Nyomtat Elküld Olvasási nézet

március 4.

 

Lekció: Máté evangéliuma 18:1-10

Textus: Máté evangéliuma 18:11-14

 

 

Miután megegyezett a munkásokkal napi egy dénárban, elküldte őket a szőlőjébe. Amikor pedig délután öt óra tájban is kiment, talált újabb embereket, akik ott álldogáltak, és megkérdezte tőlük: Miért álltok itt egész nap tétlenül? Ő pedig egyiküknek így felelt: Barátom, nem bánok veled igazságtalanul. Vajon nem egy dénárban egyeztél meg velem? Vedd, ami a tied, és menj! Én pedig az utolsónak is annyit akarok adni, mint neked."

I. megegyezett a munkásokkal

Az Olsen bandája dán film vígjáték egyik részében, a vezető valamilyen szerződést kötött a maga tudása szerint ravaszul, de aztán akivel szerződött nagyítóval megmutatja a szerződés azon apró betűs részét, amely a másik félnek kedvez.

Ma a megegyezéseknél sokszor oda kell figyelni a bonyolult fogalmazások miatt.

Ha mindent alaposan végig gondolnánk az okos telefonokkal, számítógépes szoftverekkel és más leírásokkal, kezelői utasításokkal kapcsolatban, lehet, hogy nem vennénk semmit.

De a Jézus által leírt megegyezés nagyon egyszerű: elmentek, dolgoztok a szőlőben és kaptok egy dénárt.

A hit világa bonyolult világ. Már az apostoli hitvallás is egy hosszabb gondolat, de a Heiderbergi Kt., vagy a II. Helvét Hitvallás, végig gondolása alapos odafigyelést igényel.

Amikor a részletekbe belemegyünk az megdolgoztathat bennünket.

Jézus a példázat előtt elmondta, hogy ha valaki ad valamit az Úr ügyéért a százszorosát kapja vissza ezen a földön és a jövőben az örök életet.

Magunkra nézve általánosan: mi úgy élünk, ahogy Istennek kedves és ezen a földön Isten áldása gazdagít minket és a halál után nem kárhozunk el.

Talán lehet egyszerűbben az odaszánást és az áldást és reménységet leírni, de bonyolultabban biztosan.

Mi elköteleztük magunkat Isten mellett és Ő az Övéinek tart minket, így megkötöttük a szövetséget (megtörtént a megegyezés).

II. miért álltok itt egész nap tétlenül?

A megtérés, az Istenhez fordulás idejéről, hosszúságáról is szól ez a példázat. Vannak, akik ifjan már az Úréi és vannak, akik csak öregségükre. Vannak, akik sokat tudnak adni a hit ügyéért és vannak, akik keveset.

Akik későn lesznek az Istenéi, azok ebben a hasonlatban egész nap tétlenül állnak.

Milyen furcsa ez. A hit nélküli időszakot a tétlenség időszakaként megismerni.

Egy nem hívő ember ezernyi dolgot tesz, de egyik se viszi közelebb Isten áldásához és az örök élethez, amíg meg nem tér.

A hasonlat nyilván csak hasonlat, de azért elgondolkodtató.

Meg kell találni azt a küldetést, amibe az Úr állít bennünket. Abban helyt kell állnunk.

A Krisztus követő hívő embernél is kérdés, hogy vajon a szolgálatában áll-e?

Tétlen-e a hitben, vagy már aktív?

Sokan a templomba járást, Biblia olvasást, imádságot tekintik a tetteknek.

Pedig azok „csak" felkészítenek és feltöltenek minket.

Ezek segítik a hívő, Isten előtt kedves tetteket.

Segítenek abban a szolgálatban, amibe hitből beálltunk.

Lehetnek olyanok, akik 35 - 40 évesen is egyetemekre járnak és nem dolgoznak, mert nem tudják eldönteni, mit tegyenek, esetleg nem találják meg, hol van szükség rájuk.

A családban, a munkában, a gyülekezetben, a városban, hazában, vagy ezek közül valamelyikben, megvan már a krisztusi szolgálatunk? Vagy még mindig tétlenül állunk? Vagy nem gyümölcsöző dolgokat teszünk?

Rejtő Jenő 14 karátos autójában Gorcsev Iván megpróbálja Vanek urat, az általa felkarolt fura figurát megbízni valamivel:

- Menjen el erre és erre a helyre - kezdi és Vanek úr el kezd rohanni.

- De hát még azt se tudja mit kell csinálni. - mondja Gorcsev.

- Dehogynem, el kell mennem ide.

Tudjuk meg mit kell csinálnunk és rohanjunk és csináljuk meg, ne álldogáljunk, de ne tegyünk nem gyümölcsöző dolgokat se a küldetés helyet.

III. nem bánok veled igazságtalanul

Az egész nap ott küzdők úgy érzik, többet tettek, több jár nekik, mint a későieknek.

Persze ebben a formában igazuk van.

Akinek az egész élete az Úré, más módon tudja szolgálni az Urat, mint aki csak egy kis szakaszát adja át Neki.

De a jóság és a kegyelem felől már egész más a dolog nézete.

A napszámos tartozhat valahova és gondoskodhat magáról. Az is örülhet ennek, aki a nap kezdetétől így jár és az is, aki csak a végén állt be. Mindkettő a gazdának köszönheti a boldogulást.

Mi is erre tekintünk. Istennek hála, hogy Hozzá tartozhatunk, különösen, ha a kezdetektől. Ha már a szüleink úgy neveltek, és az értelmünk megnyílásától természetes volt, hogy az Urat keressük.

Örvendünk azoknak is viszont, akik később álltak be a szolgálatba. Akik később kezdték segíteni a munkánkat. Akikkel később lettünk Istenben testvérek. Reméljük, hogy sokan lesznek még ilyenek azok közül, akik még nem találtak rá az Istentől való szolgálatra.

Örülünk, hogy ők is - és mi is - megkapjuk a szolgálatban az erőt az áldást és az örök élet reménységét. Áldott az Isten!

Nem felejtjük el, hogy őket is - azonnal - ugyanúgy üldözik, gúnyolják a hitükért mint minket. És ők is az örök élet reménysége miatt tudnak kitartani az üldöztetés, gúnyolódás idején. A frissen megtért vértanúk áldozatát ugyanolyan nagyra tartanánk, mint a régi hívekét. (Sőt?) Páltól is elfogadták, hogy azonnal halálra keresték őt a hitéért.

Az Úr Isten kegyelmes és bölcs ebben is, hála Neki azért, hogy az Övéi lehetünk!

Ámen!

 

Ezen a héten (március 4-től március 10-ig) a diójenői gyülekezetért imádkozhatunk az ő gondolataik alapján:

-          a gyülekezet lelki megújulása

-          megtérések

-          megszentelődés a hívők életében

-          a gyülekezet gyermekeinek, ifjainak élete

-          templomfelújítás

-          a település békessége

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 63, összesen: 238686

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.