belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Magasság

Erbach Viola

Ha Isten közbelép...

Mefisztó és Azazelló az idegenvezetőd a boldogsághoz?

Boldogság. Mit jelent, hogyan lehet megszerezni és egyáltalán definiálható-e? Olyan kérdések ezek, amelyekre évszázadok óta keres az emberiség válaszokat és mégsem talál. Én azt hiszem, még egy ideig nem is fog. Hisz a fogalom igazán képlékeny és relatív. Számomra boldogság az, ha reggel kisüt a nap, ha a barátaimmal lehetek, vagy ha meglátom a szivárványt. Mások számára újra más. A hozzáállástól függ.

Mivel ez a kérdés már évszázadok óta jelen van, számos író foglalkozott e kérdés kutatásával. Például Goethe Faust című művében. Vagy a sokak által szeretett, oly sokak által viszont elvetendőnek tartott Bulgakov A Mester és Margaritájában.
Hogy mi a boldogság? Igenis, én azt hiszem, ezek a művek a boldogság témáját dolgozzák fel. Azt, hogy különböző korban, különböző emberek hogyan értelmezték, és legfőképpen hol és kinél keresték a boldogságot.
Vegyük például a Faustot. A főszereplő, Faust egy célnak szentelte oda az életét: a tudománynak. Addig, amíg nem csalódott benne. Amíg rá nem jött arra, amire egyszer a Prédikátor is „Minden csak hiábavalóság." Akkor csöppen be az életébe Mefisztó. illetve nem tudom, mennyire alkalmas az a szó, hogy csöppen, hisz igazából szerintem mindig ott van valahol a közelben, várván azt a pillanatot, amikor a legjobban sebezhetőek vagyunk. Az elkeseredett és magányos tudós egyezséget köt magával az ördöggel. A feltétel: csak akkor kapja meg a lelkét, ha legalább egyszer boldognak és elégedettnek fogja érezni magát.

Elindul a keresés. Faust keresi a boldogságot az italban, a mágiában, a szerelemben, mindig Mefisztó társaságában. Amikor találkozik Margarétával, úgy tűnik, ez az, amit keresett. Mégsem tudom, mennyire beszélhetünk itt szerelemről. Legalábbis a kezdetekben. Inkább a vágy az, ami itt megjelenik. Sikerül is elcsábítania a fiatal lányt, aki halálos adag altatóval kínálja meg édesanyját, Faust pedig a lány testvérét, Bálintot öli meg. Miért gondolom azt, hogy nem szeretetről van itt szó? Mert amint kiderül, hogy a lány gyermeket vár, Faust lelép. Igazából nem szeretném részletezni a történetet, mert nem az a cél. A lényeg: Faust sok mindent kipróbál. Tengődik, vagy inkább a ma oly népszerű kifejezéssel élve „a mának él" .Végkimenetel: Margaréta gyermekgyilkossága, Faust újabb kísérletei és a boldogság megtalálása. Hogyan találja meg? Miután „meglátogatja" őt a gond és vakká lesz, hallja a kalapácsok zaját és azt hiszi, hogy a nagy műve építési folyamatának lehet fültanúja. Pedig valójában csak a sírját ássák. Ekkor mondja ki azt, hogy boldog. Az ördög örvendez, terve sikerül, de... Közbelép Valaki. Isten. Az, Aki mindig közbelép. Aki gondviselő. Faust végül is a mennybe jut. A tartozás megsemmisül. Nincs semmi, ami az ördöghöz kötné Faustot.
A Bulgakov által kreált A Mester és Margarita-story is nagyjából erről szól. Ők ketten egymásban találták meg a boldogságot. Az igazit. Itt már tényleg szerelem van. Amikor még a csend is arról tanúskodik, hogy szereted a másikat, mert nem kellenek szavak. Így is megérted. De a Mester az elmegyógyintézetbe kerül, a boldogságuk alakulása mások kezébe kerül, Margarita már nem a régi, sőt, nem is akar az lenni. Ekkor jelenik meg a nő életében Azazello, a Sátán küldöttje. Az alku megköttetik. Feltételei: Margarita az ördög báljának háziasszonya lesz, cserébe visszakapja szerelmét. Ez meg is történik. (Sajnos nem tudok többet írni a könyvről, mert mégsem ez a téma. De tényleg figyelmébe ajánlom mindenkinek, sok mindenben megváltoztatta az életszemléletemet.) Egyetlen dolog van, ami mégis akadálynak tűnik: Margarita boszorkány, így a mennyország zárva van számára. Azonban az ő számára is van szabadítás. Jézus kérésére a szerelmesek részére külön helyet hoznak létre, álmaik házát. De ez még nem minden. Kiderül, hogy a Sátán szolgái, akik valamikor hibát követtek el és ezért tartoztak a Gonosznak, szabaddá válnak. Sőt, maga Pilátus is közös útra indul Jézussal. Mert megbocsáttatnak vétkei. Semmi nem köti őket, hiszen Isten közbelépett.
Valamikor minket is sok lánc kötött a gonoszhoz. Bűnök, vágyak, hazugságok. Aztán Isten elküldte a Fiát és a keresztfára szegezte az adóslevelünket. Minden elengedtetett. Tiszta lappal kezdhettünk mindent. Miért? Mert ez történik akkor, ha Isten közbelép. Nincs több hiábavalóság, mert Ő az élet értelme. Nincs több csalódottság, mert Ő nem okoz csalódást. Nem kell eszeveszetten keresni a boldogságot, mert Benne megtaláljuk. Miért vagyok ebben ennyire biztos? Mert akkor vagy(ok) boldog, ha szeretetet érzel(k). Isten pedig maga a szeretet. Hiszen megbocsátott... 

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Az ördög és törlesztőrészletei
Rövid és hosszú távú körülmények és következmények

Gondolkorzó

Miklya Luzsányi Mónika
A gyerek tartozik, a szülő követel(het)?
A békés nyugdíjas kor, úgy tűnik, nem jár mindenkinek

Felszín

Czapp Enikő
Kegyelem
„Mosolyog, azt mondja, csoda történt."

Magasság

Dull Krisztina
A sánta festő és a máglya
Niccolò Machiavelli naplóbejegyzése 1497. február 7-éről

Erbach Viola
Ha Isten közbelép...
Mefisztó és Azazelló az idegenvezetőd a boldogsághoz?

Mélység

Réz-Nagy Zoltán
A törlesztésvágytól a boldogságig
Nem az győz, aki kemény marad

Bradák Soma
Itt és most
Az evilágiság kihívása

Thoma László
Mivel tartozunk egymásnak?
Amit csak egy szülő adhat a gyermekének

Teljesség

Frederick Buechner
Jákób találkozik Istennel
Csodálatos vereség

Üzenet

B. Tóth Klára
Röppálya íve
"szárnyszegetten is verdessek feléd"

Bölcsföldi András
Végképp eltörölni?
Mosogatás, táblatörlés, delete gomb. Úristen!

Áthallások

Hancsók Barnabás
Adós, fizess! Akár az életeddel is…
A bosszú jogán

Miklya Luzsányi Mónika
Tartozik és követel
A tarantinói mérleg nyelve

Kitekintés

Pete Violetta
Listázás
Pista és az Úristen

Látogatóink száma a mai napon: 4091
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57376302

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat