Kicsoda az ember?        62
  • A láthatatlan világ        71
  • A Fiú Isten       79
  • Jézus Krisztus személye           79
  • Jézus nevel       87
  • Jézus Krisztus szenvedésének oka és célja         95
  • Jézus Krisztus feltámadása és mennybemenetele          102
  • Jézus Kirsztus második eljövetele         110
  • A Szentlélek Isten        117
  • A Szentlélek személye  117
  • Az üdvösségre vezető út           122
  • A Lélek gyümölcse       129
  • A lelki ajándékok         136
  • Egyház, sákramentumok, istentisztelet 142
  • Az egyház        142
  • A keresztség     150
  • Az úrvacsora    156
  • A református istentisztelet       163
  • A református kegyesség            169

Részlet a könyvből:
VIGYÁZZATOK! Babonák, ördögi bűnök

  • „Aki a bűnt cselekszi, az az ördögtől van…” (1Jn 3,8).
  • „…ne tanuld el azokat az utálatos dolgokat, amelyeket azok a népek művelnek. Ne legyen köztetek olyan, aki a fiát vagy leányát áldozatul elégeti, ne legyen varázslást űző, se jelmagyarázó, kuruzsló vagy igéző! Ne legyen átokmondó, se szellemidéző, se jövendőmondó, se halottaktól tudakozódó. Mert utálatos az ÚR előtt mindaz, aki ilyet cselekszik. Ezek miatt az utálatos dolgok miatt űzi ki előled ezeket is Istened, az ÚR.” 5Mózes 18,9-12
  • Az embert az szolgáltatta ki a Sátánnak, hogy hallgatott rá, elfogadta ajánlatát, ezzel mintegy eladta magát neki. Ezért a bűnért az ember felelős Isten előtt. Istentől elszakadva viszont védtelenné vált az ember. Ebből a rabságból szabadít ki Jézus. Isten átviszi a hívőket az Fia országába, ahol védve vannak az ördögtől (Kolossé 1,13-14). Nem a bűnben élnek többé, hanem ismét Istennek való engedelmességben.
  • Ez a célja az igehirdetésnek: hogy akik hisznek neki „ …a Sátán hatalmából az Istenhez
  • térjenek…”(ApCsel 26,18).
  • Mi mindnyája a Sátán hatalmába születtünk. Innen lehet és kell átkerülnünk Isten országába, a Krisztusban való hit által.
  • Ott az ember már újra tud Isten akarata szerint élni, vagyis nem vétkezni. S védve van a Sátán hatalma ellen. Az ördög azonban nem mond le áldozatairól.
  • A megváltott embert is kísérti és régi bűnös természetén keresztül újra és újra be akar törni életébe. S ezt teszi mindenkivel.
  • Mint az első bűnesetnél tette, most is szívesen ígér olyasmit, amit az ember magától nem tud elérni, Isten pedig valami miatt (egyelőre) nem akar neki megadni.
  • (Pl. 1Móz 3: Olyanok lesztek, mint az Isten..., vagy ma: megmondja a jövőnket, szerencséhez juttat, kisegít egy bajból...).
  • Nagyon fontos, hogy semmi ilyen ördögi segítséget ne fogadjunk el, mert az a legvakmerőbb bűn Isten ellen. Két úrnak ugyanis senki sem szolgálhat egyszerre, s ha mi mástól fogadunk el segítséget, ezzel nyíltan megtagadjuk Istent. S mindig nagy ára van annak, ha valaki ördögi segítséggel jutott előbbre.
  • Egy 20 éves fiúval beszélgetett a lelkipásztor.
  • Ezt mondta: - Nekem mindegy, hogy Isten segít vagy a Sátán, csak híres ember legyek. - Óvta ettől, de később mégis a Sátán segítségét kérte. Nagy sikerei lettek az együttesével, váratlan szerencse folytán nagyobb pénzösszeghez jutott, több veszélyes balesetből sértetlenül kikerült. Egyszer újra találkoztak.
  • Elmondta, hogy tele van félelemmel. Nem mer egyedül aludni a szobában.
  • Imádkozni akart egyik nap, de nem tudott. Megőrül, ha csend van körülötte. A lelkész elmondta neki, amit a Biblia erről ír. Nem vette komolyan. Néhány hónap múlva hallotta, hogy öngyilkos lett.
  • „Emberölő volt kezdettől fogva" - ezt mondta Jézus a Sátánról.
  • Lehetséges ilyesmi? Sajnos, sok ehhez hasonló eset történik.
  • A Biblia világosan ír arról, hogy minden babonaság és varázslás végső soron Istennel szembeni bizalmatlanság, és az ördögbe vetett hit, mert Istent megkerülve jut az ember olyan segítséghez, ami nyilvánvalóan nem embertől való.
  • Lehet ilyesmivel szélhámoskodni is (az előbb-utóbb kiderül) de lehet valóban ilyen segítséget kapni. Ez a veszélyesebb. Amikor csakugyan úgy lesz, ahogyan a kártyavető vagy a halottlátó megmondta.
  • Sokan keresnek így védelmet, segítséget, szerencsét.
  • Ezért tesznek patkót a kocsijukra vagy a küszöbükre.
  • Elmennek a spiritiszta (szellemidéző) összejövetelre.
  • Elkészíttetik a horoszkópjukat.
  • Lekopogják, amit mondtak.
  • Szorongatják a kezükben a kabalát a vizsgán és a szerencsehozó ingüket veszik fel ilyenkor mindig.
  • Különféle kis tárgyakat őrizgetnek otthon amulettként.
  • Nem mernek visszafordulni, ha otthon felejtettek valamit.
  • A lottótól várják a megoldást és nem a gondviselő Istentől.
  • Igyekeznek elsajátítani a fekete vagy fehér mágia fortélyait stb.
  • S a legtöbben nem gondolják, hogy ezzel gyakorlatilag megtagadták Istent, mert a hitüket megvonták tőle vagy meg akarták osztani azt. Ez pedig lehetetlen. Még ennek a következményeit is megszokja sok ember. Együtt él kényszergondolataival. Nem beszél róla, hogy felnőtt létére fél a sötétben, hogy néha fekete alakok mozgását látja maga körül, hogy azt hiszi, valaki áll a háta mögött. Gyakran elalszik Istentiszteleten vagy imádság közben akkor is, ha éppen nem álmos. Pedig ezek olyan biztos
  • jelei a lelki fertőzésnek, mint láz a betegségnek.
  • Mi a megoldás?
  • Amit már idéztünk: a Sátán hatalmából az élő Istenhez térni.
  • Egy ebben járatos lelkigondozóval megbeszélve világosságra hozni mindezt, Istennek mint bűnt megvallani, megtagadni, abbahagyni, az ilyen tárgyakat megsemmisíteni és Jézus Krisztus bocsánatát, szabadítását és uralmát hittel elfogadni. Aki ezt neki egy imádságban őszintén elmondja, azt Ő szabaddá teszi. Ő azért jött, hogy a szegényeknek evangéliumot hirdessen és a foglyoknak szabadulást (Lk 4,18).
  • Ez két különböző dolog. Mindkettőre szükségünk van.
  • Hogy lássuk, milyen komolyan veszi ezt Isten Igéje, felsorolok néhány bibliai helyet, ahol erről van szó: 2Móz 22,18; 3Móz 19,31; 20,6,27; 5Móz 18,9-15;
  • Ézs 8,19-22; ApCsel 16,16-22; 19,18-20; Gal 5,20; Jel 22,15.
  • Jó ezeket meggondolnunk ma, amikor mindenfelé egyre jobban terjednek ezek az okkult (titkos) gyakorlatok.

***

  • „És ha ezt mondják tinéktek: Tudakozzatok a halottidézőktől és a jövendő - mondóktól, akik sipognak és suttognak: hát nem Istenétől tudakozik-e a nép? az élőkért a holtaktól kell-e tudakozni? A tanításra és bizonyságtételre hallgassatok!” Ézsaiás 8,19-20
  • „A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, mégpedig ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás,bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás; irigység, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát.” Galata 5,19-21

Írta: Cseri Kálmán református lelkipásztor
Református hitünk (76-78 oldal)
Kálvin János Kiadó (Budapest) , 2005

***

Videó formátumban itt nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=B0svSncccwk

***

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 176, összesen: 507044

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.