Nyomtat Elküld Olvasási nézet

február 4.

 

Lekció: Máté evangéliuma 13:10-23

Textus: Máté evangéliuma 13:11;19-23

Ő így válaszolt: Mert nektek megadatott, hogy ismerjétek a mennyek országának titkait, azoknak pedig nem adatott meg.

Mindazokhoz, akik hallják a mennyek országának igéjét, és nem értik, eljön a gonosz, és elragadja azt, ami szívükbe van vetve: ez az útfélre esett mag. A köves talajra esett mag pedig az, aki hallja az igét, és azonnal örömmel fogadja, de valójában nincs gyökere, nem állhatatos: mihelyt nyomorúság vagy üldözés támad az ige miatt, azonnal elbukik. A tövisek közé esett mag pedig az, aki hallja az igét, de e világ gondja és a gazdagság csábítása megfojtja az igét, és terméketlen lesz. A jó földbe esett mag pedig az, aki hallja és érti az igét, és termést hoz: az egyik százannyit, a másik hatvanannyit, a harmadik harmincannyit.

I. Akik hallják és nem értik az Igét.

Középiskolás koromban szakmai gyakorlaton voltunk. Nagy szó volt akkor a számítógépes központhoz kerülni. A vezetője megkérdezte, hogy ki közülünk a legjobb matekos. Amikor mondták a többiek, hogy én, akkor megjegyezte, a logikám viszont biztos rossz, mert így szokott lenni. Fel is adott egy nehéz logikai feladványt, amit csak azért is meg akartam csinálni, de nem sikerült, mert nem értettem meg.

Viszont könyvvitelből se értettem mindent, de azt nem is nagyon erőltettem.

Amikor Jézus azt mondta, hogy nem értik, akkor valószínűleg ez utóbbira gondolt, nem értik, de nem is nagyon akarják megérteni.

Itt nem a muszlimokról, buddhistákról és mindenféle más nem keresztyén vallásokról van szó.

Azoktól a fél-, vagy teljesen hitetlenekről, ateistákról, akik keresztyén közegben nőnek fel, de a szívüket nem érinti meg a hit.

Akik úgy érzik az Egyház olyan mint egy párt. Meghallgatva a mondanivalót, tanítást, lehet rászavazni, vagy ellene, de nem kell benne élni. Ő persze amúgy sem élne, de másról sem gondolja, hogy anyagi érdek nélkül ezt teszi.

Nem érti, hogy a hit titok. Nem érti, hogy ez a titok az élet lényege.

Nem érti, hogy ettől a döntéstől függ minden.

Mindent amit tud erről elfelejt, elenged, a gonosz elragadja, mintha nem is lett volna.

Karácsonyról, megváltásról, feltámadásról biztosan hallott, tanult, de annyira nem érdekli, hogy semmit se tudna a helyére tenni ezekből, nem hogy aszerint élni.

Mi azért vagyunk, hogy az emberek meghallják, megértsék és el ne vesszenek, így próbálunk tehát szólni és tenni.

II. Akik nem az Ige szerint járnak.

Van, egy titokzatos réteg, akik hallják, és elfogadják az Igét, nem tudjuk pontosan, hogy értik-e, de csak egy darabig élnek aszerint, az életüket nem tudják arra tenni. A köves és a tövises talaj ilyen.

Valamit biztosan értenek Isten Igéjéből.

A szívük kérgét már átütötte Isten ismerete.

Az a békesség, áldás és öröm, ami Isten közelében van, már a lelkükig ért.

Talán megértették, van gyógyulás hit által, talán más ajándékot kaptak.

Talán volt egy „aha" élményük: valóban Istennel van csak értelme az életnek.

Az ilyeneket egy-egy áldott szolgálat keresztelőkor, esküvőn, temetésen, vagy máskor, esetleg más fontos esemény, beszélgetés, vagy manapság a gyermekeket, ifjakat a hittan, elgondolkoztathatja.

De...

Két csapdáról is szól Jézus.

Az első a nyomorúság és üldözés, a második, e világ gondja és a gazdagság csábítása.

Nyomorúság és üldözés, persze sok okból lehet, de a hitből valót elkerülhetőnek gondolhatja az ember.

Lehet, hogy úgy érzi valaki, azért nehezebb az élete, mert nem hazudhat, csalhat, paráználkodhat stb. szabadon.

Viszont ha engedményeket tesz az ember, valamiben mégis megszegi a törvényt, akkor elveszíti a gyümölcsöket.

Az üldözés hatása még nyilvánvalóbb.

Megjegyzéseket tehetnek, hátra tétel lehet, a pénze, háza, vagyona, állása, de akár az élete is veszélyben lehet az embernek.

Sokan még a hívő közösségük fenntartását, az erre való adakozást is nehéznek tartják, nemhogy ha elveszik valami az értékeiből.

De ha megtagadja valaki ezért az Urat, elveszti a hitből fakadó gyümölcsöket is.

III. Hallja, érti és terem

A reformátusok lapja hátsó oldalán olvashatunk gyakorló módon hitben járó gyülekezeti tagokról, presbiterekről, gondnokokról.

Olyanok, akik vagy hitben nőttek fel, vagy rátaláltak a hitre, a fontos munkájuk szakmájuk mellett, a gyülekezetükben is helyt állnak, a gyülekezetük büszkék rájuk, mert sok ajándékot kaptak általuk Istentől.

Gyümölcsöt termett az életük.

Másokat gazdagítanak, erősítenek, megtérnek általuk mások, de előtte és közben, ők maguk is erősödtek, gazdagodtak, áldást kaptak.

Büszkén mondhatjuk, hogy a mi gondnokunk is volt már ebben a cikk sorozatban, de többen bekerülhetnének oda mások is a gyülekezetünkből, hitből való példás, boldog életük miatt. (nyilván nem jöhet mindenki ugyanabból a gyülekezetből...)

Megkaptuk Istentől a meghallás lehetőségét, a megértés ajándékát, éljünk úgy, hogy a termést, a gyümölcsöt is megadhassa Ő.

Áldott Isten az ajándékaiért!

Ámen!

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 30, összesen: 239721

  • 2024. május 04., szombat

    Pécsi otthonában beszélgettünk Kiss Zsófiával, aki védőnőként dolgozik, levelezőn végzi a mesterszakot, presbiter, részt vesz a gyülekezeti gyermekszo...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Mi a gyülekezetplántálás titka, és miért érdemes belevágni? Ezekre a kérdésekre is választ kaptunk az április 12-i Nagy-Budapesti Missziói Konferenciá...
  • 2024. május 02., csütörtök

    Júniusban újra lehetőség nyílik lelkipásztorok számára lelkésztovábbképzésen a rezilienciáról tanulni, tapasztalatot szerezni. Ez a négynapos konferen...
  • 2024. május 02., csütörtök

    A gyülekezeti gyermek­táboroztatásban fontos szerepet betöltő szervezeteket hívott a Szentírás Szövetség a budapesti Ráday Házba 2023 tavaszán.
  • 2024. április 30., kedd

    Hogyan teszi Isten alkalmassá az elhívottakat? Interjú Koncz Tiborral, a BKK menetirányító diszpécserével.
  • 2024. április 29., hétfő

    Új könyvük megjelenésének alkalmából a közeledés és távolodás egyensúlyáról, az anyaság kulcsairól és a kapcsolódás alapú elengedés örömteli mivoltáró...
  • 2024. április 29., hétfő

    Hajdúvidékről indult, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegyében testvéri közösség fogadta, Lajosmizsén pedig hazaérkezett. Beiktatták Varga-Kovács M...
  • 2024. április 27., szombat

    Ígéretes akadémiai karriert cserélt a kákicsi lelkészi szolgálatra, majd élete nagy részét az Ormánság néprajzi kincseinek megőrzésére és társadalmi p...
  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.