Nyomtat Elküld Olvasási nézet

BIBLIAI ETIKA

Bibliai etika

A Biblia erkölcsi tanításainak tanulmányozása. A teológiai tudományok egyik témaköre. ETHOS (görög) – Erkölcs, erkölcsiség, erkölcsi magatartás.

"Az etika csak akkor képes megalapozni az erkölcsöt, ha fel tudja mutatni ezt a semmiképpen sem kérdéses valóságot, ami szavatolja az erkölcs normatív igényét.” Nyíri tamás: Alapvető Etika

 

 

TÍZPARANCSOLAT

(2Mózes 20,2-17)

1. Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Egyiptomnak földéről, a szolgálat házából. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem.

2. Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, a melyek fenn az égben, vagy a melyek alant a földön, vagy a melyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, a ki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, a kik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, a kik engem szeretnek, és az én parancsolataimat megtartják.

3. Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi.

4. Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; de a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.

5. Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, a melyet az Úr a te Istened ád te néked.

6. Ne ölj.

7. Ne paráználkodjál.

8. Ne lopj.

9. Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot.

10. Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé.

 

***


Isten a tíz parancsolat két kőtábláját Mózesnek a Sinai hegyen adta át a Hóreben.
Az első tábla négy parancsolata az Isten iránti szeretetre és engedelmességre tanít.
A második tábla hat parancsolata az embertársaink iránti kötelességeinket mutatja meg.
Isten, Aki elkötelezte magát népe segítségére, elvárja, hogy engedelmeskedjenek neki, és hallgassanak az Ő igéjére.
A szövetségkötés Isten és a választott népe között jött létre és számukra a törvény pontjai mindenkor zsinórmértékül szolgálnak.
Az Istentől kapott rendelkezések örök érvényű parancsok, azokat felfüggeszteni, azoktól eltérni vagy értékrendszerünkből kiiktatni, katasztrofális hatással járna.
Nincs tehát eltörölve egyetlen parancsolat sem, és azok minden ember számára kötelezőek.
Az Úr Jézus mondja: „Nem eltörölni jöttem a parancsolatokat, hanem betölteni.”

Isten nem önkényes utasításokat adott, hogy életünket kellemetlenné tegye, hanem jótékonyan azokat a mi védelmünkre. A hívő ember számára Isten parancsolatai kedvesek, mert azért kaptuk, hogy tisztán lássunk, és ne legyünk védtelenek, parttalanok, zabolátlanok.
Milyen csodálatos lenne ma a világ, ha az emberek igyekeznének betartani Is-ten törvényét, mert minden parancsolat ma is különös aktualitással bír.



***
I. Parancsolat
Én, az Úr, vagyok a te Istened, a ki kihoztalak téged Egyiptomnak földéről, a szolgálat házából. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem. 2Mózes 20, 2-3

Az első parancsolatban Isten bemutatkozik az Ő népének, hogy Ő az Egyetlen Isten, aki élő, örökkévaló, és mindenható. Az örökkévaló Isten mindeneknek alkotója a kezdet és a vég. Ő öröktől fogva van, volt, és lesz.
Izraelé lehetett az a világtörténelmi kitüntetés, és feladat, hogy hirdesse az igaz Isten tiszteletét.

JHVH = Jahve = vagyok! Isten ma is azt mondja, hogy „ÉN VAGYOK„ neked.
Mert akinek van Istene, az tudja mit jelent a szabadulás. Minket nem Egyiptomból hozott ki az Úr, hanem a bűneink szolgaságából. Aki nem hisz Istenben, az csak látszólag szabad, a valóságban viszont egy szerencsétlen megkötözött ember, aki Isten helyett kénytelen valami mást imádni.
Az első parancsolatból megtudjuk, hogy Isten meg akar védeni minket minden tőle idegen hatástól.
Idegen istenekké válhatnak például:
- önimádat
- a pénz szerelme
- szenvedélyek
- gonosz szokások stb.
Márpedig Isten azt mondja, hogy ne legyen más Istened rajtam kívül.
Isten felhív minket arra, hogy kerüljünk minden bálványozást.
Törekedjünk arra, hogy egyedül Őt megismerjük, Őbenne bízzunk, öt szeressük és tiszteljük.









***
II. Parancsolat
Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmi hasonlót azokhoz, amelyek fenn az égben, vagy amelyek alant a földön, vagy amelyek a vizekben a föld alatt vannak. Ne imádd és ne tiszteld azokat; mert én, az Úr a te Istened, féltőn-szerető Isten vagyok, aki megbüntetem az atyák vétkét a fiakban, harmad és negyediziglen, akik engem gyűlölnek. De irgalmasságot cselekszem ezeriziglen azokkal, akik engem szeretnek, és az én parancsolataimat megtartják.
2Mózes 20 4-6

Isten a második parancsolatban meg akar védeni minket minden bálványtól.
Tudjuk, hogy a bűnös ember nemcsak a kezével faraghat bálványokat, hanem vágyaival, gondolataival, képzeletével is. „Az ember szíve bálványgyártó műhely.” (Kálvin János)
Félelmetes látni és tapasztalni, hogy milyen torz istenfogalom, istenkép él az emberek tudatában.
Mindenki idegen erőknek lesz tehetetlen, kiszolgáltatott bábja mindaddig, amíg nem ismeri meg az élő Istent tisztán és igazán az Úr Jézus Krisztus által.

Ebből a parancsolatból megtudjuk, hogy Istent semmiképpen sem szabad kiábrázolni.
Ezt nem lehet büntetlenül.
A magunk gyártotta istenképeket sürgősen le kell rombolni, mivel az imádat csak Istent illeti meg!
Soha ne áldozzunk idegen istenek oltárán, se időt se pénzt se fáradságot.
Minden, ami a Szent Bibliában önmagát kijelentő Istentől idegen, az tilos a keresztyének számára, ilyenek pl:
Idegen vallások:
• Buddhizmus, Hinduizmus, Iszlám, New age. stb.
Babonaság:
• Szerencsejáték, horoszkóp.
Szenvedélyek:
• Kábítószer, alkohol, gonosz zene, gonosz filmek, gonosz könyvek, stb.
A sötét szellemi világ:
• varázslás, jóslás, szellemidézés, hipnózis
• okkultizmus (titkos dolgok) fekete- fehér mágia
• agykontroll, telepátia. stb.
Veszélyes természetgyógyászat:
• Jóga, autogén tréning, akupunktúra, akupresszúra, iriszdiagnosztika, kézrátételes gyógyítások, bioenergia átadás. stb.
Isten, mivel a második parancsolatban meg akar védeni minket, ezért adja tudtunkra, hogy büntetéssel sújtja harmad és negyedízig az Őt gyűlölőket, a megátalkodott hitetleneket, a sötét dolgokat művelőket, az engedetleneket. . (Jelenések 21,8, 5Mózes 18, 9-14)
Boldog ember az, aki tudja, hogy az élő Isten irgalmába fogadta, mivel az Úr Jézus Krisztus lett egyedüli Úra, Megváltója, élete minden területének meghatározója, irányítója.


***
III. Parancsolat
Az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd; mert nem hagyja azt az Úr büntetés nélkül, aki az ő nevét hiába felveszi.
2Mózes 20,7

Isten a harmadik parancsolatban arra figyelmeztet, hogy vigyázzunk a beszédünkre is.
Milyen szívszorítóan fájdalmas hallani a világban azt a sok káromkodást, átkozódást, esküdözést vagy azt a semmitmondó üres beszédet, mellyel Istenünk szent nevét bántják. Megmagyarázhatatlan és érthetetlen, hogy miért is bántják azt, akit nem ismernek, akiben nem hisznek.
Mi soha ne emlegessük Isten szent nevét tiszteletlenül:
• se átkozással, se hamis esküvéssel, se káromkodással.
• Ne emlegessük tartalom nélküli üres beszédünkben sem.
(Izrael számára a JHWH kimondása tilos. Helyette ADONAI-t = ÚR mondanak.)

Isten nevét csakis mély tisztelettel, és szent félelemmel említsük.
Beszédünk tisztasága hitünk egyik mércéje.
Isten érdemli egyedül, hogy dicsőítsük őt: hálaadással, énekekkel, bizonyságtétellel.
Isten neve, és Jézus Krisztus személye elválaszthatatlan: Immánuél = Velünk az Isten!
Aki tisztán hisz az élő Istenben, aki megismerte végtelen szeretetét, annak nem nehéz a harmadik parancsolat megtartása, mert csak mély tisztelettel, és hálaadással fog beszélni Isten szent nevéről.


***
IV. Parancsolat
Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat; de a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, a ki a te kapuidon belől van; Mert hat napon teremté az Úr az eget és a földet, a tengert és mindent, a mi azokban van, a hetedik napon pedig megnyugovék. Azért megáldá az Úr a szombat napját, és megszentelé azt.
2Mózes 20, 8-11

Istenünk gondoskodó szeretetéből megszabta életritmusunkat is.
Ő rendelte a hetedik napot nyugalomnapnak. A sabbat jelentése nyugalom.
A negyedik parancsolatban Isten arra kér minket, hogy tartsuk meg a nyugalom napját.
Áldásul adta nekünk ezt a napot, hogy egész heti munkánk után megpihenve, testileg és lelkileg feltöltődve, tudjunk tovább menni kiszabott utunkon.
Ó hányan értik félre ezt a parancsolatot és csak testi tétlenséggel, lustasággal töltik szabad perceiket, a lelkükkel pedig nem törődnek. A nyugalomnap megszentelése akkor lehet Istennek kedves, ha hálával emlékezünk. Isten ezen a napon semmiképen sem a tétlenséget várja el, hanem éppen az Istenre figyelést: (imádkozás, bibliaolvasás, templom.)

Már az első keresztyének is a vasárnapot ünnepelték nyugalom napjaként, mivel az Úr Jézus Krisztus ezen a napon támadt fel a halálból. Számunkra minden vasárnap az ÚRNAPJA, amely nemcsak a feltámadásra utal, hanem a mennyei nyugalomra is, ahová Krisztus elvezet minket.
Áldott legyen az Úr, hogy szüntelenül emlékeztet minket megváltatásunk csodájára, hogy mily nagy dolgokat cselekedett velünk.







***
V. Parancsolat,
Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked.
2Mózes 20,12

Isten az ötödik parancsolatban örökre gondoskodott a tökéletes családvédelemről.
A család Isten alkotása, amelybe harmóniát, tiszteletet, védelmet, biztonságot, megbecsülést, törődést és engedelmességet tervezett.

Korunk népbetegsége a családok széthullása, a válás.
A keresztyén családban az Úr Jézus Krisztus a családfő.
A parancsolatban nyomatékos hangsúly esik a szülők iránti szeretetre és tiszteletre.
Itt a tisztelet nem feltétel nélküli engedelmességet jelent.
Amikor szüleinket tiszteljük, Isten akarata előtt hajtunk fejet, hálaadással.
A kapott törődésért, gondoskodásért, szeretetért megbecsüléssel mondunk köszönetet.

Isten gazdagon tud adni. Ő adta ezt a földet is ahol élhetünk, szüleinket, és családunkat is.
Ő adta a legdrágábbat is, egyszülött Fiát, az Úr Jézus Krisztust, hogy vele élhessünk örökké.



***
VI. Parancsolat
Ne ölj! 2Mózes 20,13

Isten a hatodik parancsolatban az élet védelmére hív fel.
Az ölés minden formája kegyetlen és embertelen.
Ó hányszor figyelmen kívül hagyták már a Ne ölj parancsot, erről beszél a történelem minden lapja.
Ma is úgy él az emberiség, hogy gátlástalanul szegik meg ezt a parancsolatot:
beszédükkel, gondolataikkal, mulasztásaikkal, vagy tetteikkel.

Ez a parancsolat nemcsak az erőszakot tiltja, hanem annak gyökerét is: a haragot, az irígységet, a bosszúvágyat, a gyűlöletet. Isten, mindezeket végleg ki akarja irtani az övéi szívéből.

A háborúk törvényesített gyilkosságok. A II. Világháborúban 50 millió ember halt meg!
Isten ma is figyelmezteti az övéit: Te nem ölhetsz!
Az élet Isten ajándéka.
Nemcsak a másik ember életének kioltása számít ölésnek.
Isten szemében ölésnek számít: az életveszélyes mulasztás, a rágalmazás, de a gyűlölködés is.
Öngyilkosság: Isten az élet Ura, Ő a Tulajdonos. Senkinek nincs joga megrövidíteni a saját életét.
Abortusz: A hívő ember számára a magzati élet kioltása is gyilkosságnak számit.
Euthanázia: A betegek éltének orvosi úton történő megrövidítése is gyilkosság.

***

VII. Parancsolat
Ne paráználkodjál!

2Mózes 20, 14

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy a testiség, a pornográfia elárasztotta világunkat, hiszen szinte minden forrásból árad ránk a szenny. Korunk embere (kevés kivétellel) annyira fertőzött már, hogy a szabad szexualitást tartja természetesnek! Sajnos, itt is a sátán nyílt vadászterületével állunk szemben, aki alattomosan felhasználva az irodalom, a film, a számítógép világát, az emberiség túlnyomó részét már szerencsétlen koldussá tette.
Az Úr Jézus több helyen is rávilágít a paráznaság bűnére.
„Én pedig azt mondom nektek: aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében." Máté ev. 5,28

Nemcsak a 7.parancsolat megszegői számítanak erkölcstelennek.
Parázna = ( görögül pornosz) = eladni, áruba bocsátani.
Az Istennel való szövetség megszegése is hűtlen paráznaság.
Isten szemében minden házasságon kívüli tisztátalan testi kapcsolat paráznaságnak számít.
A parázna ember vétkezik:
Isten törvénye ellen, önmaga ellen, a megcsalt személyek ellen.
1. Isten az emberi testet nem bálványnak teremtette, hogy minden kívánságát teljesíteni kellene.
2. Nem is ruhának alkotta, hogy váltogassuk, mint a nyitott házasságban élők.
3. Nem is árunak teremtette, hogy eladható lenne.
4. Nem is szemétnek, hogy odadobjuk bárkinek, mint valami eldobandó tárgyat.
5. Az áldott Isten, amikor embert alkotott a testet templomnak tervezte, tisztának, és szentnek.

A mi szemünkben mi számít a paráznaságnak?
A hetedik parancsolatban Isten a tiszta erkölcsi életet védelmezi.
A Bibliát ismerő hívő emberek nagyon is tisztában vannak azzal, hogy Isten előtt mi számít paráznaságnak!
Mi mindig Isten igei figyelmeztetését tartsuk szem előtt.
A paráznaság bűnének számít: A házasságon kívüli nemi kapcsolatok, házasságtörés, szemérmetlenség, bujálkodás, homoszexualitás, parázna gondolatok megtűrése, orgiák, pornó, perverzítás, stb.
Jó tudnunk, hogy a „Ne paráználkodj!" parancsolat sincs felfüggesztve, és nem is lesz soha!
„Ne tévelyegjetek: sem paráznák, sem bálványimádók, sem házasságtörők, sem bujálkodók, sem fajtalanok, sem tolvajok, sem nyerészkedők, sem részegesek, sem rágalmazók, sem harácsolók nem fogják örökölni Isten országát." 1Korinthus 6,9-10

Mit akar Isten a hetedik parancsolatban?
„Azt, hogy a paráznaságot mi is szívből gyűlöljük, mivel Isten megátkozta azt, és hogy tiszta és fegyelmezett életet éljünk akár a szent házasságban, akár azon kívül. Mivel testünk és lelkünk a Szentlélek temploma, Isten azt akarja, hogy mindkettőt tisztán és szentül őrizzük meg. Ezért megtilt minden parázna cselekedetet, viselkedést, beszédet, gondolatot, vágyat és mindent, ami erre ingerelhetne." (Heidelbergi Káté 108-109)

„Miután az Istent félnünk és szeretnünk kell, egész életünk folyamán mindenben szeplőtlenek és önmegtartóztatók legyünk, beszédben úgy, mint cselekedetben. És minthogy a szűzi élet Istennek különös ajándéka: vizsgálja meg ki-ki, hogy mi adatott neki… De a házastársak se gondolják, hogy nekik minden szabad, hanem legyen mindenki az ő feleségével, és viszont a feleség az ő férjével szemben józan és mértékletes, úgy élvén, hogy semmi olyant meg ne engedjenek, ami a házasság tisztességével és mértékletességével ellenkező.” (Kálvin János)

Minden hívő ember tudja, hogy a szerelem Isten drága ajándéka a férfi és a nő számára. Tudjuk, hogy Isten a szexualitást a házasságba tervezte és csakis ott lehet vele Isten akarata szerint élni. Azok, akik komolyan veszik Isten házassági tervét, és örömmel beleilleszkednek abba, így boldog, kiegyensúlyozott és harmonikus házaséletet élhetnek, és így maradhatnak hűségesek, és szerelmesek egymásba életük végéig!




***
VIII. Parancsolat
Ne lopj!
2Mózes 20,15

Isten ebben a parancsolatban a felebarát védelmét biztosítja a kapzsisággal szemben.
A lopás nem más, mint előnyhöz jutni mások rovására.
Nemcsak a betörés, rablás számít lopásnak, hanem lopás a mások becsületének, nyugalmának, idejének, türelmének, vagy ötleteinek eltulajdonítása is.

Saját magunkat is meglophatjuk, ha egészségünktől, becsületünktől, lelki békénktől vagy Isten Igéjétől fosztjuk meg magunkat.
Aki Isten ellenségét hellyel kínálja a szívében, az teljesen ki lesz fosztva. Isten figyelmeztet ma is: Te nem lophatsz!
Sajnos a lopás tekintetében is mélypontra süllyedt a világ, mivel napjainkban már nemcsak társadalmi méretű, hanem világméretű lopások vannak.
Így lopásnak számít a környezetszennyezés, a természeti kincsen kirablása, pl: őserdők kiírtása stb.
A keresztyének becsületessége felbecsülhetetlen áldás lehet a társadalom, és az emberiség javára.

***
IX. Parancsolat
Ne tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! 2Mózes 20, 16

Isten a 9. parancsolatban a beszédünk tisztaságára hívja fel a figyelmet.
A nyelv bűneiről Jakab apostol ír megrázóan levelében.
A hazugsággal, rágalommal ölni is lehet.
A beszédünk mindent elárul arról, hogy kit szolgálunk.

A hamis szó lángba boríthat mindent, de az igaz szó meggyógyíthat sok mindent.
„Semmi rothadt beszéd a ti szátokból ki ne származzék." (Efezus 4, 29)
Az emberek sokféleképen hazudhatnak: rosszindulatból, nyereségvágyból, irígységből, megvesztegetésből, félelemből, megszokásból, kegyes hazugságból, stb.
1. A keresztyének számára kötelező az igazmondás minden körülmények között.
2. Beszédünk legyen mindig egyenes, és egyértelmű.
3. Aki hazudik, az a hazugság fejedelmét szolgálja, akinek a foglalkozása, hogy hazudik és öl.
4. Hamis tanúskodásnak számít az is, ha valaki néma marad az igazságtalanság láttán. „Vétkesek közt cinkos aki néma." (Babits Mihály)
Ahogy az emberekről beszélünk, az elárulja, hogy milyen a kapcsolatunk Istennel.
Az Úr Jézus Krisztus a sötétség fejedelmét, a sátánt, hazugság atyjaként leplezi le.
„Amikor hazugságot szól a sajátjából szól, mert hazug és hazugság atyja.” (János 8,44)
Ezen a téren is óvakodnunk kell, nehogy besétáljunk alattomos csapdáiba!

***
X. parancsolat
Ne kívánd a te felebarátodnak házát. Ne kívánd a te felebarátodnak feleségét, se szolgáját, se szolgálóleányát, se ökrét, se szamarát, és semmit, a mi a te felebarátodé. 2Mózes 20,17

Ebben a parancsolatban Isten, a legmélyebb és legérzékenyebb pontra tapint az emberi szívben.
Isten itt minden gonoszság területére, a bűn gyökerére, a gonosz kívánságok szülőhelyére, minden bűn forrására tapint, mely az embert elégedetlenné, iriggyé és telhetetlenné teszi.
„A kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz.” (Jakab 1,15)
A gonosz kívánság általában a legalapvetőbb életszükségletek ellen irányul: család, otthon, vagyon.
Milyen jó, hogy vannak tisztességes kívánságok is, melyeket hálaadással lehet feltárni Isten előtt.
„Hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt." (Filippi 4,6)
Isten megtanít minket, hogy ne kívánjuk azt, ami felebarátunké.
Ne próbáljuk a mások tulajdonát megszerezni semmilyen tisztátalan módon, se hízelgéssel, se fenyegetéssel, se önsajnálattal, se zsarolással, se csalással.
Bárcsak minden embernek az első és legfontosabb vágya, óhaja, kívánsága lenne: találkozni a Megváltóval, az Úr Jézus Krisztussal, hogy el ne vesszen, hanem örök élete legyen.


A sorozat elhangzott, Nyíregyháza, Széna téri Református Gyülekezetben.
Nyíregyháza, 1993.

Trencsényi László

református lelkipásztor

***

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 67, összesen: 328725

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.