belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Mélység

Záborszky Zsófia

Függ-ő

Vezet út a gyógyuláshoz?

Függőségben. Teljesen belesüllyedve. Egy másik világban. Csak Vele együtt. Nem tudod kontrollálni. Ő kontrollál Téged. Legyen ez szer, viselkedés, cselekvés, egy személy, akihez kodependens módon ragaszkodsz. A napirended része, már nem Azt igazítod máshoz, hanem Ahhoz igazítasz minden mást. 

A látszatot fenn lehet tartani... Sőt, gyakran a nagyon szigorú, erős családok gyermekei válnak könnyen függővé, miközben otthon ezt észre sem veszik, hiszen egy jó ideig zseniálisan el tudják játszani, hogy minden rendben van. 

Képzeld el. Felkelsz, és Az az első gondolatod, minden cselekvésed közben Azon jár az agyad, mielőtt lefekszel, Ezen pörögsz, még álmaidban is sokszor meglátogat. Eleinte a szabadidődben csinálod, majd már nem csak a szabadidődben, aztán lassan nem lesz szabadidőd, mert minden idődben Ezt csinálod, és elveszi a teljes szabadságod, elveszi az uralmad a gondolataid fölött. 

Sokszor azt hiszik a legmélyebben függők is, hogy képesek kontrollálni a viselkedésüket, a függőségüket, ezért sem ijednek meg egy jó darabig. Hazudni lehet. Magadnak is, másnak is. De ettől még nem leszel szabad. A szabadulásod ott kezdődik, ha szembenézel a ténnyel, hogy nem vagy szabad, függő vagy. Ha ezt beismered, az első lépés afelé, hogy valóban képes legyél kontrollálni a függőséged. Az Anonim Alkoholisták közössége az egyik legnagyobb, legkidolgozottabb és legelterjedtebb szerveződés a függőségek világában, így tőlük emelek ki néhány alapelvet, ami minden másfajta függőségre is érvényes. Az Anonim Alkoholisták 12 lépése közül az első a következő: „Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben, hogy életünk irányíthatatlanná vált.” Amíg ezt valaki nem ismeri be, esélye sincs a gyógyulásra. 

A függők valahol sosem válnak teljesen „függetlenné”. Életük végéig függők maradnak, hisz sokszor ez viszonyulás, a lényük része. Azonban élhetnek független életet. A korábban függést okozó szert képesek lehetnek kontrollálni. Az Anonim Alkoholisták ülésein a folyamatos függőségükre, a visszaesés nagy esélyére gyakran figyelmeztetik is magukat. Azt emelik ki céljuknak, hogy józanok tudjanak maradni, és a józanság felé tudjanak segíteni más alkoholizmusban szenvedőket. Volt szerencsém részt venni külső megfigyelőként egy anonim alkoholista gyűlésen. Befogadtak maguk közé egy alkalommal. Megható volt számomra, hogy a csoport vezetői rögtön úgy mutatkoztak be, hogy XY alkoholista vagyok, de X éve tiszta. Úgy tudják megtanulni kontrollálni a függőségüket, hogy azt identitásuk részévé teszik, nem menekülnek el előle, nem tagadják, hanem beismerik és szembeszállnak vele,  megtanulnak uralkodni rajta. 

Ha egy függőségben szenvedő szabadulni akar, különféle terápiás otthonok vagy egyéni terápiák közül válogathat. De a legtöbb helyen csak úgy fogadják őket, ha már egy ideje tiszták. Minimum 24 órája. Akkor kezdhetik el a terápiát, ha ez a személyes, saját döntésük: nem a házastárs vagy a barátnő utalta be őket. A terapeuták pontosan tudják, ha nem az érintett személy szeretne változtatni, akkor alig van esélye annak, hogy sikeres lesz a terápia. A függőségből szabadulni csak saját akaratból és saját döntésből lehet. 

Kéthetes gyakorlaton voltam egy szenvedélybetegek számára létrehozott terápiás otthonban. Itt találkoztam egy férfival, aki nagyon az emlékezetembe vésődött. Évek óta az alkoholizmussal küzdött. Amikor találkoztam vele, már nagyjából 9 hónapja a terápiás központban élt, azóta tiszta volt, komoly felelősséggel ruházták már fel, ő volt az egyik munkakör és lakrész vezetője. Nem felejtem el, hogy egyszer, amikor a felelősségteljességéről beszélgettünk vele, szomorkásan, lehajtott fejjel mondta: „Hát igen, most először érzem azt, hogy talán van esély arra, hogy valóban képes leszek uralkodni kint, a nagybetűs életben is magamon. Tudja, már harmadszor vagyok ebben az otthonban. Az első két alkalommal távozásom után pár héttel-hónappal visszaestem... Miben látom a különbséget, hogy ez a helyzet most más, mint az előző két itt töltött szakaszom? Hát bizony az első két esetben a feleségem küldött, most először én határoztam el, hogy bejövök az otthonba, én kerestem fel őket, én akartam változtatni.” És valóban, ez a férfi azóta kikerült a terápiás központból, 3 éve tiszta kint is. 

Végezetül ismét az Anonim Alkoholistákhoz fordulok jó példáért. Ők igazán tudják, hogy mi a függőség, és a józansághoz vezető úton mi az első kulcs. „Az A.A. nem kezdeményezi az alkoholista gyógyulását.” Pontosan tudják, hogy az igazi gyógyuláshoz csak a belső kezdeményezés, motiváció vezethet. „A tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya.” Vágy. Ez kell hozzá. Belső motiváció, belső, őszinte, égető vágy. Csak így sikerülhet. Enélkül senkinek sincs esélye.

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. március 19., kedd,
József , Bánk napja van.
Tartalom
Vezércikk

Bölcsföldiné Türk Emese
Csak egy hajótörés az úton
Hova sodor a víz?

Gondolkorzó

Bella Violetta
Digitális misszionárius kerestetik
Web2-es örömhír

Felszín

Záborszky Zsófia
Egymás terhét hordozva
Legion run

B. Tóth Klára
Isten tenyerén
„Sem magasság, sem mélység nem választhat el”

Magasság

Sebesi Viktória
Elhullás
Őszi töredék

Szikszai Szabolcs
Jegyzetfüzet
A szenvedésről

Szabó Dóra
Tükörfordítás
Valójában közelebb...

Mélység

Szikszai-Dajka Emőke
Tudás és tagadás
Önmagam szétosztása

Szabóné László Lilla
Vet.Él.És…
Kimegy a magvető vetni.

Záborszky Zsófia
Függ-ő
Vezet út a gyógyuláshoz?

Teljesség

Szikszai Szabolcs
Zuhanás a magasba
Isten jön felém vagy én megyek Isten felé?

Üzenet

Horváth Zsuzsanna
Tégy egy lépést előre
Sárbaragadt életek

Jezsoviczki Noémi
A pusztában negyven éven át
Visszanézni Kánaánból

Áthallások

Miklya Luzsányi Mónika
A Gyűrűhordozó útja
Ki juthat el a Végzet hegyéhez?

Bella Violetta
Bőrbe vésett élet
A beavatott

Kitekintés

Szoták Orsolya
Úton hazafelé
Mit adhat egy átmeneti otthon?

Látogatóink száma a mai napon: 2266
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57374480

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat