belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Üzenet

Jezsoviczki Noémi

A pusztában negyven éven át

Visszanézni Kánaánból

Visszanézel? Vagy átveszed az ajándékokat, megeszed a süteményt, fogadod a gratulációkat és ennyi?
Tudod, hogyan jutottál idáig? Igen, megszülettél, tanultál, felnőttél, dolgozni kezdtél, majd lett családod, önálló otthonod. Ez a minden élők útja: kié kanyargós, kié egyenes, kié göröngyös, kié sima, kié könnyekkel, kié verejtékkel szegélyezett.
Azt mondod, a magad erejéből lettél az, ami, a szüleid munkájából, a körülmények összejátszásából, hazád történelméből, szerencséből, döntéseket hozó emberek kegyéből, szorgalomból?
No, és milyen volt eddig a vándorlás? Rövidnek tűnt, és mégis olyan sok az évek száma, ugye? Kimondani is furcsa. Lehet, hogy nem is lesz még egyszer ennyi.
Tudod, hogy nem voltál egyedül sosem? Persze, voltak melletted emberek, jól mondod. Fontosak, nem fontosak, gonoszak, kedvesek, őszinték, hazugok, kihasználók, szépek, okosak, sokfélék.
De ők csak melletted vándoroltak párhuzamosan, néha irányt mutattak, nem biztos, hogy a jó irányt. Csak remélted, hogy nem lesz baj, minden jól alakul. Talán úgy is volt, úgy tűnt, bejönnek a számításaid.
Egy bizonyos, volt egy felhő, ami szinte láthatatlanul veled ment és megy végig, feletted. A bölcsődnél jelent meg először, és többé nem maradt el tőled.
Nem láttad? Pedig időről időre rámutatott valaki. Édesanyád, a lelkész, kedves ismerős, barát, egy film, egy dal, egy vers.
Néha a fejedre esett az eső. Talán még villámok is becsaptak. Dühöngtél vagy elkeseredtél, ugye jól sejtem? Meglehet, kérdőre vontad a felhőt, hogy miért pont te, és miért nem áll tovább, hiszen te megérdemled a huszonnégy órás napsütést.
Vagy nem is törődtél vele, mert mindig lefelé néztél? Az érdekes dolgok mindig lent vannak. Munkaasztalon, fűben, ágyon, járdán, úttesten, tengerparton, könyvben. Felfelé nézni fárasztó. Megfájdul az ember nyaka, és hunyorogni kell a fénytől.
Amikor öröm ért, felnéztél? Mert akkor a felhő különösen szép volt: fodros, fehér, ragyogó. Nem jutott eszedbe? Pedig akkor is ott volt. Vezetett az úton, ha akartad, ha nem. Rajtad múlt, hogy hiszel-e neki vagy sem.
Aztán kételkedni kezdtél. Felhő? Nincsen ott semmilyen felhő. Csak a szemed káprázik, belement valami, ez csupán a homályos látástól van. A felhő egyébként is nem más, mint a légkörben lebegő apró vízcseppek vagy jégkristályok halmaza. Ennyi az egész, semmi misztikus nincs a dologban. Nézzük reálisan, ne holmi báránykákat keresgéljünk az égen.
Aztán, amikor megállsz, és mersz magadról gondolkodni, titokban, amikor senki sem hallja, amikor fáradt vagy és rosszkedvű, pusztának nevezed az utadat. Poros sivatag, ahol mindenki csak vonszolja magát az ígéret földje felé.
A társaid sem tudtak oázist varázsolni. Csak egy-egy délibábot. Szaladsz a víz felé, de nem tudod a szomjadat oltani. Akkor hát nézzünk más útitársak után, hátha...
Közben elszaladt az idő. Néhányan kihulltak a veled vándorló nagy menetből, néhányan, újak, bekapcsolódtak. Eleinte téged vittek, aztán te vittél a karjaidban másokat. Valaki majd csak odaér, oda, ahová annyira vágyunk mindannyian. Valóban vágyunk? Vagy csak megyünk, visszük a holminkat, letáborozunk, élünk, eszünk, dolgozunk, továbbállunk? Ez az élet rendje, mondjuk, és vándorolunk tovább.
Fújd el a gyertyákat, és ne kívánj semmit. Csak nézz fel, most az egyszer, a kedvemért. Ott a felhő, ugye látod?

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Bölcsföldiné Türk Emese
Csak egy hajótörés az úton
Hova sodor a víz?

Gondolkorzó

Bella Violetta
Digitális misszionárius kerestetik
Web2-es örömhír

Felszín

Záborszky Zsófia
Egymás terhét hordozva
Legion run

B. Tóth Klára
Isten tenyerén
„Sem magasság, sem mélység nem választhat el”

Magasság

Sebesi Viktória
Elhullás
Őszi töredék

Szikszai Szabolcs
Jegyzetfüzet
A szenvedésről

Szabó Dóra
Tükörfordítás
Valójában közelebb...

Mélység

Szikszai-Dajka Emőke
Tudás és tagadás
Önmagam szétosztása

Szabóné László Lilla
Vet.Él.És…
Kimegy a magvető vetni.

Záborszky Zsófia
Függ-ő
Vezet út a gyógyuláshoz?

Teljesség

Szikszai Szabolcs
Zuhanás a magasba
Isten jön felém vagy én megyek Isten felé?

Üzenet

Horváth Zsuzsanna
Tégy egy lépést előre
Sárbaragadt életek

Jezsoviczki Noémi
A pusztában negyven éven át
Visszanézni Kánaánból

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
A Gyűrűhordozó útja
Ki juthat el a Végzet hegyéhez?

Bella Violetta
Bőrbe vésett élet
A beavatott

Kitekintés

Szoták Orsolya
Úton hazafelé
Mit adhat egy átmeneti otthon?

Látogatóink száma a mai napon: 5038
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57377249

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat