Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2010 eseményei

Január 17.-én a marosbogáti Emmaus-otthon számára adományoztunk élelmiszert, melyet a gyülekezet tagjai ajánlottak fel.
Február 1-7 között megtartottuk a hagyományos Ökumenikus Imahetet vendég lelkipásztorok szolgálatával. Február 3.-án Adorján Kálmán, a Református Mentő Misszió lelkipásztora prédikált. Február 4.-én Soós Noémi cserefalvi lelkipásztornő hirdette az Igét, majd február 7.-én Molnár Károly zárta az imahetet, aki feleségével érkezett.
Március 5.-én Marosludason a szokásossá vált Női Világimanapon két oláhdellői asszony vett részt (Demeter Ida és Demeter Mária R.). 2010-ben Kamerunért és az ottani asszonyokért imádkoztak, a kameruni életről, viszonyokról hallhattak előadást.
Március 7.-én a Nők Világnapja alkalmát ünnepelték az oláhdellői gondnok, presbiterek és a férfiak , akik meglepetést szerveztek az istentiszteleten résztvevő asszonyoknak: kis figyelmességet minden nőnek, szeretetvendégséget, csokoládét ajándékoztak, a tiszteletesasszonyt pedig virággal (egy cserép ciklámennel), kávéskészlettel, doboz (Raffaello) csokoládéval ajándékozták meg.
Március 15.-ét március 14.-én, vasárnap ünnepeltük, az ünnepi istentisztelet után Szente János tanár úr és az általa tanított fiatalok Marosugráról, valamint Marosbogátról, előadták a forradalomról szóló ünnepi műsorukat: megkoszorúztuk a templom bejáratánál levő kopjafát, forradalmi verseket, himnuszt, énekeket, valamint a szabadságharc és forradalom egész történetét. Közreműködtek: Molnár Alpár és Zselyke fagottal és orgonával, valamint Nagy Margit (a templomépítő Szabó Ferenc unokája) egy Kányádi Sándor-verssel. A megemlékezést szeretetvendégséggel zártuk.
Március 28.-án, Virágvasárnap Demeter Róbert István letette a konfirmációi fogadalmat, miután hitbeli jártasságáról bizonyságot tett.
Május 1.-én Demeter György R. presbiter és felesége, Mariska aranylakodalmának megáldása történt.
Május 15.-én Oláhdellőn tartotta a Marosi Egyházmegye Nőszövetsége az évi Körzeti Nőszövetségi Konferenciát, melyre a Marosi Református Egyházmegye asszonyai közül 170-en jöttek el az Alsó-Marosmenti körzetből. Igét hirdetett Dénesné Jánosi Katinka, a Mvh. IV - Szabadság utcai lelkipásztornő a 2Móz.20,6 alapján. Az istentiszteleten közreműködtek a marosbogáti fiatalok: Molnár Alpár fagotton és Zsejke orgonán. Köszöntések után meghívott előadónk: Geréb Dénes tordatúri lelkipásztor bizonyságtétellel egybekötött előadását hallgattuk meg (a Boldogmondások margójára) Mt.5,3-13 versei alapján, melynek címe: Mitől NŐ a boldogság? Az előadó megrendítő személyes történetét mesélte el, melyet követően kérdéseket tehettek fel az asszonyok.
Az Udvarfalvi Hozsánna kórus szolgálatát meghallgatva ebédszünetet tartottunk, melyet az oláhdellői asszonyok szolgáltak fel. Ez a nap emlékezetes marad számunkra, házigazdák számára, hiszen örömmel láttuk, amint ismét megtelt az oláhdellői templom.
Augusztus 29.-én, Újkenyér vasárnapján oláhdellői küldöttség vett részt a Mvh. Vártemplomban. A testvérgyülekezeti viszony jegyében úrvacsorát vittünk a vártemplomiaknak, melyet adományozták: Simon György – 10 l bort, Demeter Adolf – 5 l bort, Demeter György Gy. – 5 l bort, valamint: Demeter Katalin G., Gáspár József, Demeter György R. kenyeret.
Az igét Székely Csilla Imola oláhdellői lp. hirdette a 2Móz.16 alapján (Mán hu?), az úrvacsorai ágendát id. Szathmári Elemér ny. lp. mondta. Közös úrvacsoravétel után meghallgattuk a köszöntéseket, Demeter György Gy. gondnok, Ötvös József esperes, Kiss Zoltán, Kali Ellák köszöntését. Részt vettünk közösen a Bernádu-házban éppen megnyíló festészeti kiállításon: Moldován Zsolt csíkszeredai festőművészt méltatta Bölöni Domokos újságíró, majd közös ünnepi ebédet fogyasztottunk a vártemplomiak képviselőivel a Bod Péter diakóniai központban, melynek bejárata előtt fénykép is készült.
Jelen voltak: Demeter György Gy. gondnok, felesége, Ida, gyerekei: Gyurika és Emőke, Simon György, Demeter Adolf tiszteletbeli presbiter és felesége, Etus, Gáspár József presbiter, Demeter Katalin G., Nagy Róza, Zsoldos Margit, Demeter György R. presbiter és felesége, Mariska, Demeter Árpád, Demeter Rebeka, Demeter Albert pótpresbiter és felesége, Eszter, valamint Székely Csilla Imola lelkipásztor. Az istentiszteleten a Marosvásárhelyen élő elszármazott dellőiek, családtagok is részt vettek.
Szeptember 15.-én közmunkán segédkeztek a templom és parókia körüli őszi takarításban a következők: Demeter György Gy. gondnok, Zsoldos Endre, Gáspár József, Simon György, Demeter György R., Jakab Károly presbiterek, Demeter Albert pótpresbiter, Demeter Adolf tiszteletbeli presbiter, Puskás András harangozó, Szász Mária, Puskás Ida, Demeter Rebeka, Demeter Árpád, Demeter Katalin V. Köszönetet mondunk a segítségért, munkáért.
Szeptember 19.-én Idősek Vasárnapja alkalmából köszöntöttük az időseket, mindazokat, akik betöltötték 79. életévüket. Az istentiszteletet követő ünnepi műsort a kutyfalvi fiatal lányok szolgáltatták: 3 verset, egy hegedűszólót és két éneket adtak elő, ünnepélyesebbé téve az alkalmat: Gyarmati Orsolya, Dénes Erika, Jakab Ibolya és Székely Anita. Ezt követően az ünnepeltek átvették a jelképes ajándékot: egy-egy csészét, melyre egy zsoltár-részlet, és az alkalom volt festve: „Az Úr a pásztorom” Zsolt.23, és amelybe egy kis édesség volt csomagolva, ráadásul egy-egy szál krizántémot a gondnokné virágoskertjéből. Közös fényképet készítettünk a templomkertben, majd szeretetvendégségen beszélgettünk, kávét, kalácsot, üdítőt, pálinkát fogyasztottunk. A kutyfalvi lányokat egy-egy tábla csokoládéval is jutalmaztuk.
November 21.-én előrehozott Adventi úrvacsorás istentiszteletet tartottunk testvérgyülekezetünkkel, a Mvh.-i vártemplomiak küldöttségével. Henter György lp. hirdette az Igét Mt.5,15,16 versei alapján, orgonán kísérte az énekeket Székely Erika 10. osztályos tanuló, aki fivérével, Norberttel együtt zongoradarabokat adtak elő. Erika művészi előadásban elénekelte a „Jézus, te égi szép” kezdetű éneket, majd ebédnél is ritkán énekelt népdalokat és hazafias énekeket énekelt. Úrvacsoraosztás után köszöntések következtek, majd a gonddal készített ünnepi közös ebéd a parókián. A hangulat oldására, jókedvünkre és örömünkre Kali Margit énekelt ismert népdalokat, és aki tudott, együtténekelt vele. Vendégeink (akiknek nevét ismerem): Henter György lp. és felesége, Mária, Kiss Zoltán főgondnok, Kali Ellák egyházmegyei főgondnok és felesége, Margit, Dali Ferenc, Fegyverneky József és néhány presbiter, Székely Erika és Norbert fiatalok, összesen 21-en.
Segítők. Demeter György Gy. gondnok, gyerekei: Gyurika, Emőke, Demeter György R., Simon György presbiterek, Demeter Adolf tiszteletbeli presbiter, Puskás András gondozó, Demeter Mariska R., Demeter Margit G., Demeter Rebeka, Puskás Mari, Demeter Etus, Székely Csilla Imola lp.
November 5-6.-án zajlott Ludastelepen és Eckentelepen a Alsómarosmenti Presbiteri Konferencia, melyen részt vett Demeter György Gy. gondnok, mint szövetségi titkár.
December 4.-én a Presbiteri Szövetség a Mvh.-i Gecse utcai gyülekezetben tartotta Konferenciáját, melyen Kántor Attila Maros-Mezőségi esperes prédikált a Lk.10,38-42 versei alapján, és melynek tanulságairól Demeter György Gy. gondnok beszámolt.
December 26.-án, karácsony másodnapján tartottuk a szokásos karácsonyi ünnepi gyerekműsort, kutyfalvi leányok közreműködésével. A nyitóáhítat után Székely Anita hegdűkíséretével a kutyfalviak elénekelték Mozart „Szent érzelem” kezdetű dalát, majd verseket mondtak és karácsonyi dalokat is énekeltek: Dénes Erika, Jakab Ibolya és Gyarmati Orsolya. Ezután következett a nagyrészt fiúkból álló dellői gyerekek karácsonyi műsora: minden fiú pásztorként mondott verset, csupán két lánykával együtt, ők voltak az angyalok. A versek között karácsonyi énekek hangzottak el, végül a gyülekezettel közösen énekeltük el a Csendes éjt, a 262. énekünket. Legutoljára a csomagosztás következett, csoportképpen örökítve meg a karzatig érő karácsonyfát és a 19 gyereket.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 38, összesen: 409802

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.