Nyomtat Elküld Olvasási nézet

2013. szeptember 29.

 

II. Timóteus 4: 1-5; 17-18

„Kérve kérlek az Isten és a Krisztus Jézus színe előtt, aki ítélni fog élőket és holtakat; az Ő eljövetelére és országára kérlek: hirdesd az Igét, állj elő vele akár alkalma, akár alkalmatlan az idő, feddj, ints, bíztass, teljes türelemmel és tanítással. Mert lesz idő, amikor az egészséges tanítást nem viselik el, hanem saját kívánságaik szerint gyűjtenek maguknak tanítókat, mert viszket a fülük. Az igazságtól elfordítják a fülüket, de a mondákhoz odafordulnak. Te azonban légy józan mindenben, a bajokat szenvedd el, végezd az evangélista munkáját, töltsd be szolgálatodat."

„De az Úr mellém állt, és megerősített, hogy elvégezzem az Ige hirdetését, és a pogányok valamennyien meghallják azt. Azután megszabadultam az oroszlán torkából. Meg is szabadít engem az Úr minden gonosztól, és bevisz az Ő mennyei országába. Övé a dicsőség örökkön örökké. Ámen."

(Lekció:  II. Tim. 4: 9-22)

 

I. Feddj, ints, bíztass teljes bátorsággal

Alkalmas és alkalmatlan időben kell mindezeket tennie Timóteusnak. Kérdés: a mai idő melyik? Egyfelől komoly lehetőség és hátszél az iskolai kötelezően választható és a fakultatív hittan lehetősége. A szocialista időkben csak vágytak a hitoktatók, hogy bemehessenek az iskolákba. Másfelől az ellenszél se kicsi, az országunk mai erkölcsi és lelki állapota miatt.

A hitoktatótól és a lelkésztől elvárnák, hogy kedveskedjen mindenben a hittanos szülőknek és gyermekeknek és a templomba járó, vagy nem járó gyülekezetnek. Sokszor, mint egy mosóport kellene reklámozni a hittanórát, vagy a templomba járást. Viszont ennek a kedveskedésnek határa az, hogy nemcsak bíztatást, de intést és feddést is el kell hordozni a hívó embernek.

Ebben segít a hitoktatás, de az egész bizonyságtévő élet is.

 

II. Saját kívánságuk szerint

Sok mindent alakíthatunk ma a saját kívánságunk szerint, ha az nem ütközik a közösség érdekébe, de ennek is vannak határai, a világban is.

A lelkészek és a presbiterek sokszor hallják, hogy nem kellene elvárni a nyolc éves hittant, nem kellene 2 éves konfirmáció előkészítő és azon nem kellene ennyi mindent, pl. Kátét tanítani. Szóba kerül, hogy nem kellene észrevenni a válással, vagy élettársi kapcsolattal Isten törvénye ellen forduló fiatalokat, vagy szülőket. Sokszor elmondják, nem kellene hangsúlyozni, hogy a hit megéléséhez a templomba, gyülekezetbe kell járni, vagy hogy a hűség és igazság a munkában és a közéletben is fontos. A horoszkópok, babonák, kabalák, és az ezotéria ellen sem szívesen hallgatják sokan a beszédet.

Azonban, ha Isten törvénye ezekről beszél, a lelkész, a presbiterek és a hívek hogyan hallgathatnának.

Az aktuális társadalmi elvárások ma már megismerhetők az erkölcstanban, de az ezeknél tartósabb Istentől jövő törvények a hittanórákon tanulhatók meg.

 

III. Bevisz a mennyei országba

Üldöztetés, börtön, de sok szabadulás is volt Pál útjain. Megerősítette - konfirmálta Őt Isten időről időre. Mi is megyünk Isten útján, amikor gyermekeinket tanítjuk, és életünket például állítjuk nekik. Ő pedig végig visz minket, hogy végül bejussunk az Ő országába!

 

Ámen

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 28, összesen: 245965

  • 2024. július 02., kedd

    A REFISZ idén is szeretettel várja nyári táborába azokat a 14-25 év közötti fiatalokat, akik közösséget keresnek Istennel és egymással.
  • 2024. július 01., hétfő

    Az istállónak épült templomtérben és a gyülekezettörténeti kiállításon megelevenedett a százéves múlt, a gyülekezet azonban a folytonosság továbbélésé...
  • 2024. július 01., hétfő

    A nyári szünet első napján indítja tanszergyűjtését a Magyar Református Szeretetszolgálat
  • 2024. június 30., vasárnap

    Lehet-e palástban mérni egy szolgálat korszakait? Karsay Eszter, az első budapesti református nő lelkész gazdag életútjának kilométerköveit három palá...
  • 2024. június 29., szombat

    Különleges adománygyűjtő akciót hirdetnek a magyar johanniták
  • 2024. június 28., péntek

    A leányfalui Ravasz László Emlékházba látogattak az egyházkerületek püspökei és főgondnokai, hogy a múltban kapaszkodót találhassanak a jelen problémá...
  • 2024. június 26., szerda

    Videós összeállításunkban a Tanúim lesztek! missziói tanítvány- és munkatársképzés résztvevői mesélnek arról, mit jelent számukra a tanítványság és eb...
  • 2024. június 25., kedd

    A papné polcáról olykor mesék kerülnek elő. Mike Edith tanítónő, a magyarkéci papné története a reménytelenségen átnyúló könyvespolcról szól, mely híd...
  • 2024. június 24., hétfő

    Templomuk teljes körű felújításáért, új közösségi tereik kialakításáért és a templomkert parkosításáért adtak hálát a jászberényi reformátusok.
  • 2024. június 22., szombat

    A presbiteri szolgálat lényegéről, örömeiről és nehézségeiről gondolkodtak az első szolgálati ciklusukat megkezdett presbiterek budapesti találkozóján...