Nyomtat Elküld Olvasási nézet

HA MEGLAZULT A HITKAPCSOLAT

„Hűtlenül ELPÁRTOLTAK, mint őseik, CSALÓDÁST  okoztak, mint a MEGLAZULT ÍJ." (Zsoltár 78,57)

 

Minden hívő ember tudja, hogy egyedül kegyelemből él!

Az igazán hívő ember mindvégig az Úr Jézus kegyelmére szoruló bűnös embernek vallja magát.

A folyamatos önvizsgálat, őszinte szívvizsgálat és bűnbánat mindig is elengedhetetlen szerves részét képezte az ÁPOLT keresztyén hívő életnek!

Ez Ige alapján ma is van lehetőségünk önvizsgálatot tartva átgondolni életünket, hogy mihez, kihez hajoltunk, igazodtunk, idomultunk eddig. Hívő életünk során, mikor mi volt fontosabb, mint a Megváltónk, az Úr Jézus Krisztus, Aki életét áldozta értünk a kereszten.

Könyörögjünk most és tartsunk bűnbánatot és kérjük kegyelmes Urunkat, hogy bocsásson meg nekünk bűnösöknek, ha bármi, bármikor fontosabb volt számunkra mint Ő, hogyha levettük lelki szemeinket Róla, ha meghidegült vagy meglazult szívünkben az iránta való élő, éltető és forró szeretetkapcsolat.

Őszintén valljuk meg, hogy azért okoztunk annyi csalódást, fájdalmat a mi Istenünknek, azért kerültünk olyan szánalmasan szerencsétlen állapotba, mint a MEGLAZULT ÍJ, mert az ördög ravaszságának engedve, szimpatikus kínálataira figyelve, megtévesztett minket, és megpróbált letéríteni, letaszítani a sziklaszilárd igei alapról.

„De még vár az Úr, hogy megkegyelmezhessen." (Ézsaiás 30,16)

„Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz Ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól." (1János 1,9)

Őszinte bűnbánattal kérjük most a mi Urunkat, hogy bocsásson meg nekünk bűnösöknek, törölje el bűneinket és tisztítson meg minket teljesen.

Bocsássa meg minden hitetlenségünket, minden hűtlenségünket, minden hanyagságunkat, minden hitványságunkat, minden tudatlanságunkat, minden tagadásunkat, minden kételkedésünket, minden kishitűségünket.

 

Bocsássa meg, ha engedtük, hogy a szeretetlenség, az érzéketlenség, a testvérietlenség, a kapzsiság, a kevélység, az érzékiség, az irigység, a harag, és a gyűlölet beférkőzzön a szívünkbe.

 

Bocsássa meg, ha nem Isten parancsolataihoz igazodtunk, hanem inkább a világi kísértéseknek engedve mi is betévedtünk a mértéktelenség mocsarának fertőjébe, a bűnös kívánságok útvesztőibe.

 

Bocsássa meg, ha nem vettük komolyan, vagy hanyagul kezeltük a Szent Biblia figyelmeztetéseit, miszerint: Legyünk józanok! Óvakodjunk és vigyázzunk! Mindent megvizsgáljunk! Álljunk meg a hitben! Legyünk erősek és a reménység hitvallásához szilárdan ragaszkodjunk!

 

Bocsássa meg, ha nem óvakodtunk eléggé a hiszékenységtől, ha hittünk a véletlenekben, a szerencsében, a sorsban, a személytelen gondviselésben, vagy kapcsolatunk volt misztikus, okkult, babonás sötét dolgokkal.

 

Bocsássa meg, ha nem vizsgáltuk meg a lelkeket és a szeretetre buzgón hivatkozó, hitvallás nélküli hitető emberek nyájas szavai minket is tőrbe csaltak, akik az emberek hagyományainak, szokásainak követésére buzdítottak és mi nem ragaszkodtunk a biblikus hitvallásunkhoz.

 

Bocsássa meg, ha nem vigyáztunk eléggé és engedtük, hogy az érzelmi, felületes, laza, olcsó keresztyénséget hirdető hamis próféták minket is megtévesszenek, vagy "más evangéliumot" hirdető eretnek tanítók befolyásoljanak.

 

Bocsássa meg, ha nem iszonyodtunk eléggé a gonosztól, ha nem álltunk ellent az ördögnek, ha nem ragaszkodtunk a jóhoz.

 

Bocsássa meg, ha hagytuk, hogy az idegen sikerorientált világ hamis kínálata minket is magával ragadjon.

 

Bocsássa meg, ha fontosabb volt számunkra bármi: család, egészség, munka, a világi szórakozás vagy bármi más, mint az Úr Jézus Krisztus szent akarata!

 

Azt kéri tőlünk a mi dicsőséges Urunk, hogy még nem késő, ma még megváltozhatunk, ma még Hozzá térhetünk teljes szívünkből, ma még Szentlelke által MEGÚJULHATUNK!

 

Tudjuk, látjuk, tapasztaljuk, hogy ahol Istent nem veszik száz százalékosan -teljesen- komolyan, ahol Őt felületesen, lazán kezelik, mellőzik, vagy kizárják, ott milyen szánalmasan tragikus állapotba kerülnek lelkileg az emberek.

Ahol nem bíznak száz százalékosan - teljesen- az Úrban, ott nincs áldás, ott nincs élet, ott nincs megújulás, ott csak romlás van, káosz és pusztulás.

Nekünk, akik az Úr Jézus Krisztus választottjai vagyunk, nem lehet más célunk, mint odaszánt élettel, azt keresni, kutatni és megélni, ami Istennek kedves, ami jó, ami neki tetsző, ami tökéletes!

Istenünk Szentlelke adjon erőt mindannyiunknak, hogy soha ne veszítsük el drága hitünk tisztaságát, igazságát, szentségét, frissességét, elevenségét, üdeségét, az „első szeretet" tüzét!

 

Budapest, 2022. december 27.

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 493, összesen: 662418

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.