Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2013. szeptember 29.

 

II. Timóteus 4: 1-5; 17-18

„Kérve kérlek az Isten és a Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat; az Ő eljövetelére és országára kérlek: hirdesd az Igét, állj elő vele akár alkalma, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, bíztass, teljes türelemmel és tanítással. Mert lesz idő, amikor az egészséges tanítást nem viselik el, hanem saját kívánságaik szerint gyűjtenek maguknak tanítókat, mert viszket a fülük. Az igazságtól elfordítják a fülüket, de a mondákhoz odafordulnak. Te azonban légy józan mindenben, a bajokat szenvedd el, végezd az evangélista munkáját, töltsd be szolgálatodat."

„De az Úr mellém állt, és megerősített, hogy elvégezzem az Ige hirdetését, és a pogányok valamennyien meghallják azt. Azután megszabadultam az oroszlán torkából. Meg is szabadít engem az Úr minden gonosztól, és bevisz az Ő mennyei országába. Övé a dicsőség örökkön örökké. Ámen."

(Lekció:  II. Tim. 4: 9-22)

 

I. Feddj, ints, bíztass teljes bátorsággal

Alkalmas és alkalmatlan időben kell mindezeket tennie Timóteusnak. Kérdés: a mai idő melyik? Egyfelől komoly lehetőség és hátszél az iskolai kötelezően választható és a fakultatív hittan lehetősége. A szocialista időkben csak vágytak a hitoktatók, hogy bemehessenek az iskolákba. Másfelől az ellenszél se kicsi, az országunk mai erkölcsi és lelki állapota miatt.

A hitoktatótól és a lelkésztől elvárnák, hogy kedveskedjen mindenben a hittanos szülőknek és gyermekeknek és a templomba járó, vagy nem járó gyülekezetnek. Sokszor, mint egy mosóport kellene reklámozni a hittanórát, vagy a templomba járást. Viszont ennek a kedveskedésnek határa az, hogy nemcsak bíztatást, de intést és feddést is el kell hordozni a hívó embernek.

Ebben segít a hitoktatás, de az egész bizonyságtévő élet is.

 

II. Saját kívánságuk szerint

Sok mindent alakíthatunk ma a saját kívánságunk szerint, ha az nem ütközik a közösség érdekébe, de ennek is vannak határai, a világban is.

A lelkészek és a presbiterek sokszor hallják, hogy nem kellene elvárni a nyolc éves hittant, nem kellene 2 éves konfirmáció előkészítő és azon nem kellene ennyi mindent, pl. Kátét tanítani. Szóba kerül, hogy nem kellene észrevenni a válással, vagy élettársi kapcsolattal Isten törvénye ellen forduló fiatalokat, vagy szülőket. Sokszor elmondják, nem kellene hangsúlyozni, hogy a hit megéléséhez a templomba, gyülekezetbe kell járni, vagy hogy a hűség és igazság a munkában és a közéletben is fontos. A horoszkópok, babonák, kabalák, és az ezotéria ellen sem szívesen hallgatják sokan a beszédet.

Azonban, ha Isten törvénye ezekről beszél, a lelkész, a presbiterek és a hívek hogyan hallgathatnának.

Az aktuális társadalmi elvárások ma már megismerhetők az erkölcstanban, de az ezeknél tartósabb Istentől jövő törvények a hittanórákon tanulhatók meg.

 

III. Bevisz a mennyei országba

Üldöztetés, börtön, de sok szabadulás is volt Pál útjain. Megerősítette - konfirmálta Őt Isten időről időre. Mi is megyünk Isten útján, amikor gyermekeinket tanítjuk, és életünket például állítjuk nekik. Ő pedig végig visz minket, hogy végül bejussunk az Ő országába!

 

Ámen

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 32, összesen: 238585

  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.
  • 2024. április 15., hétfő

    Alkohol- és drogfüggőségből szabadult srácok, közös munkájuk biztonságos közeget teremt számukra a reintegráció felé vezető úton.
  • 2024. április 15., hétfő

    Újraalapításának 30. évfordulójáért adott hálát a Kecskeméti Református Általános Iskola vasárnap.