belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Magasság

Szabó Dóra

Tükörfordítás

Valójában közelebb...

A következő sorokat egy autónk alatt rohanó úton írom. Az ablak kissé lehúzva, és a gondolataim együtt hömpölyögnek tova a cigaretta ezüstös füstjével. Aki vezet, nyomja a gázt, és a szálas fenyvesek zord mélyzöld benyomásként csúsznak ki a tekintetemből. Már régen nem előre nézek, hanem a visszapillantó tükörben figyelem, ahogyan a fehér útjeleket gyufaszálakként dobálja a sebesség mögénk.


Nem tudjuk felvenni a versenyt, akárhogyan gyorsítunk is, azzal, ami a tükörben liheg mögöttünk. „A tárgyak a tükörben valójában közelebb vannak, mint ahogyan azok tűnnek." Szinte meghatva olvasom ezt a gondosságot, amellyel a tükörtestbe vésték a figyelmeztetést. Nem tudjuk lehagyni a mögöttünk ügető fájdalmat, sőt, érzésem szerint a hátsó ülésen ül az a valaki, akitől menekülni szeretnék. Elhagyott Szerelem, mely nem elhagyható, főként nem lehagyható.


Nem tudom, hogy ez a kép egy kapcsolat melyik stádiumában készülhetett. Hogy kinek mit jelent, mi jut róla az eszébe. Neked? Látod magad a képben, vagy látjátok magatokat egyben, esetleg darabokban?

Először is eszembe jut (nekem legalábbis), hogy belül mik vagyunk: a biológia, a kémia és a fizika szépen végzi a dolgát, összehangoltan, mint a kedvenc zenekarod. Csontjaink mozognak, izmaink feszülnek, a vérünk kering – a szívünk meg pumpál, és egyre hevesebben, amint meglátjuk Őt. És látjuk őt egyben, a legkedvesebb sziluettet, amelyet a világ a létezése óta a hátán hordott, a legpompásabb teremtményt, Őt. Dehogy jut eszünkbe, hogy darabokból áll. Sem a teste, de főleg nem gondolunk vele, hogy talán a lelke is szilánkokra lehet már zúzva. Hogy sérült lehet, hogy valami már nem működik tökéletesen. Hogy Ő sem tökéletes. Talán épp alig tartja össze valami. Látjuk Őt, az illúziót, az árnyékot a falon; és az eszünket vesztjük bele, hogy a falat, egy látomást bámulunk.

De, mint mondottam, a tárgyak valójában közelebb vannak, mint ahogyan azok tűnnek. Nézd ezeket az összeállításokat a fal előtt. Róluk vetült az árnyék a falakra, ők az igaziak és ők léteznek csak igazán, a diribdarabok. Ha a lámpák fénye kialszik, eltűnik a tökéletes sziluett. És ha közelebb mész, bukdácsolhatsz a limlomokban, talán össze is dől ez a furfangos építmény. Nem tudod, hogy mit törtél el ebben az alkotásban, elmozdítottál-e valamit belőle, egy részt, egy fontos porcikát. Mert ha újra felkapcsoljuk a villanyt, talán már nem is azt a képet fogja mutatni aztán - hanem egy amorf árnyékot, amely nem emlékeztet a hajdani alkotásra. Te tetted-e ezt? Mi tettük volna ezt egymással? Vagy már így találkoztunk? Nem tudom.

Azt is lefogadom, hogy ők előtte egymással szemben ültek, nem pedig háttal. De talán megvan az ideje annak is; a rombolásnak is, az építésnek is. Vajon megjavítható-e az, ami eltörött? A Prédikátorban bízom, aki bölcs volt, és ezekre megtanított.


De lesz még valahol talán. A visszapillantóban látom a Szerelmet, a szépet, a Kedveset, ezt a szaggatót. Talán majd a jövő is látszik majd. Az is Szerelem lesz, és lehet, hogy közelebb lesz, mint gondolnánk.


Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Bölcsföldiné Türk Emese
Csak egy hajótörés az úton
Hova sodor a víz?

Gondolkorzó

Bella Violetta
Digitális misszionárius kerestetik
Web2-es örömhír

Felszín

Záborszky Zsófia
Egymás terhét hordozva
Legion run

B. Tóth Klára
Isten tenyerén
„Sem magasság, sem mélység nem választhat el”

Magasság

Sebesi Viktória
Elhullás
Őszi töredék

Szikszai Szabolcs
Jegyzetfüzet
A szenvedésről

Szabó Dóra
Tükörfordítás
Valójában közelebb...

Mélység

Szikszai-Dajka Emőke
Tudás és tagadás
Önmagam szétosztása

Szabóné László Lilla
Vet.Él.És…
Kimegy a magvető vetni.

Záborszky Zsófia
Függ-ő
Vezet út a gyógyuláshoz?

Teljesség

Szikszai Szabolcs
Zuhanás a magasba
Isten jön felém vagy én megyek Isten felé?

Üzenet

Horváth Zsuzsanna
Tégy egy lépést előre
Sárbaragadt életek

Jezsoviczki Noémi
A pusztában negyven éven át
Visszanézni Kánaánból

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
A Gyűrűhordozó útja
Ki juthat el a Végzet hegyéhez?

Bella Violetta
Bőrbe vésett élet
A beavatott

Kitekintés

Szoták Orsolya
Úton hazafelé
Mit adhat egy átmeneti otthon?

Látogatóink száma a mai napon: 5555
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57377765

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat