Nyomtat Elküld Olvasási nézet

3653 NAP

2003 nov. 14 - 2013 nov. 14

1Thessz. 5,18
„Mindenért hálát adjatok!”

Mindaz, ami megtörtént, lemérhetetlen. Csak a perceket számolhatjuk, az ünnepeket, az őszülő hajszálakat, az éveket. 2003 november 4.-én, éppen tíz éve bízta rám Isten az oláhdellői reformátusokat, és engem az oláhdellőiekre. Mérni nem lehet a történteket, csakis tényeket sorolni. Számolni a harangkondulásokat vasárnapra, ünnepre, temetésre.
Oláhdellő 1741-ben lett Magyardellő leányegyháza. Az azóta eltelt 272 év alatt a huszonhatodik vagyok a lelkipásztorok sorában, az 1911 óta anyaegyházként működő gyülekezetnek pedig sorban a nyolcadik lelkésze. Akkor 317 református élt a faluban, ma 79. Az anyakönyvi adatok 1944-től követhetők, korábbi adatokért a levéltárakba kell menni. Ezek tanúsága szerint 1944 és 2003 november 14 között 242 keresztelőt tartottak, 243-an konfirmáltak, 159 pár (melyből 36 vegyes vallású vagy nemzetiségű) kötött házasságot az oláhdellői református templomban, és 196 temetés volt. Az utóbbi tíz évben pedig 11 felnőttet és gyereket kereszteltünk, 7 ifjú és felnőtt tett konfirmációi fogadalmat, esketés egy sem volt, és 26 egyháztagot temettünk. Az utolsó hetven év mérlege tehát: 253 keresztelés mellett 222 temetés, ami általános szaporulatot mutat. A sok kiköltözés miatt viszont ma Oláhdellőn 53 a választójogosult reformátusok száma. Soha ilyen kevés nem volt – de a kitartás az anyásodás pillanata óta semmit sem apadt. Pedig akkor még nem söpört végig Oláhdellő határán két világháború.
Tíz év – templomszentelés, száz éves évforduló, idősek vasárnapjai, imahetek, irodalmi zenés délelőtt, Biblia Éve, megemlékezések az 1848-49-es forradalomról, ünnepi műsorok, kirándulás, Kálvin-évforduló, Musica Humana énekkar előadása, testvérgyülekezeti találkozók, nőszövetségi, presbiteri, ifjúsági konferenciák, missziós istentisztelet, karácsonyi ünnepélyek meghívottakkal. Ezeken a történeteken át szeretett minket az Isten. Megtartott. Gazdagított.
975 harangozás, 975-ször „Legyen a mi segítségünk Istentől”, 975 megáldatás. Éneklések, imádkozások, igehallgatások, ünnepek, úrvacsorák, Nemzeti Himnuszok, hitvallások, megtisztulások, találkozások. Ezernyi áldás – ajándékunk.
Talán észrevehetetlen az istentiszteleten történt változás, az a hajszálnyi mássá létel. De 975 istentisztelet alatt sok óra telt el felettünk. Közben öregedtünk. Imádságaink alatt is. Tanultuk az életet, bölcsebbek lettünk. Változtunk – minden nap egy kicsit. Apró lépéseket tettünk Istenünk felé, az elmúlásunk, az örökkévalóság felé. Ezernyi kicsi lépést.
Ha visszapillantunk: jó nagy távolság ez a 3653 nap. Együtt. Én titeket hordoztalak imáimban, ti engem hordoztatok imáitokban. Egy időre egymásra bízott minket Istenünk. És ránk bízta az ő evangéliumát. És egy kis lángot. Azóta ég. Itt vagyunk, hogy nemsokára meggyújtsuk tizenegyedik közös Adventünk első gyertyáját. A ragaszkodásét, a lelkesedését. Hálaadásul mindenért.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 52, összesen: 408948

  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...