Nyomtat Elküld Olvasási nézet

***

 

***

 

„Íme az ajtó előtt állok és zörgetek,

ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót,

bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok,

ő pedig énvelem."

(Jelenések 3,20)

 

***

I G E M A G Y A R Á Z A T O K

***

***

A Jelenések könyve hét levelének magyarázata

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

***

„Boldog aki felolvassa és boldogok, akik hallgatják ezeket a prófétai igéket és megtartják azt, ami meg van írva bennük, mert az idő közel van." Jelenések 1,3

***

KIK AZ IGAZÁN BOLDOGSÁGOK?

 

Istenünk áldott kegyelméből most a valódi boldogságot ismerhetjük meg az Igéből.

Oly sokan mondhatják el önmagukról, hogy boldogtalanok és lehetne sorolni az okokat a végtelenségig, de mi akik az Úr Jézus Krisztust megismerhettük, tudjuk, hogy csakis egyetlen ok miatt létezik boldogtalanság: ISTEN HIÁNYA MIATT!

Az Úr ezt a csodálatos üzenetet helyezte ma elénk amelyből megtudhatjuk ,hogy Ő ma is be akarja tölteni végre örömmel azoknak szívét akik hallgatnak a tanácsára.

 

1.         BOLDOG AKI FELOLVASSA! Valóban, aki hittel veszi kézbe a Szentírást, akkor az élő Istennel kerül kapcsolatba. Isten így gondoskodott rólunk, ezért íratta meg és adta a kezünkbe a Bibliát, hogy mi megismerhessük őt tisztán és igazán. Ezért drága kincs az Ige és valóban boldogság olvasni!

 

2.         BOLDOGOK AKIK HALLGATJÁK! Nem elég csak olvasni az Igét meg is kell hallani, érteni annak üzenetét. Akinek a lelki hallása tökéletes az valóban állandó boldogságban élhet, mert mennyei áldással telik meg a szíve. Amíg Isten Igéje süket fülekre talál, addig remény sincs a valódi boldogságra!

 

3.         BOLDOGOK AKIK MEGTARTJÁK! Aki Istennel éli ezt az életet, az tudja, hogy semmit nem ér az előző kettő a harmadik üzenet nélkül. Akinek az életén nem látszik meg, hogy kinek szolgál, az vagy semmit nem ért az igaz hitből, vagy pedig képmutató!

 

Valóban nagy boldogság megtartani az Isten Igéjét még akkor is, ha az üldözésekkel, szenvedésekkel, hátrányokkal jár is. Miért? Mert a mi Urunk Jézus Krisztus is szenvedett értünk, sőt meghalt értünk a kereszten bűnösökért, hogy nekünk örök életünk legyen és már ezen a földön, majd az örök dicsőségben boldogok lehessünk Ővele.

Az Úr Jézus Krisztus minden gyermekének megadja a benne való hit örömét, nem tagadja meg senkitől, aki kéri tőle. Az ige arra figyelmeztet, hogy AZ IDŐ KÖZEL VAN, tehát még ma kérjük, ma akarjuk, mert nem biztos, hogy holnap élünk! Engedjük, hogy hadd járja át már végre -e földi gondok között gyötrődő életünket a frissítő örök mennyei öröm.

 

***

 

„Az a panaszom ellened, hogy az első szeretetedet, elhagytad. Emlékezzél meg azért honnét  estél ki, és térj meg!" Jelenések 2,4-5

 

Levél az efezusi gyülekezethez

 

AZ ELSŐ SZERETET

 

Az Úr Jézus Krisztust első levele Efezusba íródott, abba a városba, melyben az Úr hatalmasan munkálkodott  apostolai által. A csodálatos ébredést, tettek követték. Jézus nevéért fáradoztak és viselték a terhet, de „valamit" elveszítettek. Ezért üzen az Úr nekik, és figyelmezteti őket a legfontosabbra, az első szeretetre!

Így van ez ma is, az Úr Jézus ismeri mai gyülekezeteit is  Azt mondja ebben a levélben, hogy közöttünk jár  a gyertyatartók között és kézben tart, tehát naprakészen ismer minket. Ezért mondhatja így ma is nekünk: "Tudom a te dolgaidat", ismerlek, naponta vizsgállak, kézben tartalak „..szüntelenül előttem vannak falaid"

Az Úr Jézusnak ez az üzenete figyelmeztetés, de egyben öröm is, mert én nem ismerek jobb helyet ,mint amikor az áldott Isten kezében lehetünk! Ott jó lenni egyedül az Ő gyermekeként, és tőle mindig és feltétel nélkül el kell tudni fogadni a figyelmeztetéseket is!

Van-e ma az Úrnak panasza ellenünk? El lehet-e mondani rólunk is, hogy a legfontosabbat veszítettük el?

Ó ez fáj az Úrnak leginkább, ha megerőteledik a lángoló hit a szívünkben, ha oda az olvasztó hevület és a legnagyobb szeretet a KRISZTUS ÁLDOZATA elhalványodik szemünkben!

Ilyenkor a Krisztus hit már csak egy üggyé silányul, a templomba járás megszokásból történik.

Az imádság erőtlenné, a Biblia olvasása teherré, a bizonyságtétel pedig kényszerré válik!

Mert valami elveszett, ezt maga az Úr Jézus Krisztust mondja!

 

Ezen a földön mindent elveszíthetünk: gyermeket, szülőt, hitves társat, barátokat, pénzt, vagyont, egészséget, stb.., de ha a Krisztus szeretetét elveszítettük akkor semmink sem maradt, mert a mi számunkra az „ÉLET KRISZTUS"! Nélküle koldusok, szegények, szánalomra és halálra méltóak lennénk! Az Úr Jézus ma ébreszteni akar! Ne vessz el, ne halj meg! EMLÉKEZZ!

Emlékezz most arra, hogy honnan estél ki, honban-milyen mélységből szabadított meg!

Hova kellet mennie érted!

Nézz a Golgotára és szeress, ha tudsz még szeretni ,de csak azzal az első szeretettel szeress, amikor rádöbbentél arra, hogy érted állt a kereszt és bűneid meg vannak bocsátva, ha hiszel!

Térj meg, jöjj vissza, hogy élhess örökké, és többé el ne veszítsd a LEGDRÁGÁBBAT! Őrizd, mert ez a tied!

Csodálatos az Úr nagy kegyelme, ahogy megszólít minket ebben az Igében. Fogadjuk meg az Ő jó tanácsát! Féltőszerető Úr Ő, ezért kereste most is a szívünket, hogy megtölthesse végre drága szeretetével, Szentlelkével örökre!

 

***

„Tudom a te dolgaidat és nyomorúságodat és szegénységedet pedig gazdag vagy. Légy hü mindhalálig és neked adom az élet koronáját." Jelenések 2,9-10

 

Levél a szmirnai gyülekezethez

 

GAZDAGSÁGAINK

 

A feltámadott Úr Jézus Krisztus a Szmirnabelieknek is azt üzeni, hogy jól ismeri őket, látja helyzetüket, nyomorúságukat és szegénységüket. Ez olyan megnyugtató, de vajon miért teszi rögtön utána azt a kijelentést, hogy ők ennek ellenére nagyon gazdagok, egyáltalán mi a keresztyének gazdagsága?

Akik már le tudták tenni életüket az áldott Isten kezébe azok tudják, hogy nemcsak anyagiakban lehet valaki gazdag, mert mi olyan lelki KINCSEKNEK vagyunk birtokosai amelyet senki sem vehet el tőlünk, és ez nem csupán-e földi életben a mienk, hanem örökkön-örökké!

Ezért érdemes minden szenvedést, nyomorúságot is vállalni hitünkért.

 

Az Úr Jézus azt mondja, hogy gazdag vagy! Vegyük sorra, hogy miért is gazdagok!

1,         Akik Krisztusban vannak újjászületett életben élnek! Ez az új élet már alkalmas az Isten országára!  Ennél nagyobb ajándékot nem ismerhetünk. Ezt csak Isten tudja adni, és akik megvallották bűneiket és az  Úrhoz menekültek kegyelemért - ez a jutalmuk. „A régiek elmúltak és újjá lett minden!"

2,         Az Úrtól megkaptuk a legnagyobb rangot is, amelyet ebben a világban meglehet szerezni, azt, hogy Isten gyermekeinek nevez minket: „Akik pedig befogadták Őt, azokat elhatalmazta arra, hogy Is-ten gyermekeivé legyenek, mindazokat, akik hisznek az Ő nevében." János 1,12

Az Úr Jézus megígérte nekünk, hogy minden napon velünk lesz! Ez egy olyan csodálatos gazdagság-e földön, amelyről csak áradozni lehet! Az Úr oltalmában élő ember teljes biztonságban lakozik, mert tudja, hogy sohasem árva, hanem az élő Isten jelenlétében élheti életét.

„Elől és hátul körül fogtál engem és fölöttem tartod a te kezedet."

„Velem van az Úr nem félek, ember mit árthat nekem."

Az Úr Jézustól tudjuk azt a gazdagságunkat is, hogy: „...annak örüljetek, hogy nevetek fel van írva a mennyben." Lukács 10,20

Ha valaki tudja azt, hogy a neve fel van írva a mennyben az Élet Könyvébe, az amig él, a leggazdagabbnak fogja magát vallani! Mindezt ajándékba kapjuk ingyen és kegyelemből a mi áldott Istenünktől az Úr Jézus érdeméért. Ezt a sok drága kincset viszont nekünk őrizni kell, és öröm a mi számunkra Urunk bátorítása:

„Semmit ne félj azoktól amiket szenvedned kell!"

„Légy hű mindhalálig és neked adom az élet koronáját"!

 

 

***

„Tudom a te dolgaidat, hogy hol lakol, ahol a Sátán királyiszéke van, és én hitemet megtartod, és az én hitemet nem tagadtad meg." Jelenések 2,13

 

Levél a pergamoni gyülekezethez

 

GYŐZTESEN

 

Az Úr Jézus Krisztus ebben az Igében arra figyelmeztet minket, hogy ismeri a helyet ahol élünk, a próbatételeket melyeket napról-napra ki kell állnunk!  Ez a levelet az Úr Jézus akkor Pergamonba címezte, ma pedig nekünk akik most halljuk szavát. Akkor sem voltak és ma sem vannak könnyű helyzetben a keresztyének. A mi hitünk megtartása és a bizonyságtétel mindig áldozatokkal jár. Ott és akkor életükkel fizettek a hitvalló mártírok, mert őket az Úr rettenetes helyre plántálta! Ahol a Sátán lakik az egy iszonyatos hely!

Mi szeretjük a letelepedésünket gondosan megválogatni, ha lehet még a szomszédokat is, csakhogy kényelmesen és nyugodtan élhessünk, de ez nem mindig adatik meg.

A pergamoni keresztyéneknek ott kellett gyökeret verniük! Ott kellett világítaniuk, mert ott volt szükség rájuk!

Az Úr Jézus ma azt mondja ebben az Igében: ott van szükség rád ahol élsz. Tudom, hogy hol lasz. Ismerem a helyet ahol élsz. Én küldtelek oda, ott ragyogj! Tartsd meg a hitet és a nevemet, de minden áron.

 

Az Úr Jézus jól tudja, hogy hova küldött bennünket!

Nemcsak Pergamonban tombolt a Sátán. Nézz körül lépten-nyomon észre fogod venni romboló munkáját, ott is ahol élsz! Nézd a lezüllött, önmagukból kivetkőzött, tönkretett életeket! Hogy meg tudta fertőzni az embert minden gonoszsággal és hány milliárdan követik ma is embertelen tanácsait!

Sátán közelében sohasem volt könnyű, ma sem az, de az Úr Jézussal, az élő Istennel, mindenek Alkotójával még ilyen helyen is lehetséges a helytállás, a győzelem.

 

Ebben a levélben ígéri az Úr, hogy a győzteseknek, Ő maga fog enni adni a számukra félretett eledelből „mannából", mert ők nem kértek a (Sátán kosarából, asztaláról), hanem Isten áldott Igéjéből merítettek erőt minden napon. Ők kapják a „fehér kövecskét" is, melyen az Ő neve lesz, mert ők Krisztus választottjai, megváltott, megtisztított gyermekei, az övéi.

Aki kapja, csak az ismeri a Gazdát és drága nevét, mert egy életen át vele élt a földön, és „nem adatott más név aki által üdvözülhetnénk". Áldjuk Őt érte örökké!

 

 

***

„Tudom a te dolgaidat... az a panaszom ellened, hogy eltűröd Jezábelt azt az asszonyt, aki prófétának mondja magát és tanít, és eltántorítja szolgáimat, hogy paráználkodjanak, és bálványáldozati húst egyenek." Jelenések 2,20

 

Levél a thiatirai gyülekezethez

 

SZEKTÁK SZORÍTÁSÁBAN

 

Komoly bajok voltak Thiatirában.

A gyülekezet elhajolt az Úrtól és a hamis tanítók vetették ki rájuk hálójukat, és ők eltűrték ezeket.

Az Úr Jézus üzenetében figyelmezteti őket a nagy veszélyre és arra, hogy emlékezzenek vissza, kit veszítenek el: a hatalmas Teremtő és Ítélő Istent, aki tud minden dolgukról, sőt szüntelenül vizsgálja őket!

Nem tudjuk, hogy milyen hatása lehetett - ez intésnek életükre nézve, de hogy nem múlt el nyomtalanul az bizonyos!

Minden igeolvasás, igehallgatás Istennek egy-egy aktuális üzenete a mi számunkra. Ő ma is ismeri az övéit, és vizsgálja őket, mert szereti őket. Szeretetből teszi és nem ijesztgetni akar minket, hanem, hogy észleljük a veszélyt, ezért siet segítségünkre. Vajon most mit talál azoknak szívében, akik ezeket a sorokat olvassák?

Megmaradtak-e a képmutatás nélküli tiszta hitben, vagy olyan veszélyes játékot űznek ma is mint ott Thiatirában?

Vajon mi mit tűrünk meg az életünkben Krisztus mellett?

Vagy mégis nekünk írja ma ezt a levelet az Úr?

Jezábelekben, hamis prófétákban ma is bővölködik a világ, vállaltunk-e velük bármilyen közösséget?

Eltűrjük-e őket, hogy minket is kiforgassanak és kifosszanak a „báránybőrbe bújt farkasok"?

Nehogy azt gondoljuk, hogy nem történik semmi baj ha hallgatunk rájuk!

 

VIGYÁZAT FERTŐZÉSVESZÉLY!

Hogy csak néhány szektát említsünk:

•           Jehova Tanúi: Házalnak és barátságos arccal átnyújtják az tévelygő irodalmukat (Őrtorony, Ébredjetek) amelyben „pontosan" megmondják a világvégét. (C.T. Russell)

•           Adventisták: Felhívják a figyelmet arra, hogy a szombat megtartása szükséges az üdvösséghez, mivel számukra nem elég a Krisztus áldozata. (W.Miller, E.G. White)

•           Pünkösdisták, és a karizmatikus mozgalom: Érzelmi kitöréseikkel fűtött összejövetelekre hívogatnak és kézrátétellel „szellemet" osztanak, melyet szentnek neveznek és hátraesnek tőle. (Y.Cho,  B.Hinn)

•           Mormonok: Hirdetik, hogy ők is „istenek" lesznek és nem csak a Biblia szent, hanem számukra ugyanolyan szent a mormon könyv is. (J. Smith)

 

Mennyi hitető jött el a világba, akik „garantálják" az üdvösséget?

Ne felejtsük, hogy a Sátán sokat ígér, valami keveset ad is, de végül mindent elvesz!

Az Úr Jézus azt mondja: „Én megfizetek."

Jaj annak, akinek örök kárhozattal kell fizetnie! Micsoda rettenetes fizetség lesz az, de igazságos, mert Ő a vesék és szívek vizsgálója! Őt nem lehet becsapni!

Az Ige arra bátorít minket, hogy van megoldás, egyetlen menekülés. Aki az Úr Jézushoz jön, és megvallja bűneit, kéri a bocsánatát, akkor ott kegyelmet és örök életet nyerhet.

 

 

***

„Tudom a te dolgaidat, hogy az a neved, hogy élsz pedig halott vagy. Ébredj fel, és erősítsd meg a többieket akik halófélben vannak." Jelenések 3,1-2

 

Levél a szárdiszi gyülekezethez

 

ÉLET-HALÁL KÉRDÉS

 

Komoly figyelmeztetés számukra, hogy sürgősen rendeznünk kell kapcsolatunkat Istennel.

Szárdisz városába egy sürgős „távirat" érkezik az Úr Jézus Krisztustól, mert Ő tudja, jól ismeri dolgaikat, egyenként még a nevüket is. Sajnos úgy tűnik, hogy ők már csak a nevükben léteznek, egyébként pedig halófélben vannak.

Ilyen bevezető után, joggal feltételezhetjük, hogy valami iszonyatos dolognak kellett történnie abban a gyülekezetben, mivel az Úr Jézus határozottan halottnak nevezi őket!

Mi történhetett? Valamit nagyon elrontottak, valamiről nagyon elfelejtkeztek.

Tökéletesen megfeledkeztek:

Az Úr iránt való teljes engedelmességről!

Az evangélium tiszta hirdetéséről!

A lelkük és testük tisztántartásáról!

Az üdvözítő hitük szent képviseletéről, megtartásáról!

Vagyis mindenről, ami a keresztyén hit komolyságát, erejét, hatalmát, szentségét jelenti!

Az Úr Jézus azt üzeni nekik, hogy ezzel veszélybe került az örök életük.

 

Az Úr Jézus minek nevezni ma a mi életünket!

Annyi élő halott jár közöttünk és annyi emberi sorsról elmondható, hogy az már nem is élet!

Az Úr ebben az Igében azt üzeni, hogy aki nem él vele szoros, eleven, meghitt közösségben az nem is nevezhető életnek, mert az tulajdonképpen halott!

A halál biztos jele az, hogy érzéketlen, nem kommunikál, nem ért és nem válaszol, mozdulatlan és kihűlt.

Testvér, tudnod kell a színtiszta igazságot, hogy az Úr Jézus Krisztus nélkül minden ember ilyen állapotban van.

•           Nevezhetnek bárhogyan, Krisztus nélkül nincs neved!

•           Dicsérhetnek bárhogyan, Krisztus nélkül nincs méltóságod!

•           Tisztálkodhatsz bármennyit, Krisztus nélkül nincs tisztaságod!

•           Küzdhetsz megszakadásig, Krisztus nélkül nincs győzelmed!

Nélküle tulajdonképen mindannyian szánalmas, eltévedt, halálba tartó nyomorult koldusok vagyunk!

Az Úr Jézus most ébreszteni akarja gyermekeit, hogy tárják szélesre szívük ajtaját az Ige előtt, hogy megindulhasson végre a megfagyott erekben, a szent mennyei vérkeringés.

 

Mi akik hiszünk, töltsük be küldetésünket, hirdessük a drága evangéliumot, hogy a megdermedt, elcsüggedt megfáradt lelkek megteljenek végre mennyei forrósággal és hogy senki el ne vesszen közülük.

Soha nem volt könnyű feladat erősíteni a haldoklókat, de szent kötelesség, bizonyságot téve, drága Megváltónkról, ahogy Pál apostol hirdeti, mi is hirdetjük a valódi életet: „Élek pedig többé nem én, hanem él bennem a Krisztus." (Galata 2,20)

 

 

***

„Aki győz, azt oszloppá teszem az én Istenem templomában." Jelenések 3,12

 

Levél a filadelfiai gyülekezethez

 

AZ ÉLŐ OSZLOPCSARNOK

 

Ezt a levelet az Úr Jézus Krisztus a Filadelfiai gyülekezetnek címezte. Ez a név azt jelenti, hogy „testvérszeretet". És valóban ez azon kivételes gyülekezetek egyike, akik hűségben megtudtak maradni abban a szeretetben, amit az ő drága Uruktól kaptak. Tőlünk is csak ezt várja!

Ebben a levélben az Úr Jézus Krisztus úgy mutatkozik be, mint „Szent és Igaz", Aki a messiási hatalom teljes birtokosa, aki ismeri gyermekeit és elkészítette helyüket a mennyek országában.

Az a hely csakis a győzteseknek jár, csak ők lehetnek ott abban a csodálatos, zavartalan, örök boldogságban. Őket az Úr oszlopoknak nevezi, élő, szilárd, megbízható, szent nevét hordozni tudó, eleven oszlopoknak.

Hogyan válhattak azzá?

Mikor szerezték meg a jogot?

Milyen is lehet az a szent, élő kövekből épült mennyei oszlopcsarnok?

 

Amikor a szobrász megtekint egy kőtömböt, már látja a benne rejlő, de még láthatatlan szobrot. Az ő dolga „csak" annyi, hogy kibontsa onnan, vagyis lefaragja róla, mindazt ami fölösleges.

Mi is így váltunk Isten gyermekeivé, amikor a mi Mesterünk az Úr Jézus Krisztus látta a mi szánalmas rideg kő szívünket, fagyos életünket és eljött-e földre értünk, hogy kereszthalála által minket a Sátánnak minden hatalmából megváltson, megmentsen, bűneinkből megszabadítson!

 

Boldog ember az, aki ma engedelmeskedik az Úr hívó szavának és hagyja, hogy végre már Isten vegye kézbe, akinek van hatalma alakítani, formálni, rendezni, irányítani az életét.

Az Úr Jézus ma is itt jár közöttünk és választottjain, engedelmes gyermekein azonnal el is kezdi áldott életmentő munkáját. Szentlelke és Igéje által formálja, alakítja kegyelemre szoruló bűnös gyermekeit, míg végre ki nem ábrázolódik bennük a Krisztus.

Neki most is az a terve velünk, hogy ott lehessünk majd valódi helyükön Ő nála, abban a szent és áldott mennyei oszlopcsarnokban, ahol nagy testvéri szeretetben az Ő drága szent nevét áldhatjuk örökkön-örökké!

 

***

„Bárcsak hideg volnál vagy forró. Így mivel langyos vagy kivetlek az én számból."  Jelenések 3,16

 

Levél a laodiceai gyülekezethez

 

CSAK FORRÓ SZÍVVEL

 

A Laodiceaiak kaptak egy utolsó esélyt az Úr Jézus Krisztustól. Azt olvassuk a levélben, hogy egy öntelt, büszke, gőgös önarcképet festettek magukról, és ezzel elvesztették a legdrágább kincsüket, a krisztusi arcukat! Mert aki ezt ki tudja mondani, hogy „meggazdagodtam és nincs szükségem semmire", az Jézus szerint: nyomorult, szánalmas, szegény, vak, és mezítelen. Ezt a hiteles képet Ő mutatja be róluk.

 

Az Úr Jézus ma is vizsgálja gyermekeit, és bizony jól látja azokat a hamis képeket melyet mi festegetünk sokszor önmagunkról.

Milyen, torz, szánalmas és giccsesek ezek az önarcképek az Úr szemében, de legfőképpen fájdalmasak is, mert nincs szánalmasabb, mint egy büszke, öntelt, gőgös keresztyén.

Hova lett a hit perzselő tüze és a lángoló forró szeretet?

Ebben a semmilyen, színtelen-szagtalan langyos állapotban feloldódni látszik a pogány világból elvtelenül átvett értékrend és ez viszont felér az árulással, a hit megtagadásával.

Azért mondja az Úr Jézus, „bárcsak hideg volnál vagy forró", mert az mindenki számára olyan egyértelmű.

A hideg szívű „istentelen" emberről mindenki tudhatja, hogy kinek szolgál, ugyanakkor a forró szívvel Urához hűségesen ragaszkodó ember viselkedéséről is mindenki felismerheti a Gazdát, de a langyos állapot nagyon megtévesztő és zavartkeltő. Ilyenkor szokott a hit képmutatássá válni.

Ettől a rettenetes állapottól akar minket ma az Úr Jézus megmenteni!

Fel akar most rázni minket.

Határozottan és nyomatékosan közli velünk, hogy igenis mindent tud rólunk.

Jól látja, hogy nélküle mennyire félrevezetettek vagyunk és milyen nyomorultul tévelygünk.

Arra kéri mai gyülekezetét is, hogy végre az Ő tanácsát fogadjuk meg, most Tőle kérjünk gyógyírt  minden gondunkra, nyomorúságunkra. Csak Tőle vehetünk:

•           Tűzben izzított aranyat,  (kipróbált élő hitet) gazdagságul!

•           Fehér ruhát (Krisztusi tiszta lelkületet) öltözetül!

•           Szemgyógyító írt (Szentlelket) lelki vakság ellen látásul!

 

Boldog ember az, aki már megfogadta az Úr Jézus Krisztus tanácsát, és kapott Tőle áldott megoldást minden bajára. Hisszük, hogy csakis az Úr Jézus az egyetlen gyógyszer, akinek „.sebei árán gyógyultunk meg." (Ézsaiás 53,5)

Biztos öntudattal kijelenthetjük, hogy az Úr Jézus nélkül nincs valódi kincs, mennyei gazdagság. Nélküle lelkileg minden ember valóban nyomorult, szánalmas, szegény, vak és mezítelen.

„Akik pedig befogadták Őt, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek, mindazokat, akik hisznek az Ő nevében." János l,12.

Őáltala a hívők tulajdonképpen, minden megkaptak, mennyei gazdagságot, tökéletes boldogságot, már itt a földön és az örök életben!

 

 

***

„Íme az ajtó előtt állok és zörgetek, ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem." Jelenések 3,20

ITT VAN AZ ÚR JÉZUS

Csodálattal hódolhatunk az Úr Jézus előtt, aki ilyen nagy türelemmel viseltetik irántunk, ahogy ezt ebből az Igéből megismerhetjük, melyet minden embernek ismernie kellene, mivel életbevágóan fontos üzenetet tartalmaz.

•           Csodálkozhatunk azokon, akik nem akarják megismerni Istent, és így tagadásukkal életükből kizárták a legdrágábbat, de ezzel a tudatos döntésükkel az életet is kizárták, mellyel nagy fájdalmat okoznak az Úrnak.

Mivel Isten előtt bezárják szívük ajtaját, így automatikusan szabad utat nyitnak a Sátán felé.

Az Isten előtt becsapott ajtó tehát egyben börtön is, mert magukra maradtak bűneikkel és a rabló is a házban van, ami egyenlő a biztos halállal.

•           Csodálkozhatunk az Úr Jézus végtelen türelmén, ahogy elviseli ezt a szívtelen mellőzést, hogy semmibe veszik Őt. Mi emberek szeretünk gyorsan távozni onnan, ahonnan kizárnak. Ő viszont nem megy el, hanem végtelen kegyelméből tovább zörget, mert egyedül csak Ő tudja, hogy milyen nagy a baj odabenn.

•           Csodálkozhatunk azokon az embereken, akiknek van fülük, de nem értenek. A téves hiedelemmel ellentétben bent az ajtó mögött nem egy szabad, független ember van, hanem egy nyomorult, szánalmas, vak és mezítelen, egy haláltraítélt beteg, aki ráadásul ismeri a gyógyszert és mégis nélküle fog meghalni, mivel megátalkodottan visszautasítja azt!

Tudjuk, hogy a megátalkodott ember hideg kőszíve a lehető legkeményebb. A bűnből készült zárkaajtó a legfélelmetesebb és a legszörnyűbb. A bűnös szív rozsdás rácsa folyamatosan növekszik. Különlegessége még az is, hogy csak belül van „kilincs". Az Úr Jézus nem is akar rátörni senkire, de a kegyelmi idő egyszer lejár!

Boldog ember az, aki ma meghallja az Úr Jézus Krisztus szelíd hangját és boldogan befogadja Őt. Az Úr érkezése ma is ugyanolyan csodálatos.

Jézus Krisztus ma is itt van és rendezni akarja életedet, megtisztítani szegény szívedet.

Ővele teljes szabadulás, mennyi világosság, kimondhatatlan öröm, élő reménység és áldott gyógyulás érkezik. Ő nem vendégként érkezik hozzád, hanem mint Gazda, Aki a te Teremtőd, Akinek mindent köszönhetsz.

Adj hálát érte és becsüld meg úgy, hogy Megváltódhoz légy hű mindhalálig!

 

Elhangzott, Nyíregyházán a Széna téri Református Gyülekezetben.

 

Nyíregyháza, 1999.

Trencsényi László

református lelkipásztor

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 430, összesen: 662355

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.