Nyomtat Elküld Olvasási nézet

szeptember 22.

 

II. Timóteus 1: 9; 12; 14

„Mert Ő szabadított meg minket, és Ő hívott el szent hívással, nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint, amelyet még az idők kezdete előtt Krisztus Jézusban adott nekünk."

„Ezért is szenvedem ezeket, de nem szégyellem, mert tudom, kiben hiszek, és meg vagyok győződve, hogy neki van hatalma arra, hogy a rám bízott kincset megőrizze arra a napra."

„A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szent Lélek által."

(Lekció:  II. Tim. 1: 8-18)

 

I. Ő szabadított meg minket.

Timóteus Lisztrában csatlakozott Pálhoz. Mivel félig görög, félig zsidó származású volt, ezért mindkét nép felé hitelesen hirdethette az Igét, de ehhez körül kellett metélni őt. Vállalta ezt és a Pál melletti, majd az önálló szolgálatot is, hogy az Isten szolgálatában legyen. Pál viszont, aki emberileg a mestere volt, ekkor börtönben ült. Jó körökben az emberek nem büszkék arra, hogy ha a rokonuk, barátjuk, vagy a mesterük börtönbe kerül. Hiába magyarázná, hogy ő nem köztörvényes bűnöző, hanem a hitéért üldözik, mégsem vet jó fényt a mellette kiállóra. Pál nem csak azt üzeni Timóteusnak, hogy ne szégyellje őt, hanem arról is beszél, hogy bár a keze bilincsekben van, mióta nem az indulatai és a tévedései rabságában van, azóta szabad.

A hitvalló életnek lehet következménye a másokénál egyszerűbb élet, megkülönböztetés, üldöztetés, vagy akár ahogy a cibakházai plébánossal történt szörnyű gaztett mutatja, akár halál is, mégis az Istentől kapott szabadság boldoggá tesz és az örökélet reményét adja.

 

II. Istennek van hatalma, hogy a rám bízott kincset megőrizze.

Pálnak a börtönben nem sok vagyona lehetett, inkább kiszolgáltatott volt anyagilag is.

Ő azonban szolgált, evangéliumot hirdetett, Istentől jövő módon szeretett és ezért már ezen a földön kincse volt, amit a rozsda nem emészthetett meg és a tolvaj sem lophatott el.

A pénzünk legyen bár a bankban, ingatlanban, részvényekben, aranyban, vagy a párna alatt, elértéktelenedhet és elveszhet.

A mennyei kincset is fenyegeti veszedelem, ki van téve támadásnak, kísértésnek, aljasságnak, irigységnek, de az Isten meg tudja menteni, őrizni bennünk.

 

III. Őrizd meg

Timóteus Isten útján járhatott, elindulva a nagymamája és édesanyja hite után, még különleges szolgálatba is állhatott. Nem „csak" képességeket, de lelki ajándékot, karizmát is kapott. Sokaknak - hívőknek és nem hívőknek - van különféle jó képessége, de sok hívőnek lenne felébreszthető lelki ajándéka. Aki azonban meg se próbálja imádságban elkérni a lelki ajándékát, nem könyörög azért, hogy Isten Lelke által segíthessen, az lehet, hogy sose tudja meg, milyen karizmája lett volna.

Fel kell ébreszteni, meg kell mutatni és utána meg kell őrizni, hogy lustaságból vagy félelemből, vagy más okból el ne vesszen mindez!

 

Ámen

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 53, összesen: 249403

  • 2024. július 18., csütörtök

    Mindannyiunknak van lelki öröksége, ami meghatározza hívő életünk mindennapjait. A szembenézés ideje, ha a hétköznapok ízetlenné válnak. Molnár Sándor...
  • 2024. július 18., csütörtök

    Lelkészek és egyházi munkatársak számára rendezett közös elcsendesedést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa
  • 2024. július 18., csütörtök

    A tahi lelkészhét központi témája ezúttal a keresztyén reménység volt.
  • 2024. július 17., szerda

    A növekedés nem nagy csodák eredménye, hanem apró, hétköznapi lépéseké – tapasztalták meg a délegyházi reformátusok, akik a bizonytalan jövőre is mert...
  • 2024. július 16., kedd

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Ezúttal Veres Sándor, a Dunamelléki Egyházkerület főgondno...
  • 2024. július 15., hétfő

    Átadták a Monorierdői Református Egyházközség Erdei Csillagfény Református Bölcsődéjét, mely szeptembertől 28 gyermek ellátását teszi lehetővé.
  • 2024. július 15., hétfő

    Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökével beszélgettünk: nem könnyed nyári olvasmány.
  • 2024. július 11., csütörtök

    A meddőség talajából is születhet valami szép, valami új, valami maradandó. Muzslai-Bízik Hannával beszélgettünk.
  • 2024. július 10., szerda

    Pillanatképek a monorierdői református gyülekezet csillagásztáborából.
  • 2024. július 10., szerda

    Önismeret és párkapcsolati kérdések színházzal és pszichológiával