Nyomtat Elküld Olvasási nézet

Életmentő üzenet

Video formában itt megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=sa3UMU4FUb8&t=113s

Isten megteremtette a világot!

„Hit által értjük meg, hogy a világokat Isten szava alkotta, úgyhogy a nem láthatókból állt elő a látható."  Zsidók 11,3

Minden értelmesen gondolkodó embernek tisztában kell lennie azzal a ténnyel, hogy a semmiből, tervező és alkotó nélkül nem jöhetett létre ez a csodálatos és magasan fejlett élet földünkön.  A világegyetem, és az élet keletkezése nem a véletlen műve, hanem Isten tervszerű, céltudatos és csodálatos alkotása. Boldog, aki tudja, hogy mindent Isten teremtett, mindent jónak, és mindent az ember számára teremtett.

* Milyen volt az ember?

Isten az embert saját képére és hasonlatosságára teremtette, de nem külsőleg hasonlítunk hozzá. Istenképűségünk azt jelenti, hogy Hozzá hasonló értelmes, lelki, erkölcsi érzékkel bíró lénynek teremtett minket.

A teremtés legfőbb bizonyítéka az ember. Az ember képes a jó és a rossz megkülönböztetésére, van lelkiismerete, ismeri a kegyelmet és a szeretetet, és az istenimádat igénye a szívébe van írva.

* Milyen lett az ember?

Az ember az Éden kertben a bűnesetig tökéletes harmóniában élt Teremtőjével, melyet meghatározott a szeretet, boldogság, bizalom és öröm. Csupán egyetlen tiltó parancs volt a számára. Ez volt az a próbakő, amelyen Isten lemérhette, hogy az ember engedelmeskedik-e szavának.

Az ember a bűneset következtében besétált az ördög csapdájába, és  tudatos engedetlensége által megszakította kapcsolatát Istennel. Így szeretet, boldogság, bizalom és öröm helyett szégyen, bűntudat, gyűlölet és félelem költözött a szívébe. Ettől kezdve a bűn, mint a mérgezett forrás Ádám valamennyi utódát megfertőzte.

„Minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett." Róma 5,12

* Mennyire súlyos a bűn?

•       A bűneset óta az emberi természethez hozzátartozik a bűn. Értelmünk, akaratunk, lelkiismeretünk meg van fertőzve a bűn csírájával.

•       A bűn törvényszegővé tesz, lealacsonyít és beszennyez. Isten előtt minden bűn egyformán súlyos és halált érdemlő: legyen az szóval, gondolattal, mulasztással vagy cselekedettel elkövetett bűn.

„Mert belülről az ember szívéből jönnek elő a gonosz gondolatok, paráznaságok, lopások, gyilkosságok, házasságtörések, kapzsiságok, gonoszságok, valamint csalás, kicsapongás, irigység, istenkáromlás, gőg, esztelenség"  Márk 7,21-22

Isten egyetlen bűnt sem hagy büntetlenül.

„Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek." Róma 14,12

* Mi lesz a halál után?

Sokan úgy gondolják, hogy a halállal mindennek vége.

Mások úgy vélik, hogy mindenki a mennybe jut, de a Biblia mást állít a halálról.

Azok, akik rendezték Istennel való kapcsolatukat a mennybe jutnak, az atyai hajlékba.

A többiekre pedig, Isten igazságos ítélete által az örök gyötrelem helye, a pokol vár.

A pokol tényleges, valóságos és végleges hely: a félelem és a gyötrelem helye.

Isten igazságosan jár el, amikor a bűnöst a pokolra kárhoztatja, mert életükből kizárták Istent, megvetették Krisztus áldozatát és elfordultak tőle!

* Van megoldás!

Isten gyűlöli a bűnt, ugyanakkor nagyon szereti az embert és kész neki megbocsátani.

A bűnre az egyetlen "gyógyszer" Jézus Krisztus.

Az Atya azért küldte el egyszülött Fiát erre a földre, hogy elszenvedje bűneink büntetését és ezt Jézus önként, irántunk való szeretetből vállalta.

Mindennél fontosabb számunkra, hogy megértsük az Úr Jézus küldetését, halálát és feltámadását.

Ő azért jött, hogy „ ...életét váltságul adja sokakért."   Máté 20,28

* A kereszt érted áll!

„Isten abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk."  Róma 5,8

Isten csodálatos tervet dolgozott ki megmentésünk érdekében.

Jézus Krisztus meghalt: helyettünk, miattunk, értünk a Golgotán.

Ő elhordozta a mi bűneinket és megváltott minket a halálból. Az Úr Jézus feltámadása bizonyság arra, hogy Isten elfogadta Fia áldozatát a bűnös ember helyett.

Isten elkészítette számunkra a kegyelmet, a bűnök bocsánatát és az ítélet alóli felmentésünket.

Aki hisz Jézus Krisztusban, az a jogos ítélet helyett, az örök élet várományosa lett.

* Megtérés Istenhez!

Isten mindent legyőző szentséges jelenlétében, belátod, hogy te is kegyelemre szoruló bűnös ember vagy és hálaadással megköszönöd, hogy könyörült rajtad is.

A hit, Isten Szentlelkének drága ajándéka. Gyermeki hittel higgy az Úr Jézus Krisztusban, és törekedj minél jobban megismerni Őt!  Minden igyekezeteddel keresd és cselekedd Isten akaratát.

Tapasztalni fogod, hogy az Úr Jézus mindenkor veled van és kész rajtad segíteni.

Tudatosan és végleg szakadj el minden bűntől, és hátralévő életedet szenteld Istennek. Mindenkor készségesen és boldogan állj az Ő rendelkezésére, hogy alkalmas eszköze lehess.

Ezután megtért emberhez méltóan kell élned!

* Imaéleted

Mivel újjászületésed által létrejött az élő kapcsolat Istennel, így tökéletes harmóniában élhetsz Teremtőddel.

Mindent meghatároz majd az Ő jelenléte, közelsége és irántad való szeretete.

Ezután már naponta tapasztalni fogod azt a boldogságot, amit csak Ő adhat, és minden vágyad az lesz, hogy imádságban minden gondodat megoszthasd Ővele.

* Igeéleted

Mivel megtérésed által Isten megváltott gyermeke lettél, elkezdődött az új életed.

Ezután már természetesen vágysz arra, hogy minél mélyebben megismerd Megváltód akaratát és tervét az életedben.

Lelki növekedésed szempontjából Isten szent Igéje, a Biblia mindennapi lelki táplálékoddá válik.

* Közösségi életed

Mivel Isten ellenállhatatlan kegyelme által, élő kapcsolatod lett Vele és az Ő elhívott, megváltott népével, megtaláltad lelki otthonodat közöttük.

Ezért mindig örömmel fogsz eljárni a gyülekezeti közösségbe, és rendszeresen ápolni fogod a kapcsolatot hitben élő testvéreiddel.

* Szolgáló életed

Mivel Jézus Krisztus mindent legyőző szeretete tökéletesen átitatta a szívedet, tudod, hogy az Ő küldetésében jársz.

Ezért Isten iránti hálából mindenkor törekedni fogsz a megszentelt életre.

Ezután már meghatározó lesz számodra a szeretetből végzett szolgálat, mert Isten alkalmassá és késszé tett arra, hogy segíts másokon, és égni fogsz a vágytól, hogy másoknak is elmondhasd azt, hogy milyen hatalmas dolgot cselekedett veled Isten!

„Mivel tehát megigazultunk hit által, békességünk van Istennel a mi Urunk Jézus Krisztus által. Őáltala kaptuk hitben a szabad utat ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk." Róma 5,1-2

Szerkesztette:

Trencsényi László
református lelkipásztor

 

Copyright © 2008 Parókia Portál, Minden jog fentartva.

Impresszum / Média Ajánlat / Kapcsolat / Hírlevél

Látogatók ma: 241, összesen: 661876

  • 2024. április 25., csütörtök

    Az evangélium dinamikus, egyházi életünk viszont jobbára statikus. Mit tehetünk azért, hogy az életet munkáljuk – mások számára is? Lovas András...
  • 2024. április 25., csütörtök

    A Krisztusban kapott szabadságról gondolkodtak a lelkésznők és lelkésznék a Ráday Házban tartott közelmúltbeli találkozójukon.
  • 2024. április 24., szerda

    Alig több mint tíz év alatt vált néhány fős közösségből templomépítővé a szigetszentmártoni református gyülekezet, amely április 20-án rakta le félkés...
  • 2024. április 22., hétfő

    „Az esperesi szolgálat nem plecsni, nem kitüntetés, hanem lehetőség a szolgálatra.” Beiktatták Kovács Gergely esperest a Budapest-Déli Református Egyh...
  • 2024. április 22., hétfő

    Baráti ölelések, szakmai beszélgetések, keresztyén légkör fogadta a lelkipásztorokat, hittanoktatókat és vallástanárokat a Dunamelléki Katechetikai Tá...
  • 2024. április 21., vasárnap

    Közelebb a teremtett világhoz, közelebb egymáshoz, közelebb az Ige megéléséhez. A Gyökössy Intézet a lelkészeket hívja ki a mindennapok terhei közül. ...
  • 2024. április 18., csütörtök

    Az egyházkerületi konferencia-központok helyzetéről, a Kákicson nyíló ifjúsági házról és az elsőként megválasztott presbiterek közelgő találkozójáról ...
  • 2024. április 17., szerda

    A HolddalaNap zenekar újra hangszőnyeget sző a csendből. Imádságban fogant koncertjükről Gulyás Anna énekessel, dalszerzővel beszélgettünk.
  • 2024. április 16., kedd

    Duráczky Bálint szociológus szerint a tradicionális keretek lebomlása az elköteleződés megerősödését hozhatja egyházunkban.
  • 2024. április 16., kedd

    A Református Pulmonológiai Centrumban kapta meg Közép-Európában elsőként a gyógyszeres kezelést egy hatévesnél fiatalabb cisztás fibrózisos gyermek.