belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Mélység

Thoma László

Mivel tartozunk egymásnak?

Amit csak egy szülő adhat a gyermekének

Mindenki mindenkinek tartozik. A körbetartozások, eladósodottság világát éljük. Kölcsönösen függünk egymástól. A kapcsolatokban, ha túl sok lesz a függés, csökken az őszinteség, az intimitás. A felgyülemlett adósság megköti, ellehetetleníti az embert épp úgy, mint a megváltoztathatatlan függés.

Miközben látom a tartozások és függések világát, felmerül a kérdés bennem, hogy valójában mi az, amivel leginkább tartozunk egymásnak? Tudjuk az Írásból: „…hogy egymást szeressétek.”

A tisztelet tulajdonképpen a szeretet a legnemesebb formában. A legnagyobb tartozás és a legádázabb adósságunk mégis a másik ember tisztelete. Alapvető módon hiányzik a legtöbb szinten, ezért már teljesen hozzászoktunk.

Szülők és gyermekek: kölcsönösen tiszteletben kell tartanunk egymást! Most mégis a szülőkhöz szólnék. Szeretném megszólítani szülőtársaimat, mindazokat, akikre gyermeket bízott a Mindenható. Mivel is tartozunk gyermekeinek?

Apák: tartoztok a fiaitoknak azzal, hogy tisztelitek őket! Hogy tiszteletben tartsátok határaikat, őket magukat, mint egyedi, önálló lényeket. Bátorítsátok és tartsátok tiszteletben őket fiúi, férfi mivoltukban! Ne alázzátok meg őket és ne keljetek versenyre velük, hiszen idővel úgyis mindenben le fognak győzni titeket! Tartoztok nekik azzal, hogy példákká lesztek, vállalva a becsületesség és a tisztesség mindennapi harcait! Tartoztok nekik azzal is, hogy tiszteletetek jeleként elismerjétek és akár ki is mondjátok nekik: „Biztosan olyan férfi válik majd belőled, fiam, aki megbízható, biztonságot ad a környezetének, társának és gyermekeinek! Bízom benned, hogy többre viszed, mint én, és még jobban fogod csinálni, mint én!”

Apák, tartoztok a leányaitoknak is azzal, hogy tisztelitek őket! Tiszteljétek bennük a felcseperedő nőt! Tiszteljétek őket és tartsátok tiszteletben a határaikat, hogy később ne gondolják azt magukról, hogy velük bármit megtehet egy férfi! Legyetek velük igazságosak, nehogy áldozatként definiálják saját magukat! Legyetek irántuk lovagiasak és nagyvonalúak, rajongjatok értük! Tartoztok az apai öleléssel, amit ha nem adtok meg, másnál keresik majd, de nem találják soha. Tartoztok leányaitoknak azzal, hogy tiszteletetek jeleként elismeritek és akár ki is mondjátok nekik: „Biztosan olyan nő válik majd belőled, leányom, aki gondoskodó, szerető és sok melegséget nyújt a környezetének, társának és gyermekeinek! Bízom benned, hogy olyan nő leszel, aki örömmel fogadja el és éli meg női mivoltát! Bízom benned, hogy sokra viszed, és nem fogod elkövetni az én hibáimat!”

Anyák, ti is tartoztok fiaitoknak. Tartoztok a tisztelettel, hogy meg tudják majdan határozni saját határaikat. Tartoztok a bizalommal, a feltétel nélküli szeretettel, és a feltétel nélküli elengedéssel is. Tartoztok nekik azzal, hogy vigyáztok, nehogy egy életre magatokhoz láncoljátok őket és ne akarjátok majd leendő társuknak átengedni őket! Tartsátok tiszteletben fiaitokat és ne várjátok el tőlük azt, amit nem nekik kell betölteni az életetekben! Ne keressétek náluk azt a vigasztalást és biztonságot, amit férjeteknek kell(ene) megadnia nektek! Ne rakjatok rájuk gyerekként elhordozhatatlan terheket! Tartoztok a növekvő távolság elismerésével is, ami bár veszteség, de egy újnak a zületése is mind az ő, mind a ti életetekben. Tartoztok nekik azzal, hogy tiszteletetek jeleként elismerjétek és akár ki is mondjátok nekik: „Biztosan olyan férfi válik majd belőled, fiam, aki boldoggá tud tenni egy nőt! Bízom benned, hogy többre viszed, mint én, és továbbadod majd azt a melegséget és bensőségességet, amit tőlem tanultál!”

Anyák, még leányaitoknak is tartoztok. Tartoztok a tisztelettel. A mintával. Tartoztok nekik azzal, hogy adtok magatokra, hogy megtanuljátok és megélitek: mit jelent igazán nőnek lenni. Tartoztok azzal, hogy továbbadjátok nekik azt, hogy nőnek lenni jó és kiváltság! Bátorítsátok őket, hogy megtalálhassák magukban az értéket, és soha ne higgyék el magukról, hogy nőként nem érnek annyit, mint egy férfi! Tartoztok nekik azzal, hogy megvéditek magatokat, ha kell, a férfiakkal szemben, hogy megtanulhassák: egy nővel nem lehet bármit megtenni! Tartoztok nekik azzal is, hogy nem nyomjátok el őket, amikor már kezdenek jobb nőkké válni, mint ti magatok! Tartoztok az elismeréssel és annak elfogadásával, hogy lehetséges másként is boldog nőnek lenni, mint azt te korábban gondoltad vagy élted! Tartoztok leányaitoknak azzal, hogy tiszteletetek jeleként elismerjétek és akár ki is mondjátok nekik: „Biztosan olyan nő válik majd belőled, leányom, aki örül női teremtett voltának! Bízom benned, hogy olyan nő leszel, aki tovább tudja adni az életet! Bízom benned, hogy jó anya leszel, akár jobb is, mint én voltam, és nem fogod elkövetni az én hibáimat!”

Lehet, hogy most felháborodsz a fenti sorokon. Igen, mindez felháborító. Felháborító, hogy mindez nem természetes, és a tisztelet alapvetően hiányzik világunkból, kapcsolatainkból.

A jó hír az, hogy Jézusban, az Ő áldozatáért lehet rendezni a tartozást, újat kezdeni, megbocsátani egymásnak - hiszen Ő is megbocsátott nekünk. Ezért van reményünk arra, hogy az életünk nem a tartozások további halmozásáról szól…

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Pete Violetta
Az ördög és törlesztőrészletei
Rövid és hosszú távú körülmények és következmények

Gondolkorzó

Miklya Luzsányi Mónika
A gyerek tartozik, a szülő követel(het)?
A békés nyugdíjas kor, úgy tűnik, nem jár mindenkinek

Felszín

Czapp Enikő
Kegyelem
„Mosolyog, azt mondja, csoda történt."

Magasság

Dull Krisztina
A sánta festő és a máglya
Niccolò Machiavelli naplóbejegyzése 1497. február 7-éről

Erbach Viola
Ha Isten közbelép...
Mefisztó és Azazelló az idegenvezetőd a boldogsághoz?

Mélység

Réz-Nagy Zoltán
A törlesztésvágytól a boldogságig
Nem az győz, aki kemény marad

Bradák Soma
Itt és most
Az evilágiság kihívása

Thoma László
Mivel tartozunk egymásnak?
Amit csak egy szülő adhat a gyermekének

Teljesség

Frederick Buechner
Jákób találkozik Istennel
Csodálatos vereség

Üzenet

B. Tóth Klára
Röppálya íve
"szárnyszegetten is verdessek feléd"

Bölcsföldi András
Végképp eltörölni?
Mosogatás, táblatörlés, delete gomb. Úristen!

Áthallások

Hancsók Barnabás
Adós, fizess! Akár az életeddel is…
A bosszú jogán

Miklya Luzsányi Mónika
Tartozik és követel
A tarantinói mérleg nyelve

Kitekintés

Pete Violetta
Listázás
Pista és az Úristen

Látogatóink száma a mai napon: 6608
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57378818

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat