Nyomtat Elküld Olvasási nézet

A krisztusi szeretet ellen nincs orvosság

Mit tanít a Szent Biblia a szeretetről?

***

„Mert úgy szerette Isten a világot,

hogy egyszülött Fiát adta,

hogy, aki hisz őbenne, el ne vesszen,

hanem örök élete legyen."

(János evangéliuma 3,16)

***

Minden ember természeténél fogva kimondhatatlanul vágyik a szeretetre, szomorúan kell mégis megállapítanunk, hogy mennyire hiányzik az emberi szívekből ez a pótolhatatlan nélkülözhetetlen drága érték. Ady Endre így sírta el gondolatait a szeretet nélküli világról: „Szeretném, hogyha szeretnének, s lennék valakié, lennék valakié."

Az Úr Jézus mondja: „Mivel pedig megsokasodik a gonoszság, a szeretet sokakban meghidegül." Máté ev. 24,12

Tudjuk, hogy szeretet nélkül egyre sötétebb lesz a világ, és sajnos mi magunk is.

A Bibliában a következőket olvassuk az Isten szeretete nélkül élő emberekről:

Esztelenek, engedetlenek, tévelygők, különböző kívánságoknak és gyönyöröknek szolgái, gonoszságban és irigységben élők, gyűlölségesek és egymást gyűlölők."  Titus 3,3

Isten szeretete hiányában mindannyian ilyenek voltunk, és bizony ilyenek lennénk ma is, ha nem jött volna el a mennyből személyesen a testet öltött Szeretet: a mi Urunk Jézus Krisztus.

Ó, micsoda szeretet volt benne irántunk!

Aki elfogadta születésekor a nyomorúságos betlehemi istállót!

Aki lehajolt annyi beteghez, elesetthez, koldushoz,és könyörült rajtuk!

Aki megérintette a leprást, bár mindenki irtózott tőle!

Aki szeretetből megmosta tanítványai lábát, pedig Ő az Úr!

Aki a keresztre ment értünk, hogy átvállalja bűneink büntetését!

Jézus Krisztusnak kellett eljönnie azért, hogy mi találkozhassunk Isten minden értelmet felülhaladó szeretetével, melyről Pál apostol így vall a Szeretet Himnuszában:

„Ha emberek vagy angyalok nyelvén szólok is, szeretet pedig nincs bennem, olyanná lettem, mint a zengő érc vagy pengő cimbalom. És ha prófétálni is tudok, ha minden titkot ismerek is, és minden bölcsességnek birtokában vagyok, és ha teljes hitem van is, úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, szeretet pedig nincs bennem: semmi vagyok. És ha szétosztom az egész vagyonomat, és testem tűzhalálra szánom, szeretet pedig nincs bennem: semmi hasznom abból. A szeretet türelmes, jóságos; a szeretet nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.  Nem viselkedik bántóan, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rója fel a rosszat. Nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal. Mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.  A szeretet soha el nem múlik. 1Korinthus 13,1-8

 

Eltudjuk-e képzelni mit jelent egy száraz, kietlen sivatag számára az éltető eső?

A beteljesülést, a virágzást, a csodát, az életet, mert ahol megjelenik az Élet, ott vége szakad egy halott korszaknak.

 

Ez történt, amikor az Úr Jézus elhozta közénk a mennyei szeretetet: „Az Ige testté lett!" János 1,14.

A bűn miatt haldokló világba eljött az ÉLET: Jézus Krisztus! Az Ő személye, mennyei lénye örök életté lett számunkra. Csak Ő adhat ma is bűnbocsánatot, szabadulást, kegyelmet, szeretetet, örök életet, üdvösséget.

 

Az Istentől kapott „agapé" szeretet nem múlékony emberi érzelem!

Nem egy velünk született mentális beállítottság, nem valamiféle átvett humanista lelkület, nem egy hideg, merev, erőltetett emberséges magatartás.

 

Ezt a szeretetet nem lehet megtanulni vagy más módon elsajátítani.

Ez a szeretet Isten drága ajándéka, Isten jelenlétének kisugárzása, Isten bennünk munkálkodó Szentlelkének ajándéka, mely csordultig árad a szívünkbe, ahol a Lélek jó gyümölcseként terem!

„Mert szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által." Róma 5,5

 

Jézus Krisztusnál jobban senki sem szeret minket!

Az Ő szeretete örök, és gazdagon árasztja ki minden gyermekére.

Boldog az az ember, aki kapja, mert még tovább adhatja!

 

Isten gyermekeinek életében mindent meghatároz az Úr Jézus Krisztus szeretete, mely a legcsodálatosabb ajándék a világ számára. Ő a megtestesült SZERETET.

Ő a megváltó, megmentő, megtartó, élő és éltető s z e r e t e t.

Ő A SZERETET !

A krisztusi szeretet ellen nincs orvosság,

mivel az totális és legyőzhetetlen szeretet!

 

Kétezer éve a Tőle kapott kegyelmi időben él a világ,

mivel mindez ideig az Ő irántunk való érthetetlen és mérhetetlen

szeretete TARTOTTA MEG A VILÁGOT.

„Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért."  1János 4,10

 

Megtért emberként hisszük, és valljuk, hogy Jézus Krisztus a mi gyűlölettel teli szívünket Szent Vére által megtisztította. Csak ezzel az új szívvel tudjuk szeretni még az ellenségünket is!  A feltétel nélküli szeretet nem azt jelenti, hogy nem bántom a másikat, még csak nem is azt, hogy valahogy elviselem.  Az ellenségünket szeretni azt jelenti, hogy azt kívánom neki, amit önmagamnak, segítek rajta ha kell, imádkozom érte, és áldást kérek az életére. Őszintén beláthatjuk, hogy Jézus Krisztus nélkül mindezekre képtelenek volnánk.  Tanuljunk Tőle, aki még a kereszten is imádkozott ellenségeiért! Ezért aztán a hívő ember minden nap vizsgázik. Tudunk- e már így szeretni? Vajon milyen gyakran állunk bukásra a szeretet gyakorlásából?

 

Keresztyénnek lenni a legnagyobb felelősség és megtiszteltetés a földön.

A keresztyén ember teljes élete Isten jelenlétében hitben, reménységben, szeretetben, kegyelemben és igazságban történik.

Hitünket, küldetésünket betölteni igazán őszintén és tisztán csak az Úr Jézustól kapott mennyei szeretet hűséges megélésével lehet. Kövessük hát Őt oly szent életben, amelyet nekünk szánt a világ kezdete óta.

Isten Szentlelke adjon erőt, hogy reánk áradó szeretetét mindig tudjuk hűségesen tovább ragyogni ott, ahol élünk!

„Semmi nem választhat el minket Isten SZERETETÉTŐL,

amely MEGJELENT, a mi Urunk Krisztus Jézusban."

(Róma 8,39)

Budapest, 2013.

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 406, összesen: 662331

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.