Nyomtat Elküld Olvasási nézet

ESEMÉNYNAPTÁR 2012

2012 január 8.-án tették le az újonnan választott presbiterek a hivatali esküt, akikkel együtt a korábban választott presbiterek is megerősítették fogadalmukat. Az új presbitérium tagjai: Demeter György Gy. gondnok, Simon György, Demeter György R., Demeter Adolf, Demeter Árpád (új), Jakab Károly, Gáspár József és Demeter Ferenc (új) presbiterek, Zsoldos Endre és Demeter Albert pótpresbiterek.

Február 13-19 között megtartottuk a hagyományos Ökumenikus Imahetet vendég lelkipásztorok szolgálatával. Február 13.-án Kelemen-Karikás Árpád maroscsapói lelkipásztor prédikált, ebédre vendégül látták: Demeter György Gy. gondnok és családja. Február 14.-én a falu szülötte, Rátoni Csaba gerendkeresztúri-hadrévi lp. hirdette az Igét, őt és feleségét ebédre hívta Demeter György R. és Mariska néni, majd február 15.-én Simon Levente búzásbesenyői, egykori oláhdellői beszolgáló lelkipásztor volt a vendégünk, akit Demeter Adolf és Etus néni látott vendégül a gondnokkal és helybeli lelkipásztorral együtt. Február 19.-én, vasárnap Székely Levente zárta az imahetet, őt Demeter Ferenc és Jozé látta vendégül. Minden családnak köszönöm az áldozatot, a kellemesen eltöltött ebédet és a fogadtatást. Minden lelkészvendégünk otthon érezte magát Oláhdellőn.
Február 16.-án nemcsak farsangolásra került sor a parókián, hanem a 2011-es évben készült fényképek nézegetésére is, sőt vendégeink voltak Simon István kerelőszentpáli polgármester és egy tanácsbeli (Puskás Zoltán).

Március 2.-án a Marosludason hagyományosan tartott Női Világimanapon két oláhdellői asszony vett részt: Demeter Ida és Demeter Mariska, én magam csak a végére érkeztem meg. Szántó Tünde mezőbodoni tiszteletes-asszony prédikált és szeretetvendégséggel zárult az est.
Március 11.-én ünnepeltük az oláhdellői nőket a Nők Világnapja alkalmából, amikor a gyülekezet asszonyait köszöntötték a gyülekezet férfijai, akik nemcsak saját lelkésznőjüket, de az ünnepi műsorral érkező marosbogáti tiszteletesasszonyt is virággal köszöntötték, az imahéten ebédet főző háziasszonyokat pedig virággal ajándékozta meg a gondnokunk, a helybeli tiszteletes-asszonyt pedig egy cserép virággal, ajándékkal (talpaspohár-készlettel) és nagy doboz csokoládéval lepték meg a gyülekezet tagjai, presbiterei.
Ugyancsak március 11.-én (kettős ünnepen) emlékeztünk meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről: megkoszorúztuk kopjafánkat, meghallgattuk a Nemzeti dalt ifjabb Demeter György előadásában, Székely Himnuszt énekeltünk, majd a templomba vonulva meghallgattuk a marosbogáti fiatalok műsorát (18 fiatal, köztük bentlakó oláhdellőiek is jöttek a marosbogáti Emmaus gyermekotthonból), akik maguk készítették elő vetítéses, énekes, verses összeállításukat. A forradalom fontosabb eseményeinek meghallgatása után együtt énekeltük el nemzeti imádságunkat, a Magyar Himnuszt. Közreműködtek klarinéton és zongorán Molnár Alpár és Zsejke.

Április 8.-án, Húsvét első napján különleges legátusunk volt Berecki Zoltán lelkész személyében, aki Kutyfalváról ment nyugdíjba és jelenleg özvegyen él Debrecenben, és aki éppen környékünkre látogatott ebben az időben. Kiderült, hogy éppen 28 évvel ezelőtt, 1984 virágvasárnapján (április 15.-én) Oláhdellőn szolgált, amikor 3 oláhdellői fiatal tett konfirmációi esküt.
Április 13.-án közmunkával takarították ki a templomot a gyülekezet tagjai: Demeter György Gy., Zsoldos Endre, Gáspár Tivadar, Simon György, Demeter Adolf, Demeter Árpád, Jakab Károly, Demeter György R., Szász István, Puskás Ida, Puskás Ferenc, Demeter Albert, Simon Elemér, Demeter Ferenc.
Április 25-27 között került sor a harangvillamosításra, amikor Sidó Miklós kézdivásárhelyi vállalkozó és munkásai átszerelték a harangokat, azóta nem húzzuk, hanem bekapcsoljuk a harangokat. A munka díját, 9500 lejt Simon István polgármester és Illyés Sándor mezőcsávási vállalkozó, ottani gondnok saját erőforrásból fedezte, ezzel támogatva kicsiny gyülekezetünket. Ezúttal is köszöntet mondunk nekik, és gondnokunknak, aki utánajárt, hogy ezek megtörténhessenek. Köszönetünket a harangvillamosítás alkalmára szervezett ünnepi hálaadó istentiszteleten kifejezetten is megmutattuk.
A közmunkával segédkező egyháztagok: Demeter György Gy., Simon György, Demeter György R., Demeter Adolf, Demeter Árpád, Puskás Ferenc (április 25). Demeter György Gy., Simon György, Demeter György R., Demeter Adolf, Demeter Árpás, Puskás Ferenc, Székely Csilla Imola (április 26). Demeter György Gy., Simon György, Demeter György R., Demeter Adolf, Demeter Árpád, Jakab Károly, Puskás Ferenc, Demeter József F (ebéd), Székely Csilla Imola (április 27). Ebédet adtak: Demeter Mariska, Demeter Margit G., Demeter Ida.

Május 12.-én körzeti Nőszövetségi Konferencián vettünk részt Kutyfalván – a kutyfalvi asszonyok ugyanis, amikor 2011 májusában itt, Oláhdellőn vendégként jártak egy korábbi konferencián, így szóltak: „ha az oláhdellőiek meg tudnak szervezni egy konferenciát, akkor mi is képesek vagyunk rá!” Igét hirdetett Péter Júlia marosszentannai lelkésznő, emlékezetes előadást tartott a hálaadásról Imre István makófalvi lelkipásztor, a gyülekezetet ismertette Székely Levente helybeli lelkipásztor, és énekelt az udvarfalvi Reménység együttes. Mindnyájunkat elegáns ebéddel láttak vendégül az erre az alakalomra befejezett kultúrotthonban – segítségét adta a kutyfalvi polgármester. Jelen voltak: Demeter Ida, Demeter Jozé, Demeter Eszter és Székely Csilla Imola lp.
Május 20.-án Alsó-Marosmenti ifjúsági találkozóra került sor Oláhdellőn, amire még nem volt példa a gyülekezet történetében. Emiatt több gyülekezeti tagunk is beült az éneklő fiatalok közé a templompadokba. A körzet 18 gyülekezetéből jöttek a fiatalok a nagy akadály ellenére is: éppen ezekben a napokban aszfaltozták a Maroson átvezető hidat, ami miatt nagy kerülővel, Marosorbó felől érkezett a kocsikaraván – egyúttal világot látva és megcsodálva a Maros fellett kanyargó járatlanabb útkanyarok szépségét. Néhol magasan vezet az út, ahonnan fényesnek tűnik a Maros kusza szalagja. Így érkezett hozzánk a Reménység együttes is Udvarfalváról, és mi hálatelten néztük, hogy megtelt az oláhdellői templom tizenéves fiatalokkal. Müller Lóránd Marosvásárhely-Kövesdombi segédlelkész hirdette az Igét, amelyet szeretetvendégség és csapatos játék követett a parókiakertben.
Május 21-22.-én is közmunkát hirdettünk meg a Pünkösdre való készülődésünkkor, amikor a templomot és templomkertet, valamint a parókiát és parókiakertet takarították ki a gyülekezet presbiterei és egyháztagjai. Újabb közmunkákra került sor még a hálaadó istentisztelet előtt és után, az előkészítés és az utómunkák, takarítás miatt, június 17.-én, amelyekre a segítőkész egyháztagok közül olyanok is eljöttek, akik már mozogni is nehezen tudnak. Köszönjük a fáradozásukat és áldozatukat.

Június 3.-án kereszteltük a Fogarasi-testvéreket: Lórándot (7 éves) és Tímeát (6 éves).
Június 10.-én pedig Gábor Zsuzsa keresztelőjére került sor.
Június 16.-a a hálaadás napja volt Oláhdellőn: a harangvillamosítás korábbi tervünk volt, megköszöntük Istennek és az adakozóknak, Simon Istvánnak és Illyés Sándornak, hogy sikerülhetett megvalósítani, ugyanis ők támogatták a szinte 10 000 lejre rúgó befektetésünket (a gyülekezet a 9850 lejes összegből mindössze 350 lejt vállalt). Kettős ünnepünk volt ez a nap, ugyanis új, fekete selyem gyászlobogót készíttettünk, amelynek költségeit Simon György presbiter, egykori gondnok ajánlotta fel adományként a gyülekezetnek néhai felesége, Simon Katalin emlékére. Isten áldja az emlékezőket és az adakozókat.
Az ünnep alkalmából Ötvös József esperes, testvérgyülekezetünk lelkipásztora hirdette az igét (esperesként utoljára itt), és vendégeink voltak: az adakozók képviseletében Illyés Sándor vállalkozó, mezőcsávási gondnok, Kali Ellák egyházmegyei főgondnok és felesége Margit, a Presbiteri Szövetség Maros megyei képviselői, Pályi József szövetségi elnök és Horváth Miklós, Marosugra újan választott polgármestere, P. Marin tanácsosokkal, valamint az egyre nagyobb sikernek örvendő lelkészi férfikar tagjai Bíró Jenő vezetésével, akik énekeikkel emelték az ünnep hangulatát, színvonalát. Az eseményt díszebéddel zártuk. A segítőknek, Demeter József szakácsnak, a presbiterfeleségeknek és presbitereknek ezúttal is köszönjük.

Szeptember 16.-án rendhagyó istentiszteletre került sor, ugyanis az oláhdellői reformátusok az ótordai templomba mentek vasárnapi istentiszteletre, ahol Székely Csilla Imola lp. prédikált, az ótordai gyülekezet pedig szeretettel fogadott a gyülekezeti teremben. Szeretetvendégség közben rövid bemutatót hallgattunk a középkori Torda városáról, a helyi gyülekezet történetéről és jelen életéről a helybeli lelkipásztor, Nagy Albert előadásában. Innen gyülekezeti kirándulásra mentünk a tordai felújított sóbányához. Kis csapatunk nagyot sétált a föld belsejében, idegenvezető bemutatóját hallgatva és a lenti szórakozóhelyeket is kipróbálva. Volt, aki lifttel ereszkedett alá, volt, aki lépcsőkön, a gyerekek óriáskeréken hintáztak és minigolfoztak, a sóbánya tavát járták körül. Fölemelkedvén a felszínre rögtönzött ebédet fogyasztottunk, amelyet cukrászdázás és sörözés követett. Kellemes hangulatban érkeztünk haza még napnyugta előtt. Jelen voltak: Demeter József és Némethi Éva, Demeter György Gy. és Ida, Demeter György R. és Mariska, Gergely István, Demeter Margit, Merkwart Ferenc és Ilona, Fogarasi Lóránd és Tímea, Demeter Árpád, Demeter Emma, Demeter Jozé, Márk és Virág, Demeter János J., Székely Anita és Csilla lp., valamint barátainkként Szente János és felesége Marosugráról.
Szeptember 24.-én készült el a templom csatornájának felújítása a radnóti csatornás mester, Fogarasi István által. A munka során 47 méter régi csatorna lett újra cserélve abból a pályázati pénzből (1000 lejből), amelyet idén a Maros Megyei Tanács adott épület-felújításra.

Október 25.-én presbiteri konferencián vettünk részt Radnóton, ahol Kelemen-Karikás Árpád maroscsapói lp. szolgált és Bukoviszki-Csáki Tünde marosvásárhelyi Gecse utcai lelkésznő tartott előadást az uralkodásról. Az együttlétet beszélgetések és ünnepi ebéd zárta. Jelen volt Demeter György Gy. gondnok, Demeter Ferenc, Demeter György R., Gáspár József presbiterek és Székely Csilla Imola lp.
Október 28.-án tartottuk a szokássá vált idősek vasárnapját meghívott igehirdetővel és két zenésszel: Berekméri Melinda marosvásárhelyi Cserealji lp. prédikált a Jn. 15. alapján, majd időskorról, időseknek szóló verseket szavalt Reményik Sándortól, Nagy József Leventétől és másoktól. Székely Anita és Bukovinszki-Csáki Tünde marosvásárhelyi Gecse utcai lelkésznő közös produkciója következett, Schubert Német táncát adták elő hegedűn és orgonán, majd két orgonadarabot is meghallgattunk, amilyet az oláhdellői orgonán valószínűleg még sohasem játszottak. Az alkalmat szeretetvendégségen beszélgetéssel, jó hangulatban folytattuk. Azokat ünnepeltük, akik idén a 80. életévükbe léptek – 14-en voltak ilyenek. Az ünnepeltek és vendégeink apró emlékeket vihettek haza: dísztányérokra írt igét és névre szóló üzenetet, édességet.

November 4.-én baráti beszélgetésre hívtuk Bodolai Gyöngyit, a Népújság újságíróját, aki két kollegáját is magával hozta: Bögözi Attila és Kuti Márta újságírókat. Az istentisztelet után az irodán fontuk a beszélgetés és emlékezés fonalát – az idősebbek minden fontosat igyekeztek elmesélni a régi Oláhdellő életéről, szokásairól, ünnepeiről, hétköznapjairól. Még helyi énekeket, katónanótát, siratót is elénekeltek, karácsonyi köszöntőt is mondtak. És mindezt Bögözi Attila mozgófilmen megörökítette. A találkozó végén az aranyló őszi temetőkertbe is elsétáltunk, ahonnan az egész határ kinyílik, a falu házai pedig fentről nézve összebújva guggolnak a völgyben.
November 13-án zajlott a megismételt egyházmegyei választás, amelyen Demeter György Gy. olááhdellői gondnokot világi aljegyzővé, Székely Csilla Imola lelkipásztort pedig katekétikai előadóvá választotta a Közgyűlés.
November 27.-én rendhagyó missziós bűnbánati istentiszteletet tartottunk. Vendégeink, Sz.A. és Cs. missziós szolgálatukról meséltek, vetítettek és bizonyságtétellel szolgáltak gyülekezetünkben, amelyet élénk érdeklődés és kérdések sorozata követett. A szeretetvendégség alatt minden kíváncsiságunkat föloldották és egy rövid időre egy távoli ország különös hangulatát hozták közénk rövidfilmek, képek, történetek, dísztárgyak, fűszerek és jellegzetes öltözetek által. Megéreztük, mit jelent ma az apostolság. Kevéske anyagi segítségünk mellett imádságainkban velük megyünk "tanítvánnyá tenni minden népeket".

December 23.-án, Advent 4. vasárnapján konfirmációi fogadalmat tett és egyházunkba tért Merkwart Ilona római katolikus testvérünk. Fontos a közösséghez tartozás, az imádkozás – és mivel Oláhdellőn egyetlen magyar gyülekezet van, mindenkit vár Isten ebbe a templomba, aki magyarul akarja hallani az Ő üzenetét.
Karácsony első napján, december 25.-én az ünnepi istentiszteleten szólalt meg először az a hangosító berendezés, amellyel Máté Irén egyháztagunk ajándékozta meg azokat, akik gyengén hallják az igehirdetést. Ez az értékes ajándék azért fontos számunkra, mert így mindenkihez eljuthat Isten üzenete, aki eljön érte a templomig. Legyen ez a modern hangrendszer Isten nagyobb dicsőségére!
Karácsony másodnapja újabb ünnepük volt az oláhdellőieknek. Meglepetésül korábbi újságíró vendégeink értékes riportot és kisfilmet készítettek velünk, rólunk, szavainkból és az istentiszteletről. Ennek a filmnek a levetítésére és közös megnézésére újra kiutaztak hozzánk nem kis kaland után. Bodolai Gyöngyi ugyanis maga élhette át, amit ő írt meg a küzdelemről, amelynek árán érkeztem gyakran Oláhdellőre, ő ugyanis autójával az árokba csúszott. Azután azt is megélte, amit ő említ írásában: forró téglán melegítette a lábait. A film kidolgozásának sok óráját ajándékul kaptuk Bögözi Attilától. Derültünk magunkon és örömmel fogadtuk a dokumentum-értékű felvételt. Az egész oldalas újságcikk a Népújság karácsonyi számában jelent meg színes képekkel – minden szépen rendszerezve benne van, tapssal köszöntük meg Bodolai Gyöngyi írását.
Gazdag karácsonyunk volt 2012-ben nekünk, akik eljöttünk az ünnepi alkalmakra a templomba. Ünnep harmadnapján, december 27.-én újabb vendégeink voltak: karácsonyi összeállítással érkezett közénk a marosbogáti Emmaus gyermekotthon néhány lakója, akik az oláhdellői gyerekekkel együtt énekeltek, versekben köszöntöttek minket és az Isten nagyságos dolgait. Az igehirdetés szolgálatát Molnár Károly kissármási lp. végezte, a gyerekeket Molnár Eszter tanította és vezette, az énekeket orgonán kísérte Molnár Zsejke. A karácsonyi gyerekcsomagok a marosvásárhelyi Vártemplom, testvérgyülekezetünk ajándékai voltak. Az eseményzáró fényképen talán még sohasem álltak ennyien a karácsonyfa alatt – amely Demeter József és Emma ajándéka volt idén – 21 gyerek és ifjú vett részt ezen az ünnepélyen.

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 86, összesen: 409712

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.