Nyomtat Elküld Olvasási nézet

augusztus 12.

 

Lekció: Lukács evangéliuma 12:13-21

Textus: Lukács evangéliuma 12:13;15;21

 

I. Ossza meg velem

Jézus meggyógyította a betegeket, csodálatosan megvendégelt több ezer embert, Isten országáról beszélt hatalommal. Még a vezetőket is megítélte.

Milyen kérésekkel fordultak Hozzá?

Gyógyításról szólókkal, az örök élet elnyeréséről szólókkal, a napi hit gyakorlatról szólókkal és..., az aktuális pénzszerzéssel kapcsolatossal.

Igen, van, aki nem tudja szétválasztani a hitbeli és a gazdasági kérdéseket. A hitbelit gazdaságiként, a gazdaságit hitbeliként kezeli.

Megosztani a vagyont vitázó testvérek között jogi kérdés. Lehet, hogy igazságtalanság történt, lehet, hogy nem.

Lehet, hogy majd a bíróság jól dönt és lehet, hogy nem. De az ügy oda tartozik.

Jézustól lehetett békességet kérni, lehetett gyógyulást kérni, vigasztalást kérni. Ő nem ezt tette. A csodák mintha nem érdekelnék, a gyakorlati dolgok miatt.

Az erőtlent, a kizsákmányoltat nem hagyta Jézus magára, de itt valami lelki igazolást vártak Tőle.

A bolond gazdag kérdése hasonló: mit tegyek, nincs hova betakarítanom a termésem...

A vagyon az életünk háttere, de nem a célja. Lehet belőle új vállalkozásokat tervezni, de azért az egész életet, így a lelki ügyeket is meghatározó döntéseket is kell hozni szintén a vagyont beszámítva. Náluk ez hiányzik.

Legyenek Isten előtt a peres ügyeink is, de ezeket előzzék meg a lelki dolgaink.

Akkor majd kevesebb feszültségünk lesz és azokat is alázatosabban oldjuk meg.

Addig pedig hátha tudunk olyat kérni Jézustól, ami nem a vagyon megosztásáról, hanem az üdvösségről vagy az Ige hirdetéséről szól.

II. Mi tartja meg az életet?

Az élet módunkhoz szükség van bizonyos anyagi háttérre.

A gazdagabbhoz gazdagabbra, az egyszerűbbhöz szűkösebb is elég.

Az életmódunkat az anyagiak biztosítják tehát.

És az életünket mi biztosítja?

Bizonyos értelemben mindegy, hogy a pénz boldogít, vagy nem boldogít, ha az a kérdés, hogy üdvözülünk-e?

Azt a lényegi boldogságot ugyanis biztos, hogy nem a pénz hozza meg. Az ebből a szempontból lényegteleneket viszont meghozhatja.

Fontos tehát eldönteni, melyik felé igazítja az ember az életét?

Amelyik megtartja azt, vagy amelyik nem fontos ebből a szempontból.

Az, hogy milyen ruhát vesz fel az ember az lényeges kérdés, de ha égőházból kell menekülni, akkor csekély a fontossága.

Ha nem az üdvösség útján jár az ember és félő, hogy nem lesz örök élete, az ijesztőbb mint az égő ház.

Aki gazdag, az többet adakozhat, többet segíthet, nagyobb a hatalma, több ügy múlhat rajta.

És többször dönthet önzően és rosszul, többször bukhat el.

Az életünket nem a nagyobb adomány, a több segítség, hanem Isten kegyelme tartja meg.

Aki ebben a kegyelemben él, az bölcsen ad adományt és nagyobb szeretettel segít.

III. Istennek gyűjtünk

A bolond gazdag példázatában a vagyon a vagyonért és a kényelmes életért van. Más szóba sem kerül.

Hisszük, hogy amink van Istentől kaptuk. A képességeinket, a szeretteinket, a megörökölt dolgainkat, akár pénzben, akár tulajdonságokban.

Amit gyűjtünk, azt is gyűjthetjük Isten szerint.

Egy egyházi belső mondás szerint, a pénztárca tér meg utoljára.

Hát igen. A gyűjtés önzése és az Isten előtt kedves vagyon sokáig ellentmondásban tud lenni.

Akin áldás van az sokszor gazdagodik és gyarapodik, és ha kevesen hű volt, akkor többre bízattatik, de ha nem így történne, akkor sem csalódik, mert békés élete van az üdvösség reménységével.

Nemrég a magyarországi speciális késeket készítőkről olvastam cikket.

Kiderült, többen világviszonylatban is kiválóan dolgoznak. Mégsem kezdenek nagyvállalkozásba, hogy csak a munka szervezése legyen a feladatuk és esetleg sokkal több pénzük legyen, mert élvezik a munkájukat.

Bárcsak mi is így élveznénk a Krisztushoz tartozást és ezért még lemondásokra is képesek lennénk ha szükséges.

Adjon Isten nekünk ilyen Benne boldog életet.

Ámen!

 

 

 

 

Köszönjük, ha pilisvörösvári gyülekezetünk tagjaival együtt hálát adtok azért, hogy tartalmas, áldott hittanos és ifjúsági táborozást tudhatunk magunk mögött. Hálát adunk azért, hogy a cigánymisszióban vállalt több éves  szolgálatunkat Urunk megáldotta és  már gyümölcsöket is láthatunk. Nem olyan régen alakult a vegyes baba-mama kör, mely számunkra is váratlan gyarapodást mutat. Külön hálát adunk azért az asszony testvérünkért, aki hittel és rátermettséggel vezeti a csoportot. Megköszönjük Istennek az aktív munkatársakat, és azokat a gyülekezeti tagjainkat akik „csupán" befogadó lelkületükkel támogatják ezt a szolgálati ágat.

 

Kérjük hogy a mostanában megjelent néhány kisgyermekes család számára vonzóvá tudják tenni Urunk közelségét, hogy a keresztelések ne csupán látványos, tradicionális ünnepi alkalmak legyenek, hanem a családok egész életére kiható lelki élmények. Kérjük, hogy szolgálatikat, a rájuk bízott feladataikat, ne szorító anyagi körülmények között kelljen végezniük. Szeretnék elkérni Urunktól épületeik megújulásának lehetőségét. Az utóbbi évek szép eredménye, és ezért nem győzünk hálát adni, hogy saját erőből elvégezték templomuk tetőhéjazatának cseréjét. Azonban a gyülekezeti ház felújításának befejezése és a parókia korszerűsítése is sürgető. Áldd meg kérünk a lelkipásztor és munkatársai szolgálatait, hogy a gyülekezet betölthesse feladatát, hogy egyre több lélekhez jusson el a megváltó, krisztusi üzenet. Kérjük, hogy az iskolai hittanban rész vevő gyermekeket és családjukat közelebb tudják biztatni a gyülekezet közösségéhez. Sok mindennel próbálkoztak már, de a megoldást még nem nyerték el.

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 45, összesen: 238598

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.