Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Nevünk: Osváth Viktor énekkar

Felvettük Osváth Viktor nevét

Miért énekelünk együtt? Miért szánunk időt arra, hogy szolgálhassunk a gyülekezet színe előtt? - tette fel a kérdéseket bevezetőjében Kiss Péter lelkipásztor azon a hálaadó istentiszteleten, ahol az énekkarunk névadóját tartottuk. De azonnal válaszolt is a kérdésekre!  A legfontosabb indok: Isten dicsőségét szeretnénk hirdetni! A másik ok: Anyaszentegyházunk épülése. A harmadik: az emberek Istenre találásának, üdvösségének szolgálata.

Osváth Zoltán kifejezte abbéli örömét, hogy ez a nap elérkezhetett. Üdvözölte azokat az ismerősöket, akik Osváth Viktor ismerősei, barátai, munkatársai voltak, és eljöttek a mai hálaadó istentiszteletre, kórusnévadóra. Külön kiemelte Szőke László nevét, aki a valamikori híres Osváth kórus tagja volt.

Bevonuláskor a 167-es dicséret Osváth Viktor által díszített változatát énekelte a kórus, azt követően, pedig a 367. dicséretet énekelték el.


szólj hozzá: Énekkari névadó

Berde László lelkész igahirdetése a névadón

Berde László, testvérgyülekezetünk idén július 1-én nyugdíjba vonult lelkipásztora a 100. zsoltár alapján hirdette Istennek Igéjét. Az éneklést, a zenét Isten nagy ajándékaként említette, s méltatta, hogy művészeink - a templomban helyet foglaló Geiger György Kossuth díjas trombitaművészre tekintve - mennyire értékes szolgálói az Ige hirdetésének. Erre a szolgálatra nagy szükség van, hiszen a XXI. század emberének lelke nagy veszélyeknek, elsivárosodásnak van kitéve. Átadta a 15 éve alakult 37 fős udvarhelyi kórus üdvözletét, s mint annak elnöke, bizakodását fejezte ki, hogy a soroksári énekkar egyszer ellátogat majd udvarhelyre is. Megemlékezett Kádár István Csongorról, volt évfolyamtársáról, nemrég elhunyt volt lelkipásztorunkról, akivel kezdeményezték, majd 1995. június 16-án létrehozták a jelenleg is élő testvér-gyülekezeti kapcsolatot. Egy olyan kapcsolatot, amely emberek, családok szívében ma is aktívan létezik.

Az énekkar az 51. Zsoltár, majd a 454. dicséret eléneklésével folytatta bemutatkozó szolgálatát, ahol már kiegészült a Kecskemétről érkezett vendég kórustagokkal is. A 185. dicséret éneklése előtt Osváth Zoltán karnagy a kétszólamú mű átdolgozójáról, Gárdonyi Zsoltról mondott néhány méltató szót, aki egyre inkább bekapcsolódik a magyarországi református zenei életbe.

Osváth László - karnagyunk testvérbátyja, a kórus névadójának fia -ismertette a gyülekezettel édesapja életét, munkásságát (lásd a „Csengőszó" c. gyülekezeti újságban megjelenteket). Megtiszteltetésnek vette az elhatározást, a névválasztást, s kívánta, hogy a kórus a névadó Osváth Viktor szellemiségében gyökerezve, szeretettel, megfelelő odaadással végezze szolgálatát mindenki örömére, az Úr dicsőségére!

A kórus ezt követően a 184. dicséretet énekelte hangszeres kísérettel. Az orgonánál karnagyunk foglalt helyet, a furulyaszólamokat, pedig Kántor Dénes és Szilágyi Domonkos (énekkarunk tagjainak gyermekei) játszották. Ez a blokk a női kar éneklésével (470. dicséret) ért véget.

Az Osváth Viktor által is vezetett Kecskeméti kórus talán legrégebben éneklő tagja Szőke László. Hangjával 53 éve szolgálja már az Urat! A nyugodtság és békesség példaképeként, a kiváló zenepedagógusként idézte meg szeretett karnagyát, ahogy mondta: „Viktor bácsit"!

A 165. dicsérettel, és a 272-es dicséret hangszeres,énekkari feldolgozásával (fuvolán közreműködött Gagyi Krisztina) fejezte be névadókoncert szolgálatát az énekkar.

 

A kórus szolgálata után lelkészünk ajándékot adott át Berde László nyugalmazott lelkipásztornak és feleségének, Berde Tünde nagytiszteletű asszonynak, miként erdélyi vendégeink is megajándékozták gyülekezetünket és az Osváth Viktor énekkart is. Szőke László pedig egy kottagyűjteményt adott át erdélyi testvéreinknek, az ő Bethlen Gábor kórusuknak.

Kiss Péter lelkipásztorunk megköszönte a kórusnak, a közreműködőknek a szolgálatot, és az istentiszteletet követő szeretetvendégségre hívta meg a hálaadó, ünneplő gyülekezetet.

(120925-szala)

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 232, összesen: 1441852

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.