Nyomtat Elküld Olvasási nézet

In memoriam: PUSZTAI ENDRE

Pusztai Endre

református lelkipásztor

(1955-2019)

Szolgálati helyei: Panyola, Kállósemlyén, Kemecse

 

***

I G E H Í R D E T É S

Légy állhatatos

Lectio:     Lukács 14,25-35

Az Úr Jézus a kereszt felé tart, hogy vére által eltörölje bűneinket és úttá legyen, amelyen az Atyához juthatunk. Most is nagy sokaság követi. Jézus azonban belelát a lelkekbe, tudja jól, hogy nincs bennük állhatatosság. Már korábban is elmondta, hogy követőinek vállalniuk kell a kereszthordozást és aki az eke szarvára vetette kezét és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára /Lk.9,23. 62./ Nagy lelkesedéssel jönnek Jézushoz, de a feltételeket ők akarják megszabni.

Amikor Jézus szembefordul a sokasággal, kemény szavakkal hűti le a hamis lelkesedést: „Ha valaki hozzám jön, de nem gyűlöli meg apját, anyját, feleségét, gyermekeit, testvéreit, sőt még a saját lelkét is, nem lehet az én tanítványom." /26.v./ Hogyan mondhat ilyet az Úr? Ezzel csak elriasztja követőit! Hát nem örül annak, hogy vannak olyanok, akik vágyakoznak hozzá? Talán nekünk sem örül, mai követőinek? Nem, ha félszívvel követjük, ha nála bárkit vagy bármit jobban szeretünk. Urunk ezzel természetesen nem akar gyűlöletet szítani, de azt mondja, gyűlölnünk kell mindent, ami az Ő helyét elfoglalhatja szívünkben. Nem a szülőt, hitvest, gyermeket, vagy testvért kell meggyűlölnöm, hanem azt a bálványt, amit én alkottam belőlük és meg kell gyűlölnöm saját lelkemet is, vagyis a bűnökkel terhelt óemberemet, ami mindig visszafog az Úrnak való engedelmesség terén, képes megakadályozni, hogy Krisztus lakozzék szívemben a hit által.

És elkövetkezhet az emberi élet legnagyobb és legszebb „vállalkozása": a krisztusi élet. Mivel pedig ez az egész további földi életet magába foglalja, egy életre szóló döntés kell, hogy megelőzze. Jézus most az igén keresztül is megkérdezi tőlem és tőled: - Döntöttél? Kész vagy végigjárni velem az utat? Kész vagy hordozni a keresztedet? Amibe lelkesen belefogtál, azt véghez is tudod vinni? Aki olyan nagy vállalkozásba kezd, mint egy torony építése, előbb le kell ülnie és ki kell számítania a költséget, hogy telik-e mindenre a befejezésig? /28.v./ Szomorú, ha egy ígéretesnek induló vállalkozás csődbe jut. Még szomorúbb annak a keresztyénnek az élete, aki ugyan elindul Krisztus követésében, de az ezzel járó küzdelmet nem vállalja, az ellenséggel békét köt /32.v./, ahelyett, hogy megharcolná a hitnek szép harcát.

Vállald a vele való életet, légy állhatatos. Ő mondja az igében: „Légy hű mindhalálig, és néked adom az élet koronáját." /Jel.2,10./

Kemecse, 2002.

Pusztai Endre

református lelkipásztor

 

...


"Pusztai Endre református lelkipásztor 1955- ben született
és tanulmányai végeztével 1976. július 1-jén megkezdte lelkészi szolgálatát.
1979-ben lett parókus lelkész.
Szép családja van: 4 gyermek, és mára már több unoka.
Felesége középiskolai tanár, aki szintén nyugdíjas. Papi pályafutása során volt Panyolán (10 évig), Kállósemjénben (9 évig), és Kemecsén a 40 évi lelkészi szolgálatból 21 évet töltött.
Kemecse város önkormányzata a „ kiköszönő" hálaadó istentiszteleten köszönetet mondott a lelkiismeretes, hűséges szolgálatért, valamint azért, hogy mindig aktívan részt vett a közösség életében.
Az ökumenikus alkalmak, a városi rendezvények állandó közreműködője volt.
A köszöneten túl a város képviselő- testülete „Kemecséért" kitüntető díjat adományozott az augusztus 20-i ünnepség keretében.
A lelkész úrnak azt kívánjuk, hogy a bibliai értelemben vett 6 alkotó nap után élvezze a hetedik nap áldását.
Nyugdíjas éveiben szerettei körében legyen lelket és közösséget gazdagító elfoglaltsága és vegyen részt továbbra is gyülekezet életében.
„ Emlékezzél meg az egész útról, amelyen hordozott téged az Úr, a te Istened"
Az Úr békessége legyen Pusztai Endre lelkész úrral, és áldása kísérje élete minden napján."

...

2016. július 31-én vasárnap, közel 22 évi lelkészi
szolgálat után, nyugdíjba vonulása alkalmából
istentiszteleten búcsúzott Pusztai Endre református lelkész.

A megható hangulatú ünnepségen a református egyházközség tagjai, városunk önkormányzati vezetői, intézmények képviselői előtt Pál apostol gondolatait idéző búcsúbeszéddel köszönt el a nagytiszteletnek örvendő református lelkész.

Tevékenységét elismerve az önkormányzat képviselőtestülete ’KEMECSÉÉRT’ kitüntető díjban részesítette, melyet az augusztus 19-i városi ünnepségen adták át.

Krónikánk tisztelettel köszönti a búcsúzó lelkészt, aki a várostól és a református egyházközségtől nem búcsúzik, családjával Kemecsén tölti nyugdíjas éveit.

Kemecsei Hírek: 2016 augusztus

 

***

Jubileumi ünnepség Kemecsén


2009. szeptember 26-án ünnepi istentiszteletre hívogattak a harangok Kemecsén, amelyen a gyülekezet tagjai és a vendégek a 200 éve épült templomért adtak hálát.

A nyitó áhítatot Derencsényi István egyházkerületi főjegyző tartotta az 1. Korinthus 3, 9-17 alapján, a lelki templomra helyezve a hangsúlyt, miszerint ugyanarra az alapra építettek az ősök, amelyre mi, „Mert más alapot senki sem vethet a meglévőn kívül, amely a Jézus Krisztus.” Nemzedékek jönnek-mennek, de ez a templom ugyanaz marad, mert Isten örökkévaló.

Az ünnepi egyházközségi közgyűlést Dr Gaál Sándor esperes nyitotta meg, átadva Kiss Imrének, a gyülekezet gondnokának a nyírségi egyházmegyei közgyűlés jegyzőkönyvének egy példányát, amely közgyűlés e templomban zajlott le szeptember 12-én.

A Kálvin év alkalmából Dr. Hadházy Antal tartott érdekes előadást, „Mit tanulhatunk az ötszáz éve született Kálvin Jánostól?” címmel.

A templom történetét Pusztai Endre helyi református lelkész ismertette, a templomépítő ősök hitét példaként állítva a mostani nemzedék elé, köszöntve az itt szolgált lelkészek leszármazottjait, az elszármazott testvéreket, valamint annak az osztálytalálkozónak a résztvevőit, akik 70 évvel ezelőtt a kemecsei református iskolában kezdték meg az elemi iskolai tanulmányaikat. Pásztor László egyházmegyei világi főjegyző kemecsei gyökereiről és lelkész ősökről emlékezett meg felszólalásában.

Köszöntő szavakat mondott Dr. Fazakas Sándor a Debreceni Hittudományi Egyetem rektora, Bezzegh Gáborné Ignéczi Anikó fényeslitkei lelkész, aki a kemecsei gyülekezetből indult lelkészi pályára, valamint Péter Szarka László, aki feleségével együtt mintegy 17 éven át látta el a lelkészi szolgálatot e helyen.

Az istentisztelet végén emléktábla avatására került sor, amelyet a gyülekezet a templom építésének 200. évfordulója alkalmából helyezett el, amelyen fel van tüntetve a templomépítő Pásztor Dániel lelkész és Répásy József főgondnok neve. Az ünnepséget az ifjúsági énekkar műsora, Hegedűs Réka szavalata, valamint Duleba Lívia fuvolajátéka tette teljessé. Hisszük, e szép ünnep minden perce Isten dicsőségét hirdette.

Kemecse, 2009.

Pusztai Endre lelkipásztor

 

***

 

(Pusztai Endre kemecsei református lelkész olajfestménye a Nyíregyháza története. Szerk. Cservenyák László és Mező András. Nyíregyháza, 1987. 14. o. alapján)

...

 

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 121, összesen: 661756

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.