belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Magasság

Gueth Péter

Egyház az állam szélén

Igazából nem az számít, hogy az egyház sokat, vagy keveset beszélne önmagáról, hanem az, hogy mit is mond valójában.

A politika a a köz dolgaival való foglalkozást jelenti, mely együtt jár a hatalom gyakorlásával. Talán sok hívő keresztyénnek az ilyenfajta hatalommal való élés elfogadhatatlannak tűnik, de az egyház mindenkor politikai tényező, mert a kivonulás is politizálás.

A politizálás legnagyobb veszélye a hiteltelenné válás. A közvélemény kutatások szerint Magyarországon a politikusokat tartják a legmegbízhatatlanabbnak. Az egyház felelős ebben, mert a rendszerváltás óta eltelt időben hozzájárult a politika démonizálásához, holott leginkább a politikával foglalkozók tanítójává kellene volna válnia. Jóllehet az egyház elsődlegesen nem kapcsolódik az államhoz, de mivel minden egyháztag egyben állampolgár is, ezért a szerepvállalásnak számtalan módja lehetséges.

Voltak olyan időszakok a történelemben, amikor az állam akarta eljátszani az egyház szerepét. Ilyen volt a szovjet bolsevik uralom, ahol a szentképeket Lenin és Sztálin szobraival, a vallási ünnepeket állami felvonulásokkal, parádékra cserélték le. De ez a huszadik század a mostani gazdasági világválsággal végérvényesen elmúlt.

Magyarországon azonban még mindig uralkodik a "pusztítsátok el a gyalázatost!" - elve az egyházzal szemben, mely elpusztítás alatt elsősorban az elhallgatást, illetve a félremagyarázást kell érteni. Ezt elősegíti a hagyományok megszakadása, a rendszerváltozás máig ható hiányosságai, melyek a médiát hozzásegítették, hogy hamis módon tematizálja az egyházat olyan témák túlhangsúlyozásával, melyek problémaként felbukkannak ugyan, de nem lehetne általános következtetést levonni belőlük. Ilyen volt például a homoszexualitás és az ügynökkérdés.

Igazából nem az számít, hogy az egyház sokat vagy keveset beszélne önmagáról, hanem az, hogy mit is mond valójában. De ehhez az akaraton túl ismerni kell a megfelelő szavakat, a helyes időket, alkalmakat - ebben jelenleg tanulófázisban vagyunk még.

Továbbá felelősebben kellene kezelni a belső kritikákat és nem elsősorban a külső támadásoktól félni. Sajnos az erre a célra alkalmas, kritikusan gondolkodó értelmiségi rétegét az egyház szép lassan elvesztette az elmúlt évtizedekben.

Ha már szó volt róla, meg kell még egyszer említeni az ügynök kérdés tényleges megoldását, amire most a halogatás jellemző. Fontos lenne bátran szembenézni a múlttal, hogy ne kísérthessen tovább.

Magyarországon a politikai erőviszonyok megváltozása, a Jobbik térnyerése az általános kilátástalanságnak és a válságnak egyaránt köszönhető. Ilyenkor felerősödik a radikalizmus, mely szinte természetes következmény olyan helyeken, ahol komoly megélhetési gondok miatt a lecsúszó rétegek kriminalizálódtak, és súlyos etnikai feszültségek alakultak ki. Ilyenkor az értelmi megfontolások helyét a hevesen felcsapó indulatok veszik át.

Az egyháznak a társadalom rekonstrukciójában rendkívül fontos szerepe van, ezért feltehetjük a következő, igen egyszerű kérdést: Lehetne egy református lelkész képviselő? Legyünk annyira bátrak, hogy kimondjuk: igen, lehetne, de cserébe feleljen minden szaváért és a tetteiért. Az elérendő cél a kis létszámú, de magasan képzett közösségek létrejötte lenne, melyek képesek az irányítás feladatát felelősen magukra vállalni. Elsőrendű feladatok közé tartozik a gyülekezeti szintek megerősítése, újjáépítése és a preevangelizáció, mely lehetővé tenne egy olyan nyelvhasználatot, mely a későbbi vallásos élet kialakulásához vezethetne, illetve védelmet biztosítana a napjainkban eluralkodott álvallások, a média által mintául adott szabadosság-eldobhatóság ellen.

 

(Dr. Szabó István püspök, Dr. Tőkéczki László főgondnok és Török Gábor politológus "Egyház és politika" című kerekasztal beszélgetése alapján.)

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Felszín

Turcsik Ferenc
Lovag és/vagy lovak?
Cél és eszköz, avagy hogyan viszonyulunk az életünkhöz?

Czapp Enikő
Mennyből az angyal
A hülyeség nem akadály! Sőt!...

Pete Violetta
Rapid randi keresztény módra
Itt senki sem kamuzott…

Magasság

Gueth Péter
Egyház az állam szélén
Igazából nem az számít, hogy az egyház sokat, vagy keveset beszélne önmagáról, hanem az, hogy mit is mond valójában.

Mélység

Nagy László
A bátortalanság bátorságának ereje
Az életben nincs rosszabb üzlet annál, mint, hogy a jövőtől való félelemre hallgassak.

Turcsikné Révész Judit
Bátorság a kitartáshoz
Dr. Németh Dávid előadása nyomán

Teljesség

Pete Violetta
A kereskedő bátorsága
- Jó üzlet Krisztussal

Pete Violetta
A lovag a nő és a gyermek
Minden híresztelés ellenére létezik használható modell!

Pete Violetta
Csillag *
Láttuk már rendszerek szolgálatában állni, zászlókon lengeni...

Czapp Enikő
Isten arcai
Tükör által homályosan...

Üzenet

Tóth János
A láthatóból a láthatatlan felé
Honnan veszed a bátorságot, hogy ne a reklám, a celebek világában élj?

Fodorné Ablonczy Margit
Imádkozzunk Kálvinnal
„Derék asszonyt kicsoda találhat? Értéke sokkal drágább az igazgyöngynél. Ura szívből bízik benne..."

Magyarné Balogh Erzsébet
Megrepedt nád
A szolga, akiben az Úr gyönyörködik, teljes Isten Lelkével és teljes Isten törvényével.

Áthallások

Gaszner Veronika
Az Orléans-i szűz
Vajon tényleg voltak Szent Johannának látomásai? Nem tudhatom. Ahogyan azok sem tudhatták, kinek döntése végül máglyára jutatta.

Czapp Enikő
Csatornák
Szavakon innen és túl

Hajdúné Tóth Lívia
Nem kell félni
A Kicsi visszafordult, újra összeszorította a száját, és a kötélhágcsóhoz lépett.

Pete Violetta
Reggeli szerencsétlenkedésem csodája
Szegény alkimisták, szegény rózsakeresztesek, szegény szabadkőmívesség!

Riport

Szerkesztő
Csillagpont + Böszörményi Gergő
Vélemények, válaszok

Szerkesztő
Kulcsmondatunk
Hol van a bátorság?

Kitekintés

Gueth Péter
Környezet tudatos terhelés
Házam az atomerőmű árnyékában.

Látogatóink száma a mai napon: 3563
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57375775

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat