Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A Húsvét üzenete

"Mikor azért estve vala, azon a napon, a hétnek első napján, és mikor az ajtók zárva valának, ahol egybegyűltek vala a tanítványok, a zsidóktól való félelem miatt, eljöve Jézus és megálla a középen, és monda nékik: Békesség néktek!

És ezt mondván, megmutatá nékik a kezeit és az oldalát. Örvendezének azért a tanítványok, hogy látják vala az Urat.
Ismét monda azért nékik Jézus: Békesség néktek! Amiként engem küldött vala az Atya, én is akképpen küldelek titeket.
(János 20: 19-21)

Kedves testvéreim!

2012. esztendőnk szép tavaszán, Húsvét ünnepének hármas üzenete így akar megszólítani minket:

1. A Feltámadott nélküli gyülekezet, mindig zárt közösség. Így olvassuk a jánosi leírást: a hétnek első napján mikor az ajtók zárva voltak. Ha nem a Feltámadott Úr Jézus Krisztus van egy gyülekezeti élet közepén, akkor az a közösség szükségszerűen zárt, bezárkózó, másokat elfogadni, befogadni nem képes, kirekesztő gyülekezet lesz.

2. A Feltámadottal találkozott gyülekezet befogadó közösség. Egyértelműen kitűnik az evangéliumból, hogy akik már találkoztak a Feltámadottal másképpen viszonyulnak azokhoz, akik kiszakadtak a közösségből. Nincs semmi nyoma Tamás megítélésének, minősítésének, megbélyegzésének. A feltámadott Úrral találkozott tanítványi közösség nem minősíti Tamás állapotát, helyzetét, hanem egyszerűen elmondták neki, mit tapasztaltak Jézus közelében, hogy mennyi öröm áradt életükbe, mert látták az Urat. Most már sugárzott róluk, hogy átélték amiről beszélnek: él az Úr, Feltámadott az Úr Jézus Krisztus.

Húsvét Ünnepén a mindenkori gyülekezet feladata, hogy megvizsgálja: miképpen tekint a saját közösségéből kiszakadt testvéreire, és minősítések értékítéletek meghozatala előtt végiggondolja: meglátszik rajtunk, hogy mi a Feltámadott Úrral élünk. A Húsvét örömhíre így hangzik: Tamás azért talált vissza a gyülekezetbe, és azért lett neki is találkozása a Feltámadottal, mert egy Urának örvendező, őt egyáltalán nem minősítő közösség veszi körül, akik nem tesznek mást, mint megosztják vele örömüket. Mert ez a közösség már tudja: Tamásnak is akkor lesz öröme, akkor lesz találkozása az Úrral, ha visszatér abba a közösségbe, ahol Jézus ígérete szerint meg akar jelenni.

3. A gyülekezet éppen így, ezen az úton válik gyógyító közösségé. A XXI. század emberének Isten ezt a húsvéti ajándékot szánja: a gyógyító közösség kegyelmi eszközét. Mert a mai kor emberének a magány, a totális elszigetelődés, kapcsolatainak gyengülése, vagy egyenesen megszűnése nyomorítja meg, teszi végérvényesen tönkre. Isten egyetlen eszközzel akar segíteni az így megnyomorodott emberen: a Feltámadott Úrral találkozott, és Urával együtt élő közösség, gyülekezet ajándékával. Keresztyén testvéreim! Velünk soroksári Krisztus-követőkkel akarja gyógyítani ma is a bezárkózás és az elszigetelődés átkát az Örökkévaló Isten. Így legyen minden soroksári testvéremé a Húsvét öröme: találkozás a Feltámadottal, és gyógyító közösség az anyaszentegyházban, Ámen!

Kiss Péter, református lelkipásztor

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 178, összesen: 1467361

  • 2024. július 19., péntek

    Megszólalásig hasonlít egymásra a ráckevei és a tiszakécskei templom. Mi most megkerestük a templomtestvérek gyülekezeteit.
  • 2024. július 18., csütörtök

    Mindannyiunknak van lelki öröksége, ami meghatározza hívő életünk mindennapjait. A szembenézés ideje, ha a hétköznapok ízetlenné válnak. Molnár Sándor...
  • 2024. július 18., csütörtök

    Lelkészek és egyházi munkatársak számára rendezett közös elcsendesedést a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa
  • 2024. július 18., csütörtök

    A tahi lelkészhét központi témája ezúttal a keresztyén reménység volt.
  • 2024. július 17., szerda

    A növekedés nem nagy csodák eredménye, hanem apró, hétköznapi lépéseké – tapasztalták meg a délegyházi reformátusok, akik a bizonytalan jövőre is mert...
  • 2024. július 16., kedd

    Mitől él az Ige? Sorozatunkban személyes válaszokat keresünk a nehezen megfogható kérdésre. Ezúttal Veres Sándor, a Dunamelléki Egyházkerület főgondno...
  • 2024. július 15., hétfő

    Átadták a Monorierdői Református Egyházközség Erdei Csillagfény Református Bölcsődéjét, mely szeptembertől 28 gyermek ellátását teszi lehetővé.
  • 2024. július 15., hétfő

    Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökével beszélgettünk: nem könnyed nyári olvasmány.
  • 2024. július 11., csütörtök

    A meddőség talajából is születhet valami szép, valami új, valami maradandó. Muzslai-Bízik Hannával beszélgettünk.
  • 2024. július 10., szerda

    Pillanatképek a monorierdői református gyülekezet csillagásztáborából.