Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Az első keresztyének titka

 

„Hirdették az Úr Jézust.
Az Úr keze velük volt,
úgyhogy sokan hittek,
és tértek meg az Úrhoz."

(Ap.Csel 11,20-21)

***

A Szent Biblia szerint az Anyaszentegyház az Isten által elhívottak gyülekezetét jelenti, azokat akiket a Krisztus vérén megváltott.

A kiválasztott hívők közösségének tagjai csakis azok, akik az Úr Jézus Krisztusban szentek, mint a tökéletes szentségre rendelt új élet birtokosai. Ők a Krisztus lelki testének igazi tagjai, akik életükkel és bizonyságtételükkel KÉPVISELIK az Urat, mivel szívükbe zárva hordozzák az emberiség egyetlen legféltettebb kincsét és reményét, a Krisztus élő, életmentő, éltető örök EVANGÉLIUMÁT.

Mi az Egyház elsőszámú feladata?

Az anyaszentegyház lételeme, hogy a Krisztustól kapott legnemesebb feladatát, hivatását, mennyei küldetését hűségesen képviselje és betöltse, amely nem más, mint:

Az örök EVANGÉLIUM tiszta hirdetése, a megtértek tanítása, a gyülekezet vezetése, irányítása, gondozása, életének ápolása, megfelelő létfeltételeinek biztosítása stb.

Világos, hogy a hiteles bizonyságtétel előfeltétele az Úr Jézusba vetett élő, igaz, áldott, egészséges üdvözítő HIT, a helyes Krisztus ISMERET, az iránta való feltétel nélküli BIZALOM, az engedelmes, áldozathozatalra is kész szív és Isten kegyelmének legtöbbre való értékelése.

 

A HITELES KERESZTYÉN GYÜLEKEZET

A Szent Biblia így mutatja be az első keresztyéneket:

„Hirdették az ÚR JÉZUST. Az ÚR KEZE velük volt, úgyhogy sokan hittek, és tértek meg az ÚRHOZ." (Ap.Csel 11,20-21)

„Bátran szóltak az Úrban bízva, Aki bizonyságot tett kegyelmének Igéje mellett, és megadta, hogy jelek és csodák történjenek." (Ap.Csel. 14,3)

 

Mi volt az első keresztyének titka? Kik voltak ők?  Egyszerű, de igazi hiteles és hűséges tanítványok, akik rendelkeztek a hit harcához szükséges minden feltétellel.

Miért volt velük az Úr keze?

Azért, mert őszintén és tisztán hittek a Megváltóban, az Úr Jézus Krisztusban, ismerték, bíztak benne, szerették, szeretve követték, hálásak voltak és Neki szentelt életet éltek.

Miért volt eredményes, gyümölcsöző és áldásos a bizonyságtételük, törekvésük, szolgálatuk, életük?

•              Mert kétségtelenül Isten dicsőségét szolgálták.

•              A Megváltót a legtöbbre becsülték.

•              Isten jelenléte tökéletesen kitöltötte életüket.

•              Isten szeretete tökéletesen betöltötte életüket.

•              Isten ellenállhatatlan kegyelme éltette őket.

•              Odaszánt, odaszentelt életet éltek.

•              Elkötelezettek és hitelesek voltak mindhalálig.

HITTÉK, TUDTÁK és meggyőződéssel VALLOTTÁK, hogy Ők az Úr tulajdonai, akiket: eleve kiválasztott, elhívott, elrendelt, megigazított, újjászült, elpecsételt, megdicsőített, üdvözített. Tudták, hogy az Úr soha nem hagyta el azokat, akiket megváltott, vezérelt, oltalmazott, védett. És ez a tudat mindig, minden körülmények között KÖTELEZTE őket.

Az igazi keresztyének mindig ilyenek voltak, példát adva nekünk.

Lehet, hogy egy gyülekezet nagyon népszerű, felkapott, stílusos, érdekes látványos programokkal telezsúfolt, a legmodernebb eszközökkel, módszerekkel operáló, tömegeket vonzó kreatív közösség, ahol lenyűgöző a látvány és a külsőség. Az ilyen mesterséges megtérést népszerűsítők, a legkülönfélébb világi módszerekkel, eszközökkel ügyeskednek, próbálkoznak látható eredményt elérni, de ez semmiképpen nem az Úr útja.

Az igaz Egyházban egészen más szempontok mérvadók:

Itt csak a Szent Ige tiszta hirdetése, tiszta hallgatása és komolyan vétele számít.

Itt minden földhözragadt emberi ötletelés, erőlködés teljesen csődöt mond.

Tudjuk, hogy Isten a semmire nem adhat áldást, de a hamisítványokra sem!

EGY GYÜLEKEZET IGÉHEZ VALÓ VISZONYULÁSA MINDENT ELÁRUL.

Miért volt gyümölcsöző, ébredéssel járó az első gyülekezetek szolgálata?

Azért, mert IGESZERŰEK voltak! A Szent Biblia tanúsága szerint, ők nem úgy általában beszéltek a hitről, hanem kifejezetten és célirányosan az ÚR JÉZUST hirdették!

•     Ők nem csupán látszani, feltűnni akartak, hanem LÁTTATNI, hitelesen képviselni a legfontosabbat: az Úr Jézus Krisztus örök evangéliumát.

•     Ők nem úgy általában hittek valamit, hanem EGYEDÜL az ÚR JÉZUSBAN HITTEK, de azt tisztán, igazán, őszintén, példamutatóan és rendületlenül.

•     Ők nem csupán létszámban gyarapodtak, hanem az ÚR JÉZUSHOZ megtérve HITTEK sokan. Ez viszont hatalmas különbség! Itt már nem a statisztika számít, hanem az új életre jutás, az ÉBREDÉS hitelessége.

Milyen a hiteles biblikus ÉBREDÉS?

A valódi hitre jutás, hitre ébredés egyedül az Úrhoz, személyéhez, nevéhez, kezéhez kötődik! Ha az Úr keze (áldása) nincs velünk, nem lehet ébredésről beszélni!

Isten keze szabad és Szentlelke által szabadon munkálkodik a szívekben.

Ő a hitre jutást mindig meghit csendben munkálja, amikor szelíd teremtő „ÉBREDJ" szavával ébreszti - hívja életre a halottat: „Tálitha kumi!" (Márk 5,41) Az Úr Jézus Krisztus isteni szavának HATALMA, EREJE, IMPULZUSA, ellentmondást nem tűrő PARANCSKÉNT HAT, amely a továbbiakra nézve mindent az Ige meghatározó fegyelme alá terel.

A MAGNA CHARTA LIBERTATUM azt jelenti: A Nagy Szabadítóokirat!

Akik Isten kegyelméből, Krisztus által megszabadultak, jól ismerik a Szabadító szívét, értük meghozott drága áldozatát. Jól ismerik a Krisztus átszögezett kezét, amellyel kimentette őket a bűnből, pokolból, halálból, kárhozatból.

Számukra a hívő élet MAGNA CHARTÁJA, a szabadságuk egyedüli forrása és biztos garanciája, az Úr Jézus Krisztus golgotai keresztáldozata. Ezért „Követik a Bárányt, bárhová megy." (Jelenések 14,4) Ezért HÁLÁSAK Neki mindörökké.

 

Budapest, 2022.

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 204, összesen: 329129

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.