Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Fogságban lett magyarságkutató

Ékírás, kerecsen és társai...

kerecsen

Kiss Tóth Józsefet, a gyülekezetünk vendégét köszöntötte Hatházi Attila, aki a Honismereti Kör 2008. évi utolsó összejövetelét vezette be néhány szóval.
Kádár István Csongor lelkipásztorunk a János második levele 1. 4-8-ból felolvasott résszel kezdte rövid áhítatát: "Nagyon örültem, hogy találtam gyermekeid között olyanokat, akik igazságban járnak, úgy, ahogyan parancsot kaptunk erre az Atyától....Vigyázzatok magatokra, hogy ne veszítsétek el, amit elértünk munkánkkal, hanem teljes jutalmat kapjatok-. Külön felhívta a figyelmet az ige azon részére, hogy a már megszerzett, munkával elért eredményre, gyümölcsre mennyire, és milyen módon vigyázzon mindenki, legyen az fiatal, középkorú, vagy idősebb!
Ezt követően Kiss Tóth József korát feledtető lendülettel kezdte meg előadását, amelyet három téma köré csoportosított: "Honnan jöttünk?-, " A turulkarácsonyról...-, "Egy kis kupeckodás...- címmel!
A 18-20 ezer évvel ezelőtti időkből, a jégkorszak végéről kezdett "Józsi bácsi-, s a felmelegedés terjedésével hamar eljutottunk az 5-6 ezer évvel ezelőtt letelepedett sumérokig. Mintegy fél millió ékírásos tábla dokumentálja a felvázoltakat, amelyeket nagyon sokáig nem tudtak megfejteni. A világ tudósai a saját nyelvtanukra hagyatkozva próbálták megközelíteni a rejtvényt, de az nem adta meg magát. De valaki kitalálta, hogy van egy ragozó nyelv (ez a mi nyelvünk), s megpróbálta ennek segítségével fordítani az ékírást, és "mit ad Isten, sikerült!- Az óta az ékírásos sumér táblákat, mint a vízfolyás, lehet olvasni. A szanszkrit nyelv, amit a sumérok beszéltek, ugyanis pont olyan ragozó nyelv, mint a miénk.
Nemrég kapott Amerikából egy ékírásos tábla fényképmásolatát, amin pontosan lehet olvasni, hogy akkoriban egy férfit úgy hívtak, hogy "Kuti-, a kilenc éves korában meghalt lányának a neve "Ildikó- volt. A férfi lovat, szarvasmarhát, juhokat tenyésztett, s az állatokra kutyák is vigyáztak, mégpedig "kumundurok-, azaz komondorok. A szarvasmarhákra meg "kuvasok- vigyáztak, a juhokra meg "puli--k. Mindezt ötezer évvel ezelőtt faragták bele az agyagtáblákba. Hogy ez a három kutya hogyan került ide a Kárpát-medencébe -mert csak itt élnek!- azt nagyon jó lenne tudni...
Kitért a ló háziasításának fontos szerepére, ennek a kultúra terjesztésében megnyilvánuló előnyére. (vándorlás, harcmodor, temetkezési szokások, stb.)
Beszélt a magyarokról, s rokonainkról, akik Ázsiától a Kárpát-medencéig megtalálhatók voltak, s az "agyafúrt- népekről. (onogurok, ungár, hungár, venger, stb)
"A turul - karácsony összefüggésről talán olyat mondok, amit még soha sem hallottak.- - mondta Józsi bácsi. A kereszténység kezdetétől az egész világon december 25 én ünneplik a kisded születését. Hogy miért akkor, azt nem tudom. Az egyik nép azt mondja, hogy krisztingli, a másik azt, hogy christmas. Mi is ekkor ünnepeljük, de mi nem azt mondjuk! Mi azt mondjuk, hogy Karácsony! De csak mi, magyarok, az egész világon. S ennek a szónak bizony semmi köze a Jézushoz, a születéshez, a keresztényhez! Hát mihez van köze? Bizony a turul-madárhoz, a kerecsenhez! Ez az időpont a kerecsen madár röpítésének az ünnepe. Hogy ez hogyan esik össze Krisztus születésének ünnepével, azt nem tudom. De a kerecsen sólymot ebben az időszakban kezdték röptetni az ősmagyarok a nagy pusztákban, erről feljegyzések vannak. A kerecsen a Kárpátoktól nyugatabbra már nem költ! Ez a szent madár távolabb már nem megy. Már a bécsi medencében sem fészkel!
Bizony, a jelen levők halk morajjal fogadták ezt az eszmefuttatást, amit Józsi bácsi természetesen jól észlelt, s alapos biológiai órába kezdett a kerecsensólyommal kapcsolatban, ahol részletesen kitért a magyarok szent madara a Turul és a kerecsen kapcsolatára, pontosabban azonosságára.
Az előadás végén saját vadász élmények, a kérdésekre adott válaszok színesítették az amúgy sem szürke előadást.
Bizony az idő elszaladt, s a hadifogság éveiről, az őshazában fogolyként eltöltött időszakról már csak a szeretetvendégség során, az egyéni beszélgetések alatt volt mód beszélni.
Az előadás olyan kérdéseket vetett fel, amelyek kíváncsivá tették a hallgatóságot, egyben késztetést adtak azok további tanulmányozására.

(081224-szala)

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 290, összesen: 1441910

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.