Nyomtat Elküld Olvasási nézet

.

„ Áldott a mi Urunk, Jézus Krisztus Istene és Atyja, aki megáldott minket mennyei világosságnak minden lelki áldásával a Krisztusban”

(Efezus 1,3)

...

Trencsényi - Szalay Zsóka

*  *  *

"Nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből, hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén."

Péter apostol első levele 1,18-19

*  *  *



Túrmezei Erzsébet

Menedék a viharban

A fák tövén azért szelídül szellővé a szél,
mert erejét már felfogták a fák.
Ezt a védelmet keresi minden odarejtőző kis virág.
De érzi, hogy vihar van.
Együtt szenved a fákkal a viharban:
mert ami szelíd fuvallat a fának, vihar az ibolyának.

Így rejtőzünk a keresztfa tövén-
Isten rendelte örök menedékül-
Ott minden vihar fuvalommá békül,
mert fölfog villámot, szelet,
s kiterjeszti két védelmező karját az életünk felett.

* * *

 


*  *  *

"Bárcsak nagyon megáldanál engem, és kiszélesítenéd határomat, velem lennél, és megoltalmaznál a bajtól, hogy ne érjen fájdalom! És megadta neki Isten amit kért."

1Krónikák 4, 9-10.

* * *

 

 

***

Trencsényi- Szalay Zsóka

BIZONYSÁGTÉTELE

1996.

„Őrizz engem, mint szemed fényét." (Zsoltár 17,8)


Gyermekéveim hamar elrepültek, amire ma már úgy emlékszem vissza, hogy Isten különös szeretettel szeretett, féltve őrzött, a tenyerén hordozott, de elmondhatom, hogy ez így van a mai napig, ahogy az Ige mondja: „Őrizz engem, mint szemed fényét." (Zsoltár 17,8)

Tizenévesen mindig egy nyugodt és boldog jövőről álmodoztam.
Gimnáziumi éveim alatt ismerkedtünk meg a férjemmel egy véletlen esemény folytán, amiről ma már tudom, hogy nem volt véletlen. Isten akarata volt, kiválasztott minket egymásnak és magának, hogy majd egy még tökéletesebb cél felé vezessen.
Kedves emlék a házasságkötésünk napján a boldogító "igen", amit férjem a helyszínen hosszasan végig gondolt, majd mindenki megkönnyebbülésére végre kimondta.
Házasságunk kezdetének szomorú emléke a katonaságnál eltöltött két éve, amit elraboltak tőlünk.
Ez idő alatt született fiúnk, majd hét év múlva lányunk is.
Jó így együtt családot alkotni, egymásra figyelni, egymást segíteni,
mert jobb adni, mint kapni és az Istentől ránk bízott feladatokat végezni.
Álmaimat, a nyugodt és boldog jövőt Isten ajándékba adta,
de Ő még ettől is többet ígér, mégpedig az örökkévalóságot,
amit mindannyian megkaphatunk ingyen, kegyelméből,
az Úr Jézus Krisztus drága érdeméért, a Benne való hit által.

(Elhangzott Tokajban, az első Életforrás Ifjúsági Táborban.)
1996. július

***

 

 

 

 

 

*  *  *

Szentlélek nélkül nincs keresztyén élet!

"Mi vagyunk a tanúi ezeknek az eseményeknek, csakúgy, mint a Szentlélek, akit Isten adott azoknak, akik engedelmeskednek neki." Apcsel 5,32

Szentlélek nélkül egész keresztyén életünk üres ceremónia. Értelmetlen vallási gyakorlat.

Az Ige csak bölcselet, érdekes történetek, bölcs mondások, szép allegóriák, legfeljebb erkölcsi tételek gyűjteménye. Nincs benne élet.

Életet, értelmet csak a Szentlélek által nyer az Írás betűje. A prédikáció is lehet csodálatos mesteri tanítás, elragadó szónoklat, ha nincs jelen az a romolhatatlan mag, amelyből élet támad.

Újjászületés csak a beoltott Igéből támadhat. Az Igét pedig egyedül a Szentlélek teszi csíraképessé. Szentlélek nélkül olyan az Ige, mint a csíraképtelen mag.

Isten azoknak ígéri az ő Szentlelkét, akik engedelmeskednek neki. Az engedelmeskedés abban áll, hogy hallgatnak az ő Fiára, és Úrnak vallják őt. Amíg Jézus meg nem dicsőül az életünkben, addig nincs Szentlélek.

Amikor valaki felismeri és elismeri, hogy Jézus elég nagy Megváltó ahhoz, hogy bűneiből egyszer s mindenkorra megszabadítsa, akkor árad ki szívéből a Szentlélek.

A Szentlélek ugyanis megdicsőíti Jézust, így amelyik szívben nem Jézus Krisztus uralkodik, ott nincs mit keresnie.

Azok részesülnek tehát belőle, akik engedelmeskednek neki abban, hogy minden dicsőséget Jézusnak adjanak az életükben.

Szikszai Béni: Útitárs

*  *  *

 

 

 

* * *

Trencsényi- Szalay Zsóka

BIZONYSÁGTÉTELE

2013.

„Mindenkor örüljetek, szüntelen imádkozzatok, mindenért hálát adjatok, mert ez az Isten akarata Jézus Krisztus által a ti javatokra." 1Thessalonika 5.16-18


Az édesanyámtól sok imádságot tanultam és minden este-reggel együtt imádkoztunk. Nagyon fontosnak tartotta, hogy minél hamarabb megtanítsa nekünk az Úr Jézustól tanult imádságot, a hitvallást és több gyermekimádságot is. Kedves emlékeim között őrzöm a szüleimmel töltött karácsony szentestéket, amikor a zsoltárok éneklésével dicsértük az Úr Jézus megszületését.

Vasárnaponként együtt mentünk az Istentiszteletre, hétközben a bibliaórákra. Mindannyiunknak külön volt református énekeskönyve, amit rendszeresen vittünk magunkkal. Az imádságos könyvek közül Muraközy Gyula: A Sionnak hegyén imakönyv - sokat forgatott volt nálunk, amit később a családban az unokák is megkaptak ajándékba.


Fiatal felnőttként a nyíregyházi hívő testvérek által tartott házi Istentiszteleten többször is részt vettem.
Itt találkoztam először a szívből jövő hangosan elmondott imádság élményével, amikor röviden, együtt dícsérték az Istent.
A mi kedves hívő testvérünk, Gizike néni egyik alkalommal külön is kihangsúlyozta, hogy milyen fontos köszönetet mondani az Úrnak, ha csak néhány szóban is.
Egy csendes napon nagyon megdöbbentem, amikor az egyik fiatalember, aki beszélni is nehezen tudott, mindenképpen hangos imádságban akarta dicsérni az Istent.

Ezek az események kezdtek vágyat ébreszteni az én szívemben is a közös imádkozásba való bekapcsolódásra, mert egymás hite által is erősödünk a hitben.
Milyen jó Mennyei Atyámnak elmondani mindent és Tőle kérni a megoldást. Különösen olyan helyzetekben, amikor belátom, hogy teljesen tehetetlen vagyok és nincs senki, aki segíteni tudna.

Gyermekeimért való aggódásomban is csak Ő tudja megnyugtatni a szívemet, amikor az Úr Jézus gondoskodó szeretetére bízom őket.

Azt üzeni Isten Igéje Szent Lelke által, hogy „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kéréseiteket az Isten előtt, és az Isten békessége, amely minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban."
Az Úr Jézus az én kéréseimet is nyilván tartja, még nyelvemen sincs a szó, Ő már érti azt.
Isten szerető Atya, aki előtt leborulhatunk, és akinek kitárhatjuk a szívünket.
Jakab apostol levelében azt olvassuk, hogy Isten szemrehányás nélkül ad mindenkinek, aki hozzá fordul. Ő Jézus Krisztus kereszthaláláért hallgat meg.

Emlékszem egy középiskolás fiatalra, aki a nyári táborban a bizonyságtételének ezt a címet adta:
És hálát adni ki fog? Már én is megtanultam, hogy legjobb az Úrnak hálát adni mindenért, amit eddig tett értem és amit ezután tesz, azt pedig előre megköszönöm. Nagyon jó dicsérni Őt, tudni, hogy Övé a hatalom a Mennyben és a Földön, mert Ő a királyok Királya és az Uraknak Ura.

Megköszönöm Mennyei Atyámnak egyszülött Fiát, az Úr Jézus Krisztust, aki az életét is odaadta értem a kereszten, és vállalta helyettem bűneim büntetését, hogy kézen fog, vezet és mindig velem van.

Imádkozni, hálát adni, közbenjárni másokért, kérni. Aztán várni a választ, a meghallgatást. A meghallgatás módját, időpontját jó az Istenre bízni.

 

(Elhangzott a Lelki Oázis csendeshéten, Kismaroson.)

Trencsényi - Szalay Zsóka
2013. július 16.

 

* * *

YouTube csatornám:

https://www.youtube.com/@zst9821

* * *

 

 

Az imádság karja

„Ha a mennybe hágok fel, ott vagy, ha a Seolba vetek ágyat, ott is jelen vagy. Ha a hajnal szárnyaira kelnék és a tenger túlsó szélére szállanék, ott is a Te kezed vezérelne engem és a Te jobb kezed fogna engem."

Zsoltár 139, 8-10.


Mindenütt jelenvaló és mindentudó Isten, Gondviselő Atyám!
Milyen nagy békesség aggódó lelkem számára a Te kijelentésed.
Őrző szemed átnéz messzeségeken, fellegeken, agysejteken.
Előtted nyilván van minden titok, előtted nincs bizonytalanság,
kitárul minden lélek. Látod a bűn surranó útját a világban,
amint kígyó módjára vár ránk és szeretteinkre, hogy halálos méreggel
pusztítson el minket.
Akiket Te vezetsz, azokat őrzöd és védelmezed külső és belső kísértések
ellen, gonosz lelkek és saját maguk ellen is.
Most érzem tehetetlenségemet Atyám, amikor távoli gyermekemért aggódik a szívem,
és most érzem az imádság hatalmát, amikor láthatatlan kézzel átölelhetem és
Eléd állíthatom őt, amikor a könyörgésem által védelmezhetem.

Óh Uram, szólalj meg a lelke belső csöndességében.
Emlékeztesd mindarra, amit a Te Igéddel írtál a szívébe.
Érjen hozzá szereteted tüze. Vond el a távolság kárpitját, hogy lásson
Téged és meg ne feledkezzék Rólad.
Nehéz órákban kínáld neki a Te segítő Atyai kegyelmedet.
Jelenléted érzetesd meg vele hatalmasan és megdöbbentő erővel.
Tarts távol tőle olyan életeket, melyekből romlás árad, olyan szavakat,
amelyek csábító és forró erővel vonják el tőled,
olyan mélységeket, melyeknek partján szédülve járna.

Ne engedd ereje fölött kísérteni. A távolság hozza a lelkét közelebb Hozzád. A magányosság legyen számára boldog alkalom, amikor visszagondol a Veled töltött együttlétre. A Mennyei otthon ragyogjon fel előtte. Legyen ez a távolság a hozzád való boldog közeledés, a Krisztus által.
Ámen

Muraközy Gyula: A Sionnak hegyén (Imádságok és elmélkedések)

 

*  *  *

 

 

 

 

* * *

Trencsényi- Szalay Zsóka

BIZONYSÁGTÉTELE

2014.


„Testvéreim örüljetek, épüljetek, buzdítsátok egymást, jussatok egy értelemre, éljetek békességben és a szeretet és békesség Istene lesz veletek." 2 Korinthus 13,11


A mindennapok sodrásában, amikor rohanó, ingerült és hitetlen emberek között kell tenni a dolgunkat nagyon jó az Ige fényében élni. A közelmúltban, buszozás közben kellemetlen élményben volt részem. Mögöttem durva szavakkal illettek valakit mondván, hogy összetapossa a gyerekemet. Mivel késő este volt, nem néztem hátra, hogy mi történt, hanem felszálltam a buszra. Néhány perc múlva valaki ütögeti a vállamat, hogy nekem szánta a mondókáját. Megdöbbenten hallgattam, mivel nem volt előttem felszálló gyerek. Hirtelen csak azt válaszoltam neki, hogy nem láttam gyereket sehol, így nem is érhettem hozzá.
A történet nem is folytatódott tovább, elég volt neki a válaszom, lecsillapodott.

Ezután próbáltam végiggondolni, hogy mi is történhetett. Mivel mögöttem álltak, nem engedtem őket előre, ami elég nehéz is lett volna a tömegben, valószínűleg ez volt a bűnöm. Egy ideges ember a napi feszültséggel tele engem szemelt ki, hogy levezesse az indulatát. Sajnáltam a gyermekét, aki szem és fültanúja volt az eseménynek, hogy ezt a példát látta a hozzá legközelebb álló személytől. Eszembe jutott az Úr Jézus tanácsa, hogy imádkozni kell ellenségeinkért, akik annak tekintenek minket, ezért kértem az Urat, hogy nyugtassa meg őket és jó volt megtapasztalni a békességet, amit én is kaptam ebben a helyzetben.

Az Igében elhangzott felszólítást, „Testvéreim örüljetek, épüljetek, buzdítsátok egymást, jussatok egy értelemre, éljetek békességben és a szeretet és békesség Istene lesz veletek", hogy örüljek, éljek békességben nem mindig könnyű teljesíteni, de amikor erre törekszem, akkor valóban megtapasztalom a szívembe kapott békességet, amit egyedül csak az Úr tud megadni nekem is.
Mindenkit érnek sérelmek, akaratlanul is bántjuk egymást. Vannak, akik a sérelmet nem hagyják megtorlás nélkül vagy még nagyobbat ütnek, mint amekkorát kaptak. Mások nem felejtik a sérelmeket, tartják a haragot, ami csak gyülemlik. Pedig van egy nagy lehetőségünk, a szeretet, amikor elfelejtjük a múltat, túltesszük magunkat rajta. Sőt van valaki, aki mindenen felül tudott emelkedni és a gonoszra jóval válaszolt. Akkor tudjuk az Ő példáját követni, ha belátjuk, hogy mi is bántottuk Jézust, de értünk is imádkozott a kereszten. Akinek megbocsáttattak a bűnei, mert bocsánatot kért Tőle, az tud a másiknak is megbocsátani. Ehhez akarat kell, el kell határozni magunkat a megbocsátásra és ez békességhez vezet.
A munkahelyemen egy hosszú folyosó két végében van egy-egy hirdetőtábla, ahová kitűztem egy mai ismert dalnak a szövegét, ami sokatmondó dallamával és a szövegével értéket képvisel. Néhány gondolat ebből így szól:  Dalszöveg:  Kezdjetek szeretni, minek ölre menni, kezdjetek el élni!

Néhány nap múlva az egyik lapra valaki ráírta a véleményét amely így szól: Dumálni könnyű!!!
A hit nélkül élő ember számára valóban lehetetlennek tűnő feladat megélni a szeretetet. Amikor azt mondtam az egyik beszélgetésen valakinek, hogy bocsásson meg a társának, mert az Úr azt kéri tőlünk, hogy még az ellenségeinket is szeretni kell, azt mondta, hogy azt nem tudja megtenni.
Csak az alázatos ember tud szeretni, ha ez nem működik, vége a kapcsolatnak. A világi szeretet csak érzelem, és ha elmúlik az érzelem, vége a szeretetnek is. Az ilyen szeretet nem ad, hanem mindig kapni akar. Az Istentől kapott szeretet nem ilyen, Nem érzelem, hanem önfeláldozó szolgálat. Nem elmélet, hanem cselekedet. A szeretet mindig tesz valamit. A szeretet alázatos szívből fakadó, szolgáló cselekedet.

Egy másik alkalommal szintén kitűztem a faliújságra egy írást, amit remélem, hogy ha valaki elolvassa, akkor legalább elgondolkodik rajta. Azért is, megdöbbentő, mert egy ismert személy, Dr Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter, jelenleg a veszprémi kórház igazgatója írta:

„Hosszú órákat töltöttem az intenzív osztály várójában, figyelve a gyötrődő embereket és hallgatva gyötrődő kérdéseiket: „Túléli a férjem?" „Tud majd újra járni a gyermekem?"
„Hogyan lehet élni anélkül, aki harminc évig a társad volt?"
Az intenzív osztály várója különbözik minden más helytől a földön, és azok az emberek akik ott várakoznak, szintén mások. Készek bármit megtenni egymásért. Senki sem goromba. Eltűnnek a faji és társadalmi különbségek. A kukás éppúgy szereti a feleségét, mint az egyetemi professzor az övét és ezt mindenki megérti. Mindenki drukkol a többieknek. Az intenzív osztály várójában minden megváltozik. A hiúság és a kérkedés eltűnik. Az univerzum figyelme arra irányul, hogy mit fog mondani az orvos. Bárcsak valami javulás mutatkozna. Mindenki tudja, hogy az élet lényege az, hogy szeretünk valakit. Meg tudnánk tanulni így szeretni, ha ráébrednénk, hogy az élet minden napja olyan, mint egy nap az intenzív osztály várójában?"

A napi gazdaság „Gyógyuló egészségügy? című konferenciájának előadásanyagából: A kórházak átalakuló szerepe I. Dr. Rácz Jenő Budapest, 2010. szeptember 29.



SZERETNI
Szerző: Fejszés András

Szeretni annyit jelent, mint adni,
ezzel örömöt szerezni másnak,
minden alkalmat megragadni,
hogy bús arcokon mosolyt lássak,
terheit hordozni egymásnak...
Embert szeretni így kellene.

Szeretni annyit jelent: magamat adni.
A teljes szeretet: énemet feladni.
Krisztust követni így kellene.

Feladni akaratomat, ízlésemet,
az indulatokat, érzületet,
és akkor bennem is megszülethet
az Agapé - az isteni szeretet
Így szeretett Isten: adott, nem kért,
hanem Jézusban önmagát adta
a világért.

 

(Elhangzott a Lelki Oázis csendeshéten, Kismaroson.)

Trencsényi - Szalay Zsóka
2014. július 16.

 

*  *  *

 

 


John Bunyan Zarándok útja című regényében találkozhatunk Szenvedélyessel és Türelmessel.

Nevelőjük azt kívánta tőlük, hogy a számukra legkedvesebb dologra a következő év elejéig várjanak.

Türelmes nyugodtan várt, Szenvedélyes azonnal akarta.

Erre megkapta amit kívánt, egy zsákot tele drágaságokkal, amelyeknek nagyon megörült. Testvérét, Türelmest gúnyosan kikacagta.

Rövid idő alatt azonban mindent eltékozolt, rongyoknál egyebe nem maradt. A nevek önmagukért beszélnek:

Szenvedélyes a világ gyermekeit képviseli, Türelmes az eljövendő országéit. Szenvedélyes mindent most, ebben a világban akar, Türelmes pedig nyugodtan vár az eljövendő ország eljöveteléig, ahol teljes öröm vár, és Isten jobbján gyönyörűségek vannak örökké.

 

 

 

*  *  *



C. H. Spurgeon "Isten ígéreteinek tárháza" c. könyvéből

Szent előrelátás

"Sőt, azt mondom nektek: mostantól fogva meglátjátok az Emberfiát, amint a Hatalmas jobbján ül, és eljön az ég felhőiben" (Mt 26,60).



Ó Uram, a legnagyobb mélységben voltál, amikor bűnősként álltál vádlóid előtt. Hited szemével mégis túl tudtál tekinteni megalázott állapotodon, és láttad eljövendő dicsőségedet. Micsoda szavak: "sőt... mostantól fogva". Szeretném megtanulni ezt a szent előrelátást, és szegénységemben, betegségemben vagy megrágalmazva szintén azt tudni mondani: "sőt... mostantól fogva". Gyengeség helyett - tiéd volt minden hatalom; szégyen helyett - minden dicsőség; a csúfolódások között - minden hódolat. Kereszted nem homályosította el koronád fényét, sem a köpés arcod szépségét. Sőt, szenvedésed még inkább méltóvá tett a tiszteletre és a dicsőségre.
Ezért Uram, én is bátorságot szeretnék meríteni abból, hogy "mostantól fogva". El akarom felejteni a jelen nyomorúságát a jövendő diadal látomásában. Segíts eljutnom Atyád szerető közösségébe, hogy olyan béketűrő tudjak lenni, mint Te voltál. Ha csúfolnak a Te nevedért, meg ne tántorodjam, hanem mindinkább a jövendőt lássam, és egyre kevésbé a jelent. Nemsokára veled leszek, és meglátom dicsőségedet. Ezért nem szégyenkezem, hanem teljes szívemből mondom: "sőt... mostantól fogva".

 

 

 

 


Szikszai György: Keresztyéni Tanítások és Imádságok c. könyvéből.




Óh igazságnak Istene! Terád nézek és a te ígéreteidre támaszkodom.
TE mondod beszédedben, hogy akik rád néznek és hozzád futnak, azok orcája meg nem pirul.
Hogyha a szegény kiált, meghallgatod őt és minden bajából kimented őt és hogy akik téged keresnek, semmi jót nem nélkülöznek. (Zsolt 34: 6,7,11)

TE mondod beszédedben, hogy közel vagy mindenkihez, akik téged hívnak, a téged félők kívánságát teljesíted, azok kiáltását meghallgatod és őket megsegíted.
(Zsoltár 145:18-19)

TE mondod beszédedben, hogy aki téged segítségül hív, meghallgatod őt és megmutatod neki szabadításodat. (Zsoltár 91: 15-16)

TE mondod beszédedben, hogy a megfáradottnak erőt adsz és az erőtlen erejét megsokasítod
és hogy akik benned bíznak, azoknak erejük megújul és szárnyra kelnek, mint a saskeselyűlk,
fútnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el. (Ézs 40: 29,31)

TE mondod beszédedben: Jókedvem idején én meghallgattalak
és a szabadulás napján megsegítettelek.(Ézs 49:8)

TE mondod beszédedben, hogy jó vagy azokhoz, akik várnak téged
és a léleknek, amely keres téged. (Jeremiás Siralmai 3:25)

TE mondod beszédedben: Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened.
Megerősítelek sőt megsegítlek és igazságom jobbjával támogatlak. (Ézs 41:10)

TE mondod beszédedben, hogy aki benned bízik, körüveszed azt a Te kegyelmeddel.(Zs 32:10)

TE mondod beszédedben: Gyönyörködjék az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit. Hagyjad az Úrra a te útadat és bízzál benne, majd Ő teljesíti. (Zs 37: 4-5)

Ilyen drága ígéretei után annak az igazmondó Istennek, aki nem olyan, mint az ember, hogy hazudjék és az Emberfia, hogy megváltoztassa ígéreteit, ennyi kegyelmes bíztatása után a mindenható, bölcs és jó Istennek, miért hagynád el én lelkem magadat és miért nyugtalankodnál bennem? Bízzál az Istenben, mert benne van reménységem, Ő az én kősziklám és szabadítóm.
Az Úr az én világosságom és szabadítóm, mitől féljek? Az Úr az én életem erőssége, mitől rettegjek?

Óh kegyelemnek Istene, erősítsd az én hitemet, növeld és tedd rendíthetetlenné az én benned való bizalmamat és cselekedj velem a te drága ígéreteid szerint. Ámen


*  *  *

 

 

 

 

 

 

*  *  *

 

 

 

*  *  *

 

Felhívás imádságra

"Kiálts hozzám, én válaszolok, hatalmas és megfoghatatlan dolgokat jelentek ki neked, amelyekrõl nem tudhatsz!" (Jeremiás 33,3)

Isten imádságra biztat minket. Sokak szerint az imádság pusztán kegyes gyakorlat, amelynek semmi hatása sincs, csak az imádkozót befolyásolja. Mi ezt jobban tudjuk. Tapasztalataink ezerszer meghazudtolják ezt a hitetlen állítást. Íme, az Úr, az élõ Isten itt kifejezetten ígéri, hogy választ ad szolgája imádságára. Ezért kiáltsunk hozzá újra meg újra, és ne kételkedjünk, hogy meghallgat és felel nekünk. Õ, aki a fülek teremtõje, ne hallana? Õ, aki a szülõkbe oltotta a gyermekeik iránti szeretetet, ne hallgatná meg tulajdon gyermekeinek a kiáltasát?

Isten felel szorongatott népe kiáltására. Csodálatos dolgokat tartogat számukra. Amit soha nem láttak, amirõl nem hallottak és még csak álmodni sem mertek volna, azt teszi meg értük. Új áldásokat is ad a számukra, ha szükséges. Felkutatja a tengert és a szárazföldet, hogy táplálhassa õket. Segítségükre küldi a menny összes angyalát is, ha szorongattatásuk ezt szükségessé teszi. Ámulatba ejt minket kegyelmével és úgy érezzük, olyat tesz, amire még sohasem volt példa. Tõlünk mindössze azt kéri, hogy kiáltsunk Hozzá. Ennél kevesebbet nem kérhet. Ezért ne habozzunk, hanem engedelmeskedjünk Neki, és örömmel vigyük imádságainkat és könyörgéseinket az Úr elé.

C. H. Spurgeon "Isten ígéreteinek tárháza" c. könyvéből

 

 

*  *  *

 

 

138. Zsoltár

Magasztallak téged teljes szívemből; énekkel áldlak az istenek előtt. Szent templomod felé hajolok, s magasztalom nevedet kegyelmedért és igazságodért; mert minden neveden felül felmagasztalád a te beszédedet.  Mikor kiáltottam, meghallgattál engem, felbátorítottál engem, lelkemben erő támadt. Magasztal téged, Uram, e földnek minden királya, mikor meghallják szádnak beszédeit, És énekelnek az Úrnak útairól, mert nagy az Úr dicsősége! Noha felséges az Úr, mégis meglátja az alázatost, a kevélyt pedig távolról ismeri. Ha nyomorúságban vergődöm, megelevenítesz; ellenségeim haragja ellen kinyújtod kezedet, és a te jobb kezed megment engemet. Elvégzi értem az Úr. Uram, a te kegyelmed örökkévaló: ne hagyd el a te kezeidnek alkotásait!

 

 

 

* * *

 

Luther Márton: Mélysége és magassága


Ap.Csel 4,19-20
Azt még el tudnánk szenvedni, hogy ha a szükség úgy kívánja, múlandó javainkat, tisztességünket, életünket és mindenünket, amink még van elrabolják tőlünk, de hogy a kedves, vigasztaló evangéliumot, a hitet és Krisztust magát elrabolni hagyjuk, az már túl sok, ezt nem tudjuk elviselni, nem is kötelességünk eltűrni, nem is akarjuk, És az én szívemnek kedves és jó, hogy ebben a dologban engem mindig keménynyakúnak, csökönyösnek és dacosnak mondanak. Mert én itt nyilvánosan megvallom, hogy ez ügyben merev, dacos és önfejű vagyok, ezt a csökönyösségemet és keményfejűségemet, ha Isten is úgy akarja, meg is fogom tartani, és nem hátrálok egy tapodtat sem, bármi is történjék. A szeretet, amely mindent eltűr, mindent hisz és mindent remél, az engedékeny, és legyen is az; ám a hit ne legyen, az nem tehet semmiféle engedményt.

***


1Kor 15,3-4
Itt látod, hogy Pál apostol az Írást hozza fel leghitelesebb tanújául, és megmutatja, hogy tanításunk és hitünk megtartásában nem támaszkodhatunk másra, mint a betűkbe foglalt, írott, valamint a prédikáláskor szóban hirdetett Igére. Mert itt kiviláglik: írások...írások. Csakhogy az Írás nem kizárólag Lélek, amitől egyesek tajtékzanak, és amivel minket ellenségeink tévesen hírbe hoznak, mondván, hogy csupán a Lélek tesz mindent, az Írás úgymond halott betű lévén életet nem adhat. Ámde ne dicsekedj túl sokat a Lélekkel, ha a látható, kinyilvánított Igét nem bírod, mert ebben az esetben minden bizonnyal maga a gyalázatos pokolbéli ördöggel van dolgod. A Szentlélek ugyanis minden bölcsességét, tanácsát és minden titkát az Igébe foglalta bele, és az Írásban jelentette ki, hogy senki ne mentegetőzhessék, ne kelljen egyebet keresnie, máshol kutakodnia. Nincs is emelkedettebb és jobb tanulnivalónk és elnyernivalónk, mint amit az Írás Jézus Krisztusról, Isten Fiáról, a mi megváltónkról tanít, vagyis hogy érettünk meghalt és feltámadott.

 

 

 

 


 

 

*  *  *

 

Trencsényi- Szalay Zsóka

SZOLGÁLATA

2015.

 

Mc Millen : ELKERÜLHETŐ BETEGSÉGEK

Ellenségeskedés vagy SZERETET

Stress vagy BÉKESSÉG

(Egy orvos érvelései a Biblia jelenlétében)

 

Ha beteg a lélek, a test is megbetegszik:

Egyik betegem nagyon meglepődött, akinek megmondtam, hogy azért fáj a feje, mert aggódik szeretett élettársa miatt. Egy fiatalember is rájött, hogy nem a fáradságos, nehéz munka váltotta ki asztmáját, hanem a felette való tépelődés. Stevens sem tudta felfogni, miért emelkedik a vércukra, miközben egy megerőltető vizsgán kellett átesnie. Ugyanígy járt a vizsgáztató tanára is. Ő sem tudta megérteni, miért súlyosbodik ízületi gyulladása, valahányszor vizsgadolgozatokat néz át.

 

A fent említett példák a modern orvostudomány legrejtelmesebb esetei közé tartoznak. Évről-évre újabb felismerések birtokába jut, melyek igazolják, hogy az ember lelkében (psziché) végbemenő emóciók a legkülönbözőbb testi (szóma) betegségeket idézhetik elő. Olyan elváltozásokat produkálhatnak, melyek bizonyos előfeltételek mellett nagyon súlyos, sőt halálos kimenetelűek is lehetnek.

 

Az orvosok sokáig csak a baktériumok felfedezésére összpontosították érdeklődésüket. Ma a stressz tölti be ezt a szerepet. Állatokon végzett kísérletek alapján bizonyítani igyekeznek, hogy a baktériumok adott esetben csak akkor idézhetnek elő betegséget, ha a stressz csökkenti az ellenállóképességet.

 

Mi lehet az oka annak, hogy a lelki megrázkódtatások érzékelhető elváltozásokat idéznek elő az ember testében? Mivel magyarázható, hogy az idegrendszerben bekövetkező zavarok szélhűdést, vakságot, gyomorfekélyt, szívembóliát, bélfekélyt, vesebántalmakat vagy sejtszövetgyulladást okozhatnak?

 

A központi idegrendszerből az idegszálak a test összes szerveihez ágaznak szét. A központi idegrendszerben előadódó bármilyen izgalom impulzusokat vált ki, és három főirányú tevékenysége útján hozza létre szervezetünkben az elváltozásokat.

 

1. módosítja valamelyik szervünk vérellátását,

2. megváltoztatja a mirigytevékenységet (kiválasztás),

3. megváltoztatja izomzatunk feszítőerejét.

 

A félelem például minden egyéb izgató tényezőnél jobban megterheli a szívet, még a nehéz tornagyakorlatoknál, vagy a teljes fizikai kimerülésnél is jobban.

 

Amit megemésztünk nem azonos azzal, ami bennünket emészt:

 

Bill helyes teremtés volt, hacsak „ki nem vetkőzött mivoltából". Amikor valamelyik alkalmazottja nem tett pontosan eleget a megbízásnak, dühöngeni kezdett és szitkokkal illette. Minősíthetetlen szóhasználata nem tűrt nyomdafestéket. Érdekes módon bumerángként mindig a fejére hullottak vissza a másokra szórt szidalmak és ezek őt is ágyba döntötték.

 

Dr. English könyve felsorolja azokat a lelki emóciókat, melyek a gyomorzárban görcsöt okozhatnak: a féltékenység, irígység, önzés, harag, gyűlölet, keserűség, csalódás, elkeseredés, becsvágy.

 

E megnyilvánulások egytől egyig az „én" dédelgetésével, kényeztetésével függnek össze. Röviden így jellemezhetnénk ezeket: „egocentrizmus" (énközpontúság).

 

Pál apostol nemcsak óv ezektől a LELKI eltévelyedésektől, hanem közli ellenszerét is, ez pedig a SZERETET.

 

Mielőtt a modern pszichiátria felfedezhette volna a fent ismertetett összefüggéseket, Isten Igéje már nevén nevezte ezeket a bűnöket, ugyanakkor a GYÓGYMÓDOT is közli.

 

„a testnek (bűnös testi kívánságoknak) cselekedetei pedig jól ismertek: paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, veszekedés, féltékenység, harag, haszonlesés, egyenetlenség, pártoskodás, irígység, iszákosság, dőzsölés és ezekhez hasonlók. Az ilyesmikről már előre megmondom nektek, amint régebben is megmondta, hogy akik efféléket művelnek, Istennek országát nem fogják örökölni".

 

„akik pedig Jézus Krisztusban hisznek, keresztre szegezték testüket s annak indulatait és kívánságait is".

 

Az orvos tudja a legjobban, hogy a betegségek mennyiben vezethetők vissza közvetlenül a gond, a félelem, a konfliktusok, az erkölcstelenség, a kicsapongás, a tudatlanság, a beteges gondolkodásmód, és a kétes értékű életvitel okozta lelkiállapotra. Ha a világ elfogadná KRISZTUS tanítását és engedelmeskedne parancsolatainak, vagyis, ha a lélek békességére, a másik embernek az örömszerzésére, önzetlen gondolkodásra és tiszta életre törekednének, akkor egy csapásra megszűnne a problémáknak, a betegségeknek, az aggodalmaskodásnak túlnyomó része. Más szóval, az emberiség elkerülhetné nyomorúságának nagy részét, ha alávetné magát a Krisztus iránti engedelmességet magában foglaló intenzív hatásnak.

 

Ha modern korunkra és civilizációnkra vetítve követnénk - és nemcsak helyeselnénk - Krisztus tanítását, akkor átalakulna, megújulna az emberiség élete és egy nem sejtett erőforráshoz jutnánk!!!

 

Egy új, nagyobb lelkierővel, emelkedő erkölcsi szinttel és hallatlan képességek birtokában lévő embertípus jönne létre. Még ha számításon kívül hagyná is a hitetlen ember a túlvilági létbe vetett reménységet és nem vitázna a halál utáni élet kérdéseiről, akkor is megérné, hogy Krisztus tanításának szellemében rendezze be életét, csupán a szellemi és erkölcsi előnyökért. Egy szép napon majd felismeri az emberiség, hogy Krisztus tanítása bevált eszköz testi betegségeink elkerülése és gyógyítása szempontjából. Bár elérte volna a tudomány fejlődése azt a szintet, hogy felismerje Krisztus tanításának nagy horderejét és azt a kimondhatatlan előnyt, amit az erkölcsi és szellemi tekintetben jelent.

 

Dr. Sadler pszichiáter azt állapította meg, hogy a neurózis legbiztosabb ellenszere a tiszta lelkiismeret. Ha a legjobbat akarjuk elérni figyeljünk oda magatartásunkra, hangsúlyunkra, szavainkra.

 

A Zsidókhoz írt levél konkrét tanácsot ad:

„Igyekezzetek békességben élni mindenkivel, és törekedjetek a szent életre, amely nélkül senki sem fogja meglátni az Urat. Vigyázzatok arra, hogy senki ki ne rekessze magát Istennek kegyelméből, és hogy a keserűségnek valamely gyökere szárba szökkenvén, zavart ne keltsen, és az által sokakat meg ne fertőzzön".

 

 

* * *

 

A megtorlás nagyon sokba kerülhet

 

A Yellowstone Nemzeti Parkban is élő grizli-medve (a vadnyugat legerősebb állat) csak a borznak engedi meg, hogy vele együtt egyen. Bár jelenléte bosszantja és nem sok fáradságába kerülne hogy elzavarja, de tudja hogy drága árat fizet, ha a borz bosszút áll rajta. Ez bölcs medve. Sok embernél is bölcsebb, akik bosszút forralnak az őket ért sérelmek miatt: aminek agyvérzés, és szívroham lehet az ára. Murray megállapította, hogy a bélgyulladást is lelki krízis okozza és a súlyosbodást is erre lehet visszavezetni.

 

Elkeseredett lelkiállapotunk túl sok hormont termel, s néhány órán belül fáradtnak érezzük magunkat, hiába utazunk pl.luxuskocsin. Ha viszont örülünk a mi megváltónkban Jézus Krisztusban való hitünknek, nem számít hogy lovaskocsin, vagy szamárháton, esőben, fagyban utazunk, akkor is öröm tölti el a lelkünket.

 

A pszichiáterek ma sok betegség egyetemes gyógyszereként ajánlják Nagy Orvosunknak Jézusnak jó tanácsát, aki nemcsak a lelkünkre, hanem a testünkre is gondolt:

 

„szerességek ellenségeiteket", „bocsássatok meg hetvenszer hétszer is".

 

Ez a tanács bekerült Milwaukee keményfejű rendőrhatóságának szolgálati előírásába is:

 

„Ha önző emberek át akarnak ejteni, hagyd őket, ne állj bosszút. De ha mégsem tudnál ellenállni, akkor többet ártasz magadnak, mint nekik".

 

Booker T. Washington, aki bőrének színe miatt sokat szenvedett, mégis híressé vált s így is sok sértést volt kénytelen lenyelni. Ő ezt mondta: „Egyetlen embernek sem adok lehetőséget arra, hogy lelkemet a gyűlölködés szintjére süllyessze".

 

Az anyagi előnyöknél többet ér a lélek nyugalma

 

Azt gondolja a balga ember, hogyha könyököl, éjt-nappallá téve dolgozik, hogy sok pénze legyen, vagy ellopja a másét, akkor boldog lesz. A pénz szükséges a megélhetéshez, de nem tesz boldogabbá. A lélek nyugalma olyan vagyon, kincs, amit pénzzel nem lehet megfizetni.

 

Dr. English könyvében ír néhány betegségokozó indulati motívumokról: féltékenység, irigység, önzés, becsvágy, harag, csalódás, keserűség, gyűlölet. Pál apostol is beszél ezekről és nemcsak óv a lelki eltévelyedéstől, hanem közli ellenszerét is, ez pedig a szeretet.

 

A szeretet olyan hatású eszköz, mely által megszabadulunk a betegségektől. Szeretet nélkül elpusztul az ember a különböző lelki és testi betegségek következtében.

 

Egy nemzetközi tekintélynek örvendő pszichológus, dr. Adler Alfréd ezt írja: „A keresztyén etika középpontjában ez a parancsolat áll: „Szeresd felebarátodat". Aki érdektelenül halad el felebarátja mellett, az előbb-utóbb hallatlan nehézségekkel találja szembe magát, sőt másoknak is súlyos gondot okoz. Dr. Adler rájött, hogy az emberek kudarcait a szeretet hiánya okozza, és ez összhangban van a Biblia tanításaival. Gyakran jönnek hozzám betegek, akik azt kérdezik, hogyan alakulhatna át a gyűlölet szeretetté? A válasz: hogy akaratunk ellenőrzés alatt tarthatja cselekedeteinket, és képessé tesz arra, hogy érzelmeinket is befolyásolhassuk. Jézus ezt mondta: „szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek..."

 

Tegyél jót az ellenségeddel és meglepődsz, milyen könnyű lesz szeretni őt. Ez a bibliai és pszichológiai módszer teljesen átalakítja érzelemvilágunkat. Arra is képes, hogy csodát műveljen.

 

Tegyél jót azzal, aki gyűlöl téged! Ez tényleg lehetetlen? Úgy gondolom, hogy nem, de hogy véghez vihessük, be kell tartanunk néhány használati utasítást, abból az úgynevezett „lehetségesből" a „lehetetlenbe" például a konyhán keresztül tehetjük meg az első lépést:

 

„Ön most egy csokoládékrémes tortát készít, formás, ízléses kiállításban. Úgy nézzen ki, mintha valamelyik szakácskönyv borítólapjáról mintázta volna. Az a lényeg, hogy tetszetős legyen és szeretettel készüljön. Mikor elkészült vele, nézzen határozottan a lábára és parancsolja meg, hogy vigyék el a tortát Lovásznéhoz. Igaz, évek óta nem járt nála. Akkor csúnyán összevesztek és azóta haragszik rá. De leküzdi indulatait és a szeretet aranygyapjának keresése közben egy szép kalandban lesz része. Menet közben teljesen megváltozik. Meleget érez a kulcscsontja alatt. Érzi, hogy valami csodálatos, szokatlan érzés ejti hatalmába.

 

Befordul egy sötét utcába, amit Raktár-utcának neveznek. Most kezdi megérteni Lovásznét. A mocskos utcai gyerekek zsivalya, káromkodása borzalommal tölti el és arra gondol, valószínűleg Ön is olyan ingerült lenne, ha itt kellene laknia! Felmegy a lépcsőn, a primitív környezet mosolyra készteti, bekopog és vár. Lovászné meglepetten néz magára. Ön pedig átnyújtja békeajándékát. Rövid tartózkodás a szobában, szívélyes meghívás viszontlátogatásra. A búcsúzásnál átölelik egymást és mindketten meglepetten kérdik, hogyan történhetett ez meg? Ön érzi, hogy csoda történt. A lehetetlen lehetségessé vált. Hazafelé indul és boldog.

 

Mielőtt erre az útjára indult volna, komolyan elhatározta, hogy visszafelé jövet bemegy az orvoshoz egy idegnyugtató injekcióért. Most az az érzése, hogy idegei kifogástalan állapotban vannak. Talán később. Otthon észreveszi, hogy már régen nem érezte magát olyan jól, még a hátfájása is megszűnt.

 

„szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket" ez jóllehet keserű orvosság, de ha eléri a szívet, roppant erőket szabadít fel. Szerethetünk, abba nem fogunk belepusztulni. Jócselekedetekkel még a gyűlöletet is szeretetre változtathatjuk.

 

A szeretet számtalan testi bántalomtól óv meg bennünket. A világ számára is van még remény, amennyiben felülkerekedhet a szeretet, mely elég erős lesz ahhoz, hogy ledöntse a népek, a fajok, a különböző társadalmi rendszerek és az egyes emberek között felépített korlátokat.

 

 

* * *

Macskák és krokodilusok

 

Ha egy macska szembekerül egy kutyával, felborzolja a szőrét, szíve hevesebben dobog, emelkedik a vérnyomása, gyorsul a lélegzetvétele. A mellékvesevelő hormonjai és a különböző mirigyszövetek abban a pillanatban bekerülnek a vérkeringésbe, mert a központi idegrendszer impulzusokat küld minden szervhez, mely vészreakciót vált ki.

 

Az oroszlán ketrecében naponta több százszor jár nyugtalanul le-föl, fél, ideges, csalódott.

Ha egy pillanatra megáll, mély barázdákat láthatunk a homlokán. Egy olyan ember homlokához hasonlít, aki az adóbevallását tölti ki.

 

Egy másik állat, a krokodilus mozdulatlanul fekszik, mint egy fatörzs, a szemét is alig mozgatja. A nyugalom megtestesítője.

 

Az oroszlánnak igen nagy a mellékveséje. Életét az állandó stressz és vészállapot jellemzi. Idegrendszere gyakran okoz erős mellékvesevelő hormonömlést, különösen akkor, amikor zsákmányát üldözi, vagy élethalálharcot vív. Pajzsmirigye is nagy. Ez világosan mutatja, hogy komoly erőfeszítések között éli napjait.

 

A krokodil mirigyei lényegesen kisebbek, idegrendszere kevésbé vette igénybe azokat. Mellékvesevelőjének hormonja ritkán serkenti szívverésének felgyorsulására. Vérnyomását sem zavarták fel a fölösleges mirigynedvek, vérereit sem keményítették meg idő előtt.

 

Az embernél a „vészállapotok" száma határozza meg az EMLÍTETT MIRIGYEK nagyságát. A megnagyobbodott mirigyű beteg idő előtt halt meg, mert a fölös mennyiségben jelenlévő mellékvesevelő-hormon megzavarta szerveinek működését. Az elhunyt ember tudtán kívül rövidítette meg az életét!!!

 

Tudnunk kell, hogy a mirigyek normális működése nagyon fontos. Nemrég igen fájdalmasan érintett egy nagyobb összegű károsodás. Mikor lefeküdtem, mindig erre kellett gondolnom és hajnali 4 órakor ezek a gondolatok ébresztettek. A következő éjjel megint rosszul aludtam. Mellékveséim és mirigyeim túlteljesítettek. Állapotom a következő napokban azért enyhült, mert ezt a bibliai verset igyekeztem megvalósítani:

 

„Mindenért adjatok hálát." 1 Thessalonika 5:18 vers.

 

Ezek után tapasztalt megkönnyebbülés egyetlen nyugtatószer hatásával sem hasonlítható össze. A nyugtatók ideig-óráig fékentarthatják a központi idegrendszerből érkező impulzusokat, de ennél többre nem képesek.

 

A Könyvek Könyve igen hatásos gyógyszert kínál:

 

„Semmi miatt ne aggódjatok, hanem minden imádságotokban és könyörgéseitekben hálaadással tárjátok Isten elé a ti kéréseiteket. És az Istennek békessége, amely minden értelmet felülhalad, a Jézus Krisztusban meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat." Filippi 4, 6-7

 

Találunk a Szentírásban még Igéket, melyek receptként alkalmazva nagy összeget érnek. Értékük és hatásuk azonban viszonylagos, mert attól függ, beveszi-e azokat a beteg.

 

és végül, atyámfiai, ami igaz, ami tiszteletreméltó, ami igazságos, ami tiszta, ami kedves, amit jólesik hallani, ha van valami erény és ha van valami helyeslésre méltó, azon gondolkodjatok" Filippi 4,8

 

A félelem, a gond, a szorongás különböző hatásokat vált ki a szervezetünkben. Asztmát is előidézhet a stressz.

 

Dávidnak, a zsoltárírónak, az Isten szíve szerint való embernek bármelyikünknél több oka volt a félelemre, gondoljunk a vadállatokkal folytatott viaskodásaira, a Góliáttal való párharcára és arra a számos esetre, amikor csak hajszál híján mentette meg az életét. Mindezek ellenére védett volt a pszichoszomatikus tünetekkel szemben, mert az ÚR-ra tekintett és belé vetette bizalmát:

 

„Az Úr az én világosságom és üdvöségem, kitől féljek? Az Úr az én életem ereje, kitől rettegjek? Amikor rossz emberek jönnek ellenem, hogy testemet egyék, szorongatóim és ellenségeim, ők botlanak meg és esnek el. Még ha tábor táboroznék is ellenem, nem fél szívem, Még ha háború támadna is ellenem, én akkor is bizakodom." Zsoltár 27. 1-3

 

 

 

* * *

Rockefeller példamutatása

 

John Rockefeller fiatal korában nagyon erős és izmos volt. Miután bekapcsolódott az üzleti életbe, nagyobb teljesítményekre serkentette önmagát, mint egy rabszolgahajcsár a jobbágyát. Harmincöt éves korában már egymillió dollárral rendelkezett. Minden pillanatot a munkának szentelte. Negyvenhárom éves korában a világ legnagyobb üzleti vállalkozásának tulajdonosa lett. Ötvenhárom éves korában ő volt a világ leggazdagabb embere, egyben az első dollármilliárdos.

 

Ez a valóban ritka eredményesség nagy áldozatot követelt: megfosztotta a boldogságtól és elrabolta az egészségét. Teljesen megkopaszodott, de nemcsak a haja hullott ki, hanem a szempillái és a szemöldöke is. Egyik életrajzírója említi, hogy úgy nézett ki, mint egy múmia. Hétvégi jövedelme jóllehet meghaladta az egymillió dollárt, de olyan rossz volt az emésztése, hogy csak száraz kétszersültet és tejet fogyasztott.

 

Nagyon egyedül volt és egyszer beismerte, hogy mindig élt benne a szeretet utáni vágy, de nem jutott el arra felismerésre, hogy az emberek csak azokat szeretik, akik melegséget sugároznak. Sokszor előfordult, hogy a nagyobb haszon reményében egyeseket kíméletlenül a nyomorba taszított.

 

A pennsylvániai olajmezőkön úgy gyűlölték, hogy azok, akik miatta veszítették el vagyonuk nagyrészt, egy róla készült képet bitófára akasztottak. Testőrök vették körül éjjel-nappal. Összegyűjtött vagyona nem boldogította és nem adott neki nyugalmat. Valóban, minél inkább hajszolta a vagyont, annál inkább érezte, hogy a pénz előbb vagy utóbb a gyilkosa lesz. Álmatlanság gyötörte, semminek sem tudott örülni.

 

Az undorral lenyelt kétszersült és tej nem volt elég, hogy összetartsa lesoványodott testét és a lelke is nyugtalan volt, környezetében mindenkinek az volt a véleménye, hogy egy évnél tovább nem élhet.

 

Ébren töltötte a hosszú éjszakákat és gondolkodott. Egyik éjszaka különös felfedésre jutott, rájött, hogy egyetlen dollárját sem viheti át a túlvilágra. Ennek nyomán a kétségbeesés mocsarába süllyedt, felébredt benne a tehetetlenség tudata. Életében először ráeszmélt, hogy a pénznek nem az a rendeltetése, hogy egyesek felhalmozzák. Fel lehet azt használni az emberiség javára és áldására is. A következő naptól jótékony célú intézményeket támogatott, létrehozta a Rockefeller-alapítványt. Vagyonából jutott a világ szükségben lévő népeinek is. Egyetemek, kórházak, missziótársaságok és százezernyi szegénysorsú ember javára adományozott tekintélyes összegeket. Ha gyermekeinket egy fecskendőnyi penicillinnel megmenthetjük az életnek, azt többek között neki is köszönhetjük, mert az ő pénzáldozata döntően befolyásolta e csodaszer felfedezését. Dollárjai segítették és segítik ma is a kutatómunkát, hogy megszabadítsák az emberiséget a maláriától a tuberkulózistól, a diftériától és számos ragálytól.

 

Amikor mások szükséglete felől kezdett érdeklődni, csoda történt. Attól kezdve megint tudott aludni, megjött az étvágya és az életöröme. Életéből eltűnt a keserűség, a kedvetlenség, és az önzés. Szíve megtelt szeretettel és hálaadással. Az az ember aki taszító és rideg volt, tettvágytól égő, melegséget sugárzó lény lett, Isten Igéjére koncentrált és gazdagon aratott az áldásokból.

 

„Adjatok másoknak és néktek is ád majd az Isten, jó, megnyomott, megrázott, megtetézett mértékkel ád majd az Isten a ti öletekbe.."Luk.6,38.  életében ez az Igevers teljesedett be, miután nemcsak az ötvenharmadik születésnapját ünnepelte, hanem „megtetézett mértékkel" kapott, mert 98 évet élt.

 

Rokefeller megtanulta azt az igazságot, hogy jobb adni, mint elfogadni, mert ez az egészséges, kiegyensúlyozott és boldog élet alappillére. Egy alkalommal felkeresték Cleveland város küldöttei, hogy köszönetüket fejezzék ki nagylelkű adományáért. Válaszában ezeket mondta, „foglalkozzanak az élet magasabbrendű dolgaival, igyekezzenek embertársaikon segíteni ott, ahol arra szükség van és legyenek készek felebarátaik szolgálatára. Törekedjenek arra, hogy maradandót alkossanak. Fontolják meg a következőket: megtermik-e a lélek gyümölcseit? Előmozdítják-e kórházak, templomok, iskolák, szociális otthonok alapítását? Ismétlem, tegyenek meg minden tőlük telhetőt embertársaik megsegítésére. Ha mindezt megteszik, látni fogják, mennyivel szebb lesz az életük.

 

Rokefellernek fél évszázadra volt szüksége ahhoz, hogy megtanulja a boldog élet alapvető titkát, kár, hogy nem ismerte fel és nem fogadta meg előtt a Könyvek Könyvének bölcs tanácsát: „éljetek jó egyetértésben egymással.

 

Összeállította: Trencsényi - Szalay Zsóka

(Elhangzott a Lelki Oázis csendeshéten, Kismaroson.)

2015. július 19.

 

*   *   *

Trencsényi - Szalay Zsóka

YouTube csatornája

https://www.youtube.com/@zst9821

*  *  *

"Mert te vagy az én reménységem, oh Uram, Istenem, én bizodalmam gyermekségemtől fogva!"

Zsoltárok könyve 71,5

*  *  *

"Dicsérlek téged Uram, Istenem, teljes szívemből, és dicsőítem a te nevedet örökké!"

Zsoltárok könyve 86,12

*  *  *

„ Legyen forrásod áldott,  és örülj ifjúkorodban elvett feleségednek."

(Példabeszédek 5,18)

„ Uram szeretem házadat, ahol laksz,dicsőségednek lakóhelyét” Zsolt 26/8

...

„Taníts akaratod teljesítésére, mert te vagy Istenem! A te jó Lelked vezéreljen az egyenes úton” Zsolt 143.10

...

“A Krisztusnak beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel, hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek. Amit pedig szóltok vagy cselekszetek, mind az Úr Jézus nevében tegyétek, hálát adva az Atya Istennek őáltala.” Kol. 3,16-17

...

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 28, összesen: 328473

  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.