Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2012. február 19

 

„Amikor meghallotta ezt Jézus, eltávozott onnan hajón egy lakatlan helyre egyedül. Amikor meghallotta ezt a sokaság, utána ment gyalog a városokból. Amikor Jézus kiszállt, és meglátta a nagy sokaságot, megszánta őket, és meggyógyította betegeiket."  Máté evangéliuma 14: 13-14.

I.                    Eltávozott egy lakatlan helyre egyedül.

A biblia igéket kiragadva a helyükből, néha éppen a lényeg tűnhet el. Jézus keresztelő János halálát hallotta meg, ez gondolkoztatta el annyira, hogy egyedül menjen egy lakatlan helyre, hogy az Atyával legyen.

Keresztelő Jánost megölte egy dorbézoló király a meggondolatlan fogadalma miatt. Meg kellett halnia Jézus útkészítőjének egy parázna kapcsolat miatt, egy ifjú lány érzéketlensége, egy megbántott nő bosszúja miatt.

A próféta munkája lezárult, az evangélium hirdetésében egyedül maradt Jézus.

Gyászolna és készülne a következő időkre. Emberként ő is nehezen éli meg a szörnyű halált, elvonul hát egyedül.

A fájdalmainkat, nehéz kérdéseinket, küldetéseinket tegyük le mindig Isten elé.

 

II.                  A sokaság utána ment.

Talán tudták a sokaságban, miért ment el, talán nem, mindenképpen „illetlen" volt utána menni. Tisztulás és gyógyulás azonban csak így történhetett a közösségben.

Fontos, hogy akarjuk keresni Jézust, még ha nehéz akadályokat is kell legyőznünk, hogy Hozzá jussunk.

 

III.                Jézus megszánta a sokaságot.

Az ember nem akar szánalomra méltó lenni, de Jézus közelében még az is jó. Sőt, ha a hívő ember nem érzi a bűnei, erőtlenségei miatt szánandónak magát, akkor meggyógyulni, megtisztulni sem tud.

Az előttünk álló böjtre, a húsvétra felkészítő időkre, ezen belül a heti bűnbánati alkalmakra és a jövő heti úrvacsorára is így megszánandóként, Jézus bocsánatában reménykedve készülünk.

Aki teheti csendesedjen el magában, olvassa a bibliát és jöjjön (illetve a saját gyülekezetében menjen ) a közösség bűnbánati alkalmaira is, hogy Isten méltóvá tegyen minket az úrvacsorára, a bűnbocsánatra.

Jézus elküldhetné az „illetlen" sokaságot, de megszánja, és meggyógyítja, sőt csodálatosan megvendégeli őket.

Menjünk hát Hozzá mi is örömmel!

 

 

Ámen

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 50, összesen: 238673

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.