belépés | regisztráció RSS

Korábbi számok Elküld Nyomtat Magasság

Turcsik Ferenc

Filozófiai outdoor

Egy ókori hasonlat szabad-on értelmezve

Pillanatragasztó. Mintha ezzel lennénk dolgokhoz odatapasztva. Persze ez nagyon jó is, hiszen milyen jó is szeretni és szeretve lenni! De ezzel együtt az is igaz, hogy nem mindig jó a kötődés, hiszen sokszor olyan dolgok, gondolatok stb. kötnek meg bennünket, amelyektől jó lenne szabadulni. Egy-egy ilyen szabadulás pedig nem más, mint egyfajta fényre jutás, azaz olyan „aha"-élmény, melynek során rádöbbenünk, hogy milyen oktondiak voltunk is eddig... ezért érdemes néha átgondolni a dolgainkat, kicsit kívülre helyezkedni - már amennyire lehet, hogy másként lássuk az életünket.

Képzeljünk el egy hatalmas barlangot, ahol kora gyermekkoruktól fogva leláncolt emberek élnek, akik még soha nem hagyhatták el a barlangot, ezért nem tudják, hogy a barlangon kívül más valóság is létezik. A barlangban egy nagy tűz ég, a tűz előtt pedig egy hatalmas fal helyezkedik el, mely mögül az őrök mindenféle mesterséges tárgyakat mutatnak fel, melyeknek az árnyékát a tűz a barlang falára vetíti. A barlangban élő emberek csupán ezeket az árnyékokat láthatják. Az őrök beszélgetnek is egymással, azonban a barlangüreg eltorzítja a hangjukat. Így a barlang falán látott árnyékokat és az őrök eltorzított hangját a rabok valóságnak tartják. Egy nap azonban az őrök az egyik leláncolt emberről leveszik a láncokat és felvezetik a barlang szájához, és miután az immár szabad rab kilép a sötét barlangból, kezdetben nagyon kellemetlennek tapasztalja meg a kinti világot, hiszen a Nap elvakítja és nem lát semmit. Idővel azonban, miután a szeme hozzászokott a világossághoz, meg fogja pillantani a dolgokat a maguk valóságában, és ekkor rájön, hogy mindaz, amit eddigi életében valóságnak hitt, csupán a valódi dolgok árnyéka volt. E felismerés után az őrök újra láncra verik és visszaviszik a barlangba, és elmeséli a társainak, hogy mit látott, hogy a falon látott dolgok csupán csak árnyékok. A társai őrültnek tartják, de a visszatért rabnak soha többet nem lesz nyugta a barlang mélyén, hanem vissza fog vágyni a fenti világba. (Ez Platón híres barlanghasonlata.)

Egy kicsit ilyen keresztyénnek lenni is. Amikor visszatérünk a világba, hiszen azzal, hogy Istennel találkoztunk, odaadtunk Neki mindent, majd visszakaptuk ezt, akkor már nem ugyanúgy térünk vissza. Nem ugyanazt gondoljuk, nem ugyanabban a koordináta-rendszerben látjuk az élet eseményeit és történéseit. Más a valóság számunkra. Persze ez azt is jelenti, hogy nevetnek vagy akár ujjal mutogatnak ránk, de mit számít, hiszen folyamatosan vágyódunk az Istennel való közösségre, amely átrendezi és új köntösbe öltözteti a valóságot. A fény, amelyet megszokik a szemünk, mindig örömöt fog jelenti számunkra, még ha olykor fájdalmas lesz is, ha a barlang sötétjéből a fényre jutunk. Öröm, mely elapadhatatlan forrásként szolgál számunkra. Öröm, mely szabaddá tesz. Kívülállóvá is egy kicsit, de boldog emberré is.

És pontosan ebből az örömből, szabadság-élményből fakadóan nem tehetjük meg, hogy engedjük a gonoszt érvényesülni, hanem küzdünk ellene. Nem mintha mi győzhetnénk le a sötétséget, hiszen a sötétséget csak a fény tudja legyőzni. A fény, amelyet mi is csak megtapasztalni tudtunk. Arról, kicsit belelátva a kérdéskör történetébe, lehet vitatkozni, hogy Isten, akiben mi, keresztyének hiszünk, a platóni rendszerben - ha szeretnénk - hol azonosítható be. Az azonban kérdés nélkül való, hogy a barlanghasonlat megmozgatja a keresztyének fantáziáját is. És ez jó.

A barlang milyen hely?
A fény micsoda?
Mit látok?
Milyen árnyképeim vannak?
A valóság tényleg olyan, amilyennek én gondolom?
Hogyan viselhető el a többiek nevetése, amikor a fényről mesélek?
Mit ad nekem a tényleges valóság ismerete és átélése?

A sok kérdésből néhány, amire választ keresve talán egy kicsit közelebb jutunk az élet, magunk, mások és a barlanghasonlat megértéséhez is. És nem utolsósorban az igazsághoz is. És az igazság szabaddá tesz. Ahogy a szeretet is. És a szeretet talán az a pont, ahol a valóság sötétje fényben úszóvá válik. Szeressünk, hogy több fény legyen a világban!

Hozzászólások

Jelenleg nincsenek hozzászólások.


Bejelentkezés után Te is hozzászólhatsz!

BEJELENTKEZÉS  REGISZTRÁCIÓ

További cikkek:
2024. április 26., péntek,
Ervin napja van.
Tartalom
Felszín

Pete Violetta
A látogató
Mindennap ugyanaz. Nincs különbség napok, hetek hónapok között. Szinte idő sincs.

Pete Violetta
Menj közelebb!
Bármelyikünk ülhetne abban a bizonyos kerekes-székben...

Kovács Szilvia
Otthonaink fénye
A fény, a világosság arról ad hírt, hogy a környezetében bizony élet van.

Magasság

Turcsik Ferenc
Filozófiai outdoor
Egy ókori hasonlat szabad-on értelmezve

Réz-Nagy Zoltán
Ne csinálj sötétet!
„Sötétben félek, világosban gyanakszom."

Mélység

Nagy László
Fényt vinni a sötétségbe
A segítő foglalkozás olyan, mint az éjszakai vadles.

Teljesség

Nagy László
A szeretet fénye
„A világosság eljött a világba, de az emberek jobban szerették a sötétséget..."

Fodorné Ablonczy Margit
Árnyék mögött fény ragyog...
...vajon én hova nézek, ha félek? Hol vannak az én fényeim, csillagaim?

Turcsikné Révész Judit
Kinek a fénye?
Fölötted ott ragyog az Úr... meglátszik rajtad...

Pete Violetta
What Would Jesus Do-s karkötő helyett
Nem mind arany, ami fénylik, de minden arany fénylik

Üzenet

Fekete Ágnes
A Nap
„Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?"

Áthallások

Czapp Enikő
Fény, ihletettség
Bár merész a mondat, de a Lélek munkája ez.

Pete Violetta
Tűz körül
A sötét világ kívül reked.

Riport

Szerkesztő
A küldetés bizonyossága
Sokféle módon tapasztaljuk az Isten világosságát...

Szerkesztő
Csillagok, ha találkoznak
A színhely itt is Debrecen, a dátum is 22-e, de a téma más!

Szerkesztő
Május 22-e
Megható pillanatok, Isten áldásáért fohászkodó lélek...

Kitekintés

Bölcsföldi András
A templom megtelt
Egyáltalán nem szeretjük eltemetni a múltat. Pedig...

Fekete Zsuzsa
Debreceni fény-képek
Egy szív, egy lélek, sok - sok ember.

Látogatóink száma a mai napon: 6720
Összes látogatónk 2000. november 01. óta : 57886550

Copyright © 2009 Közös(s)Ég Magazin, Minden jog fenntartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat