Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Február 12.

 

Jézus így válaszolt: „Mert nektek megadatott, hogy megértsétek a mennyek országának titkait, de nekik nem adatott meg." „Mert a ti szemetek boldog, mert lát, és fületek boldog, mert hall." „Ti tehát halljátok meg a magvető példázatát." (Máté evangéliuma 13: 11; 16; 18; olvasandó: Máté ev. 13: 10-23)

I.                    Mert nekik nem adatott meg.

A templomba járók többségének a családon keresztül megadatott, hogy Isten akaratát, szeretetét megismerje.

A többieknek az életük egy pontján adatott egy élmény, egy testvéri beszélgetés, egy ige, egy igemagyarázat, amely alapján Istené lehetett.

Jézus azt mondja, van, akinek ez nem adatik meg. A saját döntése miatt még sem adatik meg neki. Isten pedig általában nem kényszeríti az embert arra, hogy kövesse Őt.

 

II.                  Boldogok vagytok, mert láttok.

A tanítványok olyat láttak, amit addig se és azóta se lehetett látni. De a mai hívő mégis csodát láthat a régiekhez képest: Megváltásról, a bűnbocsánatról tudhatunk, és Istenről, mint Atyánkról.

Ha látod, hallod Isten akaratát, boldog vagy.

Ha Isten szerint vagy boldog, akkor látod, hallod Isten akaratát.

 

III.                Halljátok meg.

Azóta is minden hívő megértheti a magvető példázatát.

Van, aki nem is érti Isten akaratát, pedig hallja. Keresztelőn, esküvőn, temetésen, TV-s, rádiós istentiszteleten bárki találkozhat Isten igéjével, de vajon hányan értik?

Van, aki érti az Igét, de nem érzi az igazi értékét és üldözésben, gúnyolódásban nem tud kiállni érte.

Van, aki hagyja magát a világtól elbizonytalanítani, és elbukik.

De van, aki gyümölcsöt terem.

Méghozzá nem is keveset, pedig sokszor a kevésnek is örülnénk, de rácsodálkozhatunk a sok gyümölcstermésére. Jézus ezt ígéri.

Mi a gyümölcstermők közé akarunk tartozni, de látszódnak-e a gyümölcseink?

Reméljük igen!

Ámen!

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 21, összesen: 238076

  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.
  • 2024. április 12., péntek

    Százhúsz lelkész és missziói munkás találkozott a Káposztásmegyeri Református Gyülekezetben tartott Nagy-Budapesti Missziói Konferencián.
  • 2024. április 10., szerda

    Költészet napja alkalmából a tükrök fontosságáról és a férfivá nevelésről beszélgettünk Hajdúné Tóth Lívia, lovasberényi hittanoktatóval, lelkipásztor...
  • 2024. április 08., hétfő

    Hogyan kezdődik a templomépítés? Kell hozzá telek, tervek, támogatás? Külső-Kelenföldön rajzpályázattal indul. 
  • 2024. április 08., hétfő

    Az elmúlt évek felújításaiért adtak hálát a Tassi Református Egyházközségben, ahol a közösségi terek nemcsak az impozáns múltról, de az élettel teli j...
  • 2024. április 04., csütörtök

    Folytonosság és változás, külső tényezők és személyes hit, individualizmus és felekezeti elkötelezettség, ébredés és szekularizáció teszik sokszínűvé ...
  • 2024. április 03., szerda

    Messze megelőzve korukat, épp negyven éve kezdtek gyülekezetépítésbe egy panelvárosban Szénási János és felesége, Gazda Klára lelkipásztorok, akikkel ...